#iz-anjinog-ugla: Drama zvana matursko veče!

By Anja Miii - четвртак, март 24, 2016

Pucnuh prstima i vremenska mašina me prebaci iz 2012. u 2016. godinu. Pucnuh prstima i više nisam mali, već veliki maturant. Srednja škola je prošla brzinom svetlosti i osim onog dela koji podrazumeva učenje, u junu me očekuje i matursko veče. Pravo da vam kažem, više sam zainteresovana za taj prvi deo, ali slabo ko o njemu govori. Na koju god stranu da se okrenem, čujem samo: 'ja ću crvenu', 'ja ću belu', 'ja neću dugu haljinu', 'ja ću šiti haljinu', 'ja ću kupovati haljinu u...' Na sve to, tu su u profesori sa osnovnim pitanjima 'šta ćete obući' i 'da li ste već kupili haljinu'. S obzirom na to da sam već prošla kroz malu maturu i otprilike znam šta me čeka na velikoj, želim da vam dam nekoliko saveta. :)


1. Ne kupujte preskupe haljine!

Haljina koju sam nosila na maloj maturi godinama skuplja prašinu u mom ormaru. Nosila sam je samo te večeri i nikada više. Nije bila skupa i sviđala mi se. Od tada su prošle četiri godine i ona više nije moderna. Nisam je nosila ni onda kada je bila. Upravo iz tog razloga, savetujem vam da ne izdvajate 200 i više evra za haljinu koju ćete nositi par sati te večeri i eventualno još jednom ili dva puta u životu. Radije kupite haljinu koja vam se sviđa, a koja manje košta, a za ostatak novca kupite nešto od odeće za proleće ili leto koju ćete nositi i oblačiti više puta.

2. Kupite haljinu koja će odgovarati vašoj građi tela!

Mnoge devojke vide prelepu haljinu na nekoj drugoj devojci koju poznaju ili na internetu i odmah se zalete da kupe ili sašiju istu. Ne razmišljaju o tome kako će njima stajati. Svi imamo drugačije građe - neko ima široke kukove, neko je 'jači' gore, neko dole itd. Morate da vodite računa o tome kako će vama ta haljina stajati, a ne da imate prelepu haljinu koja će na vama izgledati smešno.

3. Ne pratite slepo trendove!

Ne mora da znači da će vam odgovarati ono što je trenutno u trendu. Ne mora da znači da ćete izgledati bolje ako stavite debele ogrlice pune cirkona. Nekada je bolje obući se skromnije i bez mnogo detalja i kičastih predmeta. Obucite ono što se vama sviđa, bez obzira na to da li se to trenutno nosi ili ne.


4. Da li je profesionalna šminka zaista neophodna?

Moje drugarice i ja se za malu maturu nismo šminkale. Tačnije, imale smo malo maskare i svetao ruž na usnama, ali to je bilo sve. Naravno, ne mogu da upoređujem nas i devojčice koje ove godine imaju maturu, jer se od tada sve promenilo. Međutim, nema potrebe da idete na profesionalno šminkanje i trošite 10 - 15 ili više evra na to. Našminkajte se kod kuće. Sami, uz pomoć mame, drugarice, sestre... lepše je, verujte mi. Velika matura je već nešto drugo i ja ću sigurno ići na profesionalno šminkanje, ali smatram da ono nije potrebno devojčici od 14 - 15 godina.

5. Da li su nadograđeni nokti neophodni?

Potpuno podržavam da devojke sa malim i lošim noktima odu na nadogradnju ili izlivanje, ali ako imate čvrste, duge nokte ili prosto samo treba da ih pustite i neko vreme ne sečete, možete da ih sredite kod kuće. Malo običnog laka, malo šljokica i imaćete prelepe nokte. I onako se neće videti na slikama, niti će iko na maturskoj večeri obraćati pažnju na to kakve nokte imate.

6. Ne opterećujte se svojom težinom!

Isto kao što često slušam priče o toaletama za maturu, tako me ne zaobilaze ni priče o mršavljenju ili gojenju. Svi pokušavaju sa nekim dijetama kako bi do mature lepo izgledali, ali da li je to zaista potrebno? Naravno da nije. Svi mogu da pronađu odevnu kombinaciju koja će prikriti nedostatke na telu ili prosto nešto u čemu će se prijatno osećati.


Mene matursko veče više opterećuje nego što me raduje. Trenutno mi je mnogo važnije da učim i uspešno odradim sve ispite koji mi slede. Ipak, ono će se desiti, već 4. juna, a do tada ću valjda pronaći svoju odevnu kombinaciju iz snova. U nekom narednom periodu ću vam verovatno pokazati i neke svoje predloge u vezi odeće, ali zapamtite - ne znači da je ono što košta 200, 300 ili više evra, bolje i lepše od onoga što košta mnogo manje od toga! :)

  • Share:

You Might Also Like

21 коментара

  1. Анониман24. март 2016. 14:48

    Odlični, korisni savjeti! Pohvalno!!

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман24. март 2016. 14:59

    Savrsen post Anjice!Apsolutno se slazem sa tobom.Ja za godinu dana imam tek malu maturu i poslusacu tvoje savete!

    anjasworld1.blogspot.rs-Novi post kod mene

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo su sve dobri saveti, nadam se da ce ih cure poslusati. Uopste mi se ne svidja to sto devojke za to vece zele da promene skoro sve na sebi, sto moram naglasiti da inace ne rade i to pocevsi od vestaskih noktiju, nadogradjenih trepavica, vestackog tena iz solarijuma, umetaka za kosu, profesionalnih sminkera i frizera, sivenja haljina i slicnih stvari... Smatram da to treba biti posebno vece, da treba da se sredite maksimalno, ali tako da licite na sebe i osecate se prijatno u tome u cemu ste, sto je preduslov za dobar provod.

    The Fashion Spell

    ОдговориИзбриши
  4. Ali u svakoj stavki se slazem sa tobom, u svakoj! Sjajan post draga! ♥♥♥

    http://forgirlsonly-ofg.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  5. Većima mojih drugarica iz škole već uveliko priča o maturskoj večeri. Ja sam svoj najveći problem rešila- našla sam pratioca. Našla sam haljinu koja mi se sviđa i koja bi mi lepo stajala i ne pričam o njom, dok ostale devojčice samo pričaju o haljinama, cipelama, i o tome kako će sa našminkati. Više sam usmerena na prijemni ispit nego na proslavu.

    Milica's diary

    ОдговориИзбриши
  6. Predobar post Anjice! Ovi saveti su mi dobro došli, hvala što si napisala! ♥

    ОдговориИзбриши
  7. U potpunosti se slažem sa tobom, odlično si ovo napisala! :-)

    javelina03.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  8. Predivan post. Slazem se sa svime sto si napsiala, pogotovo da je bacanje para kupiti preskupu matursku haljinu. :)

    ОдговориИзбриши
  9. Odličan post Anja,hvala na savetima <3


    lepotaodaleks.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  10. Predivno, Anja! Zaista si mi jako pomogla ovim postom, pogotovo uzevši u obzir to obzirom na to da sam ove godine mali maturant i da me čeka to famozno matursko veče. Ipak, nisam baš toliko uzbuđena da ne mogu da ga dočekam, ono što mene odista plaši jeste polaganje prijemnog koji nas takođe čeka. Bilo bi bašdivno, ukoliko bi uskoro napisala neki postić i na tu temu. :)

    In my heart

    ОдговориИзбриши
  11. Super saveti Anjice. Kada sam naletela na sliku posta u bloggerku, pomislila sam da si ti crtala one devojke iz časopisa. Potpuno se slažem. Prerano mi je da razmišljam o maturskoj haljini, no ja kao ja, napravila sam ceo pinterest zid sa njima i ''odabrala'' moju za maturu. Božeee... :O

    sandrin-kutak.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  12. Predivno si napisala post i dala odlicne savete, stvarno si me odusevila :) Meni je ovaj post bio od ogromne pomoci, zato sto ja za malo vise od 2 meseca imam to cuveno matrusko vece :D Stvarno je lepo sto ovoliko truda ulazes u svoje postove, kao i u slike, a to se itekako primecuje <3 Super si Anjice i samo tako nastavi <3 <3 <3

    www.neramisic.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  13. Odlicni saveti,sigurna sam da su pomogli mnogima kojima je uskoro matura :)
    Miljana Easy Skillful

    ОдговориИзбриши
  14. Ja sam ove godine mali maturant i iskreno da kazem,baš sam uzbudjena i zbog mature i zbog prijemnog!

    Flyovanje.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  15. Kao i uvijek oduševiš me sa svojim savjetima koji su tako jednostavni,a opet toliko korisni.
    Jednostavno si za to stvorena. :D
    Divan post,kao i slike.
    You Are Unique

    ОдговориИзбриши
  16. Jako korisni savjeti,odličan post Anja. ☺♥

    Posjetite moj blog,nova sam --> gabinesss.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  17. Odlican post!Super korisni saveti!

    Poseti moj blog i zaprati me : Pedometer

    ОдговориИзбриши
  18. Potpuno se slažem sa tobom. Ja ove godine proslavljam malu maturu i definitivno sam protiv profesionalnog sminkanja za nas, male maturante. Niko od nas se nece sminkati previse napadno, to su uglavnom neutralne nijanse i to sto ce meni uraditi u salonu, mogu i sama kod kuce da uradim. Ali Boze moj, kako svi tako i ja, moram da odem kod profesionalca jer ne daj Boze da se kod nas pojavi neko nenasminkan. Odmah slede komentari tipa 'vidi nju, nema para da ode u salon' i slicno. Gluposti. -.-

    ОдговориИзбриши
  19. Odlični saveti! ❤❤
    Maturko obično, kao što si rekla, više opterećuje nego što raduje. Međutim, to su posebni trenuci u našim životima i treba da budu dobro zapamćeni. ❤ Uvek se diže velika prašina i oko male i velike nature, ali tako i treba. :D ❤❤
    <3333333333333333333333333333333

    eslyisworldview.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  20. Želim ti svu sreću na završnom ispitu i da budeš najlepša na maturi! :)

    Shine perfection <-- Novi post

    ОдговориИзбриши