Moje putovanje kroz internet vode - collab post sa Dušanom ♡

By Anja Miii - субота, август 01, 2015

Moja priča počela je 6. avgusta 2014. godine. Otvorila sam svoj prvi i jedini blog i nespretno ga uredila, ne znajući da to može i bolje. Višegodišnje savetovanje mi nije dopustilo da pišem ni o čemu drugom, sem o kilogramima, bubuljicama i drugim teen problemima. Od tog dana, pa do danas, sve se promenilo: izgled bloga, izbor tema, broj čitalaca, broj pregleda, a najpre ja sama.

Dušan, koga verovatno znate sa bloga iLordOGaming, došao je na ideju da napišemo post na istu temu, a to je upravo blogovanje - kako je sve počelo, kako su drugi reagovali, da li su nas blogovi, u njegovom slučaju i YT kanal, promenili itd. On je sjajan, njegovi postovi su komični i obavezno posetite i njegov blog, ali i YT kanal. :)


U prošlom postu ste mogli da pročitate kako je moj blog zapravo nastao. To nije bilo iz dosade ili iz zabave, već samo kako bih sebi olakšala 'posao'. Naporno je kada iz dana u dan na Ask-u dobijate nove pratioce, koji počinju da se upoznaju sa vašim načinom rada i postavljaju pitanja na koja ste odgovorili bar nekoliko desetina, pa i stotina puta. Prinuđeni ste da sve to ponovo pišete, sviđalo vam se ili ne. Bar ako ste kao i ja, pa želite svima jednako da izađete u susret. I tako sam ja malo po malo postovima obuhvatala najčešće teme - mršavljenje, gojenje, bubuljice, vežbe, načine ishrane, idealno vreme za prvi poljubac, prvu depilaciju ili nešto treće. Sve su to bili saveti sa moje tačke gledišta, iz mog ugla. U ovim godinama nisam stručna da o tome govorim, ali svesna sam da su mnogi moji vršnjaci, najčešće i mlađi od mene, imali poverenja u ono što pišem, a ja to poverenje nisam želela, niti mogla da izigram. Kasnije se to promenilo. Saveti su se i dalje nizali, ali su se provlačile i neke DIY ideje ili interesantni recepti za brze i lake poslastice. Nažalost, moje blogovanje se brzo završilo. Bio je dovoljan samo jedan loš komentar, koji je na moje već narušeno samopouzdanje delovao kobno. Ugasila sam blog i nastavila da se bavim Ask-om, jer je pomaganje drugima nešto što me je ispunjavalo više od bilo čega drugog. Ni sada se to nije promenilo, samo su okolnosti drugačije. Ask mi je doneo mnogo novih poznanstava, mnoga su prerasla u prava prijateljstva. Sem na Ask-u, odgovarala sam i na Fejsbuku i sve one tajne koje su mi poverene, a mnoge pamtim već godinama, čuvam u sebi i to će uvek tako i ostati. Dok nisam napravila Ask i prešla stazu dugu dve godine i preko 50.000 odgovorenih pitanja, nisam znala da ću se naslušati takvih stvari, da ću se mnogo puta šokirati ili rasplakati. Ipak, svi tuđi problemi su me naučili da cenim svoj život i da budem maksimalno zahvalna na porodici, prijateljima i materijalnim stvarima koje posedujem. 
Došao je i februar, potom i mart, a u tom periodu, bez obzira na punoletstvo koje sam proslavila, nisam bila srećna. Rođendan je divno protekao, svi su trudili da mi ulepšaju taj dan, ali stvari koje su se desile pre i posle njega, a neke i sada traju, nisu mogle da se izbrišu ili zaborave. Postojali su oni dani kada sam bila srećna i raspoložena, ali bilo je mnogo više onih kada sam bila tužna. Nikada to nisam želela da pokazujem na Ask-u. Nikada nisam govorila da li sam bolesna, tužna, da li je moja porodica dobro, da li imam problema u školi ili kod kuće. To je moja privatnost, nisam želela da me drugi sažaljevaju ili ohrabruju. Znala sam da će mi tada sve još teže padati. Konačno, pred kraj marta, skupila sam hrabrosti da posle više od dve godine odem odande. Plakala sam pišući oproštajnu poruku, plakala sam i kada sam čitala pitanja koja su mi tada stizala, a na koja nisam mogla da odgovorim, plakala sam dok sam čitala poruke na Fejsbuku, ali znala sam da nema povratka i da je jako važno da ostanem jaka i da bi se to, ako ne tada, jednom moralo desiti.
Sada, kada je od tog dana prošlo nekoliko meseci, a ja i dalje blogujem, zahvalna sam što sam uopšte tog jednog zimskog dana početkom 2013. godine došla na ideju da otvorim Ask i počnem sa tom pričom. Da nije bilo Ask-a, ko zna da li bi postojao i blog i ko zna da li bih ja imala ovako divne internet prijatelje kakve imam sada.
Za postojanje mog Ask naloga sve vreme je znao samo moj brat. Bio je tolerantan mnogo puta kada sa njim nisam mogla da pričam jer sam odgovarala na pitanja i mnogo puta, kada sam želela da odustanem, govorio mi je kako to ne treba da radim. Za postojanje bloga je takođe znao samo on, sve do pre par meseci, kada se i to promenilo. Naime, jedna moja drugarica je znala da imam i pišem blog, ali ona prosto nije zainteresovana za to, pa ga nije ni čitala. Međutim, pomenula je svojoj sestri da ga pišem, njena sestra me je zamolila da joj pošaljem link, potom ga je prosledila drugarici, drugarica drugoj drugarici i to je počelo da se širi. Sada gotovo ceo moj razred zna za njegovo postojanje, skoro čitavo društvo ga redovno čita, ali ni u jednom momentu nisam naišla na loš komentar ili uvredu. Iskreno, sada me to ne bi ni pogodilo. Znam zašto ovo radim, znam koliko sve ovo meni znači i ubeđena sam da ne bih odustala, šta god mi drugi govorili.

Ako me pitate da li sam se promenila od kada sam uplovila u internet vode - DA, JESAM. Kao što rekoh, naučila sam da cenim ono što imam. Shvatila sam ko su mi pravi prijatelji. Naučila sam da prepoznam one koji su kraj mene samo iz koristi. Naučila sam da saosećam sa drugim ljudima, da čuvam tajne i da svima pomažem, bez obzira na to da li će oni meni jednog dana uzvratiti. Najvažnije od svega, naučila sam da volim i poštujem sebe, što do tada nije bio slučaj.
Sem toga, blog mi je doneo mogućnost da pišem za Famozu i Purity Box. Želim da iskoristim obe prilike, da pišem kvalitetne tekstove i da pre svega uživam u ovome što radim. :)


Od srca vam se zahvaljujem na preko 90.000 pregleda, na preko 200 čitalaca, na svim lepim komentarima i na svoj podršci. Ovih 100+ postova koje sam napisala, govore o tome koliko volim ovo što radim i trudiću se da svi moji postovi u budućnosti budu još bolji nego sada. Nadam se da vas nisam udavila ovolikim tekstom, ali imala sam potrebu da sve ovo napišem, kao osvrt na svoje početke, a Dušan je u pravo vreme odabrao pravu temu i hvala mu što je imao želju da radimo collab post. :)

  • Share:

You Might Also Like

51 коментара

  1. Predivan post,stvarno si sve preljepo napisala Anja:D
    Ako možeš učlani se u moj blog:
    ivanasworldbyivanar.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  2. Post je divan! Predivno si opisala svoj početak i sve što se od njega promenilo. Želim ti svu sreću u daljem blogovanju :)!

    ОдговориИзбриши
  3. Sjajno napisan post! Ja volim ovakve neke u vezi blogovanja,a da nisu saveti.Sve si rekla tako iskreno.Bravo! :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Sandra, i ja volim da ih čitam, postoje jako lepe pričice oko toga kako su blogovi nastali i uvek uživam u njima. :) ♥

      Избриши
  4. Post je odlican!Srecno sa daljim blogovanjem :)

    ОдговориИзбриши
  5. Predivno si napisala,Anja ☺☺ Posle kiše uvek dođe sunce. Nastavi da pišeš,da radiš ono što voliš. ♥♥

    ОдговориИзбриши
  6. Predivno napisano.Rasplakala si me.Prelepo,prelepo,prelepo.Odusevila si me :').Drago mi je sto imamo ovako odlicnu blogericu u svetu blogovanja.♥♥Nastavi sa pisanjem jer se vidi da pises iskreno i od srca.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jao, hvala ti puno Jano! ♥ Stvarno mi je drago što ti se dopao ovaj post, bilo je jako iskreno sa moje strane. :) ♥

      Избриши
  7. Anja, ti nemas pojma koliko ja tebe volim. Ovaj post je zaista fenomenalan, samo sto se nisam rasplakala. Nemam pojma zasto, haha. :) Svaka ti cast na velikom broju pregleda i citalaca, nadam se da ce ih biti jos puno jer ti to i vise nego zasluzujes!<3

    marsylylife.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj, hvala ti do neba! ♥ Volim i ja tebe i šaljem ti gomilu poljubaca! ♥

      Избриши
  8. Ti si divna osoba. I dalje si tu kada nekome treba pomoć. Možda je i bolje ovako, mnoge osobe ne umeju da cene trud na asku. Kada neko ne stigne da im odgovori stvaraju problem, a na blogu je drugačije. Možeš da pišeš o čemu želiš i to te ispunjava, a opet ćeš nekome popraviti raspoloženje ili mu pomoći. Opet i kroz haul i recenzije se nekome nešto dopadne i ne znam za tebe, ali kapitalne postove smatram nekom vrstom saveta. Zaslužujes mnogo više. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti beskrajno! ♥ Potpuno se slažem sa tobom. Ma koliko ja uživala dok sam bila na Ask-u, ipak su postojali oni dani kada nisam sve mogla da postignem ili kada sam primala loše komentare na račun toga što ne odgovaram svima, a ovako postoje mejl i Fejs kada neko ima probleme, blog za ovakve stvari i mnogo mi je lakše i lepše. Divna si stvarno i hvala ti još jednom. :) ♥

      Избриши
  9. Potpuno si u pravu za sve! Na asku je najgore kada isto pitanje dobijes 10 puta.Stvarno se trudis i sve to.Najgore je kada dobijes jedan los komentar,i da se tvoje malo carstvo razrusi.Hvala Bogu,ja do sad nisam dobila ni jedan,ali sam spremna na to.Svi sazrevaju,i menjaju se,radeci ono sto vole,u slucaju bloggera,to je bloggovanje. Verujem da ces imati mnogo vise od 206 pratilaca,jer to zasluzujes. ♥♥♥

    Volela bih da posetis moj blog,i da se uclanis! http://forgirlsonly-ofg.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno Željana, slažem se sa tobom. U početku je sve lako, ali čim broj pitanja i pratilaca počne da raste, pritisak je sve veći. Neko vreme to možeš da podnosiš, posle postaje sve napornije. :) Ali samo hrabro ako je to ono što voliš. ♥

      Избриши
  10. http://thewhiteandgold.blogspot.com/2015/08/funny-questions-tag.html nominovala sam te za tag, uradi ga ako ti se dopada♥

    ОдговориИзбриши
  11. Mnogo mi je drago zbog tebe,što ti je na neki način sve ovo pomoglo.Uspela si da shvatiš nešto i samim tim da postaneš bolja.Samo nastavi da pišeš,a ja ću i dalje čitati tvoj blog :D

    ОдговориИзбриши
  12. Predivno napisano Anja. Drago mi je da si uspjela sa blogom jer si to i zaslužila. Nastavi da pišeš i da se trudiš i jednog dana ćeš sigurno postati jedna od najboljih blogerica definitvno♥☺
    http://fashionbeautyandme1.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  13. Prelepo!! Stvarno je predivno sve napisano!! :)
    No comment. :D

    ОдговориИзбриши
  14. Predivan post! Ti si jedna divna osoba. Prosto sama pomisao na to koliko si ti bila angažovana što se tiče tvog ask profila je za respect. Toliko je divno i plemenito što si otvorila taj ask sa željom da pomažeš drugima. Ovaj tekst si toliko lepo napisala da ja nemam reči, svaka ti čast! Zaslužuješ svaki pregled, svakog pratioca, svaki komentar mnogo više nego što misliš. <33

    http://styleonfirstplace.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti do neba i nazad, stvarno! Kada pročitam sve ove komentare, dođe mi da napišem još milion postova, da izađem i fotogafišem sve ono što me je mrzelo prethodnih dana i to je ta neka pozitivna energija i snaga koju mi dajete. ♥ Ljubim teee! ♥

      Избриши
  15. Anja, i tvoj i Dusanov post me je odusevio. Vidim da ti se blog bas promenio na bolje, i da je dan danas jaako uspesan. Svaka cast na svemu, a i ask ti je bio vrh! ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno Nina, drago mi je što su ti se svideli naši postovi, meni je tema bila vrlo inspirativna. ♥

      Избриши
  16. Jako lep post, drago mi je sto imas toliko pregleda i citaoca, jer si ti svojim pisanjem dokazala da to zaslužuješ!♥

    ОдговориИзбриши
  17. Sper ti je post, stvrno se trudis. Exstr je ko zelis mozes d posetis moj blog..... http://mojamoda66.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  18. Divan post,svaka čast na 200 čitalaca ☺♥♥♥


    http://lepotaodaleks.blogspot.com/2015/08/favoriti-julamali-haul.html

    ОдговориИзбриши
  19. Pratim te od prvog posta i mogu ti reći da sam se sretala sa mnogo boljim blogerima od tebe, ali da si mi ti nekako uvek bila omiljena blogerka. Odličan post, mislim da je ovo sjajna ideja za collab. Drago mi je što si uspešna, što imaš preko 200 čitalaca, što pišeš za poznate sajtove... Postoje mnogo razmaženih blogerki koje imaju dosta pregleda i čitalaca, i nakon što se malo izdvoje i postanu popularnije, ako možemo tako reći, skroz se 'ulenje' i mrzi ih da pišu postove, uobraze se. Ja ni u jednom trenutku to nisam videla kod tebe. Dugo sam pratila i tvoj ask, videlo se da si bila posvećena i da si želela da pomogneš svima, što je veliki plus. Osobe kao ti po meni zaslužuju jedan veliki naklon i samo mogu da kažem 'respect'. Ti si na putu da postaneš ozbiljna pretnja uspešnijim blogerkama. Neke teen blogerke imaju više čitalaca koje definitivno ne zaslužuju. Ali ti svakako zaslužuješ i više od njih. Iskreno, nisam videla da je neko rekao da mu se tvoj blog ne sviđa. Želela bih samo da nastaviš ovoliko da se trudiš i da budeš sve bolja i bolja!
    P.S. Mnogo mi se sviđa novi dizajn bloga!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Beskrajno ti hvala što si uopšte izdvojila vreme da mi napišeš ovako dug i ovako iskren komentar, stvarno mi znači. Mnogo mi je drago što zapažaš moj trud, jer ja obožavam ovo što radim i nikada neću dopustiti da broj čitalaca ili pregleda koje imam i koje ću tek imati u budućnosti promene moj odnos prema blogovanju. Hvala ti još jednom i nadam se da te neću razočarati svim mojim sledećim postovima, trudiću se da budu sve bolji. :) ♥

      Избриши
  20. bravo za tolike folovere i zaista zasluzujes i vise od toga, svaka cas i samo nastavi da obaljavljujes ovako lepe postove!

    isidora
    http://highheelpoodl.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  21. a koliko ti imas godina?

    ОдговориИзбриши
  22. Divan post, bravo <3<3
    Rivinsvijet.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  23. SUper post, exstra je, ako hoćeš poseti moj blog smile132.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  24. Predivno napisano. Ti si mi omiljena blogerka i želim ti svu sreću u daljem blogovanju i puno uspeha. ♥

    ОдговориИзбриши
  25. Wow,omiljeni blog. Omiljeni post. Predivno napisano. Imas 90.000 prikaza,200 citalaca. Devojko,ti si uspela ! :)

    ОдговориИзбриши