Mesečne preporuke - jul 2017.

By Anja Miii - среда, август 02, 2017


Iako mi letnji meseci nikada nisu bili dragi, jul sam ove godine iskoristila da se odmorim i da napunim baterije za dalje. Zaista mi je prijalo. Osim što sam otputovala na nekoliko dana, vreme sam provodila čitajući knjige, gledajući videe na Jutjubu, brbljajući sa drugaricama i družeći se sa porodicom. Konstantno se ponavljam, ali vreme mi neverovatno brzo prolazi. Prošle godine sam, u ovo vreme, uživala, ne razmišljajući o faksu, jer mi je naprosto delovao daleko, a sada uviđam koliko mi se život promenio u proteklih godinu dana. Drago mi je zbog toga. Ne bi bilo interesantno da je baš sve isto i nepromenjeno. Da ne dužim, u nastavku možete da pročitate šta sam to čitala i gledala u julu, a što je iole vredno i vaše pažnje. Uživajte!

Serija koju sam gledala je Famous in love. Prva epizoda je izašla sredinom aprila, a poslednja, deseta, sredinom juna, mada sam je ja pogledala odjednom, i to početkom prethodnog meseca. Ne znam da li i kada planiraju nastavak, ali se iskreno nadam da će ga biti.
Naime, glavna junakinja je Paige, a glumi je Bella Thorne. Ona je sasvim obična devojka - studira ekonomiju i živi sa najboljim prijateljima u Holivudu. Njen život se menja iz korena kada dobije glavnu ulogu u izuzetno popularnom filmu. Osim što joj ljudi kojima se do tada divila postaju prijatelji ili neprijatelji, mora da napravi balans između glume, koja njoj znači, fakulteta, koji znači njenom ocu, i prijatelja, od kojih su neki tu čitav život, a neki nekoliko dana ili meseci.
 Radnju serije i likove iz iste lako mogu da uporedim sa serijom Gossip Girl. Ko je voleo tu seriju, verovatno će voleti i ovu. Moderna je, savremena i prilagođena tinejdžerima.
_________________________________________________________________________________

Prvi film koji vam preporučujem je Delibal. U pitanju je turski film i možete da ga pogledate na YouTube-u sa prevodom (klik klik). Da mi ga drugarica nije preporučila, verovatno ga nikada ne bih pogledala jer nikada ranije nisam obraćala pažnju na turske filmove. Međutim, ovaj me je oduševio, stoga ću sigurno baciti pogled i na neke druge.
Reč je o ljubavnom, mogu reći i tužnom filmu. Bariš se na prvi pogled zaljubljuje u Fusun, neobičnu devojku o kojoj ne zna apsolutno ništa. Daje sve od sebe da je ponovo sretne, te joj vrlo brzo iskazuje svoja osećanja. On je romantična duša, vredan, pametan i duhovit dečko, odrastao u skladnoj porodici. S druge strane, Fusun je prelepa devojka, usredsređena na fakultet i na to da bude najbolja,  a sve kako bi svog oca učinila ponosnim. Ljubavna veza se teško uklapa u njen raspored, ali teško ko može da odoli šarmantnom Barišu. Ne želim mnogo da vam otkrivam, neću vam reći šta se dešava na kraju i zbog čega je film tužan, znajte samo da je vredan gledanja!
_________________________________________________________________________________

Drugi film o kome vam pišem je You get me. Prvi je svakako ostavio jači utisak na mene, ali je i ovaj zaista dobar, mada vrlo sličan gomili drugih tinejdž filmova. Sigurna sam da će vam se dopasti, ali nećete pasti u nesvest, jer zaista nije mnogo drugačiji od ostalih.
Glavni junak je Taylor, sedamnaestogodišnji dečko koji poslednju nedelju leta provodi radeći u lokalnom restoranu, družeći se sa prijateljima i uživajući sa svojom novom, savršenom devojkom. Kada na jednoj žurki sazna da je njegova devojka imala neslavnu prošlost, a sve vreme je to vešto krila od njega, on burno reaguje i raskida sa njom. Na istoj žurki, nedugo zatim, upoznaje Holly i sa njom provodi veče i naredni dan, ne uzimajući za ozbiljno to što se među njima dogodilo. Miri se sa devojkom i sve se vraća u normalu. Međutim, Holly se pojavljuje kao nova učenica i ponovo ulazi u njegov, život njegove devojke i njegovih prijatelja. Neću vam ništa dalje govoriti, ali znam da će vam se film sigurno dopasti. Iako je prilično predvidiv, stvarno je dobar.
_________________________________________________________________________________

Poslednji film koji ću vam preporučiti se potpuno razlikuje od prethodna dva, ali je ostavio izuzetan utisak na mene. U pitanju je Koliba, tj. The Shack. U središtu priče je vera, hrišćanstvo, mada slobodno mogu da ga pogledaju i oni koji nisu vernici ili koji pripadaju drugoj veri, jer je film pun mudrosti i važnih životnih pouka. Istražujući po internetu, videla sam da je film snimljen na osnovu knjige koja je prevedena i kod nas, u izdanju Lagune, te planiram da je pročitam.
Mack, otac troje dece, vodi svoje klince u kamp kraj reke, kako bi se na nekoliko dana zabavili i proveli vreme u prirodi. U jednom momentu, skreće pažnju sa svoje najmlađe ćerke, koja biva oteta i svirepo ubijena u napuštenoj kolibi. Nekoliko godina kasnije, usred velike tuge, on dobija pismo (koje mu je, navodno, poslao Bog), tj. poziv da dođe u kolibu u kojoj je devojčica ubijena. Ono što će tamo zateći će ga zauvek promeniti i omogućiće mu da nastavi da živi.
Još jednom ponavljam - ovo je sjajan film, glumci su odlični i zaista treba da ga pogledate, bez obzira na to da li ste vernici ili ne. Kada se završi, osećaćete da ste nešto važno videli i naučili. Bar sam se ja tako osećala.

_________________________________________________________________________________


Prva knjiga koju vam preporučujem je delo Nikolasa Sparksa, a zove se Spasavanje. Ukoliko me dugo pratite, znate koliko volim njegove knjige i njegov stil pisanja, pa me je tako i ova knjiga, poslednja prevedena kod nas, zaista oduševila!
Priča se vrti oko Deniz, samohrane majke. Ona ima četvorogodišnjeg sina, koji iz određenih razloga nije kao sva ostala deca i zbog čega mu ona pridaje mnogo pažnje i vremena. Kada su se, jednom prilikom, vraćali kući, zadesila ih je strašna oluja. Auto je smrskan, Deniz je nakratko ostala bez svesti, a dečak je nestao. Tu na scenu stupa Tejlor, dobrovoljni vatrogasac, koji pruža pomoć majci, a potom i polazi u potragu za detetom. Njihova priča se neće zaustaviti na tome. Tejlor, zapravo, nije sasvim običan čovek, bez problema i briga, kako se na prvi pogled čini. Deniz je, iako pre svega majka, žena koja vapi za ljubavlju i pažnjom. Pročitajte je, dopašće vam se.

_________________________________________________________________________________


Druga, ujedno i poslednja knjiga u ovom postu, je Ona i on, a napisao ju je Mark Levi. Knjiga je ljubavna, to je donekle jasno i po naslovu i po koricama, ali nije klasično ljubavno štivo. Neobična je, jer se pažnja pridaje psihologiji likova. Moram da dodam da nije u duhu vremena u kome živimo, već su i način pisanja i sami likovi staromodniji. U suštini, knjiga nije obična, nije poput svake druge i biće vam interesantna ako odlučite da je pročitate.
Glavni junaci su Mia i Pol. Mia je slavna glumica koja ima krizu u braku i iz tog razloga dolazi u Pariz, kod najbolje prijateljice, kako bi razmislila o svemu što je tišti. S druge strane, Pol je pisac, mada njegove knjige nisu preterano popularne. Živi u Parizu i zapravo je vrlo usamljen, koliko god to poricao. Upoznaju se na jedan vrlo neobičan način, ali Mia prećutkuje čime se bavi i posao svoje najbolje prijateljice predstavlja kao svoj. Neću vam dalje otkrivati, u tom slučaju ne bi bilo interesantno.




_________________________________________________________________________________

Šta ste vi zanimljivo pogledali/pročitali u toku prethodnog meseca?
Slobodno mi preporučite nešto što vam se dopalo i što vas je prijatno iznenadilo!

Čujemo se uskoro!

ANJA.

  • Share:

You Might Also Like

24 коментара

  1. Iz nepoznatog razloga, trenutno sam jako zagrejana za one basic teen movies, tako da ce mi tvoj preporuke itekako dobro doci. :) Ovaj turski film deluje veoma interesantno, mozda moja mama zna o cemu se radi, ona voli sve sto potice sa tih prostora.... xD
    Od Sparksa jos uvek nista nisam procitala, a jako bih zelela, tako da se mozda Spasavanje nadje prva na tom spisku. ;)
    Odlican post draga Anja. Na mom blogu je novi post Kako biti lokalna seljanka na letnje rspustu, pa obavezno pogledaj. :)
    worldarounyo.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Iva :)
      Ako si zagrejana za takve filmove, onda će ti You get me definitivno biti interesantan :)
      A Sparks je sjajan, ako si gledala neki od filmova koji su rađeni na osnovu njegovih knjiga i ako su ti se dopali, onda će ti se i knjige svideti.

      Избриши
  2. Odličan post Anja , poslednjih nedelja sam baš zagrejana za čitanje i kupovinu knjiga. Moraću da pogledam i ove koje si napomenula kao dobre. Hvala na lepim preporukama <3 !



    Only Alex - Novi post

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu, nadam se da ćeš uživati u knjigama koje budeš odlučila da kupiš i pročitaš :) :*

      Избриши
  3. Ako nisi, obabezno pročitaj Devojku iz Bruklina (Gijom Muso) i Pre nego što zaspim (Stiven Votson). Mene su oduševile! :)
    pineapplecakee.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam pročitala ni jednu ni drugu, hvala ti mnogo na preporuci, imaću ih u vidu :)

      Избриши
  4. Draga Anja,
    Ja tebi riječima ne mogu da opišem koliko me je "Delibal" oduševio. Preplakala sam kraj filma. Toliko se bojao da će je povrediti da se ... Hajd' sad da ne otkrivam,ima onih koji će gledati ovaj film. Preedivan je,i ostavio je snažan utisak na mene. Još onda kada se sretnu u autobudu i njegove šanse 1:20348 se ostvare...haha,baš interrsantno. Hvala na preporukama,planiram i ostale da pogledam danas.
    Radosno iščekijem subotu da vidimo šta nam dalje spremaš. Ljuuubac i još jednom HVALA jer odavno nisam pogledala bolji film. I još,što ti kažeš,nisam ranije ni pridodavala toliko pažnje tim turskim filmovima. Hehe,ja sad puna otisaka.
    Da ne dužim,pozdrav. ☺

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu! Baš mi je drago što ti se dopao! Nadam se da ćeš uživati i u ostalim filmovima, a već vidim da će u avgustovskim preporukama takođe biti nekih sjajnih. :)
      Ljubim te mnogo i hvala ti što me pratiš i što uživaš u onome što delim sa vama :) :*

      Избриши
  5. Post je odličan! Ponestajalo mi je ideja za filmove, pa i knjige, i drago mi je što sam naišla na tvoj post. Hvala na preporukama :)

    ОдговориИзбриши
  6. ''The Shack'' mi se čini zanimljivim filmom. ono što me je zaintrigiralo jeste da nijedan od navedenih filmova nisam pogledala, ni ovu seriju. Nicholas Sparks ima odlične knjige, za ovu nisam čula, ali mi se radnja dopada. sve u svemu hvala ti na preporukama

    Delilah's Stories | Filmtasticno

    ОдговориИзбриши
  7. Ja također moram pogledati cijelu seriju u jednom danu!Ili barem sezonu,nemam gumb za stajanje kad počnem haha!Drugi film se stvarno čini zanimljiv,kao i svi ostali zapravo.Nisam čula za ovu knjigu od Sparksa,no definitivno ću je potražiti u knjižnici.Tvoj je ukus za knjige uvijek pouzdan tako da ne sumnjam!
    Sretno ti i dalje na faksu!
    Uniquisi

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti mnogo :) Pročitaj nešto od Spraksa. Kada pročitaš jednu njegovu knjigu, nećeš se zaustaviti na njoj, garantujem :) :*

      Избриши
  8. Zaista divan post. Sigurna sam da cu pogledati bar jedan od ovih filmova o kojima si pisala, takodje i knjiga deluje zanimljivo.
    Srecno na faksuu!

    https://smallwomenscorner.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  9. Uvek me oduševiš ovim postovima jer imamo sličan ukus za filmove i serije! ''Famous in Love'' sam odgledala čim su sve epizode izašle i zaista se nadam da će snimiti nastavak. A film ''You Get Me'' nisam odgledala, iako sam trejler odgledala jedno desetak puta. Zapravo, nisam ni znala da je već izašao, a ti si me sada podsetila, hvala puno! ♥♥♥

    Teodora's small world

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu Teodorice, baš mi je drago što u ovim postovima uspevaš da nađeš nešto što ti je interesantno. Lako je kada delimo sličan ukus :) Pogledaj You get me, dobar je, svideće ti se :* :*

      Избриши
  10. Kada sam naizgled videla 'mesecne preporuke' pomislila sam "opet neki proizvodi, koji smor", medjutim jako sam sam obradovala kada sam videla da se radi o kinematografiji! Hvala na divim preporukama, rado cu odgledati filmove.

    Visit me, Gothic

    ОдговориИзбриши
  11. Divne preporuke! Za Famous in love sam jedno pet puta odgledala trejler, ali sad se taman setih da bi mogla celog da ga odgledam. Za ostale filmove i knjige prvi put cujem, ali su me jako zainteresovali. Verovala ili ne, nisam procitala nijednu knjigu od Nikolasa Sparksa, te sam bas razmisljala da konacno to i uradim.

    ОдговориИзбриши
  12. U poslednje vreme gledam popriličan broj filmova. Moje preporuke su: El Cuerpo, španski triler. Možda malo predvidiv, ali dobar. Isto uz njega i Contratiempo.
    Midnight in Paris (prelep za umetničke duše!), Corpse Bride (nosi jaku poruku), Pirati sa Kariba 2... :D
    Svega po malo :)
    Knjiga - Slika Dorijana Greja.
    Što se tiče serije, posvećena sam trenutno samo jednoj: Game of thrones. Na 4. sam sezoni, znači nisam verni gledalac od pre 100 godina već ovogodišnji početnik :'D

    Najnoviji post: Đenova i Milano

    ОдговориИзбриши
  13. Bila sam jako skeptična po pitanju filma Delibal, jednostavno smatram da turska kinematografija nije toliko dobra. Bilo kako bilo, odlučila sam da mu dam priliku, jer sve što je romantično za mene ne može da bude loše. Na početku sam mislila kako je ovo još jedan od onih filmova 'I živeli su srećno do kraja života...'. Grdno sam se prevarila. Kraj filma sam preplaka, malopre se završio a meni i dalje stoji knedla u grlu i suze ne staju. Ne verujem da su napravili ovako dobar ljubavni film, koji je svakako vredan gledanja. Hvala ti što si promenila moje mišljenje. ♥

    ОдговориИзбриши
  14. Moracu da pogledam ovaj film Koliba!!Odlican post...Pratim te!

    Moj blog je nov,ako mozes,pogledaj ga ---> livelaughloveblogg.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  15. Odlican post,pogledacu ove filmove sigurno!♥

    Spa time♥ vjovana2.blogspot.com

    ОдговориИзбриши