Srednja škola - prvi dan(i) i prilagođavanje ♡

By Anja Miii - понедељак, август 17, 2015


Godine brzo prolaze. Kako smo stariji, one sve više lete. Još uvek se sećam te naporne maturske kupovine, spremanja za prijemni, pisanja liste želje, neodlučnosti, a onda i perioda do onog momenta kada smo saznali u koje škole smo upali. Po izlasku iz škole nakon upisa, upijala sam okruženje, razmišljajući kako ću se snaći, kojim autobusom ću ići, u koje vreme, da li ću biti u razredu sa nekim koga već poznajem. Već po dolasku kući, stopirala sam sve misli o tome i odlučila da narednih mesec i po dana provedem sa društvom, na bazenu, i da radim bilo šta što će to leto učiniti posebnim. 

Brzo je došao 1. avgust, nedugo zatim i 15., pa i 20., a ja sam sve više strepela... Mučile su me iste misli koje godinama muče sve buduće srednjoškolce. Da li ću se uklopiti, da li ću pronaći prijatelje, da li ću imati sa kim da izađem na odmor, da li ću promašiti učionicu, gde da odem prvog dana, šta da obučem, šta da ponesem, kako da drugi steknu lepo mišljenje o meni? 

Upravo zato što sam prošla kroz celokupnu situaciju, smatram sebe kompetentnom da posavetujem sve vas, buduće srednjoškolce, kako da vam prvi dan (ili prvi dani) u srednjoj budu lepi i manje stresni nego što očekujete. Srednja škola možda tako deluje, ali ona nije bauk. Ja sam u njoj naišla na divne profesore, koji su pre svega divni ljudi. Upoznala sam divne prijatelje i naučila mnogo važnih životnih lekcija. Iako sam prošle godine pisala post na gotovo istu temu, to je više bilo iskustvo, a sada su u pitanju više saveti i određena uputstva.


1. Gde tačno treba da se pojavim prvog dana, i u koje vreme?

Iako ćete tokom školovanja verovatno svesno ili nesvesno kasniti na prvi čas ili dolaziti minut pre početka, izuzetno je važno da se prvog dana pojavite na vreme. Kada kažem na vreme, znači bar 15 minuta pre početka prvog časa. Kada smo mi došli u školu, prvih desetak minuta smo čekali ispred, gde su bili svi. Potom su nas pozvali u školsko dvorište. Tamo su se pojavile razredne starešine učenika prvog razreda. Redom su prozivale svoje đake (I-1, I-2 itd.) Kako su nas prozivali, tako smo jedno po jedno izlazili iz gužve i ulazili u učionicu u koju bi nas uputili.

2. Šta se dešava na prvom času?

Prvi čas je namenjen za upoznavanje sa razrednim starešinom, njegovim ili njenim predmetom, kao i nekim osnovnim pravilima ponašanja u školi. Nakon što nam je razredna ispričala sve što što je neophodno da znamo, zamolila nas je da se redom predstavljamo. Govorili smo svoje ime i prezime, školu i mesto odakle dolazimo. Potom smo se izjašnjavali o tome koje smo vere, nacionalnosti, davali neke lične podatke za dnevnik itd.

3. Sa kim da sednem na prvom času?

Ja sam imala tu sreću (ako to tako može da se nazove) da upadnem u isto odeljenje sa par drugarica sa kojima sam već išla u osnovnu školu, takođe u isto odeljenje. Podelile smo se i sele zajedno. Međutim, ako sa vama u razred ne ide niko koga već poznajete, ja vam preporučujem da sednete sami i da potom, ako vidite da neka devojčica ne znam gde da sedne, slobodno nju pozovete da vam se pridruži. To je najbolji način da ostvarite taj prvi kontakt sa nekim iz razreda. Ukoliko su već sve klupe zauzete, slobodno priđite nekome pored koga niko ne sedi i pitajte ga da li je to mesto slobodno.

4. Šta da ponesem prvog dana i u čemu?

Ja sam oduvek, i u osnovnoj, i u srednjoj školi, uvek prvog dana nosila sveščicu i hemijsku, i to u nekoj maloj ukrasnoj kesici. Slobodno možete da ponesete i neku manju torbicu, i to je u redu. Ali zaista, ne treba vam ništa više od toga. Naravno, ne računajući stvari za ličnu higijenu ili nešto što je prosto vama potrebno, a nema veze sa školom. 

5. Šta da obučem prvog dana?

Back To School serija postova će obuhvatiti i neke simpatične outfite za prvi dan škole, što će vam dati ideje u vezi toga kako možete da se obučete. Ja lično mislim da treba da budete obučeni što običnije. Naravno, ne mislim da to treba da bude nešto što nosite po kući ili do prodavnice, ali ne treba da bude ništa spektakularno, jer to može da stvori pogrešan utisak o vama u očima drugih. 

6. Da li da se našminkam prvog dana?

Da, u redu je našminkati se ako to želite, ali ni slučajno nemojte da preterujete! Sigurno ne želite da vas neko prepoznaje po tome koliko ste se našminkali. Moja preporuka je da stavite minimalnu količinu šminke, jer ćete onda svima koji vas kasnije vide sa malo jačom šminkom izgledati prelepo, dok, ako sada dođete sa tom jačom šminkom, uvek ćete izgledati lošije kada je stavite manje.

7. Kako da se sprijateljim sa drugima?

Već na prvom odmoru, posle prvog časa, ćete imati priliku za to. Slobodno priđite nekoj devojčici koja je takođe sama, ili grupi devojčica i predstavite se. Odmah će drugi imati bolje mišljenje o vama, jer će videti da ste opušteni i slobodni i da lako stupate u kontakte sa ljudima koje ste tek upoznali.

8. Idem u razred sa devojčicama sa kojima se nisam slagala u osnovnoj. Šta da radim?

Isto kao što se niste slagale u osnovnoj, tako ne morate da se slažete ni u srednjoj. Nisu one jedine osobe u razredu, niti treba da vas bude strah toga šta će oni drugima pričati o vama. Niko ne može da pokvari utisak o vama do vi sami. Nemojte da budete neprijatni prema njima, da izbegavate da im se javite, da ih gledate popreko ili da spuštate glavu pred njima, već budite pristojni i ne pokazujte strah, jer je on najgori neprijatelj.

9. Kako da se dopadnem profesorima?

- Ne 'ulizujte' se;
- Redovno učite;
- Javljajte se kada znate;
- Pišite beleške na času;
- Postavljajte pitanja;
- Mirno prihvatajte svaku ocenu, bez deranja ili suza;
- Ne svađajte se.


BONUS SAVETI

1. Nikada nemojte da donosite zaključke o drugima na osnovu onoga što ste čuli ili videli na prvi pogled. Možda je neko za koga ste čuli da je umišljen zapravo super osoba, samo ga drugi ne poznaju dovoljno, već samo šire neistine o njemu.

2. Nemojte da budete prvi koji će dizati ruku kada profesor proziva, jer će ispasti da ste ulizica, a to se nikome neće dopasti. U redu je ako se javite da kažete nešto u vezi gradiva, ali nije pametno da se uvek javljate da obrišete tablu, podelite radne listiće, odete nešto da fotokopirate itd.

3. Nemojte da bežite u zadnju klupu, gde ćete moći da stavite slušalice u uši i zaspite. Jako je važno da ostavite dobar prvi utisak. To ne znači ni da treba da sednete u prvu klupu, ali birajte neko mesto bliže profesoru, odakle će on moći da vidi vas, isto kao i vi njega.

4. Redovno učite početne lekcije i potrudite se da dobijete prvu ocenu onda kada je najlakše. Na osnovu te ocene će profesori videti koliko ste vredni kada je učenje u pitanju, pa čak i ako se posle desi peh i nešto ne naučite, setiće se kako ste prethodni put dobro znali i biće vam oprošteno.

5. Verujte u sebe i od samog početka zauzmite stav. Samo ako imate dovoljno samopouzdanja, ako dovoljno verujete u sebe, neće imati ama baš nikakvih problema.

Fotografije preuzete sa We Heart It-a
Pre tri godine sam u ovo vreme ronila suze, plašeći se kako ću se uklopiti, a sada mi je to smešno. Bila sam uplašena i stidljiva, a sada se to promenilo i više nisam takva. Verujte mi, u srednjoj školi ćete steći mnogooo bolje društvo nego što ste ga imali u osnovnoj. :) Sem toga, više ćete se zezati na časovima, verujem i da ćete imati većinu kul profesora, tu su i ekskurzije i sve ostalo što srednjoškolsko školovanje čini posebnim, duplo posebnijim nego ono u osnovnoj. Želim vam puno sreće, a već prvog septembra, kada se vratite kući iz škole, očekujem da mi napišete, ili ovde, ili putem mejla, kako je bilo i kakvi su vam prvi utisci. Srećno!

  • Share:

You Might Also Like

72 коментара

  1. Hvala ti puno Anja. Mislim da je godinama ta stidljivost sve manja. Kod mene je još ima. Poslušaću savete sigurno, jer su ohrabrujući. Mislim da neću imati problema sa manjkom klupa, jer se prezivam na D, mada bi bilo lepo naći već prvog dana nekoga sa kim možeš sedeti. :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu ♥ I kod mene i dalje postoji određena doza stidljivosti, ali primećujem da je s godinama ima sve manje :) Veruj mi da ćeš već na prvom ili drugom času uspeti da se upoznaš sa nekim, tako je bilo i u mom slučaju :)

      Избриши
  2. Srednja skola je nesto najbolje :)
    Dok se svi upoznamo, dok vidimo gdje je tko i tako :)
    Ja sada polazim na faks, pa mi je slicno kao ovima za srednju, ali sada sam starija i neke stvari me ne brinu, koje su me brinule kada sam polazila u srednju :)
    Jako lijep i koristan post :)
    Mislim da ces nekome jako olaksati muke :)

    Pogledajte moj blog ;) <3

    http://myfirsttextvm.blogspot.com/?m=1

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja ću sledeće godine biti u tvojoj koži i verujem da ću paničiti poznavajući sebe :) Još malo ću da uživam u srednjoj školi, slažem se da je ona nešto najbolje :)

      Избриши
  3. Divan i veeoma korisan post. Iako ima nekoliko godina do mog polaska u srednju, prisetiću se ovih saveta. :)

    ОдговориИзбриши
  4. Ne znam zašto unapred razmišljam o srednjoj,ali na neki način se plašim.Ipak će školska godina proći brzo i eto me u srednjoj.Nisam sigurna da li si pisala o prijemnom i svemu tome,ako nisi da li bi mogla.Ovaj post će mi biti koristan .Jer koliko ja znam niko iz moje generacije neće da upisuje ono što ću i ja. Odlično napisan post

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Post u vezi prijemnog je spreman, tj. napisan i biće objavljen već narednih dana, nadam se da će ti pomoći :) Ja sam pošla u školu u koju nisam želela samo zato što u onu u koju sam htela nije želeo da ide niko od mojih prijatelja, i žao mi je što sam tako postupila. Nemoj nikada da upisuješ nešto što ne želiš samo zbog prijatelja :)

      Избриши
  5. Anja dobre savete si dala! Prvi dan srednje skole jeste stresan za svakoga ali ne treba toliko paniciti. Svako se uklopi i nadje odgovarajuce drustvo, najbitnije je imati samopouzdanja i pokazati se kao vesela osoba, nikako ne bi trebalo biti povucen i neraspolozen za druzenje. ♥:)

    http://georgiarose5.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  6. Jaoj mene ta srednja očekuje tek sledeceg septembra.
    I ja vec sada razmisljam kako ce mi biti.
    Ali mislim da treba da se opustim i razmisljam o tome kada za to dodje vreme.

    flyovanje.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  7. Predobro napisan post! I ja se iskreno bojim prvog dana srednje škole, na svu sreću imam još deveti razred da završim prije toga. Ovaj razred će mi proći dok trepnem i u srednjoj sam. Ovi savjeti su svakako korisni i poslužiti ću se njima kada bude vrijeme za srednju školu :)♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Suana ♥ Ta godina će brzo proći, a srednja škola je, veruj mi, jedan od najlepših perioda u životu :)

      Избриши
  8. Odlican post.Ja sam krenula sad u trecu godinu i iz licnog iskustva zalim da vam kazem da nista to nije toliko strasno i stresno kao sto izgleda, ne treba vam vise od nedelju-dve da se u potpunosti prilagodite okruzenju i naviknete na okolnosti. :D
    http://thewhiteandgold.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  9. 1 septembra krecem u 1 razred srednje skole, ali svi su mi u razredu poznati. Ti si ovo predivnmo napisala, poslacu ti mejl 1 septembra o svemu :P
    Jedna si predivna i talentovana devojka i blogerka, bilo bi mi drago da pogledas i moj blog i ako ti se svidi uclanis se. Naravno, samo ako ti se svidi molim te!!! <3 Samo ovako nastavi Anja bices medju najboljima <3

    ОдговориИзбриши
  10. Odličan post Anja, baš će biti od koristit curama koje kreću ove godine u srednju školu!
    Zanima me gdje praviš modne kombinacije, to jeste slike, na kojem sajtu? ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Outfite pravim preko Polyvore sajta, a za uređivanje slika koristim PhotoScape i PicMonkey, kako kada i zavisi za šta. ♥

      Избриши
  11. Mnogo dobri saveti Anja.Saveti su ti skroz na mestu,ja ću tek za koju godinu u srednju pa ni ne razmišljam o tome,ali moja drugarica ide u semptembru u srednju i ima isto takve dileme pa ću joj preporučiti tvoj blog :)

    Novi post:http://marequeens.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  12. Odličan post,bas si dala dosta detaljnih savjeta.
    Zainteresirala si me za tvoj blog,vjerovatno ces dobiti jos jednog u nizu od stalnih čitaoca.http://workoutaddictedgirl.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  13. Toliko si mi dala samopouzdanja inace ja uopste nisam stidljiva i lako stupam u kontakt sa drugima imam jos nekoliko godina do srednje ali verujem da ovi saveti su svima potrebni udve reci odlican post<33333333333333

    ОдговориИзбриши
  14. Anja sta ako mi se ne svidi drustvo u srednjoj,da li da se prebacim onda u drugu skolu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nikada to nemoj da radiš. Ti to društvo ne možeš da upoznaš za par dana, čak ni tokom prve školske godine. Ja do druge, čak treće godine, uopšte nisam znala ko je zaista kakav, tek sam ih vremenom upoznavala. U školi si najpre da bi učila i to je primarna stvar, a na sve ostalo ćeš se vremenom prilagoditi, pa i na društvo. :)

      Избриши
  15. Baš ovakvi saveti su mi trebali. Hvala,Anja, ♥♥♥

    ОдговориИзбриши
  16. Divan post!Veoma korisno i prelepo napisano.Ove godine krecem u osmi razred i vec pocinju da me plase ista pitanja...Hvala ti sto si svoje iskustvo podelila jer mi to mnogo znaci kao devojcici koju jos malo deli od srednje skole!Stay the bestt <333!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi, mnogo! ♥ Pripremila sam i jedan post za nas maturante, nadam se da će ti to ovoga puta biti od veće pomoći, jer do srednje tek treba da prođeš kroz prijemni, maturu i sve ostalo :)

      Избриши
  17. Aaaa savrsen post *-* Ja sledece godine krecem u srednju i bas razmisljam o svemu sta si napisala. I o starim drugaricama, buducoj razrednoj, prvom danu. Mozda je jos rano ali zbog starijih drugarica razmisljam o srednjoj skoli.☺

    Na mom blogu je noi post o nastavnicima pa pogledaj.
    http://worldarounyo.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prirodno je da razmišljaš o njoj, i ja sam, samo ne toliko intenzivno dok nisam krenula u nju :) Hvala ti ♥

      Избриши
  18. Odličan post! :) Drago mi je da si se odlučila za ovu temu jer mi je ovo trenutno jako potrebno s obzirom da krećem u prvi srednje. Ja, pored svog stresa povodom polaska u novu školu, imam i taj oko menjanja smera, pa si me ovim postom malo opustila. Sve si lepo napisala, što se i očekuje od tebe.♥

    aleksandrasmagicalworld.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno ♥ Želim ti puno sreće u svakom smislu, i kada je u pitanju menjanje smera, i kada je u pitanju prilagođavanje :)

      Избриши
  19. Anjice, ne znas koliko mi je ovaj post bio potreban! Puno ti hvala.... Nadam se da ce sve proci dobro 10 septembra, tada mi je i rodjendan hehe

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu, stvarno mi je drago ako je bio od pomoći ♥ Do rođendana ćeš se već sigurno prilagoditi :) Mom bratu je rođendan 1. septembra, pa možeš da zamisliš kako je njemu bilo kada je prošle godine kretao u srednju na taj dan :)

      Избриши
  20. Bas ti hvala na ovom postu,ja za godinu dana krecem u srednju i ovo ce pomoci <3 Hvala punoo

    ОдговориИзбриши
  21. Post je sjajan,ti si carica.


    Room Tour-lepotaodaleks.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  22. Zaista divan post :) I baš mi je puno značilo kada sam ga pročitala,ja iako sam ostala u srednjoj školi u mestu u kome živim od rođenja ,i iako znam da će veliki broj osoba iz mog bivšeg odeljenja biti opet sa mnom u odeljenju ja imam opet neki strah od polaska u srednju....
    http://fashionawakebyb.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  23. Jako lep post, odlicni saveti za srednju skolu, koji ce svima dobro doci♥

    ОдговориИзбриши
  24. Za 2 godine ću se sigurno vratiti na ovaj post! Odlični saveti! :)

    ОдговориИзбриши
  25. Odusevljena sam postom. Svaka cast, odlicno je napisam. Iako sad tek polazim u 8. razred ipak se plasim srednje skole. Ovaj post me je dosta ohrabrio, zaista je sjajan!

    ОдговориИзбриши
  26. Jao Anjice, sećam se posta na sličnu temu koji si pisala predhodne godine, kako vreme prolazi, neverovatno... Inače, zaista fantastično napisano, kao i uvek i saveti su odlični, verujem da će svima biti od pomoći! ☺♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Veruj mi da sam i ja razmišljala o tome. Kao da sam juče pisala taj post, a sada je prošlo već godinu dana od toga :) Hvala Kaćice ♥

      Избриши
  27. Divni saveti, moraću ovo da podelim sa drugaricama koje kreću u srednju školu-mnogo su zabrinute, a ne veruju mi da ne treba da se plaše. Mislim da će im pomoći da napokon prevaziđu taj strah. Ovo si fenomenalno napisala, kao i svaki drugi post!♥♥☺

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti mnogo ♥ Nadam se da će im malo pomoći. Znam kako se osećaju, to je sasvim normalno, ali već kada prvog dana dođu kući iz škole, strah će iščeznuti :)

      Избриши
  28. Ne znam kako da ti se zahvalim Anjice. Puno, puno si mi pomogla jer i ja od septembra krećem u srednju školu. Bukvalno si odgovorila na svako pitanje koje sam imala iako nisi znala šta sam zapravk htela da pitam. Zaista si mi mnogo olakšala sve ovo sada. Hvala ti još jednom na divnim i korisnim savetima. Sjajan post, kvalitetno napisan i odličan odabir fotografija. <33

    http://styleonfirstplace.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu Mici, drago mi je što na svoj način mogu da pomognem ♥ Hvala tebi na lepim rečima i srećno u srednjoj, mada ću ti sreću poželeti bar još nekoliko puta ♥

      Избриши
  29. Uhhh,ja još o tome ne trebam da brinem,jer će me srednja dočekati tek za 3 godine.Iako sam se prošle godine,kada sam polazila u 5.razred bila sam toliko uplašena,jer nisam znala gde da budem,ali sam shvatila da nije bilo potrebno toliko da strahujem. ☺ Inače ja već sada razmišljam o srednjoj,jer ću se sledeće godine preseliti u drugoj državi i ne znam kako tamo funkcionišu te škole.Ja mislim da su ovi saveti i više nego korisni i ovo može pomoći i onima koji nisu srednjoškolci.Npr. ovi saveti kako se dopasti nastavniku.Kasnije,3 godine kasnije ću se vratiti na ovaj post i ponovo ću pročitati ove savete,jer ću i tada da strahujem od svega,od tog novog početka i svega toga.Plus ću da pričam drugi jezik aaa. :( <3 <3 Odlično napisan post!Biće mi od značaja,hvala ti!!!!!1 <23 <3 <3 <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Biće to sve okej, ne sumnjam. Ta druga država i druga škola će ti verovatno omogućiti bolju budućnost i zato budi srećna što ideš odavde. Ljudi se tokom života na sve prilagode, potrebno je samo vreme i dosta strpljenja ♥

      Избриши
  30. Majko mila, sta reci osim: 'Savrsenooo!!!' Ja krecem u srednju sledece godine i ulila si mi puno samopouzdanja ovim postom jer me je zaista neka jeza prozimala pri pomisli na nju. Hvala ti, Anjice!♥♥♥

    marsylylife.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj, hvala tebi, mnogo! ♥ Drago mi je ako je od pomoći, sada su tu dva posta na ovu temu, pa će verovatno svi pronaći ono što im je najvažnije :) ♥

      Избриши
  31. Super post..Uclanila sam se u tvoji blog,ako mozes uzvrati ♥♥
    http://girlsmakeupbysanjah.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  32. Super je.
    Hvala ti to je bas stvar koja mi je bila potrebna.
    I svidja mi se tvoj blog.

    ОдговориИзбриши
  33. Sviđa mi se kako pises,prvi put sam na tvom blog,pratim te ,ako hoces uzvrati :D dreamer-ana.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  34. Presavrsen post! Sve me to ceka za godinu dana,ali to ce jako brzo proleteti.
    Cula sam od ovogodisnjih maturanata kako im je godina jako brzo prosla,pogotovo drugo polugodiste. Slikanje za maturske,probni prijemni,matura,prijemni i sve too tako da pocinjem psihicki sada da se pripremam. Jako sam vezana za sadasnje drustvo,ne mogu ni da zamislim da cu ici u razred sa nekim ko nije iz mog mesta i koga ne poznajem. Jako se plasim i zaista si mi mnogo pomogla. Ja ni sada ne mogu da verujem da sam maturant,i jedva cekam da procitam sledeci post.
    P.S. Najbolja sii! ♥

    ОдговориИзбриши
  35. Baš dobar post! Super! Trebaće mi naredne godine u to sam sigurna. Ja se jaako plašim srednje škole, ne mogu da vjerujem da odlazim iz osnovne za godinu dana (a to jako brzo prođe). Nadam se da ću prevazići ovaj strah do tada.❤
    http://blogforcoolgirls.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  36. Haha, slucajno sam napisala 10 septembra, i meni je 1. Septembra rodjendan... Svejedno, hvala na divvnom postu

    ОдговориИзбриши
  37. Anja, nekako mi je pao kamen sa srca. I ako idem tek za dvije godine, ipak razmisljam o tome kako da se uklopim.

    ОдговориИзбриши
  38. Sjajan post, bez obzira na to sto sam ja sada 8. razred, sve pohvale! ♥
    http://dnkbff.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  39. Anja post ti je odličan! Ove će mi sve sada poslužiti. :)

    http://saveti81.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  40. Sve si odlično rekla!! Ja sam lično veoma uzbuđena zbog ostavljanja novog utiska i sticanja poznanstava. Konačno dobijam priliku da se predstavim u novom svetlu i formiram sebe kao osobu, a verujem da će prijateljstva doći sa tim.

    ОдговориИзбриши