Drugo polugodište; poboljšajmo ocene ☺

By Anja Miii - петак, јануар 09, 2015

Pretpostavljam da se gotovo svi držite one parole: 'Prvo polugodište se ne računa'. Pa, da, to je donekle i tačno, ali zapravo sve one ocene koje steknete u prvom polugodištu, mogu dosta da znače i u drugom. Elem, ako prvo polugodište nije tako slavno prošlo, zasucite rukave i pravo na posao. Neka drugo polugodište bude bolje! 


Verujem da većini radni dan prolazi ovako: rano ustajanje, škola, dolazak kući, popodnevno spavanje, društvene mreže, prijatelji, a ono malo vremena koje ostane za učenje, uglavnom bude iskorišćeno tako što odlažete, odlažete i odlažete. I kada se lekcije sakupe i loše ocene pritisnu, nađete se u vrlo nezgodnoj situaciji. Pre svega, morate da budete karakter i da to promenite! 

KAKO ORGANIZOVATI UČENJE?

1. Kada dođeš kući iz škole, sasvim je u redu da se odmoriš, ručaš, pogledaš novosti na društvenim mrežama. Međutim, kada kreneš da učiš, onda radi samo to. Nema svrhe započinjati nešto drugo, što bi samo odvuklo pažnju od gradiva. Uzmi raspored i pogledaj koje predmete imaš, a potom izvadi i stavi na sto sve knjige i sveske koje su ti za taj predmet potrebne. Nauči lekciju od prethodnog časa i ponovi ostale koje si naučila od ranije. Kada dođe vreme za odgovaranje ili kontrolni, za ponavljanje ćeš izdvojiti najduže pola sata. Zar to nije mnogo jednostavnije?

2. Ako osetiš da nemaš dovoljno koncentracije, nemoj da gubiš vreme. Uzmi neki drugi predmet ili jednostavno uradi neki lagani domaći ili nešto što si planirala za kasnije. Možda ćeš malo kasnije imati više koncentracije i možda ćeš za manje vremena naučiti ono za šta bi možda potrašila sat ili dva.

3. Uči u prostoriji u kojoj možeš da budeš sama. Takođe, najbolje je da stalno učiš na istom mestu. Potrudi se da skloniš sve uređaje i predmete koji bi ti odvlačili pažnju, jer ćeš tako biti fokusirana isključivo na ono što se nalazi ispred tebe i nećeš skretati pogled ka telefonu, laptopu, slikama ili drugim sitnicama koje su u tom momentu mnogo interesantnije.

4. Lekciju prvi put iščitaj sa razumevanjem - naglas ili u sebi, kako god tebi više odgovara. Tokom drugog čitanja, uzmi marker i podvlači ono što je najvažnije. Kada to uradiš, možeš da napraviš svoje beleške, npr. da napišeš naziv svakog pasusa ili par ključnih reči iz svakog pasusa, koje bi mogla da držiš ispred sebe i koje bi mogle da te podsećaju na lekciju i ono o čemu se u njoj govori. 

5. Kada nešto ne razumeš, bila to matematika, fizika, hemija ili gramatika stranog jezika, nemoj da se libiš da potražiš pomoć. Nije sramota pozvati drugaricu, otići na privatni čas i sl. Ako se sama budeš mučila da to razumeš, izgubićeš mnogo vremena, a neko drugi će u kraćem periodu moći da ti objasni to što do tada nisi znala.

6. Nikada nemoj da učiš noć pre kontrolnog, jer ćeš se sledećeg jutra osećati umorno i slabo, a svo znanje će odjednom biti zbrkano u glavi i ničega nećeš moći da se setiš. Pametnije je učiti redovno, a ne kampanjski ili gomilu lekcija noć uoči kontrolnog.

7. Kad god završiš sa učenjem, treba da izađeš i prošetaš, da uradiš vežbe ili da se jednostavno odmoriš onako kako tebi prija. Pre spavanja možeš da ponoviš gradivo i nema sumnje da ćeš dobiti dobru ocenu.


KAKO PRONAĆI MOTIVACIJU ZA UČENJE?

1. Kada nešto dobro uradiš, tj. kada dobiješ dobru ocenu, otiđi sa najboljom drugaricom u kafić posle škole, počasti sebe palačinkom, picom ili nekom drugom omiljenom poslasticom.

2. Nagradi se na drugi način, npr. pozovi drugaricu da prespava kod tebe za vikend, kupi onu lepu majicu koju već neko vreme gledaš ili maskaru koja ti je zapala za oko.

3. U gradivu koje učiš postoje i zanimljive stvari. Pokušaj da ih pronađeš. Umesto što ćeš samo prevrnuti očima pri pomisli na ono što treba da naučiš, pokušaj da pronađeš neku zanimljivu informaciju koja će ti poslužiti i koju je lepo znati.

4. Čak i ako dobiješ lošu ocenu, nemoj da paničiš ili da misliš da su svi drugi bolji od tebe. Nisu bolji, samo su malo bolje organizovani. I najboljima se dešava da nekada dobiju nešto što nisu očekivali. Seti se svog truda i upornosti koje si uložila u učenje, a ocena uvek može lako da se popravi.



ŠTA OBAVEZNO TREBA IZBEGAVATI?

1. Nikada sebi ne treba da postavljaš visoke zahteve. Zašto je najvažnija stvar na svetu imati sve petice ili dobiti peticu pored već tri koje imaš u dnevniku? Opusti se i ne opterećuj se takvim stvarima. Biće šta bude.

2. Nemoj da se naoružavaš strahom dok učiš. Često smo skloni tome da u trenucima učenja razmišljamo o strahu koji bi mogli da osetimo ili blokadi mozga koje bi mogla da izbriše svo znanje koje imamo. Činjenica je da oni koji nauče nemaju razoga da se plaše.

3. Nemoj da prekidaš sa učenjem ako nešto ne razumeš. Pokušaj da shvatiš, malo razmisli, a ako baš ne ide, pomoć prijatelja je dobrodošla. To što ne razumeš ne može da bude opravdanje.

4. Nemoj da prekidaš sa učenjem čim vidiš da je gradiva previše i da će ti trebati malo više vremena. Podeli to, kreni da učiš polako i strpljivo i sve ćeš stići ako to stvarno budeš želela i ako se oko toga budeš stvarno potrudila.


Učenje nije i ne treba da bude najgora stvar na svetu. Što više učimo, imaćemo bolje ocene i veću šansu da upišemo željenu školu, posle i fakultet. Oduvek sam odlična, a pored toga imam vremena za prijatelje, Ask, blog i svoje hobije. Ko kaže da nije moguće? Samo ako se trudite, apsolutno sve možete da ostvarite i postignete. Srećno! 

Anja.

  • Share:

You Might Also Like

8 коментара

  1. Anjice bukvalno sam ti svaki post pročitala i još te pratim na asku jer si odlična!Ovo će mnogima biti sigurno od pomoći!Voljela bih kad bi pogledala moj blog i bacila koji komentar.Nastavi biti ovako super,puno podrške od mene. :* <3

    ОдговориИзбриши
  2. hej ja sam prvi put na tvom blogu ,i stvarno sam zapanjena odličan je ,stvarno imaš odlične savjete,mislim da ću te poslušati ,mislim nije da nisam dobro prošla ovo polugodište ali iduće kanim biti bolja ,a ovo su odlični savjeti ,pogotovo vezano za koncentraciju,ja se često izgubim,a isto i za nagrađivanje,to vrijedi defiinitivno,.eto hvala ti na odličnim savjetima ,svaki put kada zaboravim na učenje posjetiti ću se ovog posta,i da ja sam tip koji uči kampanjski moram to promjeniti.hahah xd
    posjeti me imam novi post pa ako ti naravno nije muka to uraditi :
    iamforeverdirectioner.blogspot.com
    emma

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da ti sviđa, nadam se da će biti od pomoći. :) Uz samo malo volje i motivacije, biće moguće. :) Naravno, posetiću tvoj blog! :)

      Избриши
  3. Hvala tiii mnogo, ali ne verujem da cu moci sebe da nateram previse sam lenjaa♥
    http://jovanaxfashiondiary.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svi smo mi pomalo lenji... Dobro, neki manje, neki više. :D Ali pokušaj sebe malo da poguraš, možda i uspe, srećno! ♥

      Избриши
  4. Stvarno odličan post! Super su saveti! ♥ Najbolja si♥

    http://fashionholicyeahh.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши