Iz mog ugla: Eutanazija ☺

By Anja Miii - уторак, март 24, 2015


Pretpostavljam da ste se začudili kada ste videli naslov posta. Nije uobičajen za blog ovog tipa, ali imam potrebu da sa vama podelim svoja mišljenja i zapažanja. Sem toga, stalo mi je do toga da čujem da li odobravate ili ne odobravate ovo o čemu ću pisati.

Ideju sam dobila nakon časa psihologije, gde smo učili šta predstavlja debata, pa smo samim tim bili podeljeni u dve grupe kako bi to demonstrirali. Tema je bila upravo eutanazija. Nismo očekivali da će naša 'prepirka' trajati toliko dugo, ali zaneli smo se, pokušavajući da iznesemo svoje mišljenje i da ga okrepimo valjanim činjenicama.

Za sve one koji ne znaju, eutanazija je pomoć pri umiranju, tačnije ubistvo iz milosrđa. Kada je neka osoba teško bolesna i kada su joj dani ili meseci odbrojani, a prinuđena je da tokom tog perioda živi u bolovima i strašnim mukama, moguće je da njene muke budu prekraćene i da ona bude usmrćena. To je proces u kom se pacijentu ubrizga injekcija, čiji je sastav takav da odmah izaziva smrt.

Ona može da bude voljna, a to je kada pacijent želi eutanaziju, nevoljna - kada pacijent nije u stanju da odluči da li je želi ili ne, i eutanazija protiv volje - kada se volja pacijenta ne uzima u obzir.

Hrišćanstvo ne odobrava ovakav vid nasilnog prekidanja života, a za sada se u našoj zemlji eutanazija definiše kao krivično delo, te još uvek nije moguća. Takođe, lekari se, po Hipokratovoj zakletvi, zaklinju da pacijentu neće dati lek koji bi mogao da ga usmrti, te je većina njih protiv eutanazije.

Za sada je eutanazija dozvoljena u malom broju zemalja - u Francuskoj, Švajcarskoj, Belgiji, Holandiji, Luksemburgu, Danskoj, Norveškoj i Austriji.

Ovu temu najpre je pokrenuo slučaj u Belgiji, kada su dvojica blizanaca, gluvih od rođenja, saznavši da će uskoro izgubiti i vid, tražili da im se ubrizga smrtonosna injekcija. Njima je to pružilo spokoj, ali se Evropa digla na noge i svi su vrlo brzo kreirali svoja mišljenja.



Prilikom podele u grupe, priključila sam se onoj koja odobrava eutanaziju. Odobravam je i dalje, samo što sam malo više čitala i istraživala o tome, pa potom i zaključila da je ne odobravam potpuno i u svakom slučaju. Kada su u pitanju braća, iz prethodnog pasusa, apsolutno osuđujem! Možda nemaju vid i sluh, ali to ne znači da je njihov život završen. Živimo u savremenom dobu, gde je mnogo toga moguće i gde nam svakojaka pomagala omogućavaju da živimo normalno, čak i ako fizički nismo 100% sposobni. Možda bi pronašli sreću u životu, jer se čuda dešavaju, svi smo svedoci toga.

Međutim, kada su u pitanju zaista neizlečive bolesti, poput raka debelog creva, raka kostiju ili raka pankreasa, tada je odobravam. Možda ne bih tako razmišljala, da i sama nisam provela taj kratak period sa osobom koja je bolovala od raka pankreasa. Za svega par meseci, bolest je od moje bake učinila neprepoznatljivu osobu. Znate kako to izgleda, kada neko sa 110 kg, za dva meseca padne na svega 40 kg, kada neko umire od bolova, kada je više u bolnici nego kod kuće, kada ne zna kako da se nosi sa bolešću, kada ne zna šta da pojede, a da to ne izazove užasan bol... Svi smo znali da će se to jednog dana desiti, ali nas je isto tako bolela njena patnja.

Verujem da moja porodica ne bi imala srca da dopusti da njen život bude nasilno okončan, ali to je već druga tema. Ako je porodica zaista hrabra, i ako je pre svega pacijent dovoljno svestan svog položaja i ako želi da olakša i sebi i drugima, koji isto tako prolaze sa njim kroz njegov bol - eutanazija je možda najbolje rešenje.

Kada su u pitanje izlečive bolesti, pacijent ne bi smeo da dopusti da se obeshrabri i da pristane na tako nešto. Čak i ako je procenat mogućnosti za izlečenje mali, on svakako postoji. Samo jedan mali broj bolesti prosto ne može da se izleči, a tada je razmišljanje o eutanaziji prikladno.

Pod uslovom da ste se zainteresovali i uspeli da dođete do kraja posta, zanima me kakvo je vaše mišljenje o eutanaziji; da li je odobravate ili ne? 





  • Share:

You Might Also Like

25 коментара

  1. Ja stvarno ne znam sta da mislim o ovome. Ja sam osoba koja je beskrajno pozitivna, i ja nikada ne bih dozvolila ovo nekome koga poznajem prosto iz te moje vere da bi lek mogao da se otkrije i da bi sve moglo lepo da se zavrsi na kraju. Nikada nije prikladno da neko naperno zavrsi zivot, i izgleda mi kao da je eutanazija kukavicni potez, odlucujes da odes od svega umesto da ostanes i da se boris za svoj zivot.
    U slucaju ovih blizanaca, mislim da donekle mogu da razumem zasto su oni to trazili. Jer, zamisli da nista ne cujes i da nista ne vidis. Nema kompjutera da te zabavi, ne mozes da gledas tv, ne mozes da slusas muziku, citas knjige, vozis biciklu, ne preostaje nikakvo uzivanje u zivotu. Tako da kada malo bolje razmislis, oni bi u sustini bili zarodljeni sami u svojim umovima.
    Uh covece nikada duzi komentar nisam napisala haha. U svakom slucaju, tema posta je veoma diskutabilna :)

    rancicmilena.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  2. Nakon ovog pročitanog posta, kreirala sam mišljenje na osnovu onoga što si ti napisala i slažem se sa svime što si rekla. Odobravam eutanaziju, jer smatram da ukoliko je toj osobi ostalo još malo vremena koje mora preživeti u strašnim bolovima - treba joj skratiti muke i lišiti je toga ako već ne mora da preživljava. Zaista jeste mali broj zemalja u kojima je eutanazija dozvoljena, ali to svedoči o tome da te države imaju jako razvijenu medicinu, ispred svih ostalih u Evropi. Barem po mom mišljenju. Što se tiče ovih blizanaca, imam neki osećaj da su ishitreno doneli tu odluku, jer kako si i sama napisala - živimo u savremenom dobu kada bi razni preparati mogli da im pomognu da žive normalnim životom.

    girlyworld07.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  3. Jako mi je drago da si se dotakla i ove strane života, jer si osoba koja prihvata i pruža priliku novim stvarima u životu. Slažem se sa time što si napisala, a za blizance mislim da su trebali više da razmisle i da pokušaju na nađu nekoga ko će ih voleti i biti podrška u svemu. Ipak, ko je za njih to veliki problem, i ako ne mogu da žive sa tim, onda bih se složila jer život nikome i nikada ne treba da bude bol i patnja. Ovo je još jedan dokaz koliko si ozbiljna i otvorenih vidika. BIG kiss! ♥♥♥

    ОдговориИзбриши
  4. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  5. Slažem se sa tobom u potpunosti! Mislim da je bolje završiti sa jednom injekcijom, nego se mučiti, i mučiti, i živeti s bolovima i više u bolnici kod kuće,. Međutim, mislim da braća nisu morala tako da završe i to ne bih odobrila. Sviđa mi se inače ova rubrika baš, i post je svakako super. :)<3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, drago mi je što ti se rubika dopada, i meni je interesatno da pišem postove ovog tipa. ♥

      Избриши
  6. Draga Anja,svaka čast na odabiru teme za post,drago mi je da čujem tvoje mišljenje i ja se slažem sa tobom.Teško je gledati osobu koja ti je bliska da se muči i umire u bolovima,a ti gledaš i ne možeš joj pomoći.To je grozno.Nisam imala sličan slučaj u porodici Hvala Bogu,a nadam se i da neću kako ne bi morala preživljavati ovo što si ti.Iskreno mi je jako žao tvoje bake,a i tebe.Jako si hrabra.Svaka čast! :)♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Niki, sve je prošlo, sve je iza mene i verovatno me je to i ojačalo. Nadam se da nećeš ni morati da preživljavaš nešto slično, to je zaista za ne poželeti. :) ♥

      Избриши
  7. Slažem se s tobom. Znaci odobravam eutanaziju,ali ne uvijek. Ako je neka osoba neizljecivo bolesna ta smrt se jednog dana mora dogoditi,jos ako je uz jake bolove,za osobu je to samo mucenje,tako da ce joj ta injekcija samo olaksati. Inace,bas odličan post!♥
    http://nevergiveup656.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  8. Slažem se sa tobom. Ja odobravam, ali samo ako osoba nema nikakve šanse za izlečenje, i smrt je zagarantovana.

    ОдговориИзбриши
  9. Jaoo....
    Stvarno ne znam šta da mislim o ovome...
    Niti je odobravam niti je osuđujem.Svaki put kada pročitam ovakvu neku temu ja odmah pomislim "Šta ako je neko zloupotrebi?".
    Uglavnom,ako osoba ima ogromne bolove i zagarantovana joj je smrt,pa hajde,ali slučaj sa blizancima mi je za osuđivanje...


    lickadiary.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  10. Odobravam, ali u izuzetno teskim slucajevima.
    Cerka jedne bake koju ja poznajem je imala rak kicme, tako nesto. Dusa se je mucila u bolovima, sta god da uradi neopisivi bolovi su je ganjali, nije mogla ni da lezi, ni da sedi, a ni da stoji.
    Strasno znaci.
    Potpuno podrzavam ali ne uvek. :)<3


    teodorasbluediary.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  11. Анониман24. март 2015. 21:50

    Odbravam,ali u baš teškim situacijama.Podržavam u izuzetno vrlo teškim situacijama,ali ne uvijek.. <3

    ОдговориИзбриши
  12. Odobravam ali samo u neizlečivim i veoma bolnim situacijama. Što se tiče ovih dečaka, mislim da je trebalo da malo sačekaju i vide kako bi im išlo u životu, kako bi se prilagodili. Svakako je ta odluka donesena prebrzo, možda su se uplašili, pa su tako odlučili.

    Novi post na mom blogu: jasminadi.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  13. Tema za post je fantasticna, ali za ovo nemam reci! :O

    ОдговориИзбриши
  14. Ja sam uvek uz ono 'smrt nije rešenje' i uvek sam optimista i mislim da je nepotrebno to raditi.Treba iskoristiti i zadnji sekund,stotinku svog života i radovati se.Prisećati se srećnih trenutaka.Provesti život iako znaš da ćeš umreti.Svi ćemo mi kad-tad umreti ali da se svi bojimo smrti onda bi svi uzimali ove inekcije i ubijali se.Ovo što su oni uradili je prebrzo rešenje,nisu sačekali,nisu videli šta donosi sutra.Nada uvek postoji.I kad su bolovi neizdrživi treba iskoristiti i te trenutke i reći 'koliko god bolelo,sačekaću trenutak.'Danas sam čitala pesmu Branka Radičevića 'Kad mlidijah umreti' u kojoj on govori kako mu nije trenutak otići.Kako ne želi iako je tuberkuloza ga uzela on je do zadnjeg daha pisao svoje pesme i radovao se.Tako da ne odobravam ni u kom slučaju.

    Poseti moj blog & pridruži se → lovelifewithemma.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  15. I ja kao i Emma mislim da smrt nije resenje za sve probleme. Ali za neke jeste jer ako je ta bol neizdrzljiva onda treba stati tome na kraj.. I jednostavno oduzeti sebi zivot.. Ako su to neki problemi tipa momci, prijatelji , porodica ili skola onda je to meni totalno glupo i u tom slucaju ne odobravam .. Ali ako je u pitanju neka ne izleciva bolest, koja vas muci i kada vas svaki dio svoga tijela boli onda ce to najbolje znati osoba kojoj se to desava.. U tom slucaju, i samo u tom slucaju bih odobrila eutanaziju..

    Posetite moj blog ---> http://leylalittlethings.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  16. Post je krajnje divan. Imas stavrno smisla za pisanje i divno si se setila da pises na ovu temu. Bas bih voljela da pises jos ovih.
    Ja stvarno ne znam sta: da ili ne.
    Naravno ako neko zeli da ode i da nas napusti to mu ne mozemo uskratiti to je njegova odluka, ali mozemo mu samo ukazati na lepotu zivota (pricam za ovu bracu) i bez nekih cula ili sa manje tegoba. Ali ako je osoba bas jako bolesna i to jako pridire i utice jako na sve ostale mislim da se treba koristiti. Znaci odobravam ali samo prve dve onde gde se pacijent ne pita samovoljna nju bih izbacila.
    P. S. Moj brat boluje od raka, ne bas tako strasnog kao tvoja baka, ali dovoljno jakog da i nas u tihoj noci natera u blagi jecaj ♥ sve bih dala da se izleci i da opet bude zdrav :'(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja od srca želim da se tvoj brat izleči, samo budite pozitivni i pomozite mu da uz puno pozitivnosti i osmeha prođe kroz sve to. :) Vidim da se mnogima dopada ova tema, potrudiću se da ćešće pišem nešto slično. ♥

      Избриши
  17. Definitivno ne!Draga Anja,tema posta je zaista ozbilja da kazem,ali ja sam protiv Eutanazije.Mislim da svaka osoba zasluzuje sancu.Uopstalom osobe koje su neizlecivo bolesne,zar ne zasluzuju sancu da ostatak zivota provedu sa dragim osobama,decom,unucicima,roditeljima..?

    ОдговориИзбриши
  18. Jao kako mi se sviđa tema ovog posta, još kada dodamo tvoj neverovatan dara za pisanje, dobitna kombinacija! Pročitala sam ovaj post još kada si ga postavila, ali nisam mogla da komentarišem tada, pa reših da se vratim i ostavim svoje mišljenje!
    Ja sam inače optimista, i mislim da smrt nikada nije rešenje. Svako zlo, ima malo dobrog, kao što i svako dobro imam malo lošeg, to je život. Mislim da se ne treba tek tako pomiriti sa nekim stvarima i prepustiti ih slučaju, ne treba odustajati od života, to je KUKAVIČLUK, i previše je nezahvalno prema nekome ko se trudi oko vas. Ali, opravdavam eutanziju. Mislim da neke bolesti kao što je kancer(rak, tumor, svejedno je) su neizlečive, pogotovo ako su u poodmaklom stadijumu, uostalom ako je konstantovano da nema leka, u tom slučaju opravdavam eutanziju. Jer, osobe obolele od te bolesti umiru u najvećim bolovima, i to traje previše dugo, mislim da one zaslužuju da umru bezbolno i tiho, i da osobe koje ostanu ne pamte njihove muke.. To je moje mišljenje, ps. predivan blog i post ♥ ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti na lepim rečima, nevezanim za sam post. :* Vidim da svi imaju svoja mišljenja i smatram da je to okej, jer smo se i na času delili i baš zato je i postojala debata. Ne bi bilo tako interesantno da svi razmišljamo isto. :)

      Избриши
  19. Sasvim slučajno, naletela sam na ovaj post prelistavajući tvoje starije postove, i mislim da si izabrala baš dotičnu temu.
    Ja na neki način odobravam Eutanaziju, ali delim i mišljenje sa Marijom Marinković, tako da i da i ne... :-) ❤️❤️

    ОдговориИзбриши
  20. Tek sada sam pronašla ovaj tvoj post i smatram da si ga odlično napisala. Ja nikada do sada nisam čitala o ovome , niti sam znala šta je ovo tako da ću sada izneti svoje mišljenje. Moj deka je umro pre 2 godine od raka (ne znam kakvog jer nisu hteli da mi kažu) i znam da se sve to jako brzo desilo tako da nije mnogo patio. Ali znam ljude koji imaju rak duže vreme , a ne mogu da se izleče pa im opada kosa , modrice su im prisutne po celom telu od stalnog ležanja i bolovi su neizdržljivi i u tom slučaju ja smatram da je ova injekcija sasvim prihvatljiva. Ali ako neko ne želi to , trebalo bi da ima pravo na odabir. Dakle , čak i da neko ima veoma male šanse da preživi trebalo bi mu dati šanšu da preživi , a ne da mu se ubrizga ta injekvija i ako ima neke šanse za izlečenje. To je moje mišljenje.

    http://styleonfirstplace.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши