Nega kose!

By Anja Miii - понедељак, новембар 24, 2014

Svi mi volimo svoju kosu i trudimo se da joj pružimo što više nege, tako da uvek budemo zadovoljni njome. Ona u potpunosti upotpunjuje naš izgled, ali što je duža, kosa zahteva posebniju negu i upravo zato je važno da joj posvećujemo dovoljno pažnje kako bi bila lepa, meka i sjajna. Zato ćemo u ovom postu proći kroz neka važna pravila u vezi nege kose! :)



1. Izbegavaj svakodnevno pranje kose.
Koliko god da ti se kosa brzo masti, kada je pereš svakodnevno, oduzimaš joj njenu prirodnu vlažnost koju crpi iz kože temena i onemogućuješ koži da se hrani prirodnim uljima. Kosu bi trebalo prati najčešće na svaka dva, pa i do tri dana. Kosu peri blagim šamponom i obavezno nanosi regenerator za zdravije vrhove kose.

2. Ne češljaj i ne suši potpuno mokru kosu.
Sušenje potpuno mokre kose može da je ošteti, zato, pre nego što počneš da sušiš kosu fenom, prosuši kosu peškirom i pusti je da se neko vreme sama suši. Sem toga, kosu nipošto ne smeš da češljaš mokru, već onda kada se osuši. Neposredno posle pranja kose nemoj predugo da je držiš uvijenu u peškir, već samo peškirom prođi kroz nju da ukloniš višak vode i ostavi je da se prirodno osuši pre uključenja fena. Naravno, trudi se da fen ne držiš preblizu.

3. Češljanje kose.
Češljanjem se stimuliše teme, što dovodi do bolje prokrvljenosti i zbog toga kosa brže raste. Takođe, poželjno je da četkaš kosu po 5 minuta svakog jutra i svake večeri, jer je to čini sjajnijom. Nepotrebno je da je češljaš više od toga, jer to može da ošteti popriličan broj zdravih vlasi.

4. Ne koristi previše šampona i regeneratora.
Prilikom doziranja šampona budi štedljivija, malo je sasvim dovoljno. Nanošenje manje količine šampona je delotvorenije nego kada naneseš mnogo više šampona nego što je zaista potrebno. Takođe, ne stavljaj previše regeneratora kako se kosa ne bi previše zamastila. Nanosi ga najviše krajeve kose.

5. Maske za kosu.
Korišćenje maski za kosu je zaista poželjno, jer one hrane i vlaže kosu, ali i obnavljaju njenu strukturu. Koža izgleda lepše, zdravije i dobila na volumenu. Možeš da kupiš masku u prodavnici ili parfimeriji, a možeš da napraviš i neke od maski kod kuće. Na primer:
- Potrebna su ti dva žumanceta, kašika maslinovog ulja i pola kašike meda. U šoljici treba da pomešaš sve ove sastojke i to potom nanesite na kosu. Masku držite na glavi 20 minuta i nakon toga dobro isperite.
- Potrebne su ti dve kašike limunovog soka, jedno žumance i jedna kašika meda. Tako umućenu masu treba da naneseš na kosu do korena glave i ne ispiraj narednih 20 minuta. Kada masku ispereš toplom vodom, posle normalno nanesi šampon i isperi.
- Kosu posle pranje možeš da isprskaš i pivom, najlakše je da to uradiš tako što ćeš ga staviti u raspršivač. Miris piva brzo izvetri, a kosa bude lepa i sjajna.


Šta raditi kada imaš suvu kosu, tj. kosu poput slame?

1. Važno je da izbegavate proizvode sa silikonom, jer takvi preparati kosi daju svilenkast izgled, ali taj omotač sprečava da prave hranljive materiju dospeju do dlake.

2. Izbegavajte proizvode sa alkoholom, a to su najčešće preparati za oblikovanje kose (lakovi ili pene za kosu). Alkohol isušuje kosu i zato je štetan. Pre kupovine proizvoda, proverite da li on sadrži alkohol.

3. Morate da budete oprezni pri kupovini šampona, jer neki uništavaju boju i uklanjaju prirodno ulje sa dlake. Kupujte šampone sa niskim udelom sulfata, a važno je da sadrže hidratantne sastojke. Oni se najčešće mogu naći u apotekama.

4. Naravno, važno je birati regenerator. Dobar regenerator treba da sadrži kombinaciju hidratantnih materija i proteina. Pogrešno je da regenerator sadrži samo proteine, jer tako kosa gubi svoju prirodnu elastičnost, što može da dovede do toga da kosu previše čupaš pri češljanju.

O čemu treba voditi računa kada češće peglaš ili uvijaš kosu?

1. Pegla sa keramičkim pločicama najmanje oštećuje kosu, jer savršeno klize po kosi, a toplota se ravnomerno raspoređuje. Pre peglanja, kosu treba da raščešljaš, podeliš na pramenove i da tek onda počneš sa peglanjem. Nemoj više puta prelaziti po jednom pramenu, jer to ostavlja tragove pegle po njemu. Temperatura ne bi trebalo da prelazi 210 stepeni, jer se u suprotnom kosa lakše spaljuje.

2. Takođe, isto kao i kod pegle, tako i keramički figaro najbolje raspoređuje toplotu. Za kovrdžanje tanke kose uvijač se greje na oko 100 stepeni, a za čvršću i gušću oko 140 stepeni. Kosu najlakše uvijaš ako naneseš na kosu šampon za suvo pranje i razdvojiš na četiri pramena, tj. dva napred i dva pozadi. Počevši od korena, velikim uvijačem postavljenim iznad glave uvijaj pramenove od lica prema spolja. Za što prirodniji izgled, ne treba uvijati krajeve.

3. Lak za kosu se ne preporučuje pre peglanja ili kovrdžanja kose. Najbolje je naneti lak na gotovu frizuru i još bolje je da ga ne nanosiš direktno na kosu, već na češalj. Preporučuje se korišćenje laka za kosu bez alkohola.

4. Preparat za zaštitu od toplote sprečava lomljenje, a najbolje je da ga nanosiš na vlažnu kosu i da pustiš da ga kosa potpuno upije pre upotrebe pegle ili figara.


Kako koristiti ricinusovo ulje za rast kose?

Nakon što opereš kosu, u ruke treba da staviš malo ricinusovog ulja i da ga naneseš na krajeve i teme glave. Naravno, ne uzimaj ga previše, kako se kosa ne bi previše zamastila. Nakon toga, uzmi običnu najlonsku kesu i nju stavi preko kose, a potom preko svega toga stavi peškir. To treba da stoji na glavi dva sata, a posle šamponom treba da ispereš kosu.


I za kraj, važno je da napomenem da kosu prosto morate da skraćujete na svaka tri meseca, kako bi nestali oštećeni krajevi i kako bi kosa ponovo mogla normalno da raste!

Do sledećeg posta, šaljem vam veliki pozdrav! :)

Anja.

  • Share:

You Might Also Like

2 коментара