Kako pisati kvalitetne sastave?

By Anja Miii - понедељак, октобар 02, 2017


Pisanje sastava mnogima predstavlja pravu noćnu moru. Kako sam jedno vreme pisala sastave na internetu, iz čiste razonode, često sam dobijala pitanja kako pisati dovoljno kvalitetne sastave ili kako pisati ako ti to baš i ne ide od ruke. Činjenica je da profesori u osnovnoj i srednjoj školi ne traže od đaka da pišu savršene sastave, sa odabranim rečima. Traže da sastavi budu gramatički ispravni i da odgovaraju traženoj temi, a sve ostalo su nijanse. U ovom postu delim sa vama nekoliko saveta koji će vam, nadam se, pomoći da ubuduće pišete nešto kvalitetnije sastave. Zapamtite da ne morate da imate sjajan talenat za pisanje. Trud je često daleko iznad toga.

1. INFORMIŠITE SE O TEMI O KOJOJ PIŠETE

Veoma je važno da ste informisani o onome o čemu pišete. Ukoliko, na primer, treba da pišete o tome koliko nam je Vuk Karadžić doprineo, prvo morate da ''upoznate'' njegov život i njegov rad. Stoga, knjigu u ruke i naučite ili naprosto izdvojite na papir sve što je potrebno i što će vam biti korisno za sastav, pa tek onda napišite isti. Isto važi i za bilo koju drugu temu, čak i slobodnu - morate da budete informisani, jer će, u suprotnom, sastav biti pun nabacanih, možda i netačnih informacija, a to nije dobro.

2. PRONAĐITE MOTIVACIJU NA INTERNETU

U većini slučajeva niste sigurni o čemu tačno treba da pišete, čak i ako se profesor potrudio da vam pojasni i uprosti. Delimično razumete, ali ne želite da se udaljite od teme i da pišete o nečemu što nije traženo i obuhvaćeno temom. Verovali ili ne, i meni se dešava da naprosto ne znam odakle da počnem, o čemu da pišem i kako da koncipiram rad. Tada se konsultujem sa internetom i drugim sastavima na istu temu. Pročitam ih, pogledam na koji način su napisani, šta je obuhvaćeno u njima i naposletku izađem sa interneta i, tako motivisana, počnem da pišem svoj rad. 

Oprez: Pripazite da vaš sastav ne bude plagijat. Ne prepisujte čitave rečenice ili delove sastava sa interneta. Profesori to lako mogu da shvate, a onda ste nadrljali. Internet služi samo kao leglo inspiracije i može delimično da vam pomogne i da vas motiviše.

3. NAPRAVITE KONCEPT RADA

Pripremite papir i olovku i ispišite o čemu otprilike želite da pišete u sastavu. Ako, na primer, imate temu Lik Ane Karenjine, odrednice mogu da mogu ko je bila Ana, zbog čega je posebna kao lik, njen fizički izgled, njene osobine, njeni dobri i loši postupci i sl. U razradi se koncentrišite na činjenice i na ono što je navedeno u romanu, dok u zaključku možete da iznesete svoje mišljenje i da kažete da li odobravate njene postupke, te da li je smatrate pozitivnim ili negativnim likom u romanu. Isto važi i za sve druge teme - bile one iz književnosti ili pak slobodne. Važno je da imate koncept rada, jer će onda samo sastavljanje lakše teći.

4. PIŠITE NA OSNOVU KONCEPTA

Krećite se po konceptu i ispisujte pasus po pasus. Ne morate da idete redom, već nasumično, u zavisnosti od toga šta vam se najviše piše. Daću drugi primer, slobodnu temu, npr. Osoba koje me motiviše. Po konceptu bi otprilike bilo ko je ta osoba, kako je postala uspešna, zbog čega je posebna, šta je korisno uradila, zbog čega vas motiviše itd. Na papir nabacajte pasuse, npr. napišite šta je korisno uradila ili kako je postala uspešna, a kada vam, nekoliko sati kasnije naiđe inspiracija, napišite zbog čega je posebna, šta predstavlja u vašem životu itd. Kada svi pasusi budu završeni i kada precrtate svaku stavku iz koncepta, naprosto slažite pasuse po nekom redu i krajnji rezultat biće gotov sastav.

5. ISPRAVITE GREŠKE

Bilo bi idealno kada biste imali nekoga ko je dobar u pisanju i ko bi mogao da pogleda vaš sastav i da ispravi sve ono što ne smatra valjanim. Ja sam ta koja je pomagala prijateljima u školi, a isto to radim i sada, prijateljima i rođacima koji je i dalje pohađaju. Meni to ne oduzme više od pola sata, a njima znači i sastav dobije sasvim drugačiju, bolju dimenziju. Međutim, ukoliko ste prepušteni sami sebi, dobro iščitajte sastav, ispravite pravopisne greške ili obrnite red reči u rečenici ukoliko vam se na drugo ili treće čitanje učini da tako bolje zvuči.



BONUS SAVETI:

- UVOD i ZAKLJUČAK ne treba da budu dugi. U UVODU u nekoliko rečenica napišite o čemu će biti reči u sastavu. U ZAKLJUČKU iznesite svoje krajnje mišljenje o temi o kojoj ste pisali.

- U RAZRADI ne koristite duge rečenice. Stavljajte tačku i započnite novu rečenice gde god je to moguće, jer duge rečenice najčešće ne govore ništa. 

- NE PREPRIČAVAJTE. Ukoliko treba da pišete o nekom književnom delu, važno je da ga ne prepričavate. Profesori su dato delo pročitali i znaju o čemu se u njemu radi, stoga nema potrebe da ponavljate. U redu je da pišete o čemu se radi u delu, ali obavezno provlačite svoje stavove - slaganja, neslaganja, poistovećivanje sa likovima itd. 

- Najbolji sastavi imaju JEDNU I PO DO DVE STRANE A4 FORMATA. Nijedan sastav koji sam napisala nije bio duži od dve strane, a mnogi koji su pisali sastave na tri, četiri, pet strana su dobijali niže ocene, jer su vrteli istu priču i ništa što su napisali nije bilo dovoljno dobro i efektno.

- RAZDVAJAJTE SASTAV NA CELINE. Prelazite u novi red i ulačite po dva prsta kad god s jedne podteme pređete na drugu. Na primer, u jednoj celini pišite o fizičkom izgledu junaka, u drugoj o njegovim karakteristikama, u trećoj o njegovim postupcima itd. Preglednije je i tačnije.



Nadam se da su vam navedeni saveti bili od pomoći i da ćete ubuduće pisanje sastava podnositi nešto lakše. Čujemo se u narednom postu!


ANJA.

  • Share:

You Might Also Like

13 коментара

  1. Ovo je odličan post i biće mi od velike pomoći u budućnosti. :D

    https://wwwthebeautyjournal.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  2. Super saveti, puuuuuuno ti hvala. ❤ Sto se tice duzine, nama je profesorka rekla da ne pisemo duze od 2 strane, dok nastavnica u osnovnoj nije htela da da 5 ako ne napises bar 3 strane A4 (i za pismeni i za domaci)

    ОдговориИзбриши
  3. Stvarno predobar post! Jako je koristan i zanimljiv. Pisanje sastavka mi i nije neki problem, osim kada imamo 45 minuta i onda mi u pola pisanja dođe misao, koja se ne uklapa u tadašnji dio. I ja kao i ti moram pregledavati drugima. :)

    Fantastiko World

    ОдговориИзбриши
  4. Divan i koristan post! Dobro mi ide pisanje sastava, a nastavnici i ne traže previše za peticu.

    mysweetlandd.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  5. Super post! Meni sastavi idu od ruke, računajući 5, 6, 7 i sada, 8 razred. Pretpostavljam da je većini to noćna mora, ali zapravo nije tako. Slažem se sa tobom. Informisanje➡ideja➡koncept➡ sastav. Nije previše teško, osim ako se dobije dobra ideja u pravo vreme. ♥

    http://heresuniquegirl.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  6. Ovaj post mi je bio potreban jer sledece nedelje imam pismeni iz srpskog. Imamo samo dva casa da ga napisemo. Sto meni nikad nije dovoljno, iz prostog razloga jer mi to nikako ne ide od ruke, koliko god se trudila. Kad znam da sam ogranicena vremenski za nesto, pogubim se i ne znam odakle da krenem i sta da pisem. Plus nikako ne volim da pisem onda kada nemam inspiracije, tad cu ranije predati prazan list i dobiti jedan nego lupati gluposti na citave dve stranice. Dok je kod pisanja postova drugacije, znam o cemu cu pisati i to uradim kada dobijem izlive inspiracije. Hvala ti na ovom tekstu, definitivno ce biti od pomoci! <33

    Instagram tag + pobednik darivanja

    ОдговориИзбриши
  7. Mnogo koristan post za sve nas koji idemo u školu. Smatram da je najbolji savjet redovno pisanje npr dnevnika, ili bloga o nekim random stvarima, jer na taj način poboljšavamo gramatiku i sam stil pisanja. Složila bih se da je sve navedeno u ovom postu jako bitno, također profesori stvarno ne vole kada učenici pišu kao što si i rekla opširno, a u suštini se sve svodi na isto, ja uglavnom pišem stranicu i po. Odličan post

    Delilah's Stories | Filmtastično

    ОдговориИзбриши
  8. Ovaj post je izuzetno koristan! U mojoj školi se jako traže dobri eseji i jako su profesori oštri u ocjenjivanju, tako da mi je ovaj post stvarno dobro došao. Tako da, hvala ti!

    Posjeti moj blog kad stigneš. ♥

    cloudines.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  9. Eee, bilo bi sjajno da sam imala ovako nesto da procitam kada sam bila osnovna skola.. Odlican post :)

    https://dnevnikjedneljubiteljkeumetnosti.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  10. Draga Anja,zaista obozavam tvoj blog i moram da ti kazem da prelepo pises! Zbog toga sam resila da bas od tebe potrazim savet.Naime,imam petnaest godina i pre nekoliko meseci sam krenula u prvi razred gimnazije . Profesori su super i drugari takođe,ali imam osećaj da se iz srpskog ne ističem koliko bih mogla.U osnovnoj sam imala nastavnicu koja je moje sastave neprekidno slala na takmicenja gde sam se super plasirala.Takođe,mnogi moji sastavi krasili su stranice skolskog casopisa.Imam problem sa profesorkom srpskog u srednjoj skoli.Naime,rekla mi je da super pisem i da moj sastav bio najbolji u citavom prvom razredu! A ipak je na takmicenje poslala osrednje radove koji su dobili cetvorku.Takodje,rekla mi je da sam osvojila drugo mesto na Okruznom takmicenju iz srpskog,a kada je birala ko ce da skolu predstavlja ove godine,mene je izostavila!Pokusala sam da joj ukazem na to,ali ne zeli da slusa,jer postoje ucenici cije roditelje poznaje i njima daje prednost. Imas li neki savet ili slicno iskustvo? Izvini na poduzem tekstu tekstu,najbolja si.😘😘😘

    ОдговориИзбриши
  11. Pozdrav svima ako vam treba moćna ljubavna čarolija da popravite svoju narušenu vezu ..... Razvela sam se od svog muža kad sam bila trudna šest mjeseci s drugim djetetom. Neprekidno smo se svađali i svađali od dana začeća našeg prvog djeteta, od njega više nema ljubavi ni povjerenja, pa se razveo od mene. I sve te zviždaljke, pokušavam svim različitim sredstvima da ga vratim, isprobao sam i neke drugačije kotače za čaroliju, ali nijedna od njih nije mogla vratiti mog muža. Samo mi je dr. ODION garantirao hitno lijevanje čarolije u trajanju od 48 sati, a on me uvjerava da će moj suprug opet biti sa mnom. Pišem vam da vam se zahvalim i duboko zahvaljujem što ste ispunili svoja obećanja i spasili moj brak, kao i za iskorištavanje vaših nadarenih i velikih moći da ga vratite mog muža kući. Oduševila me saznanje da ste specijalizirani za ponovno ujedinjenje Ljubavnika. Hvala vam gospodine što ste mi pomogli u najgorim vremenima u mom životu, što sam bila tako sjajna uroka za čaroliju i što ste mi pružili ljubavnu čaroliju koja mi je donijela toliko radosti u mom braku. Moj suprug se vratio i obećavam da me više nikada neće napustiti. Ako sumnjate u njegovu sposobnost, vjerujte mi. Trebali biste riskirati. Isplati se na načine koje nikada niste mogli ni zamisliti. Ako ste trenutno u pravu i potrebna vam je snažna i hitna ljubavna čarolija da biste vratili svog bivšeg ljubaznog kontakta s dr. ODION-om, on je jedini odgovor za vraćanje vaše prekinute veze ili braka. e-mail (drodion60@yandex.com) ili What-App njegov telefonski broj na +2349060503921.

    ОдговориИзбриши
  12. Hvala vam gospodine na istinskim čarolijama. Ja sam Zara Matteo po imenu. Ovo je stvarno nevjerojatno, a nikad u životu nisam doživio ništa slično. Gospodine, prije nego što sam vas upoznao, pokušao sam na sve moguće načine da vratim muža, ali zapravo sam shvatio da mi ništa ne ide i da je moj muž prema meni razvio mnogo mržnje. Mislila sam da nema nade da se ponovno sastanem sa svojim bivšim mužem. Ali kad sam pročitao dobre kritike o tome kako DR ISIKOLO pomaže drugima, odlučio sam ga kontaktirati. da isprobam i učinio sam sve što mi je naložio i vjerovao sam mu i slijedio njegove upute baš kao što mi je i jamčio za 48 sati, a to je bilo upravo kad me nazvao moj bivši. Gospodine Sad smo zadovoljniji nego ikad. Sve izgleda savršeno i tako prirodno! Hvala vam puno gospodine na vašim autentičnim i neospornim čarolijama ponovnog okupljanja. evo opet njegove e -pošte: isikolosolutionhome@gmail.com Također mu možete poslati WhatsApp/Viber na +2348133261196.

    ОдговориИзбриши
  13. Život sa mnom nije bio lak nakon što je moj brak razbijen kada je moj muž tražio razvod, ali zahvaljujem Bogu što je iskoristio DR WALE-a koji je poput boga na Zemlji da obnovi moj razoreni brak svojom moćnom čarolijom. Patila sam od depresije 6 mjeseci, ali danas sam tako sretna što sam upoznala DR WALE-a jer me njegova čarolija doista natjerala da povjerujem da su čarolije stvarne i da djeluju. Zanimala sam sve upute koje mi je dao DR WALE jer mi je obećao da će me učiniti sretnom i ponosnom i stvarno, sve se to dogodilo i moj muž se vratio k meni s koljenima na tlu moleći me za oprost za nekoliko dana nakon što sam stupio u kontakt s njim i sada smo ponovno savršeno povezani za cijeli život. Mogu hrabro reći svima vani da su čarolije DR WALE stvarno najbolje i najmoćnije. Zauvijek sam mu zahvalan do kraja vremena. Dakle, možete se povezati s njim putem e-pošte putem: WhatsApp/Viber: +2347054019402 ili e-pošte: drwalespellhome@gmail.com

    ОдговориИзбриши