''Knjiga je jedinstvena, prenosiva magija'' - Stiven King

By Anja Miii - субота, јул 09, 2016

Već znate da su knjige moja velika ljubav. One me smiruju, pomažu mi da prebrodim dobre i loše trenutke i čine moj život potpunijim. One me čine srećnom, ma koliko to bilo čudno ljudima iz moje okoline. Zato danas odgovaram na pitanja iz Book tag-a za koji me je nominovala Sandra, kojoj se ovom prilikom zahvaljujem. Upriličila sam i fotografije u jednoj divnoj majici i nadam se da će vam se i one dopasti. :) Majicu možete da pogledate ovde - http://goo.gl/wYH0qL.


1. Da li smatraš da je rezime na poleđini knjige korisna ili nepotrebna stvar?

Meni je rezime vrlo koristan, jer na osnovu njega najčešće odlučim da li ću kupiti knjigu ili ne. Ukoliko me ne privuče, verovatno je neću kupiti. Nekada ne nosi važnu ulogu, kada mi je npr. knjiga preporučena ili kada unapred pročitam dosta utisaka o njoj, ali uglavnom je veoma važan!

2. Kupuješ novu knjigu, u kakvoj formi je uzimaš, da li audio, e-book, u mekom ili u tvrdom povezu?

Najčešće uzimam knjige u mekom povezu. Cenovno su pristupačnije. Iz tog razloga gledam da uzmem dve u tankom pre nego jednu u tvrdom povezu. I onako ih držim na polici kada ih pročitam i ne mogu da se oštete. 

3. Dok čitaš, da li zapisuješ nešto na stranicama knjige, neki komentar ili misao, nešto što ti se naročito svidelo?

Ne, stvarno nemam naviku da bilo šta pišem po knjigama. Ako mi se neki odlomak jako dopadne, najčešće ga slikam ili prepišem na drugi papir, ali ne pišem po stranicama knjige.

4. Da li ti je bitno da je pisac muško ili žensko?

Ne, to mi stvarno nije bitno. Rado čitam i knjige ženskih i knjige muških pisaca. Najvažnije je da je knjiga kvalitetna i lepo napisana, pol pisca je najmanje važan.

5. Da li čitaš unapred? Da li si nekada pročitala poslednju stranicu pre nego što si došla do nje?

Mislim da to nikada nisam uradila. Pre nego što počnem da čitam knjigu, uvek odem na poslednju stranu da vidim koliko knjiga ima strana i tada mi par reči slučajno zapadne za oko, ali nikada ne pročitam kraj.


6. Koliko često organizuješ svoje police?

Ne baš često, možda par puta godišnje. Baš pre par dana sam premeštala knjige sa jedne police na drugu, pa sam malo izmenjala raspored i mislim da ih sada neću dirati do sledećeg velikog spremanja. :D

7. Budi iskrena, da li si kada kupila knjigu samo zbog korica?

Da, ali samo jednom, Zoraninu knjigu. Ja volim Zoranin Instagram i oduvek ću biti fan njenih fotografija, ali nisam luda za njenim videima i njom generalno... Knjigu sam kupila samo zato što lepo izgleda. Kada kupim njenu drugu knjigu, biće kupljena iz istog razloga, a ne zato što očajnički želim da je pročitam. :)

8. Gde čitaš?

Najčešće u svojoj sobi (na svom krevetu) ili u dnevnoj sobi. Ponekad čitam i u dvorištu.

9. Da li ti je muka da čitaš dok se voziš?

Ne, generalno nemam problema sa mučninom tokom putovanja. Mogu da jedem, pijem i da čitam i uvek se sasvim normalno osećam, nemam tegobe. :)

10. Hari Poter ili Sumrak saga?

O Hari Poteru ne znam skoro ništa, sem onih osnovnih informacija o tome ko je on. Nisam čitala knjige, niti gledala filmove. S druge strane, znam malo više o Twilight-u jer sam gledala filmove, ali nije da ih nešto posebno volim. Kada pogledam/pročitam Harija javiću vam kako mi se sviđa. :)


11. Da li nosiš knjige sa sobom dok putuješ?

Da, uvek! Prošle godine sam na odmor ponela 10 knjiga i pročitala sam ih za manje od 20 dana. Opsesija...

12. Da li mirišeš svoje knjige?

Obavezno moram da ih pomirišem kada dođem kući iz knjižare, ali kasnije to više ne radim. :)

13. Knjiga sa ili bez ilustracija?

Kada čitam knjigu sa ilustracijama osećam se kao dete u vrtiću i prvim razredima osnovne (kada čita bajke/slikovnice). Ne sviđaju mi se, sem u školskim knjigama. :)

14. Šta si volela da čitaš, ali si vremenom shvatila da je nekvalitetno štivo?

Ne postoje takve knjige. Sve što sam čitala je u nekom periodu bilo dobro za mene. Nekada sam volela dečije knjige poput Princezinog dnevnika i Knjiga iz OZA i mislim da su to sjajne knjige za decu, dok sada čitam nešto malo drugačije, mada i dalje obožavam tinejdž literaturu. :)

15. Ispričaj nam priču iz detinjstva koja uključuje knjige.

Imala sam 6 godina kada sam prvi put recitovala. Deca iz predškolske ustanove dobijaju slikovnicu i diplomu i ne mogu da prođu na opštinsko takmičenje. Međutim, jedna žena je prišla mojoj mami i rekla je kako su svi u žiriji oduševljeni mnome i kako bi voleli da budem gost na opštinskom takmičenju. I tako sam gostovala tamo, upoznala Todu Nikoletića i on mi je poklonio svoju knjigu. I dan danas, kad god dođem u biblioteku da uzmem knjige, ta žena se uvek seća mog prvog nastupa. :)


16. Koja je najkraća knjiga na tvojoj polici?

Na polici iznad kreveta imam gomilu lektira iz prvih razreda osnovne škole i gomilu knjiga iz novina (onih što se subotom dobijaju uz Blic) i sve su kratke... A na ovoj drugoj polici, gde su sve ostale knjige, najkraće su one od Danijele Stil (koje se dobijaju uz Blic ženu).

17. Da li voliš samo da čitaš ili i da pišeš? Da li sebe vidiš kao pisca u budućnosti?

S obzirom na to da pišem blog, lako možete zaključiti da, osim što volim da čitam, volim i da pišem. Mogu da vidim sebe kao pisca, ali ne sada i ne u narednih par godina, već malo kasnije. :)

18. Kada si zavolela čitanje?

Čitanje sam zavolela upravo zbog recitovanja, kada sam počela da dobijam knjige kao nagrade. Posle takmičenja u zabavištu sam nastavila da se takmičim u školi, dobijala sam još knjiga, postepeno sam počela da odlazim u biblioteku i tako je moja ljubav prema knjigama sve više rasla. :)

19. Koji je tvoj omiljeni klasik?

Volim Anu Karenjinu. :)

20. Da li ti je književnost išla najbolje u školi?

Da, zato sam i odabrala da je studiram. :)

21. Da ti neko pokloni knjigu koju si već pročitala i koja ti se nije svidela, šta bi uradila sa njom?

Ako nema posvetu, verovatno bih je poklonila nekome ko želi da je pročita, a ako ima posvetu, stavila bih je na policu između ostalih knjiga u čuvala bih je samo zbog posvete koju mi je ta osoba napisala. :)

22. Za koji serijal iz YA žanra, osim Hari Potera i Igara Gladi znaš?

Da mi sada nabrojite neke, verovatno bih rekla: 'Jao, da, znam!', ali trenutno ne mogu da se setim jer ne čitam taj žanr knjiga, zapravo jako retko. :)

23. Koja je tvoja omiljena reč?

Nikada nisam razmišljala o tome. Nemam omiljenu reč.


24. Vampiri ili Vile? Zašto?

Vampiri me plaše i mislim da su previše zastupljeni u svim serijama i filmovima. Vile me asociraju na dobra i nežna bića, koja ispunjavaju želje, tako da biram njih. :)

25. Duhovi ili vukodlaci?

Neka budu vukodlaci.

26. Shapeshifter-i ili anđeli?

Anđeli.

27. Ljubavni trougao ili zabranjena ljubav?

Zabranjena ljubav.

28. Da li imaš određeno mesto u kući gde čitaš?

Ne, mada najčešće čitam u svojoj sobi, na krevetu.

29. Obeleživač ili bilo koji papir?

Volim obeleživače!

30. Da li možeš da prestaneš da čitaš bilo kada ili to mora biti određeni deo knjige?

Volim da stanem kada dođem do kraja određenog poglavlja, mada mi se desi da prekinem na pola strane kada nešto isksrne. Nije mi problem da se kasnije ponovo uključim u priču. :)


To bi bilo sve za moj današnji post. Nadam se da vam se dopao. Ne želim nikoga posebno da nominujem, na ova pitanja mogu da odgovore svi oni koji vole da čitaju knjige. :) Obavezno KLIKNITE OVDE da pogledate THE BOOK WAS BETTER majicu koju sam nosila na slikama, jer je predivna, prekvalitetna i pogodna za naš, knjiške moljce. Ljubim vas i čujemo se uskoro. :*

  • Share:

You Might Also Like

31 коментара

  1. Jako zanimljiv post. Slike su divne. :)

    http://saskinkutak.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  2. Fotografije -savršenstvo! Majca predivnaaaaaa *_* Hoću i ja takvu!

    ОдговориИзбриши
  3. Takođe obožavam knjige. Ima nešto posebno u vezi te mogućnosti da na kratko pobegneš negde daleko i mogućnosti da ostaneš zaglevljen negde u nekom drugom vremenu. Moji odgovori bi se sasvim razlikovali od tvojih ali volim da čitam tuđe mišljenje i da ga prihvatim kao što volim da podelim i svoje. Mnogo volim tvoje postove iskreno i ako nismo ni malo slične... Odličan post!!
    http://svetjednedevojke.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  4. Prelep tag, bas obuhvata dosta pitanja koja se ne ticu samo omiljene knjie. Super je majica, prelepa je. Moram da ozbiljno pohvalim fotografije, prelepe su, bas su u tambler fazonu. :D
    Drago mi je da si jid od malena pocela sa necim sti volis (recitovanje) i da je to izrodili jos jednu veliku ljubav (knjige). ♡
    Teen Queen

    ОдговориИзбриши
  5. Majica mi se baš sviđa. Odlično si odgovorila na svako pitanje kao i uvijek. Sjajan post!♥

    91# positivethoughts5.blogspot.ba

    ОдговориИзбриши
  6. Predivan post draga Anja,slika su veličanstvene ☺❤!Baš si lepo odgovorila na sva pitanja ☺!

    ОдговориИзбриши
  7. slike su vrh, imamo malte ne pa isto misljenje, knjige su bae. 💓

    ОдговориИзбриши
  8. Odlican post i fotografije :-) :-*

    NOVI POST, POGLEDAJTE :
    https://katycolorfulfreak.blogspot.com/2016/07/hello-mallorca.html

    ОдговориИзбриши
  9. Baš mi se sviđa što si napravila i ove fotografije, da upotpune post :)
    Odgovori su toliko slični onima koje bih i ja napisala, da ne mogu da poverujem :)
    Sigurno ću i ja ovo uraditi, jer bih baš volela da podelim sa vama moje mišljenje o knjigama :)
    I da, majica je vrh :*

    NEW POST -----> LITTLE BOX OF HAPPINESS <-----
    FOLLOW ME ON INSTAGRAM

    ОдговориИзбриши
  10. Drago mi je da si uradila tag! <3

    Misseslandy.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  11. I ja sam takođe pre nekoliko dana uradila ovaj tag. :D Meni su knjige opsesija od kad znam za sebe. A Hari Poterom sam bukvalno opsednuta i onda kada čujem da neko nije pročitao to u fazonu sam "Štaa? Kako je moguće da to nisi pročitao?". Haha, da, ali posle shvatim da svi imaju drugačiji ukus i da ne moraju svi da ga vole kao ja (ili ipak moraju?). U svakom slučaju, meni je ovaj tag jako zanimljiv, a u majicu i fotografije sam zaljubljena. *--*

    http://introverted-dreamer.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  12. Divne fotografije kao i ovaj tag :)


    lepotaodaleks.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  13. Odlican post,prelepe fotografije!Odusevljavas me kao i uvek!

    ОдговориИзбриши
  14. Анониман9. јул 2016. 23:12

    Opsjednuta sam majicom, morat ću ju kupit!
    Post je odličan! Jako mi je drago da si spomenula Anu Karenjinu jer ju već duže vrijeme želim pročitati, ali uvijek ju nekako odlažem, ne znam ni sama zašto. Hopefully ću ju ovo ljeto napokon pročitati :)

    http://sohappy-sobeautiful.blogspot.hr/

    ОдговориИзбриши
  15. Ovo je tako lijepa ideja za uraditi post, baš divno za izraziti ljubav prema čitanju i knjigama :) Super post, fotografije su predivne <3

    Vildana from Stalia Is BAE &
    Living Like V

    ОдговориИзбриши
  16. Prvo hoću reći da su fotografije vrh, obožavam da čitam knjige i ovo je super "tag" :D

    Ako hoćeš posjeti moj blog --> petra-s-life-blog.blogspot.hr

    ОдговориИзбриши
  17. Odlican post, i ja mnogo volim da citam, tako da je super tag. :)

    ОдговориИзбриши
  18. Stvarno predivan tag, bas za nas koji zaista volimo da citamo. Ja nikad nisam kupila knjigu samo zbog korica, a Zoranu i ne volim bas nesto puno. Harry Potter je stvarno odlican, ali ne znam koliko bi se tebi zaista svideo. S' obzirom da ga nisi gledala u periodu kada je to trebalo (do nekih 10-11 godina). Ali probaj, veruj mi zanimjivo je. ☺

    Na mom blogu je novi post o samopouzdanju pa pogledaj. :)
    worldarounyo.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  19. Анониман10. јул 2016. 15:17

    Predivan tag,Anjice! :* Ti si bas nekako stvorena za ovakve tagove,ti i knjige odlican spoj! I nadam se da ces u buducnosti i ti napisati jednu knjigu jer stvarno umes da pises! Pozdrav! :*

    ОдговориИзбриши
  20. Slike su jako lijepe i kvalitetne, a dobro osmisljne :)
    Odlican mi je ovaj tag, nadam se da cu i ja vremenom zavoljeti knjige i da cu moci uraditi ovaj tag :)

    https://myfirsttextvm.blogspot.ba

    ОдговориИзбриши
  21. Анониман10. јул 2016. 21:32

    И ја исто обожавам да читам књиге,али углавном ми се дешава да временом забб дешавања..Да ли се то и теби дешава? ❤

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, naravno. Uglavnom se sećam koje sam knjige pročitala a koje ne, ali nakon nekog vremena zaboravim šta se radi u njima. To je sasvim normalno :) ❤

      Избриши
  22. Majica je prelepa, sigurno ću je naručiti. ❤❤❤
    Tag su uradila odlično, odgovori su opštini i bilo mi je jako zanimljivo da čitam. ☺❤❤
    <3333333333333333333333333333333

    💝 eslyisworldview.blogspot.rs 💝

    ОдговориИзбриши
  23. Анониман11. јул 2016. 14:46

    Odlican post,slike su divne!

    ksenijintkutak1.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  24. Slike su odlične, majica je preeedobra. Ni ja nisam pričitala Harry Pottera a pogledala sam samo prvi film. Na raspustu planiram pregledati i ostale. Odličan post.

    http://timeforfairytale.blogspot.ba/

    ОдговориИзбриши
  25. Bas super tag, svidja mi se :) Meni ponekad bude muka dok citam u putu, i to me bas nervira. :)

    http://teenfashioncorner.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  26. Анониман12. јул 2016. 01:33

    Da li si citala knjige Sofi Kinsele? Bas su letnje i zabavne. Ako nisi procitaj Tajni svet snova jedne kupoholicarke ili Imam tvoj broj, Da li me se secas...Poljubac xx

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Obožavam Sofi Kinselu! Baš pre dva dana sam završila sa čitanjem knjige Imam tvoj broj i divna je! Ove godine sam pročitala i Prvu bračnu noć. Volela bih da imam ceo Kupoholičarka serijal, svi kažu da su knjige sjajne! :**

      Избриши
    2. Анониман12. јул 2016. 18:02

      Da i ja sam ih procitala. Odlicne su! Pogotovo za leto...Obavezno kupi i prvu knjigu Tajni svet snova jedne kupoholicarke, bas je volim!

      Избриши
  27. Анониман12. јул 2016. 10:23

    Super post. Mnogo mi se dopadaju pitanja. Ako budeš pročitala Hari Potera, obavezno javi utiske. Ja sam ove godine pročitala i knjige su me oduševile. Poslednja tri dela su jako obimna, ali je radnja zanimljiva i u svakom trenutku se dešava nešto novo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno da hoću, odmah javljam utiske :) Svi koji su pročitali knjige ih obožavaju, verujem da će se i meni dopasti. :*

      Избриши