Kako se pripremiti za prijemni ispit? ☺

By Anja Miii - субота, фебруар 28, 2015


Osmaci, razumem vas. Znam da trenutno brinete i strepite, posebno ako imate visoke ciljeve i želju da upišete školu koja zahteva veći broj bodova. Međutim, razloga za strah nema. Za par meseci, ovog perioda ćete se sećati sa osmehom na licu, jer će biti iza vas, a vi ćete biti sveži srednjoškolci, spremni da se uhvate u koštac sa novim izazovima.

Znam da je Tijana već pisala na ovu temu, ali ovo što ja pišem će biti drugačije i znam da njoj to neće smetati. Pretpostavljam da će se i drugi kad - tad 'dohvatiti' iste teme.

Želim da sa vama podelim svoje iskustvo u vezi sa prijemnim ispitom, kao i da vas posavetujem na koji način treba da se spremite za polaganje.

Od prvog dana, kada smo u školske klupe seli kao osmaci, pa do poslednjeg, kada smo na poslednjem školskom času slušali lepe želje naših učitelja i razrednih starešina, konstantno je prijemni pominjan kao nešto što treba da nam ulije strah. Plašili su nas, govorili kako moramo više da učimo, kako srednja škola ne može ni po čemu da se poredi sa osnovnom itd. Verovali smo im, šta smo drugo mogli.

Međutim, tek kada je sve prošlo i kada sam se osvrnula na par meseci pre toga, shvatila sam da su sva ta zaplašivanja samo loše uticala na nas. Prijemni je zapravo lak, posebno kada ga uporedimo sa takmičenjima iz predmeta koji se polažu. Ja sam imala tu sreću da polažem samo srpski i matematiku, jer je već generaciju koja je prošle godine polagala prijemni, sačekao i kombinovani test.

S obzirom na to da od kad znam za sebe uživam u srpskom jeziku, čitanju, pisanju i recitovanju, taj predmet mi je predstavljao najmanji problem. Tokom priprema za takmičenje iz srpskog, ujedno sam vežbala i za prijemni. Čini mi se da sam zbirku prešla svega jednom ili dva puta, i to vrlo površno, jer nisam želela da se zamaram nečim što mi dobro ide.

S druge strane, matematika je tokom celog školovanja moja problematična tačka. Ne volim prirodne nauke, nikada se nisam dobro snalazila u tome i znala sam da nju neću moći da vežbam sama. Poslednjih meseci školske godine, jednom ili dva puta nedeljno, imali smo dodatne časove, gde smo sa nastavnicom prelazili zadatke iz zbirke. Mesec dana pre prijemnog, pohađala sam privatne časove i tako postepeno savladavala ono što mi je manje išlo.

Svih tih meseci, bila sam vrlo hladna. Moje drugarice su paničile i plašile su se ishoda i krajnjih rezultata posle urađenih testova, a ja sam se ponašala kao da nisam osmak i kao da taj prijemni polaže neko drugi. Ali, dva dana pre polaganja, sve mi se skupilo i dan sam provela u suzama, ubeđujući mamu da nisam spremna i da ću ja to užasno uraditi. Ona me je ohrabrila, pričala je sa mnom, rekla mi je da uradim koliko god mogu i da se ne plašim, jer nema razloga za to.

I zaista, nije bilo razloga za strah. Čim sam videla zadatke iz srpskog, znala sam da ću ih odraditi bez problema. Imala sam 19 od 20 bodova, što jeste bilo odlično. Bodova iz matematike se ne sećam sa sigurnošću, ali znam da sam imala oko 17 ili 18, što je za mene u tom momentu bila premija, jer je test bio poprilično težak i danima posle toga se pričalo o zadacima koji su nam dati na njemu.

Kada je sve to prošlo i kada sam uspešno upisana u prvom krugu, osećala sam se vrlo slobodno i znala sam da moje leto konačno može da počne. I tada sam hladne glave mogla da razmišljam o svemu kroz šta sam prošla u tih prethodnih par meseci. Zaključak je bio upravo taj da razloga za strah nikada nije trebalo ni da bude, jer zadaci zaista nisu teški i polovinu svakako može da uradi svako ko ima bar malo pojma o predmetima koje polaže.



Savetujem vam sledeće:

1. Zatražite pomoć.

- Znate i sami da je malo ko od nas svestran i dovoljno sposoban da svaki zadatak iz svakog predmeta, savlada sam i bez ijednog problema. Osnovni nivo iz zbirki će većina vas moći da uradi bez tuđe pomoći, ali već kada počnu zadaci iz srednjeg, a potom i iz naprednog nivoa, naići ćete na nešto što nećete znati da uradite. Nema problema - taj zadatak zaokružite i nemojte da se mučite ako prosto ne uspevate da ga uradite onako kako treba. Naknadno ćete moći da zamolite nastavnicu da vam ga objasni. Nije sramota tražiti pomoć - uvek je treba i tražiti i pružati. Ako imate mogućnost za to, nekih mesec dana pre prijemnog, počnite bar sa dva - tri privatna časa nedeljno, jer će vam i to mnogo pomoći.

2. Izdvajajte vreme za učenje.

- Već od sledeće nedelje, kada počinje mart, počnite se učenjem. Nema potrebe da zapostavljate druge predmete i gradivo koje trenutno morate da učite, zbog kontrolnih i odgovaranja, već bar dva puta nedeljno, po sat vremena, izdvojte za pripremu prijemnog. Jedne nedelje možete da vežbate srpski, druge nedelje matematiku, treće nedelje prelazite pitanja iz zbirke za kombinovani test itd. Organizujte se, jer će vam tako biti mnogo jednostavnije kada se prijemni približi.

3. Usredsredite se na ono što je najvažnije.

- Nema potrebe da učite svaku pojedinost, poput objašnjavanja svakog dela tela čoveka iz biologije ili nabrajanja uslova za život u određenoj vrsti klime iz geografije. Orijentišite se na osnovno. Prvo pređite sva pitanja iz zbirke za kombinovani test, jer ćete videti šta se mahom najviše traži. Kada budete prelistavali knjige iz tih predmeta, okrenite stranu na onaj deo gde je lekcija sažeta. Više od toga vam ne treba. Oni tamo ne traže svaku sitnicu.

4. Zapisujte.

- Kada naiđete na nešto što vam je nejasno, nemojte da gledate u rešenja i da potom zaokružite tačan odgovor, već se pomučite da pronađete rešenje i objašnjenje. Konkretno, ako vam nije jasan neki pojam iz srpskog, tj. ako ne znate šta znači određen termin, pokušajte da pronađete šta on tačno predstavlja. To obavezno zapišite na papir, jer ćete verovatno kroz neko vreme imati potrebu da se još jednom podsetite istog. Iako volim i znam srpski, i ja često, kroz vežbanje za takmičenje, naiđem na nešto nepoznato i obavezno to zapišem, kako bih znala za sledeći put.

5. Ne ponavljajte ono što već dobro znate.

- Često mi se dešava da više puta ponavljam ono što već dobro znam, ne znam iz kog razloga, ali to je definitivno gubljenje vremena. Ako vam jedan predmet dobro ide i ako ste bez problema prešli sve zadatke iz njega, posvetite se onome što vam ide malo lošije. Tako nećete gubiti dragoceno vreme i utrošićete ga nešto korisnije, kao što je u ovom slučaju nadograđivanje znanje iz predmeta koji vam nisu najjasniji.

6. Posetite sajt 'Mala matura' (klik).

- Kada sam ja vežbala za prijemni, ovaj sajt nije postojao, ali je od prošle godine i on jedan od načina na koji možete da pristupite zadacima koji bi mogli da se nađu na prijemnom ispitu. Sve što treba da uradite, jeste da se registrujete, a i na samom sajtu možete da pronađete gomilu informacija o tome kako se on koristi i šta tu tačno možete da pronađete.

7. Probni prijemni.

- Već znate da se negde u aprilu obavlja i probni prijemni. Koncept zadataka je isti kao i na pravom prijemnom ispitu koji ćete imati u junu. Kada smo mi imali probni prijemni, više smo se zezali, nego što smo se stvarno trudili oko njega. Ja vam to ne preporučujem. Ne okrećite se okolo, usredsredite se na zadatke i zamislite da ste na pravom prijemnom, jer je to jedna lepa vežba za tu svrhu.




U suštini, to je ono što sam ja želela da vam kažem (napišem). To je samo jedna spona u vašem životu, putem koje ćete polako preći u jedan novi period u vašem životu. Olovke i knjige u ruke, pa polako počnite sa učenjem i pripremama. Opet kažem - ne opterećujte se i ne pravite od toga najstrašniju stvar na svetu, jer je zapravo daleko od toga. 



  • Share:

You Might Also Like

23 коментара

  1. Ne ljutim se, mislim da si ovaj post odradila cak bolje od mene :-)

    ОдговориИзбриши
  2. Jako dobar post! Verujem da ce osmacima mnogo da pomognu tvoji saveti, a i nama koji cemo to postati za godinu ili dve :)

    sonjastojiljkovic123.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo je odličan post! Mnogoma ce pomoci!
    sandrin-kutak.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  4. Odličan post Anja, dobro će mi poslužiti ♥

    http://saveti81.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  5. Одличан пост, многима ће бити од помоћи!

    janasdiaryjust.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  6. Odličan post! Sve je lepo objašnjeno i saveti su super, kao i obično. :)♥

    ☯ GIVEAWAY NA MOM BLOGU ☯
    - fashionholicyeahh.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  7. Saveti su odlični kao i post!

    lickadiary.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  8. okej ,savršeno si objasnila sve ,stvarno sam impresionirana,ali znaš evo ja sam prvi razred gimnazije ,i meni iskreno nije bio problem taj prijemni jer sam znala da ću proći (nisam ja sada neka osoba puna samopouzdanja,ali kod nas moraš samo zadovoljiti bodove ,a ja sam imala dovoljno bodova) eh,meni je bio problem da li ću i sa kim ću završiti u razredu,šta ako zavšrim s nekim koga nikada nisam vidjela ,ali najbitnije od svega šta ako ne završim sa svojom Bff u razredu ,i to se desilo,nisam završila pokušavala sam na sve načine da se prebacim u njen razred, i par puta sam svog razrednika pitala on je samo odgovorio NE ,tako hladnokrvno,iako on je dobar čovjek nikada to neću izbaciti iz vida ,ali mislim da mi je prvih par mjeseci srednje škole bilo najgore jer sam provela ih plačući i sada sam drugo polugodište (ako se može reći tako) ,zadovoljna sam svojim ovim novim razredom ali ipak i dalje bih voljela biti u razredu sa svojom bff, nekako ovdje u mom razredu su svi dobri i nisu ufurani ,dok kod moje prijateljice je suprotno ,ali opet meni je bitna ona ,a ne ostali ...eto to je neka moja priča ,ne kažem da je prijemni lak ,ali mislim da se oko toga ne bi trebali drugi da muče ,samo polako ,naravno ovi savjeti koje si dala su odlični i mislim da bi mi ovo puno pomoglo da si ovo pisala kada sam ja ulazila u taj svoj period gimnazije ,ali eto ,ipak jako mi se sviđa kako pišeš i mislim da će ovo zaista nekom da pomogne . :D najbolja si <3
    iamforeverdirectioner.blogspot.com
    emma

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Emma. ♥ Slažem se sa time što si napisala. Ja sam u ovu školu u koju sada idem, otišla samo zato što su tu želele da idu i moje drugarice. Doslovno sam prešla preko svojih želja i upisala nešto što ne obožavam. Sada sam se navikla i okej mi je, iako mi je žao što nisam slušala sebe i svoje želje, već pošla za tuđim. Mada, sve to prođe i svaka našla odluka je iz nekog razloga dobra. :)

      Избриши
  9. beautiful pics !

    www.madamedaria.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  10. Nisi ni svesna koliko si mi pomogla.
    Mnogo ti hvala, strah je sad malo slabiji.
    Procitala sam tvoj prethodni komentar, i ja se takodje plasim da upisem srednju skolu koju zelim.
    Ja bih upisala medicinsku, ali moje drugarice idu u gimnaziju, i to vecina njih matematicki smer, koji ja ne podnosim.
    Bas kao i ti, i meni ide dobro srpski, ali zato matematiku i fiziku nikad nisam volela. :D

    http://iliveinfictionalworld.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu, drago mi što sam ti malo olakšala. :)
      Veruj mi, najbolje je da kreneš za onim što želiš. Nemoj da upisuješ gimnaziju samo zato što tamo idu tvoje drugarice. Meni je medicinska mnogo bolja škola i iskreno, verujem da bi se lepše osećala u školi koja te potpuno interesuje. Imala bi prakse, ne bi učila i potrebno i nepotrebno itd. Još malo razmisli, ali moj iskren savet je da upišeš ono što želiš, jer drugarice uvek možeš da viđaš i van škole. :)

      Избриши
  11. Koju skolu si upisala?
    Ja bih volela da farmaceutski smer da upisem ali mi ne ide hemija a mnogo bih volela to da upisem pomozi mi??

    ОдговориИзбриши