Iskustvo sa prijemnog ispita (iz ugla jednog brucoša)

By Anja Miii - понедељак, јул 04, 2016

Da li je moguće da je jun prošao? Bio je to, bez sumnje, jedan od najstresnijih meseci u mom životu. Uspela sam da smršam, da izgubim apetit i da se rasplačem bar deset puta. Tek sada, kada se osvrnem, vidim kako je bilo mami i tati dok su me trpeli i slušali. Konačno je sve prošlo i danas sa ponosom mogu da kažem da sam budući brucoš. Prijemni je prošao, ja sam upala na budžet i od oktobra krećem na faks. Upisala sam Filozofski u Novom Sadu, odsek za srpsku književnost i jezik. Ako neko bude želeo da upiše isto, sledeće ili narednih godina, verovatno će guglanjem doći do mog bloga, pa može da mi piše preko mejla, Fejsa i sl. I mene je zanimalo sve o prijemnom i faksu, a nisam mogla da pronađem mnogo informacija, pa će mi biti drago da pomognem. :)


Za prijemni sam počela da se spremam početkom godine. Tačnije, početkom godine sam nabavila potrebne knjige i povremeno sam nešto piskarala i učila, ali zaista ne previše. Sa pravim pripremama sam počela tek kada su prošli maturski ispiti, 10. juna. Ne mogu da kažem da sam učila po ceo dan, jer to nije istina. Desilo mi se da preskočim dan, da učim eventualno sat vremena u toku istog, ali bilo je i dana kada sam učila po nekoliko sati. Sada, kada se osvrnem, možda je trebalo da krenem sa učenjem negde u martu ili u aprilu, umesto što sam se nervirala oko maturskih ispita koji su prošli bez problema. Dakle, učila sam praktično dve nedelje kada se sve sabere. Prednost je to što na mom smeru zaista nije bila velika konkurencija. Prethodne i ove godine su svi upali na faks, s tim što je nas 45 upalo na budžet, a malo preostalih na samofinansiranje.

Prijemni na mom smeru je podeljen u dva dela: prvi deo je pismeni, a drugi usmeni. Pismeni deo je trajao od 9 do 11. Dobili smo 12 tema, odabrali jednu i pisali esej. Ja sam bila zadovoljna time kako sam ga napisala, međutim, nisam mogla da pretpostavim kakvi su njihovi kriterijumi ocenjivanja, pa nisam želela ništa unapred da govorim. Na kraju mi je rečeno da je sastav dobar, međutim, po njihovim kriterijumima malo kraći, ali da to ne zameraju jer smo tako naučili u srednjoj školi i to je sasvim u redu. Drugi deo je usmeni i on je počeo u 13h. U zavisnosti od toga na koju temu smo pisali esej, podelili su nas u grupice od po sedmoro - osmoro po učionicama, gde su nas profesori ispitivali. Ja sam se strašno plašila tog usmenog dela. Praktično sam se tresla od straha. Profesor koji me je pitao je bio stvarno prijatan i pokušavao je da me opusti i to je nekako prošlo, mada nisam bila prezadovoljna. Znam da sam učila i da sam se maksimalno trudila, pa mi je iz tog razloga krivo što sam bila toliko prestravljena da sam se zamalo onesvestila pred njim.


Ipak, sada je sve gotovo. Prijemni je prošao, ja sam upala na budžet, za par dana idem da se upišem na faks i mirna sam negde do kraja septembra ili početka oktobra, kada počinju moja predavanja i kada počinje moj život u Novom Sadu. Verovatno ću sledeće godine u ovo vreme moći da vam kažem da li sam odabrala pravi fakultet za sebe i da li sam zadovoljna njime, ali jedno je sigurno - uskoro me očekuju sasvim nove avanture i isto koliko sam uplašena i prestavljena, toliko im se i radujem. Znam da je većina vas tek upisala srednju, neki još uvek idu u osnovnu, ali želim da vam kažem jedno - UŽIVAJTE! Ne želim da vas plašim i prestrašujem, ali ako ste paničar i tremaroš poput mene, neće vam biti lako kada dođe vreme da se spremate za faks. Zato koristite svaku školsku godinu i svaki raspust i budite zahvalni što ste još uvek deca, jer kraj srednje škole donosi neka sasvim nova iskustva, nove obaveze i nove odgovornosti. Ja ću, nadam se, uspeti da se izborim sa njima, a vi... pa, još uvek ne razmišljajte o tome. Živelo leto i uživajmo u raspustu!

Šta ste vi upisali, ako ste se upisivali ove godine (u srednje škole ili na fakultete)? :)



  • Share:

You Might Also Like

39 коментара

  1. Super post. Jako mi je drago sto si upala na budzet i odabrala si lep fakultet. Zrlim ti puno srece u daljem studiranju. Ja sam nekako jos od malena htela da upisem medicinu i nada se da cu to i ostvariti :)
    Iva' special section - bethanyismaybae.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  2. Čestitam!
    Sada smo koleginice. Ja studiram srpski jezik i komparativnu književnost u Nišu. Novi Sad i Beograd sam izbegla baš zbog takvog prijemnog ispita. U Nišu se polažu dva testa, iz gramatike i književnosti i bar znaš na čemu si.
    Lepo se odmori tokom leta jer u oktobru slede slatke muke.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala koleginice :) Taj vid polaganja je odličan, baš zato što znaš na čemu si, ali Novi Sad mi je najbliži i iz tog razloga sam morala da polažem ovako. No dobro, prošlo je i to. Sada ću da se odmorim, pa od oktobra novi izazovi :)

      Избриши
  3. Ja sada zavrsavam prvu godinu jednopredmetne fizike. Meni prijemni nije bio strasan, buduci da nas je se upisalo 10, a bilo je slobodno 75 mjesta. Tako da je bilo sigurno da cu upasti na fakultet, a buduci da sam u zadnji cas odlucila da cu upisati fiziku, uopce se nisa spremala, tako da nisam upala bez placanja. Ali racunala sam na to da necu svakako upasti bez placanja.
    Ja sam zadocoljna kako mi ide na faksu. Ocjene nisu petice, ali smatram da je moj faks dosta tezak da se zamaram time.
    Zelim ti puno uspjeha na fakultetu!

    https://myfirsttextvm.blogspot.ba/?m=1

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno :) Ma važno je da daješ ispite i da imaš prolazne ocene, ne moraju da budu najviše :)

      Избриши
  4. Анониман4. јул 2016. 21:07

    Sve čestitke i mogu samo da ti kažem,SVAKA ČAST!Želim ti puno sreće.Ja sledeće godine upisujem srednju,sad sam završila sedmi,ali ja znam šta upisujem.Daću sve od sebe da upišem Filološku gimnaziju,a posle ću da završavam pravo i jezike.

    anjasworld1.blogspot.rs-novi post

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno Anja :* I ja tebi želim puno sreće, nadam se da ćeš uspeti da upišeš željenu školu :)

      Избриши
  5. Odličan post draga! Čestitam na upisu na fakultet i želim ti puno sreće. Nadam se da ćeš nam pisati kako ti je na faksu!♥

    http://nevergiveup656.blogspot.hr/

    ОдговориИзбриши
  6. Čestitam ti! Drago mi je što si upala na budžet i što je sve prošlo kako treba, bez obzira na to što si imala tremu :) Mene sledeće godine čeka mala matura, tako da sam ovo leto odlučila samo da uživam :) Divne slike❤

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Jano ♥ Uživaj i sada, a i tokom školske godine. Mala matura je veoma jednostavna i uglavnom su svi (bar odlikaši) zadovoljni nakon nje. Ne sumnjam da će sve super proći :)

      Избриши
  7. O Božee,oduševila si me ovim postom!Ja sam upisala srednju|konačno| mislim sutra upisujem,ali upala sam..što je najbitnije!I to tehničku - mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje i iskreno to je smer za mene,i jako mi se sviđa..pogotovo jer mi ide crtanje a to je 'slično' arhitekturi,imala sam dovoljan broj poena za više škola ali ipak sam se odlučila za tehničku!A faks je daleko za mene :D A što se tiče treme i panike,ništa od toga,radovala sam se prijemnom ispitu jer ću konačno videti prijatelje i to me je opustilo haha ☺ i sve čestitke,stvarno mi je drago zbog tebe!I hvala ti što si podelila tvoje iskreno mišljenje,i srećno!
    |Natalija se ponovo raspričala,i kao po običaju o sebi|

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti punoo ♥ Baš mi je drago što si upisala ono što te zanima. Nadam se da ćeš biti zadovoljna školom, društvom, profesorima, izborom predmeta itd. Možda se neće sve poklopiti na početku, ali videćeš s vremenom, kada se navikneš, da će ti biti super :)

      Избриши
  8. Prvo, čestitam ti na upisu na fakultet, svaka čast! :)
    Ja sam ove godine završila sedmi razred, tako da me sledeće godine čeka prijemni ispit za srednju školu,i ja sam već sad previše uplašena.. Iako znam da nosim maksimalan broj poena iz škole, ja mislim da ću prijemni da uradim najgore i da neću upasti u željenu školu.. Iako znam da će na kraju sve biti dobro, ja ne mogu da se otresem ovakvog razmišljanja kada su ovakve stvari u pitanju..

    introverted-dreamer.blogspot.rs/?m=1

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno! Ma, veruj mi, to nije ništa strašno. Prošla sam i kroz malu i kroz veliku maturu i ovo sada ne može da se poredi sa onim na kraju osmog. Mala matura je veoma jednostavna (posebno jer si odlikaš i Vukovac). Znam da ne možeš da se otarasiš brige, ali trudi se da ne razmišljaš previše o svemu tome bar do aprila - maja :)

      Избриши
  9. Анониман4. јул 2016. 21:51

    Uh divan post, iako ne planiram da upisujem nista slicno, bice mi veliko zadovoljstvo da citam tvoje utiske.. ja sam prosle godine upisala srednju - gimnazija, prirodno-matematicki smer. Prvu godinu zavrsila sam prosekom 5,0 i zadovoljna sam. Do sada nisam imala prestavu sta bih upisala, ali vec sam nasla ono sto mi lezi. Jaako bih volela da upisem FON u Beogradu, ali tamo je isuvise jaka konkurencija i mislim da nemam velike sanse da upadnem na faks, kamoli na budzet. Ali, zelim ds pocnem ranije da se spremam jer mi je veelika zelja da upisem to. Nadam se da ces ubuduce pisati doosta postova na temu fakulteta, spremanja prijemnog, ispita, nove sredine itd.. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, i ja se nadam da će biti takvih postova kada pođem na faks. Potrudiću se da ih pišem kada mi naleti inspiracija :) Još uvek ne moraš da razmišljaš o faksu i zato uživaj u ovom i u preostala dva slobodna raspusta. Kada dođe vreme, počećeš da učiš i da se spremaš za prijemni, a ja sam sigurna da si vrlo, vrlo inteligentna čim imaš maksimalan prosek u gimnaziji, tako da za tebe nema brige :) :*

      Избриши
  10. Odličan post! Ja ću tek u septembru biti mali maturant ali već znam šta me čeka. Mada, nekako nemam tremu ni od čega. Nadam se da ću upisati Karlovačku gimnaziju, ali tako što ću jako dobro uraditi prijemni, da se ne stresiram pred završni. Mislim, ja već godinama idem na međunarodna takmičenja iz engleskog, a ove godine sam polagala i Cambridge B1 ispit i položila sam sva četiri ispita, koja se slično polažu kao tvoj upis na fakultet, tako da sam već probila led time što sam učestvovala na tome ☺ Sad, nadam se da će sledeće godine sve dobro proći ☺ Jako koristan post, a i Novi Sad ćeš zavoleti kao i svoj grad ☺

    katieslittlecorner.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti :) Super je što nemaš tremu, a i nema potrebe da je imaš s obzirom na svoje znanje. Očigledno je da odlično vladaš engleskim, zato ne sumnjam da ćeš bez problema upasti u Karlovačku. Srećno :)

      Избриши
  11. Čestitam. Znam da si pričala da želiš da budeš nastavnica srpskog i mnogo mi je drago što čujem da si na putu ostvarenja te želje.
    Ja sam ove godine upisivala srednju školu i upisala sam medicinsku školu. Iskreno, mislim da nisam pogrešila i mislim da je sasvim dobra osnova za fakultet koji me trenutno interesuje :D
    Inače, ja mislim da je Novi Sad najlepši grad u celoj Srbiji, zato uživaj! ♥

    Teodora's small world

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Teodora ♥ I ja mislim da si ti napravila sjajan izbor. Oduvek mi je medicina bila jedno od najlepših zvanja, ali nikada sebe nisam videla u tome. Nadam se da će škola ispuniti sva tvoja očekivanja, a i super je podloga, šta god dalje želela da studiraš :)

      Избриши
  12. Anjicee da li ti se mogu javiti na e-mail? treba mi svet ♥

    ОдговориИзбриши
  13. Анониман4. јул 2016. 23:00

    Čestitam Anja ❤️ Ja sam ove godine završila osmi razred i upisala sam gimnaziju,kao što sam i želela.

    ОдговориИзбриши
  14. Cestitam Anjice! Tek ove godine shvatam koliko imam srece sto sam tek 6. Razred, srednja skola i prijemni mi se cine jako stresnim i teskim, ali opet je to jednom u toku zivota i to je svakako "lepo" novo iskustvo, prezivi se. Srecno sa faksom :)

    Misseslandy.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  15. Čestitam ti od srca! Želim ti puno sreće na fakultetu! ❤

    ОдговориИзбриши
  16. Čestitam! Ja sam završila II godinu gimnazije i baš sam razmišljala kako mi je drago što sam negde u sredini. Srednja je upisana, a do fakulteta ima još. Nadam se da će ti se dopasti u Novom Sadu, ako bude trebala neka pomoć slobodno reci.☺♥

    ОдговориИзбриши
  17. Анониман5. јул 2016. 10:12

    Congratulations! The college you are going to is very lucky to have such a smart girl for a student. I'll read this post again when it's my time to go to college. You helped a lot sharing your experience. Now, enjoy the summer, recharge your batteries, swim, relax and for now don't think about school. We all deserved to rest.
    dr-problem-my-world.blogspot.com
    How to be 100% you in blogging

    ОдговориИзбриши
  18. Čestitam ti Anjice,svaka čast!Zaista mi je drago,što si upisala ono što voliš i upala na budžet!Ja sam ove godine završila 8.razred i upisala sam gimnaziju♥

    ОдговориИзбриши
  19. Predivno, Anjice! Zaista se jako radujem zbog tebe i mislim da je upadanje na budžet stvarno nešto što zaslužuje ooogromnu pohvalu. Zato, svaka čast draga! Moj brat od tete je ove godine upisivao Fakultet političkih nauka, ali se nije dobro snašao na prijemnom, čak je posle testa povraćao, a onda se i onesvestio. Pa, samim tim možeš zaključiti da je, iako je bio dobar đak, prinuđen da bude samofinansirajaući student. Tako da, tebi svaka čast, još jednom! Jedva čekam da odeš u Novi Sad, pa da i nama ovde na blogu malo približiš sve što taj divni grad krije u svojim ulicama. :) <33

    www.marsyly.com

    ОдговориИзбриши
  20. Predivan post Anja,zaista ti svaka cast na svim postignutim rezultatima.Zelim ti sada da uzivas na raspustu i da se opustis.Zista nije mala stvar to sto si ti uspela.Puno srece <33!Upisala sam gimnaziju i upala sam bas u onu koju sam htela(u prvu zelju) tako da sam veoma zadovoljna <33 :)!Bravoo!!!

    ОдговориИзбриши
  21. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  22. Predivan post Anja! Čestitam ti na ovako dobrim rezultatima. :)

    http://saskinkutak.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  23. Ja sam tek sad upisala srednju skolu i moj izbor je bila gimnazija. Nisam bas sigurna sta cu posle studirati tako da je ovo bio odlican izbor za mene. Ipak, moji roditelji i ja vec sada polako razmisljamo sta bih mogla studirati. Mislim da imam 2, 2 ipo godine da se odlucim. Do tada treba da pokusam da pronadjem sebe i saznam sta zaista volim i sta mi je posao iz snova. Dosta sam svestrana tako da cu morati malo da se posvetim samo jednom predmetu. Ipak, koliko vidim ti se nisi nista preterano spremala, ali posto studiras srpski jezik i knjizevnost koja ti tako savrseno ide, nije bilo ni potrebe. Ja verujem da cu se pre baviti nekom naukom koja ima veze sa matematikom, fizikom ili biologijom tako da cu morati dosta da se spremam. Doduse, necu time da se opterecujem ima jos dosta vremena.

    A tebi zelim svu srecu ovog sveta jer si zaista jedna divna i vredna devojka koja zasluzuje sve sto je u zivotu postigla. Svaka ti cast! Moja preporuka ti je da uzivas, jer znam da je doba studiranja najlepsi deo zivota. Iskreno verujem u tebe, i ocekujem da nas obavestavas o svemu sto se dogadja na fakultetu. Veruj mi, to me jako interesuje.♥♥

    Na mom blogu novi post o Vukovcima pa pogledaj. :)
    worldarounyo.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  24. Pre svega ti čestitam i želim sve najbolje u daljem školovanju! Moj brat ove godine završava drugu godinu na Filološkom fakultetu u Beogradu i znam da je jako naporno (i fizički i psihički), ali najbitnije je da redovno odlaziš na predavanja i učiš :) Mada sad ipak najveći prioritet treba da ti bude da se lepo odmoriš od čitavog haosa oko škole. Ja sada 'tek' krećem u drugu godinu srednje i nemam pojma šta dalje želim. Zapravo imam nekoliko opcija, ali opet imam još godinu dana da odlučim :)
    Još jednom čestitam od srca ♥

    ОдговориИзбриши
  25. Mnogo, ali bas mnogo mi je deago sto si upisala ono sto si htela, jer sam kroz postove stvarno mogla da zakljucim bar malo kakva si i koliko se trudis i dajes sve od sebe da upises. I jos si na budzetu! Svaka cast! :D
    A ivaj poslednji deo je tako nezan i lep, raznezila si me. :)
    Teen Queen

    ОдговориИзбриши
  26. Sve čestitke, Anjice. Nisam ni sumnjala u tebe. ❤
    Ja sam upisala medicinsku - opsti smjer hah. 😁

    ОдговориИзбриши
  27. Svaka čast, Anjice! Čestitam od srca! Iskreno, nisam ni sumnjala i baš mi je drago zbog tebe. :)❤
    Ja sam upisala srednju medicinsku, medicinska sestra - tehničar.

    ОдговориИзбриши