Kako biti pravi prijatelj? ☺

By Anja Miii - субота, фебруар 07, 2015

Svi mi imamo potrebu za prijateljskim zagrljajem, podrškom, srećom koju bi prijatelj podelio sa nama, toplim osmehom kada nam je to potrebno, za razumevanjem koje nam je neophodno i manjom količinom osude čak i onda kada smo to zaslužili. Međutim, osnovno pitanje je: da li se i mi tako ponašamo prema prijateljima? Ako mi ne pokazujemo isto i ako se ne trudimo da prijateljima budemo na raspolaganju, u svakom smislu te reči, nećemo moći da očekujemo ništa ni sa njihove strane.
Pre nego što kažete kako nemate pravog prijatelja, dobro razmislite o tome kakav ste vi prijatelj. 

U nastavku, čitajte o tome kako bi trebalo da se ponašate i postavljate, ako želite da drugi u vama vide pravog prijatelja i osobu na koju mogu da se oslone. 


1. Razumi je, podrži i ne osuđuj.

Svi grešimo. Greške su nešto na čemu učimo i odrastamo. To što je tvoja BF uradila najveću ludost na svetu, ne znači da treba da joj okreneš leđa. Saslušaj je i pokušaj da joj pomogneš, tako da reši problem koji je izazvala. Pomozi joj, zagrli je i reci joj da će se sve rešiti. Nemoj da joj govoriš kako je glupa ili luda, jer će je to povrediti. Uvrede su nešto što najmanje želi da čuje od svoje najbolje drugarice. I sama je svesna toga što je uradila i od tebe traži pomoć i razumevanje, a ne osuđivanje. Čak i ako putem trač partija sa drugim prijateljima čuješ nešto što se tiče nje, nemoj u momentu da iznosiš svoje mišljenje i da veruješ svemu što čuješ. Prećuti, ignoriši i što pre je pozovi na razgovor. Ona je tvoja najbolja drugarica i objasniće ti sve.

2. Nemoj da je izbegavaš.

Iz ličnog iskustva, znam da naiđu oni dani kada nam se sve što ona kaže ili uradi čini besmislenim ili totalno suprotnim od onoga o čemu mi razmišljamo. Kao da pokušava da nas iznervira i navede na svađu. Tada nam se čini da je najbolje da je izbegavamo. To nije najbolje rešenje. Ona može da pomisli da si iz nekog drugog razloga ljuta i razočarana u nju i biće povređena što joj to nisi lično rekla. Najbolje je da joj kažeš da se ne osećaš najbolje i da ti ovih dana prosto ne odgovara društvo. Zatraži od nje da izbegava razgovore o temama za koje sada nisi raspoložena, a čim se vratiš u pređašnje stranje, nastavićete po starom.

3. Prihvati sebe i nemoj da se samosažaljevaš.

Niko ne voli prijatelje koji se žale na sve. Počevši od ljubavnih problema, odnosa u porodici, odnosa sa prijateljima, u vezi ocena itd. Moraš da naučiš da prihvatiš sebe i svoj život i da na drugi način pristupaš problemima koje imaš. Oni sigurno nisu nerešivi ili najteži na svetu. Sa nekima se nosimo teže, sa nekima lakše, ali niko nije dužan da sluša naša zapomaganja. Naravno, u redu je da svojoj najboljoj drugarici kažeš za probleme koje imaš, kao i da zatražiš pomoć oko onoga gde bi ona mogla da pomogne, ali nema svrhe da se stalno žališ na celokupan život koji živiš.

4. Saslušaj je i ne poredi njene probleme sa svojima.

Najgore je kada se osećaš loše i kada imaš potrebu da se potpuno ispovediš najboljoj drugarici, a ona sve tvoje probleme poistovećuje sa svojima, svoje pravi još gorim i učini te potpuno bezboljnom da pričaš o onome o čemu si želela. Upravo iz tog razloga ne treba da se ponašaš tako. Saslušaj je, bez da dodaš išta vezano za tvoje probleme. Klimaj glavom, povremeno napravi izraz lica koji pokazuje razumevanje, pitaj je da ponovi ono što nisi najbolje razumela i sl. Tako ćeš joj pokazati da si zainteresovana za ono što ti priča. Tek nakon što završi, iznesi svoje mišljenje i pokušaj da joj pomogneš.

5. Izdvajaj vreme za nju.

Dok nemaš dečka, sve svoje vreme posvećuješ njoj. Zabavljate se, pričate, šalite, pravite raznorazne smicalice. Međutim, kada se on pojavi, većina tvog slobodnog vremena posvećena je njemu. To ne smeš da dozvoliš. Naravno, vreme koje vas dve provodite zajedno sadržaće malo manje sati nego što je to bilo do tada, ali i dalje ne sme da se svede na minimum. Potrudi se da svakodnevno odvajaš vreme za nju i da u tim trenucima isključiš telefon i zaboraviš na dopisivanje sa njim. Imaće i on svoje vreme i posvetićeš mu punu pažnju, ali tada je vreme za tvoju najbolju drugaricu.



6. Pohvali je i raduj se njenim uspesima.

Kada kupi nove patike ili novu, lepu haljinu, obavezno pohvali to što je kupila. Naravno, ako ti se dopada. Kada dobije dobru ocenu ili ostvari plasman na takmičenju, prva joj pošalji poruku, čvrsto je zagrli i čestitaj joj. Čak i ako pokaže uspeh bolji od tebe, to ne znači da treba da budeš ljuta ili povređena. Jednostavno, bolja je u tome, više se potrudila ili je imala više sreće, zato se raduj zajedno sa njom, ali i iznesi svoje nezadovoljstvo u vezi toga što si radila, a što nema konkretnog dodira sa njom.

7. Budi iskrena prema njoj.

Kada pogreši, otvoreno joj reci: 'Pogrešila si...' Naravno, to ne treba da zvuči kao osuda, jer posle toga dolazi 'ali', gde možeš otvoreno da joj kažeš šta je najbolje da uradi po tom pitanju. Takođe, nemoj da joj govoriš kako ti je njena jakna prelepa, ako ti se ne dopada. Reci joj da je i tebi lepa ako se njoj sviđa, ali da ti lično nisi u tom fazonu i da je verovatno ne bi sama odabrala. Nikada nemoj da je zavlačiš i lažeš, misleći da ćeš je tako manje povrediti. Od najbolje drugarice se očekuje iskrenost.

8. Nikada je ne ogovaraj.

Svađice su sastavni deo, kako veze, tako i prijateljstva. Desiće se da dođe do sukoba mišljenja, ali to ne znači da odmah treba da okrenete leđa jedna drugoj, da pronađete nove prijatelje i da na sva usta izogovarate jedna drugu. Sačekajte da prođe neko vreme, da se smirite i da dobro razmislite o svemu. Kada budete spremne, razgovaraćete jedna sa drugom i rešićete problem koji je nastao.

9. Ne budi ljubomorna na nju.

To što ona poseduje više odeće ili šminke, ne znači da treba da budeš ljubomorna ili zavidna. Samo ima više materijalnih mogućnosti. Sigurna sam da će ti uvek pozajmiti ono što ti je potrebno, jer si jedna od najvažnijih osoba u njenom životu i u cilju joj je da budeš srećna. Budi srećna zbog nje, jer će ti se to jednog dana sigurno vratiti na najbolji način.

10. Poklanjaj joj od srca.

Rođendani ili praznici ne treba da budu osnovni povodi za darovanje. Sigurna sam da bi bila presrećna i da se tokom godine setiš da joj nešto pokloniš. To može da bude obična čokoladica koju obožava, časopis koji je zaboravila da kupi ili knjiga koju već dugo želi, neki jednostavan DIY projekat koji si videla na internetu, a učinio ti se zanimljivim i dopadljivim. Bila bi oduševljena, a i ti bi se osećala srećno zbog toga.


Najvažnije je da se prema prijateljima ponašate onako kako želite da se oni ponašaju prema vama. Samo tako ćete biti međusobno zadovoljni i znaćete da kraj sebe imate nekoga na koga možete da se oslonite u svakom trenutku vašeg života.





  • Share:

You Might Also Like

46 коментара

  1. Jako lep post. Dobra ideja za pisanje. Sviđa mi se što si napisala kako prvo treba da se zapitamo kakavi smo mi prijatelji, pa tek onda da kažemo da nemamo pravog prijatelja. Najbitnije je provoditi vreme sa tom osobom, smejati se u njenom prisustvu, ponekad i plakati ili tugovati zajedno... Sve je to deo odrastanja!
    Mada ja volim da kažem da, pošto se ne viđam baš često sa najboljom drugaricom jer ona ide u 2. razred srednje a ja završavam osmi i svaka ima svoje obaveze, ne znači da se mi manje volimo zbog toga. Hehe :) Ja nju volim najviše i nadam se da ćemo uvek biti prijateljice.
    Eto, imala sam potrebu ovo da napišem, znam da nema veze sa tvojim postom ali nadam se da se ne ljutiš :)

    girlyworld07.blogspot.com
    - Danijela

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno da se ne ljutim. :) Volim tvoje komentare, drago mi je što uvek iskreno napišeš ono što misliš, a sve ono što napišeš, sigurno nekome i znači, jer samim svojim komentarom daješ i neki savet ili neku pouku. :) Želim vam da još mnogo, mnogo godina ostanete prijateljice. :)

      Избриши
  2. Sjajni saveti!! :)

    rancicmilena.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  3. Saveta se i sama pridržavam i odlični su.
    Pratim tvoj blog već duže vreme i volela bih da budemo medijski partneri.
    Ako si zainteresovana pošalji mi poruku da se dogovorimo na: milcamajkiclicka1@gmail.com
    Link bloga:lickadiary.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  4. Odlicni savjeti.Ja neznam sta bih bez svoje BFF,iako smo imale par nesuglasica nikad me nije ogovarala a ni ja nju.Nemam mnogo godina pa da mogu da kazem da me je zivot naucio da je prijatestvo najvaznija stvar u zivotu ali imala sam par situacija gdje sam to shvatila.Nista nije vaznije od prijateljstva.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti! Potpuno se slažem sa tobom. Sve je u životu prolazno, samo su određene stvari, kao što je prijateljstvo - trajne i nezamenljive. S godinama ćeš to još više shvatati, nadam se da će vaše prijateljstvo trajati još dugo, dugo. :)

      Избриши
  5. Odličan post , vidi se da si se potrudila. Slažem se sa svim što si napisala. I hvala ti na savetima. :)

    styleonfirstplace.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  6. Jedva sam čekala tvoj novi post! Odlični su saveti i za sve si apsolutno upravu, ali sve to pada u vodu ako ta ista prijateljica ne uzvraća istom merom. :)

    NA MOM BLOGU JE NOVI DIY POST:
    http://shineperfection.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga! :) Slažem se sa tobom, u potpunosti. Mada, ja uvek kažem da prema drugima treba da se ponašamo onako kako mi želimo da se oni ponašaju prema nama. Tek kada vidimo da naš trud nema svrhe, ne treba ni da nastavljamo sa istim. :)

      Избриши
  7. Divan post i jos bolji saveti! ♥♥♥

    ♥Giveaway na bloguu-------------> http://bartalove.blogspot.com/2015/02/1-giveaway-pokloncici-tiny-dots.html

    ОдговориИзбриши
  8. Predobar post....Mnogo mi se dopada..
    http://sanjafashioncorner.blogspot.com/?m=1

    ОдговориИзбриши
  9. Mnogo dobar post!Upravo sam saznala za tvoj blog i veoma mi se sviđa!

    Pogledaj moj blog i zaprati me ako ti se sviđa:
    http://joka45688.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  10. Odlično. Mogla bi da upišeš psihologiju ili nešto slično.
    Želim da ti skrenem pažnju da ti je ona prethodna pozadina (plava vljd) bila mnogo lepša od ove. (svako ima svje mišljenje)

    justforgirrl.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti. :) Psihologija me zanima, ali nemam u planu da je upišem. Hvala na primedbi, naravno da svako ima svoje mišljenje. I meni se sviđala, samo što mi je sada malo dosadila, menjaću i ovu nakon nekog vremena. :)

      Избриши
  11. Odličan post, saveti, sve na svom mestu i super je! Vidi se da se puno trudiš, samo napred Anjice! ♥

    ОдговориИзбриши
  12. Odličan post! Jako mi se sviđa kako pišeš i tvoje ideje za svaki novi post!

    Učlani se kod mene, uzvraćam!
    http://milicinkutak123.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  13. Vrlo lepo napisano,svako bi trebalo da prouci ovakav post,jer svako pravo prijateljstvo se gradi na ovim "pravilima" :)

    http://doityourselflady23.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  14. Olican post,zaista sam zadivljena. Slicno razmisljamo! odlican blog pre svega.
    zacilo bi mi ako mozes da pogledas moj blog, pa ako ti se dopadne zaprati!, ja tebe vec pratim http://vanja00.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  15. Odlicni saveti kao i post. :-)
    Pogledaj novi post http://everytteens.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  16. Odličan post kao i uvek :)

    http://saveti81.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  17. Odličan post,slažem se u potpunosti sa tobom,opisala si sve savršeno,savjeti su fantastični kao i uvijek sve 5. :) <3

    Ako želiš učlani se na moj post,uskoro je giveaway.
    P.S. novi post na mom blogu,očekujem tvoje mišljenje. ♥

    ОдговориИзбриши
  18. Super saveti ;)
    P.S. mozete li posetiti moj blog pliz,nova sam i zelim da uspe :) <3
    http://arianefashionandbeauty.blogspot.co.at/

    ОдговориИзбриши
  19. Anjice, kao i uvijek, odlično! :) BTW: Ako možeš baciti oko na moj post! Hvala! :D

    http://savjetik.blogspot.com/2015/02/kako-urediti-svoju-sobu.html

    ОдговориИзбриши
  20. Predivan post! Ovo je prvi puta da sam na tvome blogu i sviđa mi se! Nadam se da možeš posjetiti moj te ostaviti koristan savjet, feedback! Tek sam ga nedavno počela pisati :) Hvala :)

    www.itsmissivana.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  21. I ja sam prvi put na tvom blogu, iskreno pretraživala sam nešto po netu vezano za prijateljstvo i prvo mi je izašao ovaj tvoj post :) Dobar početak ;)

    Novi post kod mene :
    http://nislive.blogspot.com/2015/02/50-shades-in-serbia.html

    ОдговориИзбриши
  22. Predivni savjeti,baš imam problema s bff i definitivno u iskoristit ove savjete.
    Hvala,učlanila sam se u tvoj blog.
    http://mywayblogdreamer.blogspot.com/ <--- posjeti i ti moj blog i učlani se ako hoćeš :)

    ОдговориИзбриши