Proces nastanka mojih Instagram fotografija

By Anja Miii - субота, јун 24, 2017

Instagram je, to i vrapci na grani znaju, moja omiljena društvena mreža! Zahvaljujući njemu, otkrila sam divne i kreativne ljude koji me svakodnevno inspirišu. Shvatila sam da je fotografisanje ono u čemu istinski uživam. Iako sam totalni amater i iako nemam profesionalni fotoaparat, uživam da stvaram sa onim što imam. Daleko od toga da je ono što imam loše - moje malo čudo od fotoaparata čuvam kao oči u glavi i uspešno se družimo već dve i po godine, ali san mi je da jednoga dana sebi priuštim mnogo bolju ''igračku'', koja će mi pomoći da stvaram još lepše fotografije. S obzirom na to da izuzetno vodim računa o svojoj Instagram galeriji (prijatelji mi kažu da sam opsednuta), želim da podelim sa vama čitav proces - od onog momenta kada uzmem fotoaparat, do onog momenta kada fotografija konačno osvane na mom Instagram profilu. Dug je to proces, u toku istog mi se često dese i male nezgode, ali sve za lepu fotku, zar ne?


Moje primarno mesto za fotografisanje je terasa, koja je najosvetljenija prostorija u našoj kući. Ona je zatvorena, ali u njoj postoje veliki prozori i staklena vrata, tako da je svetlost najidealnija moguća! Što se tiče podloge za fotografisanje, u opticaju su dve. Jedna podloga je marble. Naime, pre više od godinu dana sam bila kod babe i dede i videla sam da u staroj kuhinji imaju belu dasku koja stoji u radnom elementu (na njoj su stajale šerpe, tanjiri i ostalo). Palo mi je na pamet da bih mogla da je iskoristim za fotkanje. Pitala sam babu da li joj je potrebna, rekla mi je da nije, tako da sam je preuzela i jedno vreme fotografisala na njoj. Nakon nekog vremena, kada sam kupovala sprej u farbari, videla sam samolepljivi marble papir i dosetila sam se da bih mogla da ga prelepim preko daske. Izmerila sam dasku, kupila papir te dužine/širine, tata mi je pomogao da ga zalepimo i od tada koristim tu pozadinu. Probaću da nađem i crni marble papir, pa da ga prelepim sa druge strane daske koja je i dalje bela! Druga podloga koju koristim je stara, ogromna, bela jastučnica. Nemam pojma ko je u porodici koristio toliki jastuk, ali meni super služi kada želim da fotkam nešto što će bolje izgledati na materijalu nego na tvrdoj mermernoj podlozi. Jastučnica mi je jednostavnija za korišćenje, jer daska nije tolika laka i uvek moram da pazim da nešto ne srušim ili ne obijem zid dok je iznosim u terasu. Ali, i jedna i druga služe svrsi.


Kada podesim pozadinu, sledi nameštanje scenografije. U zavisnosti od onoga što fotografišem, iznosim propratne rekvizite. Najčešće su to šolje, tanjiri, hrana/piće u/na njima. Fotografišem nakit, stvari koje dobijem sa online sajtova, sveske, knjige, planere, mesečne kalendare itd. Uostalom, na mom Instagramu možete videti većinu fotografija koje stvaram. Trudim se da izbegnem fotografisanje istih stvari, tačnije onoga što sam već ranije fotografisala, ali je sasvim normalno da se određeni rekviziti i ukrasi s vremena na vreme ponove. Kada podesim šta gde treba da stoji, sledi nameštanje mene same. Često se i ja ''nađem'' na fotkama. Bilo da su to moje noge, moja stopala, moje ruke ili nešto slično. Uvek jednom rukom držim fotoaparat, a drugu, u slučaju da sam ja na fotografiji, smestim na određeno mesto. Uvek slikam s visine, odgore. Fotoaparat podignem onoliko koliko mislim da je dovoljno, podesim fokus, približim ili odaljim i fotkanje može da počne. U situacijama kada u kadru moram da bucem cela ja ili kada moraju da mi se vide obe ruke, u pomoć mi stiže stativ. Podesim tajmer i on ''obavlja'' posao umesto mene.


Što se tiče moje opreme, za fotografisanje koristim Nikon Coolpix L330. U pitanju je poluprofesionalni fotoaparat. Kao što sam gore već pomenula, imam ga od marta 2015. godine i od tada se samo jednom pokvario (nekoliko meseci nakon kupovine), nakon čega sam ga odnela u prodavnicu u kojoj sam ga kupila (Win Win) i oni su prihvatili reklamaciju. Stativ koji koristim je takođe kupljen u istoj prodavnici (tj. naručen je sa njihovog sajta) i u pitanju je Hama, a model možete da pogledate na sajtu - klik.

Kada je fotografisanje okončano, na red dolazi editovanje. Prvo fotografije prebacim u laptop i potom uđem u Photo Scape. Želja mi je da naučim da radim u Photo Shopu, ali sada zaista nemam vremena za to, pa mi Photo Scape dođe kao okej zamena. Prvo pregledam fotografije i obrišem one koje sigurno nigde neću objavljivati. Važno mi je da ostane makar 5 onih koje su okej i između kojih ću moći da biram. Sve što uradim je sledeće:




Dakle, podesim deepen i brighten. Ne mogu da kažem da fotografiju uvek ostavljam na ovim brojkama, jer mi je često neka slika tamnija, a neka svetlija, u zavisnosti od osvetljenja, ali uglavnom bude nešto oko ovih brojki (25 i 50). To je zapravo jedino što uradim, osim što izoštrim fotografiju pomoću opcije sharpen. Najčešće je stavim na 11 ili 12. Nakon toga fotku prebacujem na telefon.


Fotografiju ubacujem u VSCO cam aplikaciju. Ono što radim na njoj je sledeće:

FILTER: HB2
EXPOSURE: -1
CONTRAST: +1
SHARPEN: +5
SATURATION: -1
TEMPERATURE: -1
TINT: +3
SKIN TONE: -1
FADE: +1

FOTOGRAFIJA POSLE OBRADE U VSCO-u. 



Naredna i poslednja aplikacija koju koristim je Snapseed. U njoj posvetljujem fotografiju. Dakle, prva je opcija četkica, a zatim opcija ekspozicija, a onda prosto prstom prolazim po delu fotografije koji želim da posvetlim. I to je to, fotografija je gotova!

FOTOGRAFIJA POSLE OBRADE U VSCO-U I U SNAPSEED-U.

Ovako, dosovce, izgleda moje fotografisanje i editovanje. Morate da priznate, čitav je proces pre nego što fotografija završi na Instagramu, ali ja u tom procesu uvek jednako uživam! 
Da li i vi vodite računa o instagram feed-u i da li volite da editujete fotografije?

  • Share:

You Might Also Like

8 коментара

  1. Odličan post, Anja. Uživam u tvojim fotkama na instagramu, vidi se da imaš smisla za fotografisanje. Ja imam jedan profil gdje ne vodim računa o feedu i tu su pretežno moje slike i slike sa drugaricama, a takođe imam i jedan gdje postavljam lijepe i kreativne fotke. :)

    mysweetlandd.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  2. Divan post mila, slike su prelepe, hvala ti puno na ovom postu pojasnila si mi neke stvari. Tvoje slike su savršene ♥

    Pozdrav, Kristina ♥

    http://onlyforgirlsbykristina.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман24. јун 2017. 21:45

    Predivan post, draga. Nemam Instagram ali ja koristim slike za blog iako nisu baš nekog kvaliteta, jer koristim telefon star 4 i više godina.

    Moje mišljenje o onlajn kupovini | laAdda

    ОдговориИзбриши
  4. Draga Anja mislim da je ovo predivan post. Hvala ti prije svega na malim tajnama koje si nam pokazala. Moram primijetiti da imaš predivan insta feed. Što se tiče pozadina, ja koristim također neku bijelu posteljinu i voljela bih imati tu marble tapetu, a mislim da ću je uskoro i nabaviti. Btw nisam znala da imaš profesionalniji aparat, sad me ne čudi tako dobra kvaliteta. Ja fotke uređujem samo u vsco, jer mi pruža sve što trebam, također kao i ti ponekad photoscape. Još jednom divan post i piši češće ovakve postiće :D

    Delilah's Stories | Filmtasticno

    ОдговориИзбриши
  5. Ne mogu da ti opišem koliko volim tvoje fotografije, tvoj instagram, tvoj feed i sve vezano za tvoje slike. Vidi se da se baš trudiš i da imaš smisla za to. Editujem slike na vrlo sličan način, osim što na slike za blog ne stavljam efekat, dok za slike na instagram stavljam efekte VSCO - cam. Post je sjajan, uživala sam u njemu♥

    http://sosihappylife.blogspot.ba/

    ОдговориИзбриши
  6. Predivan post, draga moja <33
    Kada je editovanje slika u pitanju najviše se baziram na VSCO edioru jer mi je nekako najpraktičniji. PhotoScape jako retko koristim, eventualno ukoliko je potrebno promeniti rezoluciju slike za blog :)

    ОдговориИзбриши
  7. Svaki put kada postaviš novu sliku, prosto se oduševim koliko izgleda lepo i profesionalno! Tvoj feed na instagramu je vrh. Sjajna ideja za post. ♥

    Misseslandy

    ОдговориИзбриши
  8. Sjajno, Anja! Hvala ti sto di citav proces podelila sa nama, zaista je divno bilo citati :D Ja takodje koristim vsco, i to mi je omiljena aplikacila za editovanje. ♡
    "Teen Queen"

    ОдговориИзбриши