Kako prevazići probleme sa profesorima?

By Anja Miii - недеља, март 26, 2017

Osim problematičnih učenika, danas se sve češće susrećemo sa problematičnim profesorima. Lako je sabrati dva i dva i shvatiti kako su završili fakultete i stekli pravo da prenose znanje. Možda grešim, ali verujem da su tu gde jesu zbog jakih veza, kako to često biva u našoj državi. Dvanaestogodišnje školovanje mi je pokazalo da postoje sjajni profesori, koji vole svoj posao i koji ga obavljaju bez ijedne zamerke, ali i oni koji su loši pedagozi i koji prosto nisu dovoljno kompetentni za rad sa decom. Katkad sam se ''kidala'' zbog nepravde koja mi je načinjena i osećala sam potrebu da isterujem pravdu. Sada mi je drago što to nisam radila. Iako vrlo često nisu u pravu, oni su daleko iznad nas. Danas mogu da nam daju peticu, a sutra jedinicu. Danas možemo da im budemo simpatični, a sutra mogu da nam zagorčaju školovanje i unište prosek. Kako se izboriti sa njima?


Prva i osnovna stvar - ako ste dobri đaci i ako redovno učite, niko neće moći da vam smanji ocenu. Poznajem osobe koje ne uče i koje se apsolutno ne trude, a kasnije se žale kako su ih profesori oštetili, te kako zaslužuju mnogo više ocene. Budite iskreni prema sebi - da li učite? Da li profesor zaista potcenjuje vaše znanje? Da li je problem u vama ili u njemu? Ako je problem u vama, onda poradite na sebi, a ako je pak problem u profesoru, e, to je onda nešto drugo...

Ni po koju cenu se ne svađajte. Pofesori su jači. Od njih zavise vaše ocene, potom i vaš prosek. Ako osećate da ste oštećeni, ne bunite se na sred časa, pred svima, već sačekajte kraj časa, priđite profesoru i zamolite ga da vam objasni zbog čega ste dobili određenu ocenu. Možda vam kontrolni nije dobro pregledan; možda ste bili previše uplašeni u toku odgovaranja, ali apsolutno sve može da se reši.


Ne šaljite roditelje na slobodne časove, osim ako ''sukob'' sa profesorom ne pređe izvesne granice. Profesori uglavnom ne vole đake koji ćute i koji se prave da je sve okej, a onda šalju roditelje da rešavaju probleme. Dakle, probajte sami da rešite problem, a ako ne uspe, onda je u redu da zatražite pomoć.

Pokažite da ste vredni i aktivni. Dakle, javljajte se da radite referate ili da pravite prezentacije, dižite ruku kad god nešto znate, ne pričajte na časovima, redovno pišite itd. Niko neće moći da ospori vaš trud, ma koliko imao izvesnu odbojnost prema vama.


Ne ogovarajte profesora pred osobama koje nisu od poverenja. Znate i sami da se sve lako pročuje. Veze su na svakom koraku i vaši komentari vrlo lako mogu doći do profesora koji vas ne gotivi, pa to može da postane još gore. Isto važi i za objave na društvenim mrežama.

Na kraju krajeva, popričajte sa profesorom. Otvoreno mu recite da osećate da mu se ne dopadate i da bi voleli da vam kaže u čemu je problem i šta možete da popravite. Bolje je da to ostane između vas, nego da i drugi budu uključeni, osim ako to kasnije ne bude neophodno.


Činjenica je da skoro svaka osoba u toku osnovne i srednje škole naiđe na profesora sa kojim nema tako sjajan odnos, ali što se više suprotstavljate, svađate i isterujete pravdu, to će biti gore. Prosto se pomirite se da tim da profesoru niste simpatični. Iako on to ne bi smeo da pokazuje, već rekoh da su profesori u današnje vreme sve gori i gori... Trudite se, dajte sve od sebe i pokažite mu da vredite. Možda će promeniti mišljenje, ko zna. :)

  • Share:

You Might Also Like

8 коментара

  1. Jako mi se dopadaju slike, a post je sam po sebi savrsen!
    Nadam se da ces uzvratiti komentar :) --> http://beautyshapes3.blogspot.hr/2017/03/alien-outfit-zaful.html#comment-form

    ОдговориИзбриши
  2. Ja imam tog jednog profesora na kog se svaki đak žali.Naša ocjena ovisi o njegovom raspoloženju.Zaista niko ne voli takve ljude.Super post i divne fotografije! :)

    Minnah's Life

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман26. март 2017. 18:16

    Kod mene je suprotno, taj jedan profesor mene obožava! Dobro, ne bi se baš reklo da me obožava, već više da mi se ulizuje, jer zna da ga ja. ne volim. Naravno, riječ je o općepoznatom Krempiti, s kojim sam sve udavila na Instagramu. Prvo i prvo, zaposlio se preko veze. To što on ima pet centimetara kraću nogu po mome mišljenju uopće nije dovoljno da uđe u popis invalidnih osoba Hrvatske. Profesoricu koja je prije radila svi su obožavali i ravnatelj joj je obećao da će biti primljena na stalni radni odnos. Tu je potpuno nepravedno postupio. I na kraju, taj nastavnik uopće ne zna predavati. Kako bih dobila peticu izvan nastave moram raditi četiri puta više nego što sam radila kada je bila nastavnica. Ne podnosim ga, uistinu. Neki iz mog razreda ga obožavaju jer im se sviđaju njegove fore (koje su glupe) i zato što s dečkima priča o nogometnim klubovima.

    ОдговориИзбриши
  4. Odličan i jako koristan post, ja lično ne nailazim na probleme s profesorima, ali mislim da će mojoj prijateljici ovaj post itekako pomoći xd Definitivno bih sde složila da je najvažnije da se ne svađamo :D

    Delilah's Stories

    ОдговориИзбриши
  5. Kod mene u školi ima jedna profesorica koja obožava tu jednu učenicu, i njoj će uvijek dati peticu i hvaliti jeviše od svih samo zato što se druži sa njezinom mamom. Ne shvatam zašto nastavnici izdvajaju pojedine učenike, a tvrde da su im svi isti. Znam da to nije tema ovog posta ali morala sam to da napišem jer i to je nepravda. Inače post je stvarno sjajan, kao i fotografije. :)

    mysweetlandd.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  6. Veoma interesantna tema za pisanja, a pored toga veoma edukativna i koristna za sve nas. Uzivala sam u postu.

    Gotičarka

    ОдговориИзбриши
  7. Oduševila si me ovim stvarno, pogotovo sa prvom stavkom! Mnogo osoba poznajem koje uvek imaju primedbu bar na jednog profesora, a u 90% slučajeva uzrok primedbe je loša ocena. Svesna sam da ima loših pedagoga ili jednostavno prestrogih profesora, ali lično nikada nisam imala neko preterano loše iskustvo sa nekim profesorom - ni u osnovnoj ni sad u srednjoj. Prosto se trudim da budem objektivna i da pre svega procenim kvalitet svog znanja i truda, pa tek onda da gledam na to da li je moja ocena takva možda zato što me profesor (ne)voli. Zapravo, priznajem da su mi neki profesori gledali kroz prste u pojedinim trenucima zato što znaju da ću nadoknaditi to 'popuštanje' (a znaju da ću nadoknaditi zato što sam ostavila pozitivan utisak na samom početku). Tako da mislim da, šta god da je u pitanju, prvo treba da pođemo od sebe samih pa tek onda tražimo određeno objašnjenje od profesora. A što se tiče ljubimaca profesora, toga je bilo u osnovnoj školi (ne mnogo, ali je bilo), a sada u srednjoj toga nema, tako da nemam nikakav komentar :) Još jednom odličan post, dopada mi se tvoj način razmišljanja :))

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман29. март 2017. 16:18

    Interesantan post , draga. :*
    Pratim te , pa ako želiš uzvrati. Usput pogledaj novi post. ❤ ⬇
    Special Section

    ОдговориИзбриши