Da li je voleti knjige i studirati književnost isto?

By Anja Miii - четвртак, април 06, 2017

Kada sam donosila odluku u vezu svog daljeg školovanja, sastavila sam listu stvari koje najviše volim da radim. Na toj listi su, ispred svega, stajale dve stavke: ljubav prema pisanju & ljubav prema knjigama. Kako nisam pristalica čuvenog upiši ono što je perspektivno i ono što će ti doneti posao i novac, a mani ono što voliš, odlučila sam da upišem književnost i da se u daljem školovanju i životu bavim njome. Sada, posle šest meseci studiranja, vidim da voleti knjige i čitanje & izučavati književnost zapravo nisu ista stvar. 


Ako volite čiklit, tj. knjige koje su duhovite, zanimljive i romantične, pa čak i one savremene drame i fantastiku, a pritom vas smaraju lektire i niste zainteresovani za Mešu Selimovića, Lazu Kostića, Đuru Jakšića i druge, domaće ili strane književnike (u zavisnosti od toga na kom ste smeru), čisto sumnjam da će vam ovaj smer priuštiti sve ono o čemu maštate. Na faksu će vas popreko pogledati ako im kažete da volite da čitate Noru Roberts, Gijoma Musoa ili Sofi Kinselu. Zapravo, prvo će vas pitati ko su, zaboga, te osobe, a kada čuju, verovatno će misliti da niste preterano inteligentni. Stoga, ako se obrete na studijama književnosti, svoju ljubav prema čiklitu zadržite za sebe. Izrazite mišljenje prema velikim delima naše ili svetske književnosti, ali pametnije je da o ovim ostalim ne govorite. Iako ja to ne podržavam, iz prostog razloga što volim da čitam lagano štivo, uverila sam se da mnogi ljudi oko mene čitaju nešto sasvim drugačije.


Ja sam na početku, prva sam godina, ali sam od starijih studenata i profesora načula da ćemo tek od treće godine početi da čitamo i analiziramo dela. Sve do toga je bubanje. Dakle, štrebamo srednjovekovnu i narodnu književnost, teoriju književnosti i staroslovenski, fonologiju, morfologiju i sintaksu. Ruku na srce, neki predmeti zaista jesu zanimljivi i nije ih teško naučiti, ali su neki prava noćna mora i iziskuju mnogo rada, truda i nerviranja. 

MAJICU KOJU NOSIM U POSTU MOŽETE KUPITI OVDE - http://bit.ly/2mQmyqR

Studirati književnost ne znači baviti se samo njome. Studije nas pripremaju za profesorski posao, kojim će se većina studenata kasnije baviti. To znači da jednako dobro moramo vladati književnošću i gramatikom našeg jezika. Oni koji vole gramatiku su se verovatno opredelili za smer sprski jezik i lingvistika, a mi, koji smo odabrali književnost, prosto moramo da prođemo kroz nju, iako nam nije omiljena. Tako se, nerado, bavimo akcentima, fonemama, morfemama i ostalim, ne tako dragim stvarima, koje su sastavni deo našeg školovanja. 


Poruka ovog teksta je sledeća: voleti knjige i studirati književnost predstavljaju dve potpuno različite stvari. Dobro, ne baš potpuno, ali jesu različite. Književnost upišite ako volite da čitate iz razonode, ali i ako u isto vreme volite dela čuvenih književnika, ako vas zanima istorija našeg jezika, ako vas zanimaju žitija i dela narodne književnosti. Budite spremni na to da nećete čitati mnogo knjiga, već da ćete prosto učiti, bubati, štrebati - kako vam drago. I ono što vas zanima, ali i ono što vas ne zanima, kako to uglavnom biva u životu, od osnovne škole do fakulteta. 

MAJICU KOJU NOSIM U POSTU MOŽETE KUPITI OVDE - http://bit.ly/2mQmyqR
Ja volim svoj fakultet. Da nisam upisala ovo što studiram, nisam sigurna šta bi bio moj drugi izbor. Zapravo, znam. To bi verovatno bila žurnalistika, ali me i književnost takođe kvalifikuje da se jednoga dana bavim novinarstvom. Suština je da faks nije ispunio sva moja očekivanja, ali negde sam i pretpostavljala da će biti tako. Zato, drage moje buduće kolege, ako vas ima, sada znate šta možete da očekujete... srećno! 

  • Share:

You Might Also Like

15 коментара

  1. Odličan post, veoma si lepo objasnila i razjasnila mi neke nedoumice koje sam imala, s obzirom da planiram da upišem književnost :)

    ОдговориИзбриши
  2. Odličan post!
    Sve sam te predmete prošla i sve sam pročitala. U svemu, naravno, uživala.
    Puno uspeha ti želim! ♥

    ОдговориИзбриши
  3. Zaista veoma zanimljiv i inspirativan tekst. Kako je moja strina završila srpski jezik i književnost od malena sam joj se divila i želela da jednog dana i ja budem profesorka književnosti, a ona je u menei na neki način budila ljubav prema čitanju. Ipak, sada sam svakako sigurma da me budućnost vodi negde duboko u grane računarstva i programiranja, a da od književnosti, koliko god volela, nema ništa. :)
    Želim ti sveu sreću u daljim studijama <33

    ОдговориИзбриши
  4. Baš zanimljiv post. Ja sam u školi jako voljela hrvatski, a pogotovo gramatiku, no nikad nisam razmatrala tu opciju da upišem hrvatski i književnost jer me ipak više zanima fizika, koja se pokazala kao odličan izbor.
    Ovo si jako lijepo napisala i mislim da si mnogima otvorila oči i pokazala da studiranje jezika nije samo čitanje knjiga i da to nema velike povezanosti :)
    p.s. želim ti puno sreće na fakultetu :)

    MMara

    ОдговориИзбриши
  5. Drago mi je da si napisala ovaj post. Druga sam srednje i stvarno volim da čitam. Kako lagano, tako i neko ozbiljnije štivo. Čak mi se to ozbiljnije često više dopadne. Ali, čitanje i studiranje književnosti zaista nisu jedno isto, pa stoga planiram da (probam) upišem nešto vezano za matematiku i programiranje, što je potpuno suprotno mom hobiju, ali me ipak privlači. :)

    ОдговориИзбриши
  6. Baš mi je drago što si nekima ''otvorila oči'', mada sam pretpostavljala da nije isto, jer knjige koje tinejdžeri vole čitati obično nemaju nikakve veze sa književnošću i maternjim jezikom, jer profesori smatraju da trebamo čitati neka poznata djela vezana za određeno vrijeme i slično. SVe u svemu uživala sam u postu i fotkicama :D

    Delilah's Stories

    ОдговориИзбриши
  7. Predivan post, draga. Nisam znala ovu razliku ali sada je znam. Sigurna sam da ovi malo stariji ne znaju ko su Gijom Muso i drugi pisci.

    Uživaj u vikendu,
    laAdda

    ОдговориИзбриши
  8. Zavrsila sam knjizevnost pre jedno 7 god i uzivala u neki stvarima. Teorija knjizevnosti mi je bila razonoda kao i staroslovenski jezika, a na istoriji jezika sam toliko naucila o tome sta je jezik i naprosto uzivala. Ima sve to veze i sa profesorima da znate, jer standardni srpski jezik nisam podnosila. Nisam generacija bolonje, vec po starom programu i mozda sam bas zbog toga imala vise privilegija da uzivam u onome sto citam, da ga citam svojim tempom i ne razmisljam o bodovima, upisu i slicno. U svakom slucaju lep post koji zaista moze pomoci drugima u odabiru fakulteta.

    ОдговориИзбриши
  9. Ja planiram da upišem softversko inzenjerstvo ali i dalje nisam sigurna jel zelim to.

    ОдговориИзбриши
  10. I sama volim sebe da nazovem knjiskim moljcem, tako da te u potpunosti razumem, i shvatam tvoje reči u potpunosti. Pre svega moram reći da je ovo jako interesantna i veoma široka tema, ali ja ne bih da dužim, već bih se složila sa svime što si rekla... Ljubav prema knjigama je jedno, dok je knjizevnost nesto sasvim drugo. Konkretno u mom primeru, preferiram da čitam naučno fantastične, a manje avanturističke romane i knjige, dok bi na primer na knjizevnim studijama morala da se bavim tematikom i jednih i drugih. Naravno, ovo nije nikakav vid plašenja budućnih teoričara književnosti već individualno shvatanje, ali kao sto rekoh, ne bih da duzim, uzivala sam citajuci, zaista sjajno napisan post.

    Gotičarka

    ОдговориИзбриши
  11. Anja, draga, moram da ti se zahvalim na ovom postu! Ja sam ludački zaljubljena u srpski jezik, i naravno, planiram da ga studiram. Mada, imam i drugu opciju- transport i saobraćaj, ali srpski je moja prva ljubav. Doduše, više volim gramatiku, književnost ume pomalo da me smori. Od sedmog razreda Osnovne škole idem na takmičenje iz književnosti i realno, znam mnogo više o njoj od vršnjaka. Znam da je previše definicija, ali ja nikada srpski nisam bubala napamet. Čak ni definicije! Nikada niti jednu definiciju nisam znala napamet. Sećam se nastavnice u takođe sedmom Osnovne koja mi je mozak probila podelom odnosa među rečeničnim članovima i vrstama veznika). Nikada, ali bukvalno nikada, nisam znala da ih nabrojim kada mi da vrstu. Ali zato, kada vidim rečenicu uvek znam koji je koji. Nekako to shvatim iz konteksta, učim na primerima itd. Iskreno, istoriju, geografiju, bilogiju itd. sam učila još malo pa napamet, dok sam srpski i engleski (nemački sam mrzela i uvek imala puškice) shvatala, osećala. Kada kažem osećala, mislim na to da sam imala neki osećaj za te jezike. Prema tome kako mi zvuči shvatim šta gde ide, vrste i značenja. Takođe ni značenja padeža nikada nisam znala napamet. U rečenici prepoznam uvek, ali kada me je nastavnica terala da za određeni padež nabrojim njegova značnja... tu mi nema života! Bože koliko sam se raspisala... svrha svega ovoga jeste da imam neki osećaj za srpsku gramatiku i da bih želela da je upišem. Ali, razmišljala sam između književnosti i gramatike, iako nju više volim, posao profesora mi nije baš najdraži, a na smeru za književnost imam više mogućnosti. Ipak je ovo presudilo za gramatiku. Nije to baš loš posao sve dok volim ono što radim. :)

    Moj blog: anasbloggerlife.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  12. Predobar post i zaista mi mnogo znači. Filološka sam gimnazija, i do skoro sam želela da studiram ruski, međutim, desile su se nepredviđene okolnosti zbog kojih ne mogu, tako da mi preostaje jedina prava ljubav na filološkom fakultetu - svetska književnost. Stvarno volim klasike, i dosta ih čitam, nadam se da neće biti problem. Možda samo manje gotivim svu tu teoriju književnosti, ali Bože moj, barem znam šta me čeka.

    ОдговориИзбриши
  13. Iskrena da budem, razmisljala sam o ovome i sve vise razmisljam o faksivima uopste. Hvaka ti sto si naoravila jednu jako bitnu rasliku i rasjasnila nam je, verujrm da si mnogima pomogla. Bar si meni ♡
    "Teen Queen"

    ОдговориИзбриши
  14. Predivan post.... Sada si me naterala na razmisljanje... Ja se dvoumim izmedju engleskog jezika i FONa ali nemam pojma. Engleski je moja ljubav, ali informatiku i ekonomiju volim tako da razmisljam o FONu. Inace, nemam bas puno vremena da odlucim,3. sam razred gimnazije. Pa ako mozes da mi pomognes, sta bi ti izabrala od ovo dvoje?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Imaš dovoljno vreme da odlučiš, ne opterećuj se. Ja ne mogu i ne želim da ti kažem: 'Upiši anglistiku' ili 'upiši FON', jer je to odluka koju moraš sama da doneseš. Znam da je to veoma važna stvar i verujem da se plašiš da li ćeš ispravno odlučiti, ali daj sebi vremena, vagaj šta te više zanima, pregledaj predmete na faksu, vidi da li će te materija zanimati itd. :**

      Избриши