Škola - umor i stres... kako ih se rešiti?

By Anja Miii - недеља, фебруар 22, 2015


Poslednjih dana, knjiga i ja smo u vrlo bliskom kontaktu. Ne razdvajamo se satima. Upijam informacije, pokušavam da ih obradim u glavi, ponovim i zapamtim, a kada sve završim, osećam se iscrpljeno. Nemam snage čak ni da posvetim pažnju mojoj svakodnevnoj oazi mira - knjigama koje danima čuče na polici, čekajući da budu pročitane do kraja. Istina, moje ocene su idealne, ali kada pomislim koliko truda stoji iza njih... Pretpostavljam da je i kod vas slična situacija. Zato želim da sa vama podelim načine na koje se ja rešavam stresa i umora, nastalih od škole, ali uz nju i problema van nje ili nekih drugi stvari koje opterećuju i umaraju.

1. Ne odlažite obaveze.

Do pre par godina, veći deo dana mi je prolazio u konstantnom žaljenju jer imam toliko da učim, a jedan mali, preostali deo dana, konačno bih posvetila istom. Od kada sam krenula u srednju školu i svoje obaveze prihvatila kao deo svog života, naučila sam da sve radim na vreme i da se prethodno ne žalim zbog količine gradiva koje čeka da se skrasi u mojoj glavi. Zato nikada nemojte da govorite; 'za pola sata ću', 'večeras ću', 'sutra ću'. Što više odlažete, više ćete stvarati pritisak sami sebi. Sedite, završite sa time i osećaćete da ste se oslobodili velike količine opterećenja.

2. Bolje se organizujte.

Od kada sam počela da zapisujem šta sve treba da uradim tokom nedelje i kog dana koja obaveza treba da bude izvršena, sve je postalo jednostavnije! Dok god ne završim planirano, ne posvećujem se drugim stvarima. Dakle, važno je da detaljno isplanirate šta sve treba da uradite tokom nedelje. Naravno, važno je i da se vodite time. Radite u određeno vreme, koncentrišite se i ne razmišljajte o drugim stvarima, koje sigurno mogu da sačekaju.

3. Odvajajte vreme za sebe.

Ma koliko obaveza i problema imali, jedan deo dana uvek treba da posvetite sebi. Makar to bilo onih pola sata, predviđenih za tuširanje, neka ono bude vaš eliksir sreće, mira i pozitivne energije. Utonite u svoje misli, pobrinite se o svom telu, hidrirajte ga i osećaćete se znatno bolje.
Takođe, nakon učenja ili kada se prosto osećate loše i kada niste najraspoloženiji za tuđe prisustvo, prošetajte, zatvorite se u svoju sobu, uključite muziku i prosto se opustite.

4. Priuštite sebi mala zadovoljstva.

Kojoj ženskoj osobi ne odgovara poseta drogeriji ili prodavnici slatkiša? Uvek sebi učinite i priuštite malo zadovoljstvo. Ne mora to da bude ništa veliko. Možda kremica ili omiljena čokolada. U suštini je važno da u određenim trenucima razmišljate o sebi. Jedno istraživanje je pokazalo da tokom dana, na sebe mislimo svega 7 minuta, a svi preostali minuti su rezervisani za razmišljanje o stvarima koje nas brinu i koje nam stvaraju stres, a to nije dobro...

5. Lagani obroci, bez telefona i računara.

Ne znam kakva je situacija kod vas, ali kada priđem stolu sa telefonom u rukama, gde jednom rukom držim pribor za jelo, a drugom pišem poruku, moja mama poludi. I apsolutno je u pravu! Kada jedete, potrudite se da sklonite telefon od sebe i jedite nešto što je lagano, uz što više žvakanja. Ne morate u svakom momentu biti prisutni na društvenim mrežama ili na raspolaganju prijateljima. Odmorite se i od toga, i te stvari znaju da stvore još veću količinu stresa.

6. Kafenisanje za drugaricama.

Kada su obaveze izvršene, pozovite drugaricu, izađite i prošetajte do obližnjeg kafića. Pričajte, podelite nešto što prethodnih dana niste stigle, kupite neke nove časopise i zajedno prođite kroz njih i bez sumnje ćete se bolje osećati.



U suštini je najvažnije da taj jedan deo dana bude izdvojen za vas, vaše potrebe i vaša sitna zadovoljstva. Ponekad je i to teško, znam, ali samo tako ćete moći lakše da se nosite sa svim problemima koji su oko vas.
Ja se trudim da pomalo mislim i na sebe i mogu da priznam da mi ne polazi za rukom da u tome svakodnevno budem uspešna, ali trudim se, i to je važno.

Volela bih da pročitam kako se vi rešavate stresa (posebno zbog škole) i šta vam najviše pomaže u tome? Sigurno ćete pomoći i meni, ali i svima onima koji imaju slične probleme. 

Želim vam uspešnu radnu nedelju!

  • Share:

You Might Also Like

37 коментара

  1. Odličan post! Jako mi se dopadaju tvoji saveti, mada većinu i sama primenjujem :D
    Nemam neku posebnu tajnu rešavanja stresa, naučim šta imam i posle sam slobodna. To mi je najveća euforija :D

    girlyworld07.blogspot.com
    - Danijela ✿

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno! Moram da se složim, ja sam nekada sama od sebe presrećna kada sve završim. Dovoljna mi je činjenica da posle toga sledi odmor. :D

      Избриши
  2. OSuper post! :) Tvoji saveti su super. ♥ ☺
    (poseti moj lbog
    sandrin-kutak.blogspot.com
    pa ako ti se svidi wolovaj ga)

    ОдговориИзбриши
  3. Obozavam tvoj blog :) ima stvarno puno korisnih saveta. Ja imam manjak koncentracije uvek kada ucim i onda taman pocnem da citam, a misli mi odlutaju i posle ne znam sta sam procitala :(

    sonjastojiljkovic123.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno! Ja sam ranije, u osnovnoj, imala isti problem. Sada shvatam da je problem bio u tome što nisam imala cilj ka kome sam išla i ništa zbog čega bih se trudila. Sada znam šta želim i lakše mi je. Pokušaj sebi da zacrtaš nešto i koračaj ka tome. :)

      Избриши
  4. Super post! Svaki tvoj savet je koristan i najdraži post do sada mi je o hrono ishrani. Do skoro sam i sama bila makrobiotičar i volela bih da ako možeš objaviš još neki post o ishrani. Inače svaki post je savršen!

    justforgirrl.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Milice! :* Drago mi je što ti se taj post sviđa, nadam se da ću i u budućnosti pisati na sličnu temu, bar kada provereno budem znala da pišem nešto što bi moglo da vam pomogne. :)

      Избриши
  5. Anjice, post je, ko i obično SAVRŠEN! Baš mi je pomogao, pogotovo u ovom periodu kada sam i sama pod velikim stresom. Nemam neko posebno rješenje za stres. Najviše mi pomaže ne oduglovačenje obaveza i topla kupka. Inače tvoj sam veliki "fan" kako na asku, tako i na blogu. Zaista si divna!

    P.S. Bilo bi mi drago da odvojiš par minuta za moj blog http://blogforcoolgirls.blogspot.com/#_=_

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti mnogo! ♥ I na ovim lepim rečima, i na samom komentaru - odugovlačenje je najgore. Čim se njega rešimo, odmah je sve drugačije. :)

      Избриши
  6. Odlcan pst.Sto se tice mene ja obicno sebi zapisem i isplaniram kako bih ucila,kad to naucim onda se nagradim necim,ne skupim ili bilo cemu,naprimjer kao sto si rekla cokoladica i to ona vitanova,meni je naajbolja.A kao sto si rekla taj stres rjesavam sa crnom cokoladom i slusalicama u usima.

    ОдговориИзбриши
  7. Anjice odlican post kao i uvek! Sto se tice stresa, ja ga uglavnom resavam plakanjem, koliko god to cudno zvucalo. Isplacem se i bude mi lakse, kasnije sve lakse radim. Haha. :)♥
    -Natasa
    http://cornerr13.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti.♥ Meni je nekada lakše da se isplačem, jer mi posle toga bude lakše, ali ne praktikujem to tako često. Mada, dobro je ako ti tako dobro funkcionišeš. :)

      Избриши
  8. Odlični saveti Anjice! Ništa posebno ne radim, samo naučim/ uradim nešto što imam na vreme i posle sam slobodna. <3

    ОдговориИзбриши
  9. Svaki post sve bolji i bolji..dokle više? hehe :) Ja baš nisam spretna kada je organizacija u pitnju i to mi predstavlja veliki problem i kada je učenje u pitanju,ne stignem sve,ne znam zašto.Nadam se da ću uskoro 'naći' neko rješenje i za to.♥♥

    http://nikifashionn.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti draga.♥ I ja se nadam da hoćeš, mada se definitivno ne snalazimo svi u tome, niti smo u svakom periodu super organizovani. Sve je to do upornosti i koncentracije.♥

      Избриши
  10. Odličan post Anja.. ♥

    http://saveti81.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  11. Odličan savet, i ja ga primenjujem, a protiv stresa se može samo čokoladom 😂👌

    janasdiaryjust.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  12. Hvala ti za savete,nekad kad imam puno da učim zbunim se i sve me nervira i derem se čak i na sveku.

    Poseti moj blog i učlani se ako želiš: lovelifewithemma.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  13. Iskreno, meni je jedino rešenje od umora i stresa posle škole, da legnem malo da spavam, i to je nešto što radim svaki dan, a znam da nije dobro, ali pokušavam da se odviknem. Inače, odlični saveti! :*

    NOVI POST JE NA BLOGU ---> http://shineperfection.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti. :* Baš suprotno, čitala sam da to jeste dobro, iako sam bila ubeđena da nije. Kažu da je odmor posle škole štaviše dobrodošao. :D

      Избриши
  14. Odlican post kao i uvek.Odlicni savetii <3
    Nekad se bas iznerviram oko necega pa se i na svesku derem kao sto je rekla Emm Jo. xd
    Odslusam pesmu,pojedem cokoladicu i nastavim sa ucenjem

    http://ksenijalukic79.blogspot.com/ novi post

    ОдговориИзбриши
  15. Slazem se da i u danima kada imamo mnostvo obaveza treba da izdvojimo vreme za sebe i za odmor! Odlicni saveti! :))

    http://doityourselflady23.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  16. Da li bi mogla da mi das neki savet u vezi prijemnog koji me sad ceka a ja imam uzasnu tremu i ne znam kako da se organizujem..Posto si ti prosla sve to kako si se orgabizovala i kako pripremila??

    ОдговориИзбриши
  17. Odlični saveti, neke sam i ja odranije koristila. Pogledaj naš blog nov je!:-) http://anastasiaandlazarblog.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши