Život u toku ispitnog roka...

By Anja Miii - петак, јануар 20, 2017


Od ove godine potpuno razumem sve fotografije sa dnevne doze prosečnog studenta. Znam kako je kada ti se ne uči, a moraš; kako je kada govoriš: 'Od sutra počinjem da učim', a ne počneš; kada shvatiš da nisi učio redovno, a trebalo je... Kroz par dana imam svoj prvi ispit. Zapravo, dva u istom danu. Potom još jedan, zatim sledi februarski rok i tako u nedogled. Još uvek ne mogu da se pomirim sa činjenicom da je od 3. oktobra do danas prošlo tri i po meseca. S pravom kažu da je početak najlepši i najbezbrižniji. Meni jeste bio. Družili smo se, zezali i povremeno učili i bilo nam je stvarno lepo! Ne žalim što nisam učila od prvog dana, jer bih u tom slučaju propustila sve ovo o čemu vam pišem. Sada sedim, učim i nadam se da će sve proći u najboljem mogućem redu.

Iskrena da budem, očekivala sam da ću biti uplašenija i nervoznija. Pretpostavljala sam da ću izgubiti apetit, da ću učiti 24h dnevno, da ću plakati zbog nesigurnosti u sebe samu, da ću se žaliti svima oko sebe. Međutim, nije tako. Da, naravno da se žalim prijateljima koji uče isto što i ja ili isto koliko i ja, jer saosećamo jedni sa drugima, ali normalno jedem, ne učim po čitav dan i sasvim lepo funkcionišem. Prosto, pozitivno razmišljam. Iako moj blog mahom čitaju osnovci i srednjoškolci, znam da postoje i studenti koji su trenutno na istim mukama, stoga želim da vam napišem nekoliko taktika koje ja primenjujem. :)


1. NORMALNO SPAVAJTE
Dan traje 24h. Imate vremena za spavanje, učenje, odmaranje, društvene mreže, možda i za kafu sa drugaricama. Nema svrhe da ostajete budni po celu noć kako bi učili. Lezite pre ponoći, ustanite već oko 8 i videćete da ćete biti mnogo odmorniji i koncentrisaniji za učenje. 

2. NORMALNO JEDITE
Čak i ako osećate da nemate apetita jer ste pod stresom, morate da jedete. Ne možete dobro da pamtite ako ste gladni, niti možete dovoljno da se koncentrišete na gradivo. Neću reći da morate da imate sva tri obroka, jer ih ni ja nemam, ali poželjno je da imate bar dva obroka i užinu u međuvremenu (voće, slatkiš i sl.). Naravno, pijte mnogo vode!

3. SVAKOGA DANA ŠETAJTE
Drugarica i ja svake večeri šetamo po Keju, što nam zaista prija! Oduzme nam sat do sat i po, a znači. Razbistrimo misli i nadišemo se svežeg vazduha. Ni slučajno nemojte da budete zatvoreni u kući 24h, stvarno ćete poludeti i osećaćete se loše.

4. DRUŽITE SE.
Ni slučajno nemojte da se zatvorite u svoju sobu i da sa ljudima komunicirate samo putem društvenih mreža. Sigurna sam da ne učite po ceo dan. Možete, ako ne svaki, onda svaki drugi dan, da odete na kafu i da se vidite makar na sat vremena. Prisustvo ljudi će vam prijati.

5. GLEDAJTE MOTIVACIONE VIDEE.
Ja, na primer, volim da gledam Bratislava sa kanala VJERUJEM U CUDA. On snima videe koji meni zaista znače, jer me održavaju pozitivnom. U pitanju su raznorazne afirmacije. Ne znam da li ste u tom svetu i da li volite da gledate tako nešto, ali ja volim i mnogo mi pomaže. 

6. NE ''MRAČITE''
Nemojte da razmišljate negativno. Umesto: 'Ja ovo ne znam, pašću ispit', razmišljajte 'Pa ja ovo dobro znam, stvarno je lako!' ili 'Ovo nije teško naučiti, ja to mogu da savladam'. Imaćete više motivacije i želje za učenjem.


Svim studentima držim fige, a vama srednjoškolcima želim da stvarno uživate, jer su te obaveze neuporedivo manje i bezazlenije od ovih. Verujte mi na reč. :)

  • Share:

You Might Also Like

13 коментара

  1. Draga Anja, predivan post. Iako sam još uvijek osnovak, post mi se dopao. Vjerujem da ni tebi a ni drugima nije lako, zato ti želim svu sreću. Ja se iskreno mnogo bojim fakluteta, ali do toga ima još. Ljubim te♥

    http://sosihappylife.blogspot.ba/

    ОдговориИзбриши
  2. Divan post draga! Ja sam još uvijek u osnovnoj, ali ima i kod nas sličnih stvari, naprimer u vezi kontrolnog koji se ne može poredititi sa ispitom sa fakulteta. Ja tebi želim svu sreću i ne sumnjam da ćeš sve odraditi kako treba! ♥

    http://lifella2.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  3. Anja,odlični saveti.Slike su prelepe! <3

    http://patheticblonde.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  4. Srecno na ispitima! Potpuno se premorim u toku roka i jako je tesko i uciti i pisati na blogu, mislim da cu primeniti nesto od spiska stvari koje si navela kako bih se osecala bolje!

    Beba, www.bebagottel.com | Instagram |

    ОдговориИзбриши
  5. Jako mi se dopada post, zelim ti puno srece na ispitima! <3

    ОдговориИзбриши
  6. Jaoj Anjice, kako si ovo predivno napisala, bas kao sto samo ti to umes :) I mi tebi drzimo palceve da polozis sve ispite koji ti slede i verujemo u tebe, bice sve u najboljem redu <333 Ti me svakim postom ocaravas svojim slikama, jer su one bozanstvene (ma i mnooogo vise od toga). Mislim da ce svim studentima koji ovo citaju, ovi saveti biti od OGROMNE pomoci :) Sve pohvale za tebe Anjice <3

    www.neramisic.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  7. Tako te razumijem!
    Naredni tjedan imam dva ispita i već danima govorim kako od sutra krećem sa učenjem. Užas, ali isto, nisam pod nekim stresom, nekako su mi teže pali prvi kolokviji, nisam znala što me očekuje, ovo sve već lakše ide, iako zaista ima previše toga za naučit!
    Držim nam fige, odličan post. ♥

    ОдговориИзбриши
  8. Anjice moja draga, ja se tebi naprosto divim! Ti zaista uspevaš da sve držiš pod kontorolom, iako imaš puno obaveza! To je za pohvalu, zaista! Složila bih se sa svim što si rekla, zaista ima dovoljno vremena za sve, samo je neophodno dobro isprogramirati trosenje tog vremena i sve se stigne. Uzivala sam u postu.

    Gotičarka

    ОдговориИзбриши
  9. Predivan post, kao i obično sa odličnim fotkicama. Hvala ti na ovim divnim savjetima koji će pomoći kako studentima, tako i nama koji idu u srednju školu. Moja prijateljica ide na faks, ali, baš kao i ti pokušava maksimalno organizovati svoje vrijeme i stići sve, što je za veliku pohvalu, kako za nju, tako i za tebe :D

    Delilah's Stories

    ОдговориИзбриши
  10. Ja sam osnovna skola, i ovi saveti su mi jako pomogli. Pratim te i bilo bi mi jako drago kada bi posetila moj blog, i ako ti se svidi komentarisala, ili se učlanila: laAdda

    ОдговориИзбриши
  11. Zaista predivno, Anjice! Iako sam tek pošla u srednju školu tvoji saveti će mi zaista jako značiti, jer nije ni ovde baš tako naivno kao što je možda u drugim srednjim školama. Svu sreću ti želim na predstojećem ispitu, pa i da nam se pohvališ prvom desetekom! :) <33

    Marsyly

    ОдговориИзбриши
  12. Zelim ti puno srece na ispitima,uspecem i ja cvrsto verujem u to <33!Ljubim te draga!!!

    novi post perfecthigh136.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  13. Ovaj post je predivan! Na neki nacin pomazes onima koji su na pozicijii kao ti, a s druge strane nas srednjoskolce pripremas za oni sto nas ceka za koju godinu. Nikako nije na idmet da sada citami hehe :D
    Srecno sa ispotima, verujem u tebe! ♡
    novi post:Teen Queen

    ОдговориИзбриши