Pravo vreme za...☺

By Anja Miii - уторак, фебруар 03, 2015

Neka od pitanja koja najviše muče današnje tinejdžerke, između ostalog su sledeća; kada je pravo vreme za prvi poljubac, a kada za prvu vezu; kada prvi put počupati obrve; kada prvi put izvršiti depilaciju ruku, nogu ili drugih delova tela itd. Danas sam želela da se dotaknem te teme, jer bi verovatno većina vas želela da zna nešto više o tome. Pre nego što počnem, želela bih da kažem da je ovo isključivo moje lično mišljenje. Ne kažem da morate da se pridržavate stvari koje napišem, ali bilo bi lepo da većinu ispoštujete, jer je to samo za vaše dobro. Usput ću, pišući, dodavati i neke dodatne informacije u vezi pomenutih tema, koje bi trebalo da znate.



1. Prvi poljubac?

- Kada nekoga upoznate i kada se zbližite sa njim, osećaćete potrebu da se između vas desi nešto više od prijateljstva ili površnog odnosa koji ste do tada imali. Postepeno ćete pričati, viđati se, bolje upoznavati i verovatno će tim putem doći do prvog poljupca. Ono što je važno znati, jeste da poljubac ne mora nužno da predstavlja početak veze. Nekome je on samo povod za poboljšanje odnosa i dalje upoznavanje, nekome način da pokaže svoja osećanja osobi koju je poljubio, dok će nekome to predstavljati mnogo više. Sve zavisi od okolnosti, a to ćete i sami moći da procenite.
- S druge strane, prvi poljubac može da se desi i sasvim slučajno, tokom masnih fota na rođendanima ili drugih sličnih igara. To je uglavnom nešto što ne može da se nazove pravim poljupcem, jer se vrlo često desi sa osobom koja nam ne znači ili bude vrlo površan i beznačajan. Desio se, ali to ne treba da bude onaj poljubac koji nam ostaje u sećanju. Kada se on dogodi sa posebnom osobom, to će biti zapamćeno.



2. Prva veza?

- Do pre 10-ak godina, deca od 12 godina bavila su se igrama po ulici, gledanjem crtaća, učenjem i druženjem. Čak ni sa 15 nisu razmišljali o vezama. Danas je to drugačije. Svima je jasno da petogodišnje dete sada već zna da koristi računar i druge tehničke uređaje. Zato nije čudno što se deca već sa 10 godina osećaju spremnima i sposobnima za vezu. Međutim, čemu žurba? Ne ulazite u vezu sa nekim prema kome ne osećate ništa, samo kako bi mogli da se pohvalite prijateljima.
- Po mom mišljenju, za vezu ste spremne sa 14 do 16 godina. Neko ranije, a neko kasnije. Kada upoznate osobu prema kojoj osećate nešto posebno i sa kojom stvarno želite da budete, odvažite se na to. Zaista ne treba da žurite i da se upuštate u vezu sa nekim koga ne poznajete ili prema kome ništa ne osećate, jer takav odnos nema budućnost.



3. Prvi polni odnos?

- Ovo je vrlo škakljiva tema i nešto o čemu uglavnom izbegavam da pišem, jer ne volim kada me neko pita da li je okej da to uradi. Čim pita mene ili bilo koga drugog, znači da nije spreman. Ko god to želi da uradi, uradiće po bilo koju cenu, jer će mu srce reći da je to ispravno.
- Kada sa vašim izabranikom provedete duži vremenski period, imaćete potrebu da nadogradite vaš odnos. Prirodnim sledom okolnosti, razgovorom ćete doći i do te teme i sami ćete odlučiti kada je i da li je u redu da se upustite u isto. Povedite se samo onim što osećate i ako ste spremni na to, nema potrebe duže razmišljati.
- Po mom mišljenju, to ne bi trebalo da se desi pre 17. godine, eventualno 16., ako je u pitanju duža veza i ako ste potpuno sigurni da je vaš odnos nešto čime ste u potpunosti zadovoljni.
- Ono o čemu je verovatno nepotrebno pisati, jeste korišćenje zaštite, koja je od najveće važnosti. Pre svega zbog mogućnosti za prenošenje polnih bolesti, a naravno, i kao spas od neželjene trudnoće. U tinejdžerskim godinama sigurno niste sposobni i zreli da se brinete u još jednom malom biću, zato se prepustite zadovoljstvu, ali uz obaveznu zaštitu.



4. Prva depilacija?

- Najveći broj devojčica prvi put ukloni dlačice ispod pazuha. One uglavnom prvo izrastu na tom mestu, a potom krenu sa rastom i po drugim delovima tela. Slede noge, pa ruke, potom dlačice po licu itd. Ono što bih želela da kažem, jeste da godine ne treba da predstavljaju ograničenje kada su u pitanju ovakve stvari. Bilo da imate potrebu da to uradite sa 11 ili 14 godina, nema potrebe da se osećate neugodno, jer je to nešto sasvim normalno, što bi se desilo kad - tad.
- Dlačice na nogama ili ispod pazuha je u redu uklanjati brijačem, jer je to nešto što većina devojčica, devojaka i žena obavlja na isti način. Bezbolno je, a to što dlačice brzo porastu ne bi trebalo da predstavlja toliki problem.
- Ruke ne bi trebalo brijati, jer su dlačice koje brzo rastu vrlo grube i znaju da bockaju, kao i da često budu dosta tamnije nego što su bile pre toga. Pametnije je da to radite trakama za depilaciju, ili kremom za istu namenu.
- Dlačice sa lica, konkretno nausnice, uklanjajte na isti način, tj. trakama ili kremom. Moja preporuka su trake, jer kada dlačice jednom uklonite, mirne ste sigurno dve nedelje.
- Intimna zona je nešto o čemu se često polemiše, jer većina devojaka uklanja dlačice sa iste, a jedan deo devojaka to ne radi. One jesu u pravu, jer su te dlačice tu iz prostog razloga što štite naš polni organ od prodora bakterija. Uklonite ih samo ako vi to želite, jer je to apsolutno vaš lični izbor. Moja preporuka je da ne žurite, već da to uradite kada zaista budete morali ili želeli.



5. Prvo čupanje obrva?

- Poznajem par devojčica koje su već sa 10 ili 11 godina imale potpuno spojene obrve. To je nešto što je znatno uticalo na njihovo samopouzdanje. Ismevane su, vređane i bez obzira na to što su taj problem s godinama rešile, i dalje su upamćene po istom. Ako vam se to desi, apsolutno ne treba da čekate da još malo odrastete, već slobodno uzmite pincetu i uklonite dlačice koje su najkritičnije. Obrve ne bi trebalo da oblikujete pre 12. godine, dok se još nisu sasvim formirale, ali dlačice koje štrče apsolutno ne treba da budu prisutne, jer je dobijanje kompleksa najmanje potrebno, posebno kada se razvijamo i kada smo suviše osetljive.



6. Prvi noćni izlazak?

- Ja sam prvi put izašla sa punih 16 godina. Do tada nisam želela, jer sam apsolutno nezainteresovana za to. To se ne bi desilo ni tada, ali drugarice su me dugo nagovarale i želela sam da im učinim. Od tada izlazim povremeno, nikako svakog vikenda. Moje društvo je već počelo sa slavljima uoči 18. rođendana, pa smo gotovo svakog vikenda kod nekoga, ali to je nešto što je jednostavno obavezno.
- Međutim, smatram da je okej da prvi izlazak bude nakon male mature, tj. nakon završetka osnovne škole. Većina tinejdžera prvi put izađe tada, iako sam viđala i mlađe, što nikako ne smatram normalnim i prikladnim. Biće vremena za sve. Mlade ste i moći ćete da izlazite i da se zabavljate kada još malo porastete i kada budete sigurne da vas drugi zbog toga neće posmatrati popreko.



7. Prvo nanošenje šminke?

- Po mom mišljenju, prerano je da se šminkate pre 8. razreda. U mom razredu u osnovnoj se nijedna devojčica nije šminkala. Nismo bile opterećene time i počele smo da nanosimo šminku od srednje škole. Naravno, ne morate da me poslušate i učinite isto, ali ne vidim potrebu da se šminkate već u šestom ili sedmom razredu, zaista je rano za to.
- Čak i tada, kada počnete, dovoljno je da stavljate maskaru, sjaj za usne koji nije u nekoj jarkoj ili tamnoj boji, a po potrebi možete da stavite malo korektora ili tonirane kreme, bez preterivanja.



8. Prvo nošenje štikli?

- Nikako pre mature. Znam po sebi i komentarima svojih prijatelja; svima je smešno kada vide devojčicu od 13 - 14 godina kako se lomi i krivi noseći ih. Ako odlučite da ih obujete uoči male mature, obavezno mesec dana ranije vežajte, šetajte u njima, jer je stvarno ružno videti devojčicu kako se trudi, ali ne zna da šeta u štiklama. Naučite i posle ćete samo postajati stabilnije na njima.



To bi bilo to što se tiče ove teme. Ponavljam, sve što sam napisala deo je isključivo mog ličnog mišljenja, koje možete da usvojite, a koje takođe možete da ignorišete. Nadam se da vam se dopada, jer je ovo nešto o čemu ste želeli da čitate, pa sam vam iz tog razloga izašla u susret.
Ljubim vas!


  • Share:

You Might Also Like

33 коментара

  1. Fenomenalan post, sve pohvale! :)

    rancicmilena.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  2. Jako lep post♥ Zapravo,savrsen^^





    selenatorwoeld.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  3. Bas mi se svidja ovaj post. Vrlo lepo pises, i vidi se da imas odredjeni broj godina jer su ti postovi bas zreli :)
    Slazem se sa svime sto si napisala.


    girlyworld07.blogspot.com
    - Danijela

    ОдговориИзбриши
  4. Odličan post Anjice, kao i uvek naravno! :)♥

    ОдговориИзбриши
  5. Odlican post, u potpunosti se slazem sa tobom! ♥ http://milenafashion123.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  6. Odlican post, Ana. U pravu si sto se svega tice. Meni je zao sto se na sve vise slika, nocnih klubova, nalaze deca (bas bas deca) od 12,13 godina... ♥

    bartalove.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I meni je žao, ali sve se menja, pa me više i ne čudi. Samo bih želela da bar nekolicina devojčica koje mene prate uvide da ne bi trebalo da greše i da je najbolje da sačekaju da još porastu. Sve ih to jednom čeka. :) ♥

      Избриши
  7. Zrelo razmisljas. Super je post,dosta korisnih saveta. :)

    http://doityourselflady23.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  8. mogu ja samo nešto upitati (bez uvrede) koliko je tebi godina ? mislim pišeš tako perfektno,tako odraslo da je to skoro nemoguće. hahaha xd i u potpunosti se oko svega slažem ,ja sam od onih koji su imali spojene obrve i zbog čega su bili ismejavani,vidiš to sam i zaboravila ali evo ovo me potaklo nekako na to haha xd ,bilo je to baš ružno iskustvo,i ja mislim da fizički izgled je nešto najgluplje oko čega ljudi vode debate,i mislim isto da se slažem u većini s tobom pogotovo oko depilacije ruku .hm imala sam mnogo toga reći a sad? ah da mislim da polni odnos po mom mišljenju nikako nije ok prije 20 ..naravno ja imam isto svoje mišljenje ali poštujem i tvoje hahaha xd ,a vezano za poljubac tu se većinski slažem ,ustvari ja se u većini slažem s tobom ,i bilo bi glupo da kažem da se ne slažem kada se slažem (vidiš to ti ispadne kada ja pokušavam glumiti filozofa ,khm hahahhaha xd ) inače meni je post megasuperextragenijalan <3
    i da ako želiš učestvovati u takmičenju na mom blogu prijavi se ,mnogo bi mi značilo <3
    iamforeverdirectioner.blogspot.com
    emma

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Emma, drago mi je što se slažeš, bar sa većinom. :D Stvar je samo u tome da neke stvari, vezane za fizički izgled, treba rešiti već na samom početku puberteta, kako ne bi bili na meti uvreda i kako ne bi gubili samopouzdanje. Sve su to normalne stvari i ne treba ih se stideti. Što se tiče polnog odnosa, znam da svako ima svoje mišljenje, i to je okej, uvek možeš da se postaviš i postupiš onako kako tebi najviše odgovara! :) Inače, imam 17 godina i hvala ti puno! ♥

      Избриши
  9. Bok Anja :) evo prije pola sata sam naišla na tvoj blog (pročitala sam Tijaninu preporuku) i pročitala sam ti svaki post, ali doslovno od a do ž i mogu ti reći da si stvarno super. Samo nastavi tako, počela sam te i pratiti i bilo bi mi drago da mi uzvratiš follow ako ti se dopada moj blog: http://fdiarybyz.blogspot.com/
    Hvala unaprijed <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti mnogo, drago mi je što ti se moj blog dopada. :)
      Naravno, učlaniću se na tvoj. :) ♥

      Избриши
  10. Anja mnogo si originalna♥ To mi se bas svidja:-) Odlican ti je post♥




    http://selenatorwoeld.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  11. Odličan post,vidim da si jako zrela osoba i pišeš tako,slažem se sa tobom u svemu. :)

    Ako ti nije teško posjeti moj blog. <3

    http://beauty-fashion-sport.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  12. Ovo je zaista koristan post i veoma si ga dobro napisala. Sve pohvale! :* :)

    Zapratite me, uzvraćam:
    http://shineperfection.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  13. Jako mi se sviđa ideja bloga, puno cura tih godina je trenutačno aktivno na blogovima, ali nekako da imam dojam iako se danas puno piše o takvim temama i pitanjima koja ih uglavnom muče i dalje jako malo znaju, pogotovo u vezi zaštite prilikom spolnih odnosa u koje danas stupaju sve ranije, a toliko su dostupne informacije to mi doista nikako nije jasno :S

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se sa tobom. Kao da sve te informacije daju potpuno pogrešnu sliku i ne deluju na devojčice onako kako bi trebalo. Ne znam zbog čega, ali tako je. Drago mi je što ti se sviđa ideja bloga, jer mi je namera da pišem o stvarima koje su mahom korisne i želela bih da tako i ostane. :)

      Избриши
  14. Predivan, poucan i koristan post! Jako mi je prijao, uzivala sam dok sam citala. :)

    Poseti moj blog kad nadjes vremena: http://runa-luna-blog.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  15. Post me je oduševio. Slažem se sa apsolutno svim što si rekla. Ovo za prve veze je skroz tačno. Deca danas i deca pre samo pet godina se ne mogu uporediti uopšte. Danas se mogu videti i devojčice koje su možda peti ili šesti razred skroz našminkane, i to ne nešto neutralno. Svaka čast za post! :) ♥

    http://march-baby-dreamer.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Teodora, baš mi je drago što ti se post svideo! ♥ Sve što si napisala je potpuno tačno. To je nešto što ne možemo da poreknemo. Sve se menja, i to na gore. :-/ Ali i dalje postoje normalne devojčice. :)

      Избриши
  16. Odlican post! Slazem se sa svim sto pise :)♥

    http://lovevampirees.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  17. Najdivniji post ikada, bas mi se svidja <333
    Zapratite me na blogu mom, ako vam se svidja :)) http://teabeatyblog.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши