Menstruacija, PMS, pojava sekreta... neki od najvećih ženskih problema!

By Anja Miii - уторак, новембар 18, 2014

Čim uđemo u pubretet i čim naše telo počne da se menja, počinju sve one promene koje su nam u tom periodu čudne i verovatno stresne, ali nam zapravo one stvaraju predispozicije da izrastemo u normalne i zdrave žene, spremne da za sobom ostave potomstvo. Upravo zato ću vam u ovom postu pisati o menstruaciji, sekretu, menstruacionim bolovima i svim onim stvarima koje bi trebalo da znate.



1. Šta je sekret?

- To je providna do belo, ili belo - žuta sluz koja najčešće curi par dana pre menstruacije. Kod nekih osoba se dešava da bude prisutna i tokom celog meseca, u manjim ili većim količinama. Sekret je uglavnom najintenzivniji u plodnim danima koji se javljaju između dve menstruacije. Samo ukoliko sekret počne da se javlja u intenzivnijoj boji i ako poprimi neprijatan miris, tada bi trebalo da se obratiš ginekologu, kako bi dobila određenu terapiju zbog infekcije. Ono što je takođe važno znati, jeste da sekret devojčice dobijaju uglavnom sa 11 do 13 godina. Može da se desi da par meseci nakon toga već dođe do prve menstruacije, ali ona bez obzira na to može da se pojavi i za par godina. Zato ne treba da brineš ako je sekret duže prisutan, a menstruacije nema, to nije ništa neobično. Ukoliko ti smeta pojačan sekret, možeš da koristiš dnevne uloške. :)

2. Šta je zapravo menstruacija, kako do nje dolazi?

- Svakog meseca, u tvojoj materici se formira sluzokoža koja predstavlja pripremu za trudnoću. Uglavnom sredinom ciklusa, jajnici oslobađaju jajnu ćeliju i okoliko ona bude oplođena spermatoizoidom, sluzokoža ostaje. Kada se to ne desi, materica počinje da krvari negde oko 14 dana posle ovulacije kako bi iz našeg tela izbacila sluzokožu i čestice koje su se stvorile u materici. Taj proces traje najčešće 5 do 7 dana i naziva se menstruacija. :)

3. Kada se menstruacija javlja i kada se javiti lekaru ako je nema?

- Devojčice svoju prvu menstruaciju u najvećem broju slučajeva dobijaju sa 11 do 14 godina. Međutim, dešava se da devojčice dobiju čak i sa 9, ali i 16 godina. I to nije ništa neobično. Sem toga, menstruacija ne mora da se javlja svakog meseca u isto vreme. Može da se javlja između 21 do 35 dana od prethodne i njeno prosečno trajanje je najčešće od 4 do 6 dana, mada se dešava da traje i do 8 dana. Ako ne dobiješ menstruaciju do 16. godine, bilo bi dobro da odeš na ginekološki pregled i ako postoji neki problem, on će to moći da razmotri i reši.

4. Šta je PMS?

- PMS je predmenstrualni sindrom i javlja se oko 7 do 14 dana pre menstruacije. On obuhvata mnoštvo fizičkih i emocionalnih smetnji kod žena od ovulacije, pa sve do početka sledeće menstruacije. Simptomi su najčešće razdražljivost, umor, grčevi, stalna glad, pojava bubuljica, bol u grudima itd. Zato se najčešće i kaže da je tih najbolje najbolje bežati od žena (naravno, u šali). :)



5. Grčevi i bolovi tokom menstruacije, šta raditi?

- Bolovi su različiti i dok ih neke žene imaju konstantno, druge uopšte nemaju takvih problema. U suštini je najvažnije da zagrejete peškir i da ga stavite na donji deo leđa. Takođe, pobrinite se oko toga da pijete tople čajeve i da obavezno popijete tabletu. Ja već duži niz godina pijem Rapten Duo i on uspe da mi pomogne kod takvih situacija. I naravno, tih dana izbegavajte svako naporno vežbanje, trening, ali naravno, u redu je da se krećete, jer štaviše, kratko vežbanje može da ublaži bolove. :)

6. Neprijatni mirisi?

- Loš miris koji dolazi iz predela genitalija, zapravo ne treba da bude razlog za brigu. Važno je da dva puta dnevno - ujutru i uveče, opereš donji deo tela, samo običnom mlakom vodom i na taj način će neprijatni mirisi biti sprečeni. Ako su prisutni tokom celog meseca, jasno je da je u pitanju određena infekcija, a za to bi trebalo da se obratiš ginekologu.

7. Da li smem da se tuširam/kupam u vreme menstruacije?

- Naravno da smeš. Svi oni koji kažu da to ne sme da se radi, samo prenose netačne mitove. Bilo bi sasvim apsurdno da u tom periodu zapostavite svoje telo. Štaviše, tokom menstruacije tek treba da vodite računa o svom telu, a polni organ, kao što je gore navedeno, treba prati samo običnom mlakom vodom, dok svaki drugi deo tela perete kao i obično, bez bilo kakvog ustezanja. :)

8. Seksualni odnos tokom menstruacije, da li mogu ostati u drugom stanju?

- Iako se to jako retko dešava i baš onda kada mislite da je nemoguće, može da se dogodi da tokom odnosa u vreme menstruacije ostanete u drugom stanju. Upravo zato, ako imate seksualni odnos u vreme menstruacije, važno je da u svakom slučaju koristite zaštitu kako ne bi došlo do 'iznenađenja'. :)

9. Da li imam menstruaciju u vreme trudnoće?

- Ne, menstruacija se ne pojavljuje u periodu trudnoće. Dešava se da dođe do krvarenja, ali to nije prava menstruacija, već više iz nekih drugih razloga vezanih za samu trudnoću.



To je ono osnovno što bi trebalo da znate i nadam se da sam konačno razrešila određene sumnje koje ste imali vezano za ovu temu. Ako imate još neko pitanje, bez problema možete da mi pišete ispod, u komentarima. Bila bih vam zahvalna i ako bi napisali svoje mišljenje ili predlog tema o kojima bi voleli da čitate u nekim od narednih postova. Do sledećeg posta...

- Anja.


  • Share:

You Might Also Like

7 коментара

  1. Odlican post, mislim da si razjasnila sve sto muci mnoge devojcice koje ti se obracaju na asku. Volela bih da procitam nesto o ljubavi na tvom blogu, npr. vidjenje ljubavi iz muske perspektive, ili nesto tako :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti. :) Potrudiću se da u nekom naredom periodu napišem i post na temu koju si predložila. :)

      Избриши
  2. Stvarno si super vec dugo citam tvoj blog i stvarno si savrsena ♥

    Pogledaj moj blog:http://alexandraworld15.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  3. Superr

    http://marijapesme.blogspot.com/ pogledaj moj blog pls

    ОдговориИзбриши