Te užasne bubuljice... Kako ih se rešiti?

By Anja Miii - петак, август 08, 2014

Da li vam se bar jednom desila ona nezgodna situacija, kada ustanete uzbuđene zbog nekog važnog događaja tokom dana, odmah utrčite u kupatilo, stanete ispred ogledala i odjednom ugledate ono što najmanje želite – ogromnu crvenu bubuljicu! Nastaje panika, pokušavate da je istisnete, da nanesete tone preparata na lice, prekrivate je puderom, ali napravite samo još goru situaciju. Upravo zato sledi tekst o tome šta preduzeti protiv najvećih neprijatelja u periodu puberteta. 
Ono što odmah moram da naglasim – svi vi kojima se pomenuta situacija ponekad dešava, pravi ste srećnici. To je nešto što prođe i što u nekom periodu prosto mora da se pojavi na licu, ali kako pomoći osobama koje su osuđene na bubuljice koje prekrivaju čitavo lice? Želela bih da sa vama podelim svoj problem sa bubuljicama koji se javio kada sam imala samo 10 godina. Od jedne bezazlene crvene tačkice na čelu, polako su počele da nastaju one nove. Nizale su se jedna za drugom, izazivale podsmehe drugih, a što sam ih više dirala, pravila sam sebi samo još veći problem. Ne želevši da dozvoli da to bude još gore, mama me je odvela kod dermatologa. Preporučio mi je korišćenje Klindamicin losiona, kao i Seba Med sapuna. Trudila sam se da budem redovna u nanošenju preparata i, mada je lice bilo manje crveno i upaljeno, nisam bila sasvim zadovoljna krajnjim učinkom. Tri godine kasnije, tokom letnjeg raspusta, kao već starija devojčica koja je trebalo da krene u sedmi razred, gubila sam samopouzdanje. 

Oslanjajući se na reklame, kao i pozitivne komentare drugih, mama mi je naručila Acne Intensive formulu. Redovno sam čistila lice losionom iz paketa i isto tako svake večeri podnosila kremu neprijatnog mirisa. Tri meseca kasnije, primetila sam ogromno poboljšanje. Jedna za drugom, moje bubuljice su nestajale, a lice je postajalo sve čistije. Od tada pa do danas, više nikada nisam imala problema sa licem. Naravno, neminovno je da se u 'onim' danima pojave jedna ili dve manje bubuljice, ali one isto tako brzo nestanu. 

Trudim se da lice održavam čistim i da ga svakodnevno negujem, te sam godinama kupovala i probavala razne proizvode kako bih mogla da nađem onaj pravi. Trenutno mogu da preporučim svakodnevno umivanje Dove ili Seba Med sapunom, najbolje ujutru ili uveče. Takođe, aktivno koristim Garnier Pure 3 in 1 preparat koji lepo čisti i neguje kožu lica. Sem toga, moja preporuka je da svake večeri, pred spavanje, nanesete na lice običan puder za bebe, čisto zato što može dosta da isuši bubuljice i da smanji crvenilo na vašem licu. 

Isto tako dobar je i limun koji se takođe tokom noći drži na licu i koji pomaže oko isušivanja bububljica i sakupljanja 'kiselina' koje se talože u samim bubuljicama. Ako ste u mogućnosti, možete da nabavite kreme ili gelove na bazi eloe vere, koji su takođe preporučeni kao dobro rešenje za bubuljice. Ono što je drugima dosta pomoglo i za šta sam čula, jeste kozji sapun i svakako možete da kupite neki od pomenutih preparata. Što se tiče onih prirodnih načina za njihovo uklanjanje, možete da pomešate med pomešan sa jogurtom i to jednostavno nanesite na lice. Šta više, i paradajz može da deluje tako što ga jednostavno iscedite na kožu i držite neko vreme, kao i krastavci koju mogu da se iseku, pretvore u kašu i drže na licu 45 minuta. 

U onom kranjem slučaju, kada ste u žurbi i kada vam je važno da sakrijete nepravilnosti na licu, najbolje rešenje je da nanesete toniranu kremu ili puder, šta god inače stavljate na lice, da to lepo razmažete i da potom stavite korektor na mesto gde se nalazi sama bubuljica. Ne preterujte sa količinom preparata, važno je da on bude lepo nanesen i razmazan, a da sve to pritom izgleda prirodno!

Takođe, jako je važno da zapamtite da ste lepe i pored tih bubuljica koje trenutno prekrivaju vaše lice. Sa njima se izborilo mnogo devojaka, a isto tako će i na dalje biti nekih novih devojčica sa istim problemom. One su tu tokom puberteta, ali nestaće kad - tad. Samo je važno da budete uporne, da ne odustajete i da znate da niste same. Ja sam ih pobedila, a sigurna sam da ćete i vi uspeti uz samo malo truda i vere! Svesna sam da se osećate manje lepo zbog njih, ali, vreme će učiniti svoje, pubertet će proći i opet ćete izgledati isto onako lepo kao što ste izgledali i pre nego što su bubuljice zauzele svoju poziciju na vašem licu. Zato - samo hrabro! Verujte u sebe, a ja verujem u vas! :)

Anja.

  • Share:

You Might Also Like

2 коментара

  1. Mislim da sam jedina koja nikad,od pocetka puberteta nije imala ovih problema..Sad sam vec prvi srednje i pojavi se samo jedna,ponekad nijedna u 'onim danima'...Osjecam se sretno :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I treba da se osećaš tako, ne može mnogo osoba da se pohvali time. :) Stvarno je divno kada nemaš takvih problema. :)

      Избриши