Dobre i loše strane blogovanja

By Anja Miii - четвртак, јул 14, 2016

Moj blog za manje od mesec dana proslavlja dve godine svog postojanja. Zvuči mnogo, ali brzo je prošlo. U ove dve godine naučila sam mnogo. Ranije nisam mogla da shvatim kako druge blogerke imaju tako lepe i ukrašene naslove, a moj se sastoji iz nekoliko slova. Nisam znala kako da odaberem svoju pozadinu za blog, kako da promenim font i kako da podesim sve one gadžete koje sam viđala na blogovima koji su tada bili znatno uspešniji od mog. Međutim, učila sam. Istraživala sam, provodila sam sate informišući se i trudila sam se da napredujem. Nije bilo lako. Bilo je svakakvih trenutaka i zato sada mogu da pišem o dobrim i lošim stranama blogovanja, iz svog ugla. :)


DOBRE STRANE:

1. Blog mi je doneo mnogo novih prijatelja. Mnoge nisam upoznala jer smo poprilično udaljeni jedni od drugih, ali sve su to osobe koje izuzetno cenim i volim. Među njima su blogerke, ali i osobe koje prosto prate moj blog i dopada mi se ovo što radim. Nadam se da ću jednoga dana sve moći da ih upoznam, jer, koliko god da volim dopisivanje, kontakt uživo je nešto drugo. :)

2. Blog me je naučio da budem sigurnija u sebe. Svi vi mi, dan za danom, pokazujete da radim nešto dobro i značajno. Da nije tako, ne biste bili ovde. Nekad sam bila veoma nesigurna. Pre nego što bih izbacila post, čitala sam ga više puta i dvoumila sam se da li da ga objavim. Brinulo me je kako ćete reagovati, da li će vam se dopasti itd. Sada sam opuštenija po tom pitanju.

3. Blog me je učinio kreativnijom. Riba sam u horoskopu i oduvek sam bila kreativna, ali blog me je podstakao da to još više budem. Obraćam više pažnje na detalje, trudim se oko fotografija, oko kompozicije posta i izgleda bloga, a sve je to vrlo kreativan posao. :)

4. Blog mi je stvorio radnu obavezu. Dešavalo mi se da budem lenja i da vikende i raspuste provodim ispred laptopa i telefona, a sada imam obavezu (ali ne onu koja mi stvara teret) koju redovno izvršavam i koja mi predstavlja zadovoljstvo.

5. Blog me iz dana u dan motiviše. Čitam postove na drugim blogovima, čitam vaše komentare, listam Pinterest i često sam strašno motivisana i u stanju sam da pišem postove po nekoliko sati i da potom s nestrpljenjem iščekujem vaše reakcije. :)



LOŠE STRANE:

1. Povremeni negativni komentari su u jednom periodu imali veoma loš uticaj na mene. Ja sam jako osetljiva osoba i dešavalo mi se da plačem jer mi je neko napisao par ružnih reči. Sećam se da sam jedne večeri, pre nekih godinu dana, dobila dug komentar u kome me je neko (anonimno) stvarno ''napljuvao''. Oči su mi bile pune suza i nisam znala šta da mu napišem na sve to. Pokazala sam bratu i on mi je rekao: ''To je mišljenje JEDNE ANONIMNE osobe, misliš li da je ono važnije od mišljenja većine koji ti svaki dan pišu baš dobre komentare?' Od tada se trudim da to ne primam previše k srcu.

2. Sve blogerke povremeno dožive kreativnu blokadu, tj. nemaju dovoljno inspiracije. Deluje da je blogovanje lako. Možda i jeste ako imate mnogo ideja i sredstava da te ideje pretočite u postove. Međutim, posle desetina i stotina napisanih postova, imate osećaj da istu priču stalno vrtite u krug i ne znate šta bi mogli da pišete i šta bi se dopalo vašim čitaocima. Nekada imam super ideju, ali kako bi post bio savršen, uvek nešto nedostaje i on često dugo stoji u radnoj verziji. Ne savetujem osobama koje nisu kreativne i maštovite da započinju sa blogovanjem, jer su ideje ovde najvažnije!

3. U moru blogova, stvarno je teško probiti se i istaći. Ja sam veoma zadovoljna svojim blogom i brojem vas koji ga posećujete, ali isto tako mi je žao što mnoge sjajne blogerke ne mogu da dopru do čitalaca. Blogovi su mnogo manje zapaženi od Jutjuba, a i blogerki je sve više, pa je teško izdvojiti se i biti poseban.


To bi bilo sve za današnji post, nadam se da vam se dopao!

Danas ja snapujem na Snapchat profilu nas, blogerki, pa dodajte @bloggersbalkan i pratite moj dan. Ljubim vas i čujemo se uskoro!


  • Share:

You Might Also Like

51 коментара

  1. Samo napred Anja :) Imas super blog i ne sumnjam da ce biti jos bolji :)

    ОдговориИзбриши
  2. Predivan post!Bože koliko ja volim da čitam tvoje postove o čemu god da pišeš..Apsolutno se slažem u svemu,moj blog je još uvek nov i mali,ali moram ti priznati da si mi ti uzor i da mi je ovaj post pomogao da odlučim da se što više posvetim blogovanju...Hvala još jednom!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj, divna si stvarno, hvala tebi ❤ Drago mi je što sam te podstakla. Samo budi vredna, uporna i posvećena i uspeh će brzo doći :)

      Избриши
  3. Draga Anjice, predivno napisan post! Stvarno sam uživala čitajući ga. Apsolutno se slažem sa svime što si napisala, skroz si u pravu. <3 Jedva čekam da proslavimo drugu godišnjicu tvog bloga. :)

    ОдговориИзбриши
  4. Odlično napisan post. Sa svime napisan se slažem i definitivno se ne treba obazirati na negativne komentare, jer je uvijek više onih boljih i ljepših. Također, slike su kao uvijek - odlične!♥

    My little corner

    ОдговориИзбриши
  5. Meni se svida koliko me je blog na neki nacin ucinio kreativnijom. Slozila bih se sa goovo svim dobrim i losim stranama, ali naravno prevladavaju dobre strane :)

    https://myfirsttextvm.blogspot.ba/

    ОдговориИзбриши
  6. Sjajan post draga! Složila bih se sa tobom u svemu. Samo napred! Imaš divan blog i želim ti da budeš još uspješnija! ♥

    innisall.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  7. Sve se slazem sa tobom, a pogotovo ovo zadnje, zaista je tesko istaci se...i verujem da za to treba dosta vremena.

    Frauleind.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti :) Potrebno je, posebno ako već nisi 'popularan' na nekoj društvenoj mreži. Ali dobro, svi moramo da prođemo kroz početnički period :)

      Избриши
  8. Sjajno napisan post. Takođe, sve pohvale sa moje strane za tvoj blog. Zaista je odličan. :)
    Fashion, Beauty and Style

    ОдговориИзбриши
  9. Baš lep tekst i potpuno se slažem sa tobom.
    Ja imam blog već tri godine i zaista je jako teško izdvojiti se, naročito, jer mi se čini da je sve orijentisano ka kozmetičkim i modnim blogovima, a sada i youtube sceni.
    Ima tu i dosta ulaganja, truda, nekada dođe zasićenje, ali baš kako su napisala ima predivnih ljudi, sa kojima sam stupila u kontakt putem bloga i sa kojima delim interesovanja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se sa tobom. YT je zaista jako popularan, čak se i mediji, poznati sajtovi i portali pre opredeljuju za Jutjubere i daju im više prostora. Ali dobro, najvažnije je da radimo ono što volimo :)

      Избриши
  10. Tvoj blog je jedan od prvih koje sam počela da pratim i dan danas mi je jrdan od omiljenih. Ja sam nova u svetu blogera, i zaista sam se dugo razmišljala da li da otvorim blog. Za manje od pola meseca uspela sam da stignem do 19 čitalaca, ma koliko mali taj broj bio meni predstavlja veliki uspeh. Nadam se da ću istrajati u pisanju jer je to nešto što me trenutno baš ispunjava. :) <3

    http://introverted-dreamer.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno ❤ Drago mi je što se trudiš i napreduješ, samo tako nastavi :*

      Избриши
  11. Divan post Anja,uživala sam dok sam ga čitala.Sve si lepo rekla i za sve se slažem <3


    lepotaodaleks.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  12. Odličan post :) Sve što si ovde napisala je u potpunosti tačno :)
    I da želim da ti pohvalim izgled bloga koji je perfektan :)

    fashionawakebyb.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  13. Анониман14. јул 2016. 14:10

    Anja, samo nastavi ovako i redovno izbacuj jer stvarno obozavam tvoj blog i volim sto si posvecena i zelis da odgovoris na svako pitanje...Volela bih da te jednom upoznam, da pricamo o knjigama i svemu :D Posto si mi rekla u prethodnom postu da zelis da procitas vise klasika preporucujem ti ,,Velika ocekivanja" od Carlsa Dikensa. Mislim da ces uzivati i nadam se da ces procitatii :) Mnogoo je lepa knjiga. Ljubim te :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno, ponovo ❤
      Zapisala sam, pa ću je sigurno pročitati. Verujem da će mi se dopasti. Mislim da je potrebno da pročitam samo jedan ili dva klasika, posle čega bih verovatno počela češće da ih uzimam :) Dugo se nisam opredeljivala za njih, ali počeću :*

      Избриши
  14. Predivan post Anjice,potpuno se slažem ❤!Pratim te na snepu ceo dan danas ☺!

    ОдговориИзбриши
  15. Odlican post Anja! Nemoj da maris zbog losih komentara. Uvek ih je bilo i bice ih. To su ljubomorni ljudi koji nemaju pametnija posla nego da pisu nesto ruzno.
    Ja sam isto upoznala dosta prijatelja i volim da pisem. Upravu si da imamo nekada kreativnu blokadu i sve sto ti padne napamet zvuci glupo ili obicno hahaha bar meni :)
    Iva's special section : bethanyismybae.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti ❤ Slažem se, sada me ti komentari više ne potresaju kao ranije. Ali mislim da svi prođemo kroz period kada nas oni baš bole. To je valjda prirodno :)

      Избриши
  16. Анониман14. јул 2016. 14:45

    Draga Anja, znam da nije vezano za post, ali ocajnicki trazim neki laptop. Rekli su mi da ne gledam hp jer nisu dobri. No, primetila sam da ti koristis jedan od njih, samim tim imas iskustva, mozes li mi reci koji je tvoj, i kakvo je tvoje misljenje o njemu? :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moj laptop je HP 650. U avgustu će biti 3 godine od kako ga imam. Za to vreme sam ga samo dva puta nosila na čišćenje (od prašine i svega toga) i jednom da mu sruše sistem jer sam imala svega i svačega u njemu. Stvarno nikada nisam imala problema, savršeno radi. Imam dosta fotografija i brat ga koristi za neke igrice, ali ga generalno najviše koristimo za internet i stvarno je super. Ja se jako slabo razumem u laptopove, tako da ti ne mogu reći koji da uzmeš, ali ovaj moj je stvarno dobar za ono što je meni potrebno. :)

      Избриши
  17. Ah ti hejteri...
    Inace ,slazem se sa tobom u svemu.I ja sam postala dosta kreativnija od kada imam blog i u pocetku se nisam uopste snalazila,bas kao i ti i svaka druga blogerka.Do sada,nisam dobila neki bas uocljiv hejt komentar,da me je to povredilo ili slicno,nadam se da ih nece biti ni u buducnosti.Anja,zelim ti puno srece u blogovanju i ne obracaj paznju na nebitne anonimce.Njima je lako da sednu za kompjuterom i iskucaju bilo sta.Oni ne stoje iza svoje reci cim su anonimni.Previse im je dosadno u zivotu,sednu za kompjuterom,pronadju neciji blog ili jutjub kanal i jednostavno hejtuju. Njih nesto boli u zivotu,cim guraju nos u tvoj zivot. ;) ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno Miljana ❤ Želim ti da nikada ne dobijaš hejt komentare, a i ako ih dobiješ, jednostavno ignor, tako je najbolje :)

      Избриши
  18. Super post, uljeva nadu.. Nadam se da ces se jos vise probiti u ovom "poslu"
    http://maggieblogspot.blogspot.hr/2016/07/mac-cosmetics.html?m=1

    ОдговориИзбриши
  19. Odličan post Anjice ! <3 :*

    http://anastasjastyles.blogspot.ba/

    ОдговориИзбриши
  20. Divan post Anja! Slažem se sa svim prednostima i manama koje si navela u postu. Iskreno, da nisam počela da blogujem verovatno se kod mene ne bi javila ljubav prema fotografiji. Slike su sastavni deo bloga tako da mi je u početku to bilo pravo mučenje, dok je sada uživanje. Odličan post, slike su vrh!❤

    ОдговориИзбриши
  21. Pedivan post Anja! Ti si stvarno izuzentna u ovome što radiš.♥ I ja sam postala dosta kreativnija i organizovanija zbog bloga.☺

    ОдговориИзбриши
  22. Pratim te već duugo, i mnogo mi se sviđa tvoj rad. Mogu reći da ste mi ti i Iva najdraže blogerke, i znate da radite svoj posao. Slažem se sa većim dijelom toga. Eh da, što se tiče negativnih komentara, stvarno ne razumijem te osobe, ali nebitno, njihopv život, hoću reći da niko ne treba plakati i osjećati se manje vrijednom ako je neki anonimac došao čisto zato što nema drugog posla pa te izvrijeđao. Ne prijmaj to k srcu, jer imaš stvarno dooosta ljudi oko sebe što te vole i podržavaju. Slažem se sa zadnjom negativnom stvari, a to je da se ne primjete neke blogerke, stvarno je teško doći do čitatelja i mnogo mi bude žao kada vidim neki sjajan blog a samo par komentara ima, ali i to dođe s vremenom, naravno to uspije samo onaj koji je uporan.
    Sjajan post kao i uvijek, uvijek nam doneseš nešto novo i orginalno, samo tako nastavi. :)

    https://adnnaacorner.blogspot.ba

    ОдговориИзбриши
  23. Divno, Anjice! Ono sto definitivno najvise volim kod blogovanja jesu prijatelji. Zaista je malo reci da sam upoznala zaista sjajne devojke pisuci. :) <33

    www.marsyly.com

    ОдговориИзбриши
  24. Анониман14. јул 2016. 19:12

    Sjajan post!Bice od pomoci.Htela sam da te pitam nesto.Ko sve snapuje na tom snapchat profilu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, drago mi je :*
      Snapuju Andrijana, Kaća Šošević, Milica Stanišić, Iva Trogrlić, Amina Bahović, Sandra Đukić, Vildana Šuta, Magdalena Štimac, Petra Grčić, Tijana Cvetanović, Teodora Aćimović, Zrinka, Anđela Dujović. Valjda nisam nekoga zaboravila :)

      Избриши
  25. Iskreno ne znam šta da kažem osim da sam fascinirana kako tvoji postovi napreduju iz dana u dan (možda čak malo i ljubomorna haha), slike su ti preprepredivne, svaka riječ na svom mjestu čineći predivnu cjelinu jednostavnih a tako zanimljivih postova! Ovaj post je predivan, uživala sam čitajući i slažem se sa svim napisanim. Jako se teško izdvojiti u moru blogera koji nude sličan sadržaj poput tvog i potrebno je mnogo truda da se ideje iz naših glava pretvore u post, pa nakon toga tek slijedi najteži dio - isčekivanje reakcija. Ja se rijetko susrećem sa negativnim komentarima od strane mojih čitaoca i jako sam zahvalna na tome ali , pri početku samog blogovanja, oni koji su , iz mojeg okruženja, znali za to stalno su se smijali i pravili šale na moj račun. Ipak, i to sam preživjela i idemo dalje. :) Sretno u nastavku blogovanja, jedva čekam nove postove <3

    Vildana from Living Like V
    TOMORROW BLOGIVERSARY --> Stalia Is BAE

    ОдговориИзбриши
  26. Odlucan post, slazem se sa svimr. Imas divan blog i vidi se da se stvarno trudis. Zelim ti jos puno uspijeha. ❤

    http://mybeautyempire.blogspot.hr/?m=1

    ОдговориИзбриши
  27. Tvoj blog je jedan od prvih koje sam počela pratiti, a sada mi je jedan od omiljenih. Sve sto si napisala u ovom postu je istina i u potpunosti se slažem. Prije nesto manje od godinu dana počela sam pisati svoj prvi blog, ali sam nakon svega dva mjeseca odlustala jer sam dozivjela blokadu. Sada se pitam gdje bi bila da nisam. Ali ono sto sam pogresno radila na prvom blogu je to da sam previse uzimala ideje od drugih blogerki, ne da sam ih kopirala vec jednostavno nisam zeljela izloziti nesto svoje. Sada sa novim blogom odlucila sam se malo vise potruditi. Odlican post :)

    http://timeforfairytale.blogspot.ba/

    ОдговориИзбриши
  28. Анониман14. јул 2016. 22:37

    U potpunosti se slažem s tobom u nabrojenim stvarima,a pogotovo o blokadi jer sam već imala problema.Jednostavno ne znaš o čemu da pišeš i ne možeš da pronađeš nikakav post koji bi u potpunosti ispunio tvoja očekivanja.

    Inače,super post! :)

    https://thestarcounter.blogspot.ba

    ОдговориИзбриши
  29. Dopada mi se sto si navela vise prednosti nego mana, iako jje sve sto si prestavila apsolutno realno. Slaem se da je jako tesko istaci se u moru blogova, ali veruj mi da tebi to odlicno ide! ♥
    I mene blog zaista inspirise, bilo kroz ideje koje dobijam, ili ja pisem, ili pak citajuci tudje.
    Jedva cekam da proslavimo godisnjicu bloga, ali ti moram reci da si zaista veliki uspeh ostvarila i zauzela jedno lepo mesto bolij blogova. Svaka cast! :D
    Teen Queen

    ОдговориИзбриши
  30. Odličan post, potpuno se slažem sa tobom zbog toga što sam i ja nova a koleginica je sve više. I teško je probiti se i biti jedinstven. Čestitam na blogorođendanu. Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  31. Uskoro dve godine od osnivanja najsavršenijeg bloga na svetu i bloga koji je mnoge blogerke pa i mene podstakao da otvore blogove. ❤❤❤ Ne ću sad da čestitam, prerano je. :D ❤ Ima i dobrih i loših strana blogovanja, naravno, ipak meni je dobra strana nešto veća. ☺❤ Uz blog usavršavamo svoje pisanje, razvijamo maštu, stižemo prijatelje i još mnogo toga. ☺ Negativni komentari su samo propratni efekat koji ne može da se meri s morem ohrabrujućih i iskrenih komentara. ☺❤ Nadam se da ćeš nam još dugo biti tu i pisati postove i da ćeš dobiti zasluženi broj čitalaca, samo bez kreativnih blokada. ☺❤❤❤❤
    <3333333333333333333333333333333333

    eslyisworldview.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши