Priča mog detinjstva ♡

By Anja Miii - петак, август 07, 2015

Te hladne martovske večeri, sada već davne 1997. godine, iznenadila sam svoje roditelje, ponajviše svoju mamu. Žurila sam da dođem na ovaj svet malo pre termina. Nastala je prava pometnja - mamine kontrakcije, tatin strah i neizvesnost čitave porodice. Mama i tata nisu želeli da znaju da li će dobiti dečaka ili devojčicu, iako su podsvesno znali da će to ipak biti neko kome je baka isplela roze džemperić. Konačno, u 22:55 sam i ja ugledala svetlost i lice svoje mame. Kada su joj me kasnije doneli, svi su bez pardona rekli da sam najčupavija beba u porodilištu. Imala sam gomilu sitnih crnih loknica i već prvih dana mog rođenja, umesto cucle, dobila sam svoju prvu crvenu šnalicu. Čak i kada je došlo vreme za cuclu, opredelila sam se za palac, koji sam sisala do svoje 6. godine. Tata je moje ime odabrao još kada je imao godina koliko i ja sada. Pročitao ga je u novinama i rekao: 'Ako jednog dana budem imao ćerku, zvaće se Anja'. I kada me je skoro deceniju posle toga dobio, tako je i bilo. 


Kao svoju prvu bebu, mama i tata su me razmazili do krajnjih granica. Volela sam da budem u naručju svega par osoba koje su mi bile poznate i drage, a u naručju ostalih sam uglavnom vrištala. Svi su mi poklanjali pažnju, sve su mi davali i kupovali, pa na taj period života sasvim sigurno ne mogu da se požalim.



Do svoje 3. godine sam veći deo dana provodila sa svojom bakom, jer su mama i tata radili, a onda me je mama upisala u vrtić kako bih se socijalizovala i prosto naučila da funkcionišem u odnosima sa drugom decom. Dve i po godine posle mene, rodio se moj brat. Dok je bila u drugom stanju, mama je bila uverena da će dobiti devojčicu. Pripremila je roze stvari i uverila porodicu u to da će se roditi Tijana. Ipak, intuicija je ovoga puta prevarila. Mada, mislim da bi bilo vrlo simpatično da poznajem dve osobe istog imena i prezimena - Tijanu blogerku i Tijanu, moju nesuđenu sestru.



Kada je došlo vreme da krenem u predškolsko, nisam bila zadovoljna tom promenom. Kada je mama nakon 3 meseca od upisa u zabavište došla kod vaspitačice da je pita kakva sam, kako se ponašam i kakve odnose sa decom imam, vaspitačica je odgovorila: 'Anja se danas prvi put nasmejala'. Da, da, mama se šokirala.. Bila sam pravi mrgud dok se nisam oslobodila i socijalizovala. Od tada sam sa još dve devojčice bila glavna u zabavištu - vodile smo glavnu reč. :D


Pre nego što sam krenula u zabavište, mama me je odvela kod frizerke i ošišala na pravu dečačku frizuru. Ja se toga ne sećam, ali žao mi je kada vidim sve ove slatke loknice i onda onu ružnu frizuru koju ne volim da vidim ni na slikama. :D Ipak, tu kosu je bilo teško održavati, pa je donekle razumem. Ipak, nije morala baš toliko da mi je skrati, mislim da joj to nikada neću oprostiti. :D 

Već sa 5 godina sam naučila da čitam i pišem. Mama kaže da je to izgledalo otprilike ovako: 'Mama, da li je slovo P na latinici isto što i R na ćirilici?' Imala sam lepo predznanje, pa su mi niži razredi osnovne bili poprilično jednostavni. Samo što su već u drugom razredu počeli problemi sa matematikom, sa kojom i dan danas kuburim. Pre nego što sam krenula u školu, mama je bila svesna toga će morati da me odvikne od sisanja prsta. Jedne večeri mi je tetka donela kroasane i kako sam zagrizla jedan, tako mi je ispao zubić koji mi se neko vreme klimao. Mama me je plašila time kako će mi se sve inficirati ako nastavim da sisam prst i da ću morati kod lekara, a ja sam se, naravno, uplašila. Nekih mesec dana bih legla i zaspala u dnevnoj sobi, kako bi me oni kontrolisali i postepeno sam se odvikavala od toga.


Polaskom u osnovnu školu, moje rano detinjstvo se polako završilo. Došle su školske obaveze, prve svađe sa drugaricama, prvi problemi, a ja sam s godinama odrastala, menjala se, sazrevala i ove godine postala punoletna. Mama i tata još uvek nisu svesni da je vreme toliko brzo prošlo, a nisam ni ja. Mala Anja više nije mala, čak i ako mama i tata to ne mogu da prebole. Ipak, iako sada ne mogu toliko da me maze, paze i čuvaju, volim ih više od svega i zahvalna sam im na svom razumevanju i svoj podršci koju su mi pružili u svakoj godini puberteta kroz koju sam prošla. Sve smo postizali kroz miran razgovor i nikada nisu dopustili da izgubim poverenje u njih. A svoje su mi dali na tacni i ne bih želela da u bilo kom trenutku u životu dođem u iskušenje da ih izneverim. Ono što me je iskustvo naučilo, jeste da su jedino oni moji pravi i iskreni prijatelji i da me jedino oni nikada neće povrediti.

Nadam se da vam se mala pričica o prvim godinama mog života dopala. Ja sam je sa zadovoljstvom napisala i podelila sa vama. Iako je moje detinjstvo skoro okončano, uspomene zauvek ostaju sa mnom. :)

  • Share:

You Might Also Like

86 коментара

  1. Ovo je prelep post. Uživala sam čitajući ga, stvarno. Imala si divne loknice, i probašla sam se u većini tvojih osobina iz detinjstva. :)

    Smoothieglam.blogger.com

    ОдговориИзбриши
  2. Najezila sam se zbog ovog posta <3 mnogo si ga lepo napisala :)

    novi post na blogu:

    tijanaqueenoffashion.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  3. Čudno je to što sam rodjena istog sata i istog minuta kao i ti samo razlicite godine i meseca.Ja takodje imam brata.Bila si preeslatka.Slazem se sa tobom da uspomene uvek ostaju sa nama.Ja sam do seste godine imala tu naviku da sisam prst,ali me je deka nekako odvikao,mislim da mi je rekao da ću dobiti gliste u stomaku ako nastavim.Divan post,odlicna ideja ♥ :).

    ОдговориИзбриши
  4. Jako je lijep post,a joj bila si preslatka :))

    ОдговориИзбриши
  5. Super post, baš si bila slatka kada si bila mala :)) <3 http://fdiarybyz.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  6. Super ideja Anjice odusevljavas me tvojim postovima iz dana u dan :)

    ОдговориИзбриши
  7. Ovo je predivno napisano, mnogo si bila slatka (kao i sada), a tek lokniceee ^_^ Celoj mojoj familiji je bilo čudno što sam se rodila sa gomilom kose, a sada vidim da nisam jedina. ♥

    ОдговориИзбриши
  8. Stvarno fenomenalan post,bas si me raznežilaa❤Baš si bila slatka kad si bila mala,i imala si divne loknicee❤Ii ja sam ih imala,pa kada me je mama odvela da se ošišam,jaoo.I sad mi je žaoo hah❤

    ОдговориИзбриши
  9. Ne mogu da verujem da ovako ozbiljna i zrela Anja bude ovako slatko i umiljato detence sa loknicama ♥ ☺ Prelepa si bila kada si bila mala,i sada si prelepa i mozes slobodno da pustis lokne,ja bas mislim da ti lepo stoje ☺

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno, puno Jeco! ♥ Ja i sada imam uvijenu kosu, ali nemam takve loknice kao kada sam bila mala. Do nedavno kosu uopšte nisam peglala, a od nedavno sam počela, čisto malo za promenu, loknice su mi već dosadile. :)

      Избриши
  10. Divan post,Anja. Oduševljena sam ♥♥ Kosa ti je bila prelepa. ☺☺

    ОдговориИзбриши
  11. Ovo je super. Meni dugo kosa nije rasla. Do pete godine je bila bas razredjena, gotovo da je nisam imala. I sad bas gledam jednu devojcicu isto tako, pocela je da joj raste kad i meni. Imas jako lep osmeh. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno Jovana. :) Ja znam iz viđenja jednu devojčicu koja je do prvog ili drugog razreda osnovne bila skroz ćelava. Posle je kosa polako počela da joj raste i sada je ima. Imala je neki poremećaj, ali hvala Bogu sada je sve okej. :)

      Избриши
  12. Prelep post :) Bila si preslatka :)
    http://fashionawakebyb.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  13. Divan post! Sličice su divne, baš su ti lepo stajale lokne!♥

    ОдговориИзбриши
  14. Ovo je predivno! Prisetila sam se i svog najranijeg detinjstav citajuci. Prelepo napisano, odusevljena sam! :D

    ОдговориИзбриши
  15. Predivan post! Preslatka si ❤. Kad sam bila mala imala sam iste takve lokne, samo crne i sa četiri godine mi ih je mama ošišala. Posle toga mi se kosa ispravila i mislim da joj to nikad neću oprostiti :/.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Sonjice. ♥ Znam kako je... doduše, moja kosa nije postala ravna s godinama (nažalost), ali uglavnom onaj ko ima ravnu želi kovrdžavu kosu i obrnuto. :D

      Избриши
  16. Diiiivan post! Ja sam se isto rodila pre termina, pa sam se zbog toga rodila i bez obrva i bez trepavica. ☺

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Mašo! ♥ Joj, baš neobično, ali važno je da su porasle sa vremenom. :)

      Избриши
  17. Predobar post, zaista! Čitajući ga, prisećala sam se svog detinjstva. Posebno si me raznežila ovim zadnjim delom u kom si pisala o roditeljima. Predivno! ♥

    ОдговориИзбриши
  18. Predivan post, i jako originalna ideja. Ni moja majka ne može da veruje da je prošlo 16 godina od kako me je rodila, ali eto vreme prebrzo leti!

    http://maketheworldbetter9.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  19. Aiii i ja kad sam se rodila imala sam veliku ali ravnu kosu :) Braca i sestra kad su me dosli vidjeti prvi put, baki su rekli da izgledam kao mali, slatki, cupavi majmuncic xD I takodjer sam bila razmazena jer sam najmladja imala sam 2 brata i sestru, a oni su tada bili puno stariji od mene pa su me i oni, i djed i bake, i rodbina i mama i tata, svi su me razmazivali, ali nisam tako lose ispala xD Jako sii slatkaa bila kao malaaa ^^ I suuper ti je post :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno Ivana! ♥ Ja sam tatinim roditeljima bila prvo unuče, a pošto mama ima mnogo starije sestre, maminim roditeljima sam bila prvo unuče posle dosta godina. I sada smo moj brati i ja mezimci, jer smo i dalje najmlađi. :) Mada nisam ni ja loše ispala, kako kažeš. :D Nisam sada razmažena, to je samo trajalo u periodu dok sam bila baš mala. :)

      Избриши
  20. Pa oduševljena sam! Zaista predivno napisano, kao i uvek, ali ovo je nešto posebno. Baš si bila slatkica. ♥

    fashionholicyeahh.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  21. Jaoj koliko sladak post. Stvarno si me odusevila. Tako si lepo sve opisala. Sada imam oseaj da se poznajemo od rodjenja.☺♥

    ОдговориИзбриши
  22. Jaoo,kako si bila slatkaaa!Na 4 slici me mnoooooogo podescas na jednu devojcicu koju znam.Samo Anja,pardon,malo je sladja od tebe.Ali ti si slatkicaaa!Licis malo na sebe sada u ovim godinama!!Ja sam takodje rano naucila da citam,bez icije pomoci.I u skoli sam najbolje citala od svih,tj u prvom razredu!I da,i ja sam sa pet naucila da citam!I nekako me sve podsecas na mene,osim izgleda naravno.Osecam se kao da imam tamo negde bliznakinju,dvojajcanu xD ne licimo bas.

    ОдговориИзбриши
  23. Baš si sve lepo napisala i dočarala nam tvoje detinjstvo sa slikama. Post je fenomenalan, imaš dara za pisanje. :) ♥

    ОдговориИзбриши
  24. Jooooj koliko si bila slatkaa! A post je genijalan, jedan od najboljih koje sam pročitla u posljednje vrijeme (a pročitala sam ih jaaako puno)! ♥♥♥♥
    http://blogforcoolgirls.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  25. ,,Mama i tata još uvek nisu svesni da je vreme toliko brzo prošlo, a nisam ni ja. Mala Anja više nije mala, čak i ako mama i tata to ne mogu da prebole."
    Kako sam se naježila, pa čak i malo zaplakala na ovaj dio. Čini mi se kao da su tvoji mama i tata izgubili svoju malu princezu. :)

    anniesecret24.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I mene taj deo rastužuje, ali tako je, oni možda jesu izgubili malu princezu, ali sada imaju veliku koja ih voli više od svega. :) ♥

      Избриши
  26. Anjice prava si bila slatkica. Stvarno savrsen post, sta reci. Gotovo si me rasplakala, ovo je toliko prelepo, da mi je prosto zao kada neki blogeri ne procitaju ovakav post, nego samo napisu komentar da je super ili sl. Ovo je divno, opet! Zasluzujes mnooogo vise clanova, pogotovo za ovakav post. ♥

    ОдговориИзбриши
  27. Bila si preslatka jooj. Fenomenalno napisan post, naježila sam se doslovno. Ovo mi je tvoj najbolji do sada, i ako je dug spisak još dobrih postova,ovaj se nekako baš ističe. Piši još ovakvih postova,uživala sam čitajući.♥
    http://fashionbeautyandme1.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno, stvarno mi je drago što ti se dopada! Ovo je meni takođe jedan od najdražih, volim te postove gde sam potpuno iskrena, otvorena... ♥

      Избриши
  28. Stvarno je bilo lepo i prijatno čitati ovaj post! Pogotovo zadnje reči u kojima govoriš o svojim roditeljima i o tome kako su nam jedini ravi prijatelji! Fantastično Anja, ne znam šta da kažem!
    http://ivasspecialseciton.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  29. Zaista sam uživala dok sam čitala ovaj post.Veoma mi je prijalo.Bila si preslatka,jaoj. ♥ Šećerko mali.Kako si ovo napisala,svaka ti čast.Predivno,samo to mogu reći.Iako je meni detinjstvo bilo skrooooooooz drugačije,jer sam živela u drugoj državi i pričala sam drugi jezik,bilo mi je zadovoljstvo da čujem kako je tebi bilo. ♥ Stvarno,roditelji su ti jedini pravi prijatelji tokom čitavog života i mnogo me nervira činjenica da sada većina tinejdžera ni ne poštuju svoje roditelje.. Predivan post..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti mnogo Elena, drago mi je što ti se svideo post. ♥ Skoro svi mi smo imali manje - više lepo detinjstvo, postoje male razlike, ali detinjstvo je detinjstvo i ono uvek ostaje u sećanju. ♥

      Избриши
  30. Divan post, predivan! Skoro nisam procitala nesto ovako lepo!
    Bila si preslatka! Najcupavija beba! 😃😍
    I da, ime ti je prelepo. Mislim da do sada nisam imala prilike to da ti kazem, ali stvarno tako mislim :) tvoj tata nije pogresio sto je izabrao to ime. (:
    Girly world

    ОдговориИзбриши
  31. Najezila sam se. Stvarbo prelep post i prelepo opisano. Zaista jako slatka pricica,i jako slatka devojcica. Hahhaha. Loknice *-* ! Kako je tvoja mama imala hrabrosti da te osisa? Ja bih plakala sa tobom ! :)

    www.alijindnevnik.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti mnogo! ♥ Ja se toga ne sećam, ali dovoljne su mi slike da poludim kada vidim sebe sa kratkom kosom. No dobro, ona tvrdi da je moju kosu bilo nemoguće održavati. :D

      Избриши
  32. Ja sam se tako udubila čitajući ovaj post i gledajući slike ove male čupavice da mi je bilo žao kad sam stigla do kraja. Predivan post sa predivnom pričom i odličnim smislom za pisanje. :) <3

    Novi post je na blogu:
    shineperfection.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  33. Predivan post.Zaista :-) Pogledaj moj blog ako ti se da

    ОдговориИзбриши
  34. Ajme bas je bio uzitak procitati ovo❤️❤️❤️
    Novi post o Lushu: http://rivinsvijet.blogspot.com/2015/08/5-best-from-lush.html

    ОдговориИзбриши
  35. Joj Anja baš si preslatka na slikama. Ima sam sličnu kosu kao ti sam što je moja bila plava. Baš sam uživala kada sam čitala ovaj post. :)

    http://saveti81.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  36. Predivan post,a i slike su preslatke. Umalo se nisam rasplakala koliko je divno napisano. Svaka cast. :)

    one-life-so-live-it.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  37. Uvek uživam čitajući svaki tvoj post, ali ovaj je nešto posebno. Toliko si ga lepo napisala, da ja nemam reči. Ti si jedna divna osoba i bila si preslatka mala, pametna devojčica. Sada si izrasla u divnu i prepametnu mladu damu i zbog toga tvoji roditelji treba da budu ponosni. Inače, ja sam rođena u 10:55, što je u isto vreme kada i ti samo ujutru. I ti si rođena na spojene kazaljke, kao i ja! <33

    http://styleonfirstplace.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jao, hvala ti puno Mico, divna si stvarno! ♥ Sve ovo mi mnogo znači. Ljubim te! :*

      Избриши
  38. Tvoji postovi su uvek originalni.Baš si bila slatka kad si bila mala. Awe te loknice hehe. Ja sam se inace prva rodila u svojoj familiji,svi smo živeli u jednom ogromnom dvorištu i imam 4 strica i strine i oni su me toliko razmazili da je to strašno,godinu dana posle rođenja sam bila 3 puta na more. Gotovo sam bila njihova ljubimica jer nisu imali koga da gnjave. A prvo baba mi je bila kao druga majka,umesto da idem sa roditeljima na more ja sam otišla sa njom a moj brat sada od 2 godine da je na mom mestu odmah prvi dan bi plakao za mamu a ja pet para nisam davala hehe . Detinjstvo je najlepši deo života

    Novi post kod mene

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ekstra priča! Moja baka je stalno šišala moju mamu (kao tinejdžerku) na kratko, pa je mama onda uvek htela da moje sestre i ja imamo dugu i lepu kosu, jer ona ne voli kratke frizure, kao ni mi. Zašto ne bi pokušala da pišeš postove svaki dan?

      Избриши
    2. Ups, ovo gore ne treba da ide u reply. :P

      Избриши
    3. Hvala ti Miljana, puno! Ima to prednosti, mislim kada si prvi, jer ti tada najviše ugađaju i svi te razmaze, tu se razumemo. :) Detinjstvo je apsolutno najlepše. :) ♥

      Избриши
    4. Hvala ti Elena. ♥ Meni je stvarno super kada blogerke pišu svakodnevno i divim im se na tome, ali ja se iskreno bojim da bi mi u tom slučaju blog postao više obaveza nego zadovoljstvo. Za sada je bolje ovako, na svaka dva dana. Možda jednom počnem da pišem svakodnevno, ali za sada ipak ne bih. :)

      Избриши
  39. Kakva si bila kao mala lutkica,neodoljiva.
    Zamalo pa se nisam rasplakala koliko je sve ovo lepo napisano.

    Flyovanje.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  40. Bila si bas sladak mrgud :p

    Posjeti moj blog ako zelis :)

    http://myfirsttextvm.blogspot.com/?m=1

    ОдговориИзбриши
  41. Wow, pa Anjice moja! Imaš apsolutno savršen blog, sada vidim, i ovaj post je više nego odličan. Preslatka si i loknice su stvarno slatke, mogu samo zamisliti tvoju dječačku frizuru haha. Cuclanje prsta meni osobno nije bio problem, ja sam #TipZaDude haha. Mrgud mali, izrasla si u odličnu osobu. I imaš pravo - uspomene nikada ne ispare.

    VRATILA SAM SE NA BLOG - Pogledaj novi post i ostavi komentar, puno mi znači. - http://mojetinejdzerskeavanture.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  42. Anja,post je predivan.Baš si bila slatka kao mala,i ja sam imala puno loknica kao beba i dok sam bila mala,sada mi je kosa potpuno ravna,malo i žalim ponekad zbog toga,ali šta ćeš.Baš sam se raznežila čitajući ovaj post i obožavam kada pišeš ovu vrstu postova.Super si!

    ОдговориИзбриши