Nova školska godina iz ugla budućih maturanata ♡

By Anja Miii - недеља, август 23, 2015

Da li ste svesni da već sada sitno odbrojavamo do tog čuvenog dana kada ćemo čuti zvuk školskog zvona, ponovo sesti na neudobne drvene stolice, verovatno zakasniti i pospani ući na čas, a onda se vratiti kući, baciti na krevet i pokušati da se vratimo na bezbrižne dane raspusta. Danas sam tu sa postom koji će pomoći malim i velikim maturantima da prežive ovu školsku godinu i okončaju je na, po njih, najbolji mogući način. I sama sam maturant. Ako me pitate kako se osećam, još uvek ne znam kako bih to definisala. U jednom momentu sam sasvim opuštena i ne razmišljam o kraju školske godine, čini mi se predaleko. S druge strane strepim. Razmišljam o onoj gomili knjiga koja me čeka u uglu sobe. Kada pomislim da me uz svo ludilo učenja za prijemni očekuju i maturski ispiti za kraj srednje škole, a pre toga i najslađi, a u isto vreme i najstresniji deo - biranje idealne haljine za maturu, totalno sam pod stresom! Ipak, sledeće godine u ovo vreme ću sedeti verovatno na istoj ovoj stolici, pisati vam neki sasvim bezbrižan post, biću upisana na fakultet i za nešto više od mesec dana ću se naći u toj nepoznatoj zgradi. Uh, moje misli baš lete, zanesoh se. Vratimo se mi na temu posta, a ona je vrlo jasna - kako da preživimo poslednju i najstresniju godinu osnovne ili srednje škole?


Iz ličnog iskustva mogu da kažem da je prijemni koji se radi nakon završenog osmog razreda nešto stvarno jednostavno, nešto zbog čega ne treba paničiti. Nemoguće je da vam od svih 7 predmeta koje polažete baš ništa ne ide. Ja sam prijemni radila 2012. godine, kada su u opticaju još uvek bili samo srpski i matematika. Srpski je moj fah, nešto što mi ide, pa sam maltene bez otvorene zbirke zadataka imala skoro maksimalan broj bodova. Matematika je sve, samo ne moj fah, ali zadaci se daju savladati uz malu pomoć. Pohađala sam privatne časove i samo tu sam je i vežbala. Ne daj Bože da sam nešto uzela kod kuće. :D Šalim se, ali stvarno nisam imala živaca da je sama vežbam, jer je stvarno nikako ne volim. Na kraju sam bila sasvim zadovoljna brojem bodova. Daleko od toga da sam bila prezadovoljna, ali znala sam da ću svakako upisati školu koju sam želela, jer nije zahtevala preterano velik broj bodova, pa se nisam opterećivala. Savetujem vam sledeeće:

1. Sa učenjem počnite od februara ili marta. I ja sam tada počela. Negde u februaru dobijate zbirke zadataka i to vam je samo po sebi već znak da je došlo vreme za učenje.

2. Pređite celu zbirku zadataka. Moj savet vam je da radite isključivo one zadatke koje znate. Nema svrhe da odmah okrećete zbirku na rešenja, ništa ne postižete.

3. Potražite pomoć. Ostavite neurađene sve zadatke koje ne znate. Ako vam matematika i zadaci generalno ne idu, tu su privatni časovi, a ako ne možete da ih priuštite, nastavnici će brzo početi da drže pripremnu nastavu.

4. Ne izbegavajte časove pripremne nastave. Meni su oni mnogo pomogli. Čak i pored privatnih časova iz matematike, išla sam i na pripremne, gde sam savladala dosta toga što je bilo na prijemnom. Srpski sam jedino tamo malo ponavljala, dok mu kod kuće nisam posvećivala mnogo pažnje.

5. Prepisujte u svesku sva pitanja i odgovore koje ne znate. Ovo se prevashodno odnosi na kombinovani test. Nemoguće je da zapamtite apsolutno sve informacije iz knjiga petog, šestog, sedmog i osmog razreda. Zato obavezno pređite zbirku i kad god nešto ne znate, to pitanje prepišite u svesku, pronađite rešenje i kada sve budete imali na jednom mestu, biće vam lakše da tako učite.

6. Ne zapostavljajte druge obaveze koje imate u školi. Znam dosta devojčica koje se previše opterete prijemnim, pa potpuno zapostave druge školske obaveze. To je nedopustivo. Kada nemate mnogo da učite, uvek možete da uzmete i pomalo učite za prijemni, a tu su i vikendi.

7. Kada pređete zbirku zadataka, ponovo se vratite i pokušajte da rešite zadatke koje niste znali. Možda ćete ovoga puta uspeti da pronađete odgovor ili rešenje.

8. Treći put pređite sve zadatke iz zbirke. Možda zvuči glupo, ali verujte mi da je od velike koristi. Iako kažu da je na prijemnom sve nepoznato, bude bar 50% sličnih zadataka, a mnogo bolje ćete zapamtiti ako kroz zadatke prođete dva - tri puta.

9. Pozajmite zbirke od prethodne generacije. Naravno, pod uslovom da ste svoje već sasvim proučili i shvatili da znate sve što je potrebno. Zadaci su dosta slični iz godine u godinu, ali postoje izvesne razlike.

10. Pogledajte prijemne ispite od prethodnih godina. Na internetu sigurno imate sve zadatke i rešenja od 2012. do 2015. godine, pa i pre toga. Mnogo toga iz godine u godinu bude slično.

11. Vežbajte na sajtu http://www.mala-matura.com/.

Ukoliko niste veliki maturant, drugi deo posta zaobiđite, pa se na njega vratite za... hm, par godina. :) Nadam se da sam vam pomogla ovim kratkim savetima kojih sam se i ja držala, pa na kraju dobro prošla. 



Kada je u pitanju maturski ispit za kraj srednje škole, ne mogu da vam dam savete iz ličnog iskustva, jer tek treba da prođem kroz to. Mi u ekonomskoj školi radimo testove iz određenog broja predmeta (srpski, pravo, računovodstvo, biro itd.) I tu postoje iste pripreme kao i u osnovnoj školi. Svaki profesor drži pripremnu nastavu za svoj predmet, što umnogome olakšava i ja ću ih sigurno pohađati. Kada je srpski u pitanju, piše se sastav, za biro se sastavlja određen dokument, npr. upit, ponuda ili nešto treće, dok su u vezi ostalog zadaci. Takođe ćemo dobiti zbirke zadataka iz kojih ćemo učiti, pa se iskreno nadam da mi to neće oduzimati mnogo vremena, a i da mi neće stvarati nepotreban stres. Pripreme za prijemne ispite na fakultetima su već nešto sasvim drugo, što i nema veze sa samom srednjom školom. Ja vam savetujem sledeće:

1. Dobro razmislite šta želite da studirate. Bar 70% mojih prijatelja nema pojma šta želi. Nemamo još mnogo vremena, a oni i dalje nemaju osećaj da su na korak od upisa na fakultet. Jako je važno da dobro razmislite. Nikada nemojte da studirate nešto što vam se ne sviđa. Tačno je da u našoj državi nema mnogo slobodnih radnih mesta, ali uz trud i veru ćete sve postići. Koncentrišite se na svoja interesovanja, pregledajte dostupne fakultete u gradu u kom želite da studirate i oprezno odlučite.

2. Pregledajte sajt fakulteta. Na gotovo svakom sajtu fakultetu postoje informacije o literaturi koja je potrebna za prijemni. Prikupite sve knjige koje su vam potrebne. Sem toga, na svakom fakultetu mogu da se kupe zbirke zadataka za prijemni.

3. Zatražite savet od nekoga ko već pohađa taj fakultet. Naravno, pod uslovom da tog nekog poznajete. Raspitajte se oko toga šta je najviše traženo na prijemnom, kako mu je na fakultetu, da li mora mnogo da uči itd.

4. Počnite da učite bar 3 - 4 meseca pre prijemnog. Nekome je potrebno i više, ali manje od toga vam neće biti dovoljno. Ipak imate i druge obaveze oko kraja srednje škole i sigurno ne želite da budete pod stresom jer ništa ne stižete.

5. Potražite pomoć. Isto kao i kod male mature, i u ovom slučaju je pomoć potrebna. Onome ko sprema prijemni iz matematike, fizike ili hemije će pomoć nekoga ko je u tome svakako stručniji mnogo pomoći.

6. Pripremna nastava na fakultetu. Na svakom fakultetu, na većini smerova, postoje pripremne nastave ili bar termini kada možete da odete na konsultacije.

Ukoliko ovaj post čita neko stariji od mene, ko je prošao kroz prijemni na fakultetu, volela bih da mi ili ispod u komentarima ili na mejlu napiše neke dodatne savete. :)

Slike preuzete sa We Heart It-a.

Iskreno se nadam da vam je ovaj post pomogao. Bazira se isključivo na mojim iskustvima i mojim predlozima koji mogu, ali isto tako i ne moraju biti od velike pomoći. :)

  • Share:

You Might Also Like

66 коментара

  1. Ovaj post mi je puno, puno pomogao. Hvala na savetima, znam da će mi biti od koristi. Sve je odlično napisano, super post Anjice. ♥

    fashionholicyeahh.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu Kaćice, drago mi je što ti je post pomogao ♥ Videćeš da nećeš imati ama baš nikakvih problema, mala matura je nešto oko čega vas najviše plaše, a zapravo nema nikakve potrebe za strahom :)

      Избриши
  2. Stvarno fenomenalan post. Ja sam sada mali maturant i nemam frku oko prijemnog jer sam videla kako moje drugarie uz jako mali rade imaju dosta poena. A tebi zelim puno srece u upisivanju fakulteta.☺ Iako do tada ima jos vremena. Hahah♥♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti ♥ Ni ja se uopšte nisam plašila. Neke moje drugarice su paničile, a kod mene je bilo skroz opušteno. Poslednjeg dana me je malo uhvatio strah, ali prošlo je :)

      Избриши
  3. Dobri saveti! Ja sam završila ekonomsku srednju, a sad sam na istom fakultetu, treća godina.
    Što se tiče prijemnog, mora da se uči, ja sam učila od februara. Da je teško- teško je, ali je bitna dobra organizacija. Samo uči, koristi sve što se koristiti može i upašćeš u željeni faks.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Elena, znači mi ipak svaki savet, kakav god on bio, posebno od nekoga ko je već prošao kroz to :)

      Избриши
  4. Iako nisam ni veliki, a ni mali maturant, saveti po meni su odlicni, i vraticu se sledece godine da ih jos malo pogledam :D Jako lep post, kao sto rekoh i saveti su odlicni!♥

    ОдговориИзбриши
  5. Post mi je mnogo pomogao. Mnogo se plašim tog prijemnog, ali si mi ti pomogla pa strah polako nestaje. Najbolji post, svaka čast, Anjice! :* <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je :) Zaista nema razloga da strahuješ, svi na kraju uspeju da se upišu u srednju školu, slobodnih mesta uvek ima, a ti se što više trudi kako bi upisala baš onu školu koju želiš ♥

      Избриши
  6. Ja sam sada mali maturant i uopste se ne opterecujem posto imam maldeg brata koji ce sada da krene u sesti razred, pa mu oko svih predmeta pomazem. Lako sam sa njim ponovno presla preko gradiva petog razreda, a sad je ru i sesti, pa mi onda samim tim ostaje da ucim sedmi i osmi, a u osmi cu vec krenuti.:-) ♥ A takodje idem i na razna takmicenja pa mi je to dobra priprema♥ Post je sjajan, zaista! Zelim ti puno srece sa upisivanjem zeljenog fakulteta!♥:-)

    marsylylife.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Super, ti onda i ne moraš preterano da se brineš, većinu toga već znaš, sve je samo stvar ponavljanja ♥ Hvala ti puno ♥

      Избриши
  7. Vrlo koristan posta, svojim savjetima si puno pomogla. Želim ti svu sreću na nadolazećim ispitima ♥
    Ako želiš pogledaj moj blog i pretplati se ako ti se sviđa.
    http://mybeautyempire.blogspot.com ♥

    ОдговориИзбриши
  8. Saveti su jako dobri i mnogo će mi pomoći.Nisam sigurna da li da se upišem i na takmičenje iz hemije i fizike,jer bimi bilo od neke pomoći.Meni je drugarica rekla da nema puno da se uči za malu maturu,ali da ne treba da idem na takmičenja jer ću se preopteretiti .Tebi zelim svu sreću oko upisivanja fakulteta ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Okej je da ideš na takmičenja ako ti ti predmeti inače dobro idu, ali nemoj da se preopterećuješ i da ideš na 3 ili više takmičenja, to ni slučajno. Možeš najviše na dva i nemoj više od toga, jer će to biti ogromno opterećenje za tebe :) Hvala ti puno ♥

      Избриши
  9. Odlicna si i post je veoma korisan,mada mi u BiH ni nemamo prijemni,ali vjerujem da ce ovo dobro doci onim koji ga imaju:)

    ОдговориИзбриши
  10. Sada polazim u osmi razred i mnogo mi se svidja sajt mala matura koristicu ga sigurno,saveti su odlicni <3
    outfit post na mom blogu :
    tijanaqueenoffashion.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tijana, i moj brat je dosta vežbao preko tog sajta i super je stvarno ♥

      Избриши
  11. Najviše sam pažnje obratila kod prvog dela zato što ja ove godine imam malu maturu, ali sam još od prošle godine počela da se pripremam, kada je moj brat imao malu maturu, pa sam vežbala zajedno sa njim. Za ovaj sajt sam otkrila pre dve godine i ja imam svoj nalog tamo odavno jer mi je zabavan, a istovremeno se može švašta naučiti. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Onda ne sumnjam da ćeš razbiti prijemni, mislim da za tebe to neće biti problem. Srećno! :)

      Избриши
  12. Vrlo koristan post :)
    http://thewhiteandgold.blogspot.com/2015/08/back-to-school-outfits-for-cold-days.html

    ОдговориИзбриши
  13. Anjice fantastičan post, stvarno! Mnogo, mnogo ti hvala na ovome! Zaista si mi nekako ubila strah od prijemnog, a i dala savjete koji će mi sigurno biti od koristi budući da sam i sama ove godine mali maturant. Uvod u ovaj post mi se mnogo dopao! Mislim da većina nas nije svjesna da je školska godina toliko blizu. Ja stvarno nisam. Znam da ću, kao i uvijek, kada krene škola zaliti što nisam dovoljno uzivala tokom ljetnjih dana, dok sam se, tokom ljeta stalno zalila i brojala dane do škole, jer mi je na raspustu bilo dosadno. :D Ja se stvarno plašim prijemnog. Što je školska godina bliza, to je moj strah veći. Od puno ljudi sam čula (uključujući i tebe :D) da to nije ništa strašno, ali ja imam još uvijek veliki strah. Da li je to zato što su ovogodišnji maturatni jako loše uradili i svima govorili kako je teško, ili je to zato što sam ja inače jako opterećena kada su takve stvari u pitanju, ne znam. Znam da će nastavnici vršiti jako veliki pritisak na nas, a poznajući sebe - to će još više povećavati moj strah. Znam da mozda previše paničim kada je ovo u pitanju, ali ne znam kako da se otarasim ovog straha. Moram da uđem u ovaj sajt, mislim da je jako dobar, a ja i sama često provjeravam svoje znanje preko sajtova i vjezbi sa interneta, tako da ne sumnjam da će mi biti od koristi. I ja ću početi negdje od februara a mozda i januara tokom zimskog raspusta. Trudiću se da idem na svaku pripremnu nastavu. Uglavnom hvala ti mnogo Anjice na ovom postu, stvarno! Zelim ti svu sreću na tvojim maturskim ispitima, sigurna sam da ćeš ti to jako dobro uraditi! Srećno! <3 :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu draga, ja ne sumnjam da ćeš razbiti taj prijemni, veruj mi da nemaš razloga da strahuješ! Od prvog dana će vam nastavnici ulivati strah i gotovo svakodnevno će vas podsećati da će kraj školske godine brzo i da morate da učite, učite i učite, tako je bar kod nas bilo. Međutim, ja se nisam preterano plašila. Pred prijemni me je malo uhvatio strah, ali brzo je to prošlo. Sve će proći, a za godinu dana će te mučiti druge muke oko polaska u srednju, sve je to prirodno <3 :*

      Избриши
  14. Saveti su odlični i ja sam ih se pridržavala. S obzirom da sam ove godine polagala prijemni i uspešno se upisala u srednju školu,mogu reći da uopšte ne treba da se toliko brinete za prijemni. Ja sam vežbala bez imalo stresa i na prijemni otišla spremna i dobila baš veliki broj bodova. ☺☺Baš si super napisala post,Anja (as always). ♥♥

    ОдговориИзбриши
  15. Odlican post! :)

    http://jfashionlover.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  16. Odličan post :) Ja sam pročitala ceo post,iako ne spadam ni u prvi a ni u drugi deo posta,jer sam već prošla kroz prijemni ispit ove godine,a završni ispit za kraj srednje škole me čeka tek kroz četiri godine,tako da ću se verovatno tada vratiti na ovaj post :)
    http://fashionawakebyb.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  17. Kada je mala matura u pitanju, stres je suvisan. Ako imate dobre ocene vecinu stvari vec znate. Ako ne, sigurno ne planirate da upisete skolu za koju je potreban veliki broj bodova. Ja sam vezbala samo zadatke za treci test i imala sam maksimalni broj bodova i iz srpskog i iz matematike.
    Kada je velika matura u pitanju, jos je daleko. Nemam pojma sta cu da upisem, ali imam bar jos 2 godine da odlucim :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U potpunosti se slažem sa tobom. :) Ni moje društvo, koje sada kreće u 4. godinu nema pojma šta će da upiše, a pre godinu - dve im to nije ni padalo na pamet, tako da imaš još dosta vremena da razmisliš :)

      Избриши
  18. Divan post!Ove godine krecem u osmi razred i bice mi od pomoci....Zaista predivno <3!

    perfecthigh136.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  19. Sve je tako sjajno napisano ! Ja ove godine krećem u osmi razred i moram da priznam da me već nekako hvata ta ' frka ' oko prijemnog , mada si me ti svime ovime što si napisala sada poprilično smirila ! Najviše se bojim tih predmeta za koje prosto nemam ' klik ' kao što su Matematika , Fizika i Hemija , ti predmeti mi oduvek stvaraju probleme. A i uopšte , čudno se osećam zbog svega toga , prelaska u novo društvo , odlaska u drugu školu ... Naježim se samo kada čujem za tu neizvesnost oko prijemnog - kako će ko šta uraditi , da li će upisati školu koju želi , da li će pitanja biti teška... Hvala ti puno na savetima , jako su korisni i drago mi je da ih čujem od osobe koja je kroz sve to već prošla ( Iako što su tada bila samo dva predmeta , princip je isti ) Puno pozdrava ! ♥♥

    http://janacornerfashion.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi, stvarno mi je drago što sam bar malo pomogla ♥ I ja sam bila strašno uplašena kada sam tek trebala da krenem u srednju školu, a i malo pre prijemnom. Međutim, sve je to prošlo. Tek kada je prošlo, shvatila sam da sam bespotrebno brinula ♥

      Избриши
  20. Dobar post. Ove god'ne krećem u osmi, tako da ti mnogo hvala. :3
    Ko želi neka pogleda moj blog.

    http://adnnaacorner.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  21. Predobar post i bice nam od koristi.Mene ceka mala matura i priznajem da me vec hvata panika,a djak sam sa svim peticama i nemam problema ni sa jednim predmetom.Ali tvoji saveti su me malo smirili❤

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. S obzirom na to da si đak sa svim peticama, nema potrebe da brineš, sve je stvar ponavljanja, lako je veruj mi ♥

      Избриши
  22. Anja, nisam nikakav maturant, ali ovaj post je toliko savrsen. Moja rodjaka je ove godine zavrsila srednju skolu, a ucila je celu 4. godinu od pocetka, i cak uspela da upadne na budzet zeljenog fakulteta, besplatno. Procitala sam oba dela, i oba su odlicna. Nadam se da ces upisati zeljeni fakultet, i razbiti prijemni. ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno Nina ♥ I ja ću ubrzo početi sa konkretnim pripremama. Već znam dosta toga, učila sam redovno tokom ove tri godine, pa mislim da mi to neće predstavljati neki veći problem :)

      Избриши
  23. Tekst je savršen kao i uvek, a saveti su odlični! Da ih čitam nekoliko godina unazad mnogo bi mi pomogli, kao što će sada nekome pomoći, ali ja sam to sve već prošla i sad mogu da sedim i posmatram kako se drugi muče... hihi, šalim se. :D Želim ti da odlično uradiš prijemni i da upišeš ono što želiš tj. ono što voliš. Nemoj se plašiti fakulteta, ljudi su mnogo prijatni i ljubazni (barem kod mene) i nema razloga za brigu. Samo da dobro odradiš prijemni i sve će biti u redu. Srećno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno Jasmina, stvarno ti hvala na ohrabrenju ♥ Uvek se plašim novog početka i promene sredine, pa mi sve reči ohrabrenja mnogo znače :)

      Избриши
  24. Iako sada nisam maturant, biću sledeće godine, pa su saveti, svakako, više nego korisni :). Predivam post, kao i uvek ♥.

    ОдговориИзбриши
  25. Ja tu malu maturu treba tek sledece godine da dozivim.
    Aajoj.

    flyovanje.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Brzo će to, ali preživećeš, nije ništa strašno, svi moramo da prođemo kroz to. :)

      Избриши
  26. Šost je sjajan Anjice, kao i uvek. Ja sam ove godine upisala srednju skolu za koju je trebalo jako puno poena,buduci osmaci, nema razloga za brigu i strah, samo vrrdno radite i odlazite obavezno na pripremne nastave i sve ce bti u redu! Pratila sam na casu, radila iz zbirki i sve je bilo super.. Imala sam 97 poena... Zelim vam puno sreceda ipisete ono sto hocete
    Anjice, koji si ti fakultet odlucila da upises, bas me zanima?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svaka čast, sjajna si, drago mi je što si upisala školu koju si želela ♥ Ja želim da upišem Filozofski u Novom Sadu, odsek sa srpsku književnost i jezik, to je prosto nešto što mene najviše zanima i nešto u čemu se najviše pronalazim. Znam da je dosta teško, svi mi to kažu, ali verujem u sebe i nadam se da ću uspeti, prvo u nameri da ga upišem, posle u nameri da ga završim :)

      Избриши
  27. Vauu.. kakav uvod.. :D
    Ovo je prelepo napisano!!
    Nisam još maturant, Bogu hvala :D
    Mada će i to brzo (sad ću u sedmi).
    Supeer su saveti. Mislim da ću im se opet oduseviti i za godinu dana! :)

    milicinkutak123.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  28. Sve si jako lepo napisala. Prošla sam i malu i veliku maturu, i iskreno stvarno nemam šta da dodam. Jednostavno, najbitnije je da imate motiv, i da znate za šta se trudite, a to je upis u željenu srednju školu, a kasnije fakultet, jer je jako bitna stvar, kao što si napomenula, da se u životu bavite onim šta vas interesuje. Nemam neki poseban savet za tebe, jer si ti veoma zrela i odgovorna osoba, ali ti zato želim sve najlepše da uspeš u nameri da upišeš željeni fakultet :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno Magdalena, meni beskrajno znače svi saveti osoba koje su već prošle kroz ono kroz šta ja tek treba da prođem i iskreno se nadam da ću za godinu dana i ja iz nekog drugog ugla moći da posavetujem buduće velike maturante :) ♥

      Избриши
  29. Ne znam zasto ali procitala sam i jedan i drugi i ako ne spadam u ni jednu vrstu. I ja se slazem da treba isplanirati skolovanje. A Ako ne upadnu bas na taj koji su hteli fakultet ili se nesto ispreci bilo bi dobro da u rezervi imaju jos dva zanimanja koja stvarno vole i zele da se bave tie. Ja bih najradije upisala medicinu. :)
    Sto se tice malih maturanata treba uciti na vreme.
    Novi post: ivasspecialsection.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Želim ti puno sreće kada dođe vreme za upis u školu u koju želiš da ideš, a posle i na fakultet, brzo će to :)

      Избриши
  30. Sve je prelepo napisano.. Ja sam ove godine mali maturant,pa ce mi ovi saveti biti od velikog znacaja.. :-) Nadam se da ces upisati faks koji zelis! :-) ❤

    ОдговориИзбриши
  31. Ja sam ovo vec prosla(za osnovnu) ali je super za one koje tek trebaju :-) <3

    jananikolic.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  32. Odličan post,saveti su odlični.

    www.tinimdnevnik.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  33. Odličan post! Saveti su ti odlični. :)

    http://saveti81.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  34. Krećem u prvi razred matematičke gimnazije. Očekivala sam da će biti potrebno dosta više bodova i da će zadaci biti teži. A pripremala sam se uglavnom kao što si ti ovde navela, i jako sam zadovoljna postignutim. Post je odličan, srećno u završnoj godini srednje, nadam se da ćeš se super provesti i imati odlične ocene, kao i naravno, upisati željeni fakultet. ❤

    ОдговориИзбриши