Kako se spremiti za prijemni u zadnji čas?

By Anja Miii - петак, јун 09, 2017

Mali maturanti, do prijemnog je ostalo još svega nekoliko dana. Kao što sam vam nešto ranije rekla, ne treba da ga se plašite. Nemojte uveravati sebe da ne znate ništa i nipošto ne ubeđujte sebe da nećete upasti u željenu srednju školu. Mesta ima za sve, a vi niste glupi, dobar deo znanja već nosite iz škole i potrebno ga je samo malo nadograditi... Ostalo je malo vremena, a sigurna sam da niste prešli određene zadatke i oblasti, kao i da i dalje imate određene nejasnoće. Tu je stupam na scenu. Želim da vas posavetujem kako da iskoristite poslednje dane i da na prijemni odete bar za nijansu spremniji i sigurniji u sebe i svoje znanje. 


1. Za početak, uzmite svoje zbirke za prijemni i iščitajte zadatke. Zaokružite  sve one koji su vam nejasni i koje naprosto ne biste znali da uradite na testu. Nikako se ne vodite principom: ''Ma, ovo neće biti, neću se zamarati'', već naprosto zaokružite zadatke kako bi kasnije otklonili nejasnoće. 

2. Kada zaokružite zadatke koje ne znate, pokušajte da shvatite jedan po jedan. Poslužite se sveskama i knjigama iz prethodnih godina, možda i internetom i dajte sve od sebe da ih približite sebi i da ih što bolje shvatite i smestite negde u glavi. 

3. One zaokružene zadatke koje ne znate i koje nikako ne uspevate da razumete, iako pokušavate, obavezno označite nekom hemijskom u boji. Pozovite prijatelja koji bi možda mogao da zna i koji bi vam objasnio. Možete da zatražite pomoć i od starije sestre ili brata, od nekoga u porodici ko bi mogao da se razume u to, a u krajnjem slučaju možete da uzmete jedan ili dva privatna časa za otklanjanje nejasnoća. 

4. Zamolite roditelje, brata, sestru, drugaricu ili nekog drugog, da uzme zbirku iz srpskog ili iz kombinovanog testa i da vam nasumično postavlja pitanja. Tako ćete najbolje proveriti svoje znanje. Tom nekom obavezno dajte olovku i neka zaokruži pitanja na koja ne znate odgovor, kako bi kasnije mogli da ih ponovite i da im posvetite malo više pažnje. 

5. Ako uspete da pređete sve zbirke namenjene vašoj generaciji, možete da se poslužite zbirkama od prošle ili pretprošle godine. Neko od vaših starijih prijatelja vam ih može pozajmiti, a verujem i da se mogu kupiti preko interneta. Dosta pitanja u zbirkama se ponavlja, ali svakako nije od viška da pogledate još neke verzije zadataka koji mogu biti na prijemnom.

6. Nema potrebe da uzimate sveske i knjige iz prethodnih godina i da učite iz njih, jer nemate dovoljno vremena. Prosto se koncentrišite na zbirke za prijemni, vaše ili od prethodnih generacija, jer, ukoliko pređete sve zadatke koji tamo postoje, sigurno ćete dobro uraditi prijemni!

7. Možete da pozovete jednog ili dva prijatelja, ne više jer će onda nastati mali haos i verovatno nećete učiti onako kako treba i da jedni drugima postavljate pitanja iz zbirki zadataka. To možete da radite usmeno, a možete i jedni drugima da sastavljate testove. Biće interesantno, a usput i korisno.

8. Ako ste lenji da učite i ako je sve što želite da uživate u raspustu, morate da pritisnete sebe i da shvatite da je prijemni za nekoliko dana i da je sada poslednji trenutak da sednete i da se pripremite. Kada to prođe, imaćete sve vreme sveta za sebe!


Želim vam  mnogo sreće na prijemnom! Kada upišete željene srednje škole i kada za vas počne onaj pravi raspust, videćete da nije bilo potrebe za tolikim strahom i brigom. Uživajte u predstojećem raspustu, a onda nova škola, novo društvo i nove, slatke muke! :)

  • Share:

You Might Also Like

5 коментара

  1. Stvarno korisni saveti, Anjice. :)
    Mislim da će svakom malom maturantu biti od koristi <33

    ОдговориИзбриши
  2. Ponekad mi je stvarno drago što kod nas uopće ne postoje prijemni ispiti, iako se spekuliše da će se uskoro uvesti, što mi se iskreno i ne sviđa. Sve u svemu ovi savjeti su fantastični i vjerujem da će pomoći mnogima :D

    Delilah's Stories

    ОдговориИзбриши
  3. Mnogo korisni savjeti!! 💝
    Baš ti hvala što si napravila post i na ovu temu. Dosta si me smirila sa ovim postom ,haha..Bila sam preplašena 😏..
    Ovih 8. savjeta su mi uistinu pomogli tako da VELIKO hvala❤❤

    ОдговориИзбриши
  4. Završavam osmi razred i svakako su svaki oblici pomoći i saveta dobrodošli. Hvala ti na ovom postu! ❤
    Moj povratak blogovanju:
    http://milicaraca.blogspot.rs/2017/06/ucinite-da-vas-ljudi-vole.html

    ОдговориИзбриши
  5. Odličan post, definitivno ću primeniti ove savete sledeće godine❤❤

    ОдговориИзбриши