Kako odrediti tip kože lica + prirodne maske za lice!

By Anja Miii - субота, новембар 22, 2014

Svi mi težimo ka tome da imamo čisto i nežno lice, bez bubuljica i drugih nepravilnosti. Zato i postoje one prirodne maske, koje možemo da pravimo kod kuće i od vrlo pristupačnih namirnica, a koje sigurno mogu da učine da naše lice izgleda bar malo lepše nego što je bilo do tada. Sem toga, navešću maske koje su prilagođene vašoj koži lica, a ako još uvek ne znate kakva je vaša koža, pomoći ću vam oko toga da proverite. :) Zato - krenimo!


Prvo ćemo se pozabaviti maskama koje će vam pomoći da se rešite bubuljica, navešću one za koje ja znam ili verujem da zaista pomažu, a vi sami vidite koje su vam najpristupačnije.

1.  Kamilica. Ovo nije konkretna maska, ali čujem zaista pozitivne komentare, zato je često i preporučujem. Sve što treba da uradite, jeste da u prodavnici zdrave hrane kupite kamilicu na merenje. Kod kuće treba da je skuvate isto kao što kuvate i čaj, a potom da glavu stavite iznad šerpe, da preko glave stavite peškirić ili krpu i da na taj način neko vreme parite lice. Posle toga možete da uzmete čaj na vaticu ili tufer i da time prelazite preko bubuljica na licu. Moj savet vam je da izbegavate kesice čaja od kamilice, već da kupite pravu biljku, tako kako sam i napisala, od veće je pomoći.

2. Jogurt. Treba da pomešate četiri kašike jogurta i dve kašike brašna i da potom nanesete smesu na prehodno oprano lice. Nakon 15 minuta lice treba da isperete hladnom vodom. Ovo se pokazalo kao dobar način za uklanjanje bubuljica, ali istovremeno hrani kožu i uklanja mrtve ćelije.

3. Med i cimet. Svakog dana po 15 minuta treba da držite smesu cimeta i meda na licu. Sem što pomaže kod bubuljica, čini kožu svežom i zdravom. Ako kod kuće u nekom trenutku nemate cimeta, možete da stavite samo i med, neće biti problem.

4. Aspirin. Treba da isitnite 4 tablete sa jednom kašikom vode i da to izmešate kako bi dobili smesu u obliku paste. Potom u smesu treba da dodate kašiku meda i kašiku maslinovog ulja, da to izmešate i naneste na lice. Maska pomaže kod uklanjanja bubuljica, ali i kod uklanjanja crvenila.

5. Glina. Glinu ili blatnu masku možete da kupujete u prodavnicama zdrave hrane, a nanosi se tako što je pomešate sa vodom i potom nanesete na lice. Dosta isušuje bubuljice i uklanja mrtve ćelije kože.



Sada dolazimo do onog dela kada ću vam napisati kako da odredite tip kože svog lica. Prvo što treba da uradite, jeste da se umijete, obrišete lice nežno tapkajući peškirom i da sačekate sat vremena. Treba da uzmete obične papirne maramice i da ih prislanjate na različite delove lica - nos, bradu, centar obraza, centar čela i spoljne rubove čela. Potom treba da pogledate papiriće i da na osnovu toga vidite kakvi su rezultati.

1. Masnu kožu imate ako su masne mrlje vidljive na svakoj maramici.
2. Kombinovanu kožu imate ako su masne mrlje vidljive samo maramicama sa T zone (čelo, nos, brada).
3. Suvu kožu imate ako na maramicama nema masnih mrlja, već tragova perutanja ili ako su maramice potpuno čiste ili ako imate osećaj zatezanja na licu.
4. Normalnu kožu imate ako na maramicama nema tragova, ako ne osećate zatezanje i ako koža izgleda normalno.



Kako tretirati lice na osnovu tipa kože?

- Masna koža.

Treba da koristite organske proizvode namenjene masnoj koži. Svakodnevno je hidrirajte i nemojte preterivati sa čišćenjem. Važno je da unosite zdrave namirnice, prvenstveno voće i povrće. Takođe, važno je da imate pravilnu zaštitu od UV zračenja.
Za masnu kožu je najbolje praviti mešavinu soka od limuna i meda. Takođe, možete da pravite masku gde bi pomešali kašiku dečijeg pudera i malo rastvora 3% hidrogen peroksida i to potom treba da nanesete na lice.

- Kombinovana koža.

Bilo bi dobro da odaberete bezalkoholni losion za čišćenje lica, kao i hidratantnu kremu za kombinovanu kožu koja bi bila odlična za nanošenje pre spavanja. Takođe, isto tako je važno zaštita od UV zračenja.
Kod ovog tipa kože možete da primenjujete neke od maski koje sam navela iznad, za masnu kožu i slobodno možeš da primenjuješ masku sa aspirinom sa početka posta.

- Suva koža.

Potrebno je lice svakodnevno čistite laganim losionom. Naravno, važno je da hidratizujete predeo oko očiju i da unosite veću količinu vode zbog unutrašnje hidratacije. Namirnice koje bi trebalo više jesti su; tunjevina, maslinovo ulje, semenke, badem, zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi.
Maska koju možete da napravite izgleda ovako; jedno žumance, jedna nepuna kašika kisele pavlake, jedna kašičica biljnog ulja. Kada to pomešate, treba da dodate jednu kašiku biljnog ulja i da potom nanesete na lice. Možete da narendate i 2 do 3 šargarepe, da ih pomešate sa žumancetom i da nanesete u tankom sloju, a da potom stavite na lice i skinete tuferom natopljenim toplom vodom za 20 - 25 minuta

- Normalna koža.

Kožu svaki dan treba da čistite, a uveče pre spavanja treba da nanesete laganu hidratantnu kremu.
Kao masku možete da pomešate kašiku meda i kašiku limunovog soka i da tim premažete kožu lica. To treba da stoji pola sata na vašoj koži.


Nadam se da sam vam kroz ovaj post razrešila nejasnoće vezane za vašu kožu lica i verujem da će vam neke od predloženih maski za lice pomoći. :) Do sledećeg posta, šaljem vam veliki pozdrav!

Anja.

  • Share:

You Might Also Like

0 коментара