Prvi maj! ♡

By Anja Miii - уторак, април 28, 2015


Prvi maj je, ako mene pitate, praznik koji dođe u idealno vreme! Čak i ako ove godine, ne računajući vikend, imamo samo jedan dan za predah od škole, s nestrpljenjem ga iščekujem! Znate već kako to ide... predah od obaveza, roštiljanje sa porodicom ili prijateljima, priroda, sunce, dobro raspoloženje.

Od malih nogu, umesto 1. maju, moji prijatelji, moja porodica i ja, nekako se više radujemo 2. U blizini se nalazi jedno malo, manje poznato etno selo, gde tog dana sve vrvi od kampera, turista, meštana, a onda i ringišpila, tobogana, kafića, prodavaca koječega itd. Prvi maj najčešće provodim sa prijateljima. Prošetamo do poslastičarnice ili do parka, a često tog dana odemo u posetu prijateljima koji kampuju. Ukoliko u subotu budem nosila fotoaparat, svakako ću vam ubaciti fotografije i pokušaću da vam dočaram izgled tog mesta.  :)

Kako ste vi planirali da provedete praznik? Pretpostavljam da ste do sada već svi isplanirali da li i gde idete, a ako to još uvek niste uradili, u kratkim crtama ću vam napisati kako se pripremiti i organizovati u poslednji čas. Uz par prijatelja i nekolicinu potrepština, dan će vam sigurno lepo proteći.


1. Dan u prirodi

Sigurna sam da u blizini vašeg mesta postoji šuma, lepa livada ili uopšte mesto prilagođeno za izlete. Organizujte se međusobno, tako da sakupite određenu svotu novca za hranu i piće, a ostale potrebne stvari možete da ponesete od kuće. Potrebne su vam sledeće stvari:

- Hrana i piće (svako treba da da dogovorenu svotu novca, a dve ili tri osobe, nakon prethodnog dogovora, treba da odu u prodavnicu po namirnice). Moja preporuka vam je da ne kupujete čokolade ili uopšte slatkiše koji sadrže dosta čokolade, jer se oni brzo otope. Radije kupite keksiće sa manje čokolade, a generalno kupite mnogo više grickalica.
- Plastične činije i plastične čaše - jednostavnije je kada grickalice istresete u činije, nego kada ih jedete direktno iz kesa.
- Ćebad - pretpostavljam da znate da se među mnogobrojnim livadskim insektima nalaze i krpelji, koji mogu da budu vrlo opasni. Zato nikada nemojte da sedate na travu, ako ispod sebe nemate ćebe. 
- Stolice na rasklapanje - one nisu obavezne, ali sigurno će dobro doći. Ukoliko ih neko od vas ima, svakako treba da ih ponese.
- Rekviziti za zabavu - reketi i loptice za badminton, lopte za odbojku ili neki drugi sport, pecaljke ako na tom mestu postoji reka i sl.

Ukoliko ste odlučili da tog dana i roštiljate, a nemate više od 16 - 17 godina, zamolite nekog starijeg da vam pomogne oko toga samo u tom jednom delu dana, a posle ćete se sami snaći oko ostalog.


2. Kampovanje

Ja definitivno nisam jedna od onih osoba koja voli avanture poput kampovanja, jer bih se verovatno plašila insekata, životinja i drugih neželjnih 'gostiju' i ne bih mogla da se opustim kada padne mrak. Međutim, neko to stvarno voli i neko se tome stvarno raduje. Ako ste među tim osobama, čitajte dalje.

1. Obezbedite primereno mesto za kampovanje - oko toga morate da se pobrinete par dana pre. Mnoga mesta budu zauzeta, zato ekipno potražite lokaciju, obeležite vaše mesto i sredite ga onoliko koliko je to moguće.
2. Obezbedite šatore - ukoliko ih već imate od prethodnih godina, proverite da li su i dalje u ispravnom stanju. 
3. Nabavite prenosni frižider - mnogi na kampovanje kreću dan ili dva pre 1. maja, pa je stoga važno da meso i druge kvarljive namirnice budu na sigurnom.
4. Vreće za spavanje - noći znaju da budu vrlo hladne, posebno u ovom delu godine.

Takođe, važno je da unapred rezervišete hranu. Ukoliko negde kupujete meso za roštilj, požurite kako bi uhvatili popuste u supermarketima i unapred naručite hlebove u pekari. 



3. Kućno druženje

Podrazumeva se da neki, zapravo mnogi od nas, verovatno tog dana iz nekog razloga neće moći da odu nigde van kuće ili generalno svog mesta. Međutim, to ne znači da dan treba da provedete sami. Okupite par drugarica, organizujte se, kupite slatkiše, grickalice, sokiće, organizujte trač partiju, čak prespavajte kod jedne od vas i nema šanse da se ne zabavite. Moj predlog je da:

1. Izdvojite par dobrih filmova koje bi mogle da pogledate.
2. Pripremite društvene igre koje bi mogle da igrate.
3. Igrate istinu/izazov.
4. Surfujete internetom.

Kao što sam već napisala, ja taj dan, s obzirom na to da nigde konkretno ne idem, uglavnom provedem odmarajući se. U jednom delu dana sama, a u drugom delu dana sa prijateljima. Nemojte da dopustite da se osećate loše jer su mnogi vaši prijatelji negde otišli, već se potrudite da i vama tog dana bude isto tako lepo! 

Na samom kraju, moram da kažem da je maj jedan od meni najdražih meseci u godini. Da li zato što je konačno toplo, da li zato što se raspust bliži, ali svakako ga obožavam i radujem se što smo od petka u njemu! Polako možemo da odbrojavamo i dane do kraja školske godine, jupii! :)


  • Share:

You Might Also Like

33 коментара

  1. Odlican i koristan post Anjice. :) Mozda nesto probam, iskorsitm. :)
    sandrin-kutak.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  2. Odličan post :D Ja na 1. maj idem na more i već imam sve isplanirano :) No, nešto od ovog ću iskoristiti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj, blago tebi, i ja bih na more. No, za sada ću se zadovoljiti ovim što mi je dostupnije. :D

      Избриши
  3. Super post Anjice! :) Inace objavila sam post za DELFI knjizaru, pa ako hoces pogledaj! :)
    -Natasa
    http://cornerr13.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  4. Post je predivan! I ja sam mislila da napisem nesto na slicnu temu :). Ja idem u vikendicu u Krcedinu :)

    ОдговориИзбриши
  5. Divan post. Zaista si napisala sve moguce varijante za proslavu ovog praznika. Meni ce doci BFF na sleepover , ali necemo biti sve vreme kod mene kuci vec cemo otici do nasih drugova i njihovog kampa pa cemo tamo biti do 00:00 , a posle dolazimo kuci i gledamo nase omiljene filmove zajedno. ♥

    P.S. Novi post na mom blogu:
    http://styleonfirstplace.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  6. Odlican post.Divne slike.I ja se radujem prvom maju,iako je to meni bezze.Mislim,kako objasniti sada haha xd.
    Jednostavno ono praznik rada,pa ja i ne radim ali opet moji roditelji obicno rostiljaju sa prijateljima i rodbinom,pa se ja fino najedem k'o niko xd.Ne znam radujem se i ja priznajem.Idemo kod strica i strine,gore cemo rostiljati,ja cu slikati posto je to na selu,ima dosta biljaka i tako.A onda cu da nagovorim mamu ,srtrinu i ko ce sve biti tu da idemo da prosetamo do jednog mjesta,koje jako zelim da vidim :).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Želim ti lep provod! :) I ja mu se radujem, ne zato što je to sad neki praznik, već zato što ga nekako tradicionalno obeležavamo uvek na isti način, pa mi je zbog toga vrlo drag. :) ♥

      Избриши
  7. Divan post, ja volim prvi maj ali ga moja prodica ne obelezava malo ,, vise ''. Ja sam uvece planirala da idem u selo, a u dan da se druzim sa prijateljicama. :)

    http://svetjednedevojcice.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  8. Sto se tice odbrojavanja skolskih dana, vec 1. Septembra znam koliko je jos radnih dana do kraja.
    Jako su lepi saveti pogotovo izlet. Ja volim da se odmaram u prirodi. Ali vec kampovanje ne. prvobitno zbog gamadi i buba. Jako je fino i to da se druzimo za taj dan ali ja moram da ucim jer nisam bila cijelu nedelju dana u skoli. ♥ slike koje se preplicu kroz post su jako lepe.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala! ♥ Nisam ni ja za kampovanje, ali preko dana volim da boravim u prirodi, kao i mnogi. :)

      Избриши
  9. Jako dobar post <33
    Svidja mi se tvoji blog ♥
    P.S.Novi post na mom blogu http://girlsmakeupbysanjah.blogspot.com/2015/04/recenzija-helention-shampoo.html

    ОдговориИзбриши
  10. Saveti su prelepi, a slike još lepše. :)

    mylifeasmilaxoxo.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  11. Ja biram kucno druzenje, jer za vikend pravim rodjendan.♥ Slike su predivne. Tek sam sad videla tvoj blog, i super je odmah sam se uclanila.☺

    Poseti moj blog, i uclani se ako hoces. Takodje je i takmicenje pa ako hoces pogledaj.☺
    http://worldarounyo.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno! :) Ja sam već učlanjena u tvoj blog i super je stvarno! :) ♥

      Избриши
  12. Slike su sjajne, kao i saveti. Za prvi maj obicno ostajem kod kuce i sa mamom, tatom, bratom, babom, dedom i ostalom rodbinom rostiljam ispred kuce. Naravno, dobri filmovi su uvek prisutni.♥

    ОдговориИзбриши
  13. Odlican post Anjice <3,ja za prvi maj idem u luna park ♥♥♥♥♥♥

    ОдговориИзбриши
  14. Odličan post! Najviše mi se dopadaju ideje za dan u prirodi, jer tako ja zamišljam savršeni prvi maj! :D
    Sa porodicom, u prirodi. Baš kao što si ti navela - lepo vreme, smeh, muzika, dobro raspoloženje.
    Moram da ti pohvalim slike, da ne misliš da ih nisam primetila. Odlične su, draga! :D <3

    Girly world

    ОдговориИзбриши
  15. Sjajan post! Hmmm ja jos uvek nisam odlucila gde idem :o najverovatnije na kampovanje ali videcemo jos kakvo ce biti vreme, ako ne to onda u obliznje mesto pored mene na izlet ili sl.
    Poseti moj blog, tu je novi outfit post! :)
    Pozdrav
    http://citcat993.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  16. Neki piknik ili roštilj bio bi idealan :) A slavit će se mamin pedeseti rodjendan pa trebam da pazim na goste, hranu, program i sve ostalo. Radije bi piknik ;) xx Maja
    - http://majasmuffin.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  17. Molim te kao Boga da napises post Kako treba negovati kozu lica, sta treba koristiti, kada, kako;koji brend je najbolji sto se tice tih proizvoda; da nam napises za sta sluzi koji proizvod, npr. tonik sluzi za to i to, nanosi se tako i tako; da napises kako da negujemo odredjeni tip koze, koje maske su ti dobre za lice, koje kreme, neki proizvod ili maska sa kojim bi uklonili mitisere. MNOGO ali MNOGO bi mi znacio takav post jer se ne razumem bas najbolje u sve to a i ne mogu da nadjem bas sve na netu sto me zanima oko toga. Zato te molim da napises takav post jer ces mi puno pomoci oko svega toga a verujem i da ces drugima <33333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da je to vrlo obimna tema, jer svi mi imamo različite tipove kože lica i ja prosto ne bih mogla da preporučim isti preparat koji ja koristim za suvu kožu, nekome kome je koža masna ili mešovita. Jednom prilikom ću pisati o tome šta ja koristim, pa možda to nekome pomogne, ali o ovakvim stvarima sigurno bi pre mogle da pišu devojke iskusnije po tom pitanju. :) ♥

      Избриши
  18. Saveti su predobri, slike su prelepe.. <3333

    Zaprati me ako želiš:
    http://prettyprincess6.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши