Manastir Svete Petke - Stubal ♡

By Anja Miii - субота, јул 11, 2015

U poslednjih 10 dana, koliko smo ovde, posetili smo nekoliko manastira i svi su na mene ostavili neki poseban utisak. Oduvek volim da ih posećujem i rado se vraćam onima u kojima sam i ranije bila. S obzirom na to da nismo u svim manastirima smeli da fotografišemo, u ovom postu ću vam pokazati onaj u kome smo to mogli da radimo. U sledećem očekujte one gde smo krišom napravili par fotografija. :)


 
U pitanju je manastir Svete Petke u Stublu. Nalazi se na obroncima Gledićkih planina i pripada opštini Trstenik. Stojan Komatović, iz obližnjeg sela Ravanice, kupio je livadu i odlučio da na njoj podigne manastir. Živeo je u teškim materijalnim uslovima, ali je sakupljao novac, želeći da ispuni svoj san i podigne crkvu. Zvanična crkva se protivila i naložila je da bratstvo koje je gradilo manastir napusti livadu, što se i dogodilo. Samo je Stojan ostao uporan. Stanovnici sela su izvršili pritisak na crkvene vlasti i celo Stojanovo imanje je dobilo rang manastira.


Prvobitni manastir koji je izgoreo u požaru, bio je skromne arhitekture i skromnih pomoćnih objekata. Oko manastira se nalazilo nekoliko trošnih kućica i jedna česma. Manastir je isprva bio muški, a 1989. godine je postao ženski, kada je starešinstvo pripalo monahinji Mariji. Ubrzano razvijanje manastira je počelo 1999. godine, kada su stare kućice srušene, a prostor ispred crkve je uređen. Crkva je dobila zvonik i kompletno je renovirana i živopisana. Manastir je dobio i asfaltni put i iz grada Jašija je dobio pokrov Svete Petke sa jastučnicom. 

U manastiru je postavljeno i objašnjenje o tome ko je njegov osnivač, koliko je on tada bio važan i koliko je i dalje važan za sve one koji su boravili, borave ili će tek boraviti u manastiru.

 
Na samom ulazu u prostor manastira, nalazi se prodavnica, u kojoj monahinje prodaju razne stvari, uobičajene za sve manastirske prodavnice (brojanice, krstiće, ikone i sl.)



Unutrašnjost crkve možete da vidite na sledećim fotografijama. :)



Sveti kamen se nalazi pod krovom osmougaone kupole, koja je posvećena Paraskevi i i naziva se 'Kupola Svetog kamena'. U kapeli se ne vrše bogosluženja, mesto je pokloničko. Kamen je vrlo posećen i mnogo ljudi dolazi s verom da Bog preko njega čudotvori. 



Na slikama ispod, pogledajte pećinu rođenja. Mi smo bili očarani istom. Sve u njoj i oko nje je prelepo napravljeno, toliko da ostavlja bez daha!




A unutrašnjost pećine izgleda ovako...



Pre nego što završim sa pričom o ovom divnom mestu, želim da kažem da sam iskreno oduševljena i da će mi ovaj manastir sigurno ostati u jednom lepom sećanju. Ako se ikada budete zaputili u ovom pravcu, nemojte da ga zaobiđete. :)





  • Share:

You Might Also Like

10 коментара

  1. slike su fantastične...Odličan post :)
    http://fashionawakebyb.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  2. Anjice, prelepo si ovo napisala :) Slike su divne, verujem da si se mnogo potrudila <3

    http://svetjednedevojcice.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  3. Jako volim da obilazim manastire jer verujem u Boga. Divan post uzivala sam. Manastir Svete Petke je divan kao i pecina!
    I mi smo takodje pravili tajne fotografije hah :)

    ОдговориИзбриши
  4. Prelep post!! Divne slike!! Super je sve napisano!! :)

    milicinkutak123.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  5. Predivan post! Random stvar, meni je inace krsna slava Sveta Petka. Jako mi se dopadaju slike, a ti si se kao i uvek potrudila da nam docaras sve ovo i uspela si u tome jer si sve savrseno napisala. ♥

    http://styleonfirstplace.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман12. јул 2015. 13:46

    Slike su predivne, baš mi se sviđaju. :)

    http://saveti81.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  7. Divan post Anja. Bas bih zelela da posetim ovo mesto. Super sto si uspela da napravis fotografije. ♥

    ОдговориИзбриши
  8. Nadam se da ce me sudbina jednog dana odvesti tamo :) ♥
    Nego, jesi li to mijenjala link ili nesto bloga? Vise mi ne dolaze obavijesti o postovima :/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam ništa menjala, ali i meni se dešavalo da tokom celog dana nisam dobijala obaveštenja o postovima sa drugih blogova i onda se obaveštenja pojave tek negde uveče i piše da su postovi objavljeni mnogo kasnije nego što zaista jesu. Ne znam zašto se to dešava. :/

      Избриши