Oktobar iz ugla jednog brucoša

By Anja Miii - недеља, новембар 06, 2016

Iza mene je jedan poprilično buran, ali zanimljiv mesec. Zasigurno jedan od onih koje ću zauvek pamtiti. Postala sam brucoš, odslušala sam prva predavanja, zavolela sam određene predmete, zavolela sam Novi Sad i upoznala nove ljude. Period prilagođavanja je prošao. Puna sam utisaka i verovatno ću mnogo toga zaboraviti da vam napišem. No, postova u vezi studentskog života će tek biti i verujem da će vam jednoga dana biti od pomoći. :)


Od kuće sam otišla 2. oktobra, 3. smo imali prijem, narednog dana i predavanja. Bilo je neobično. Stvarno neobično. Mnogo ljudi, a svi nepoznati. Profesori su ostavili mahom dobar prvi utisak. Neki su ga kasnije pokvarili, a neki su nam već dragi i omiljeni, iako je prošlo vrlo malo vremena. :) Upoznavanje sa ljudima je teklo sasvim spontano. U početku smo, naravno, svi bili uzdržani, ali sada opušteno pričamo jedni sa drugima. Situacija je ista kao i u srednjoj školi, s tim što smo na faksu sa osobama koje dele ista interesovanja i možemo lakše da pronađemo zajedničku temu. :)

Počela sam da učim grčki i staroslovenski. Moram da priznam da je neobično učiti mrtve jezike, ali na to gledam kao na nešto što će me u svakom smislu obogatiti. Grčki je, zapravo, vrlo interesantan! Za sada ga bez problema čitam i znam da kažem nešto osnovno o sebi, ali verujem da ću do kraja prve godine znati mnogo više od toga. Profesor grčkog je pravi Grk, pa isto koliko mi grešimo dok pričamo grčki, toliko on greši dok priča srpski, tako da smo otprilike na istom. :) S druge strane, staroslovenski je nešto komplikovaniji i nisam oduševljena njime. Trudim se, čitam i vežbam, ali vidim da će mi to biti jedan od težih predmeta. Što se tiče ostalih predmeta - neki su manje, a neki više zahtevni. Generalno, imamo dosta predavanja i ne dopada mi se kako su raspoređena. Imamo česte pauze od po dva - tri sata, nekada imamo rano ujutru, pa onda opet dolazimo uveče. To zna da bude jako naporno.


Što se tiče života u studentskom domu, jednom prilikom ću napisati poseban post na tu temu, ali za sada sam vrlo zadovoljna. Do faksa mi je potrebno svega par minuta, a menza je odmah pored doma. Sve sobe u domu su dvokrevetne i vrlo su pristojne. Cimerka mi je devojka sa mog smera, tako da učimo isto i uvek možemo da pomognemo jedna drugoj. Mislila sam da će mi kupatilo predstavljati problem, ali zapravo nije toliko strašno. Ukoliko želite da živite u studentskom domu, prvenstveno je važno da imate što bolji prosek u srednjoj (jer brucoši dobijaju najmanje mesta u domovima), a kada ga dobijete, morate da budete prilagodljivi, da shvatite da je dom mesto u kome mora da se deli i da je sve ono što imate - topla soba, topla voda i sasvim pristojni uslovi, i previše dobro za sumu novca koju dajete na mesečnom nivou. :)

Menza... pa, prijatno sam iznenađena. Očekivala sam hranu kao u zatvoru (nije da sam bila u njemu, ali filmovi, serije...:D), ali nije ništa drugačija od one koju jedemo kod kuće. Kuvano povrće, meso, krompir u svim oblicima, čorbe, desert, voće itd. Desi mi se da dobijem nešto stvarno očajno, jer zbog predavanja stignem pred kraj ručka ili večere, ali trudim se da dolazim u prvih sat vremena, jer u tom slučaju uvek dobijem nešto ukusno. Menza je super i mislim da je studentima najjednostavnije i najpristupačnije da se hrane u njoj. Zato je svaki dan dupke puna, u svako doba. :)


Što se tiče svega onoga izvan doma i faksa, moram da priznam da nisam posetila mnogo mesta i da gotovo uopšte nisam fotografisala. Dani su mi bili krajnje ispunjeni i nisam imala mnogo vremena. Bar jedan dan nedeljno sam izdvajala za viđanje sa najboljim drugom i sa drugaricama iz srednje, a svo ostalo slobodno vreme mi je prolazilo u društvu drugarica sa faksa. Verujem da će novembar biti mnogo zanimljiviji, jer već imam u planu da posetim neka mesta i da vam potom pišem o njima. :)

Na Sajam knjiga, nažalost, nisam otišla. To je po prvi put, posle ko zna koliko godina, da sam propustila svoj omiljeni događaj u godini, ali nisam mogla da se uklopim, kasno sam videla da moj faks organizuje posetu Sajmu knjiga i na kraju sam rešila da prosto odem do Vulkana i Lagune kada mi prođu prvi testovi (držite mi fige) i da kupim par knjiga. Kada smo već kod knjiga, već mesec dana čitam jednu i nikako da je privedem kraju. Dobra je, stvarno mi se sviđa, ali u rukama mi je češće knjiga iz narodne književnosti. Kada mi taj čuveni test prođe, obećavam da ću je završiti i da ću vam pisati kompletne utiske. :)

Svaki vikend sam provela kod kuće, jer još uvek nisam toliko jaka da izdržim dve nedelje ili duže bez roditelja i brata. Verujem da će mi u budućnosti biti lakše i da ću bez problema i duže ostajati u Novom Sadu, ali za sada se radujem svakom petku i ne možete da verujete koliko se odmorim i naspavam u tom kratkom periodu. :) Okej, ovaj vikend mi je prošao u učenju, ali ostale sam provela uživajući. Nedelja koja sledi je studijska nedelja, tako da imam svega dva - tri predavanja, ali zato imam dva testa i već večeras idem u dom. Tamo lakše učim, dok mi je kod kuće teže da se koncentrišem.


Kako ste vi proveli oktobar?
Da li vam se desilo nešto posebno?
Da li ste bili na Sajmu knjiga?
Pišite mi, volim da čitam vaše komentare. :)

  • Share:

You Might Also Like

19 коментара

  1. U oktobru sam se već potpuno navikla na srednju školu,novo društvo i profesore.Počele su pismene vežbe i usmena odgovaranja.Nije bio nešto posebno,ali rado ću ga pamtiti.Nisam bila na Sajmu ove godine :)

    littledreamer1110.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  2. Moj oktobar je bio ispunjen učenjem i mnogim predstavama te su mi počele i ligaške utakmice pa sada imam sto obaveza na sto strana.
    Mnogo mi se svidio ovaj post i jedva čekam naredne u vezi fakulteta. :)


    http://itsnina23.blogspot.ba/

    ОдговориИзбриши
  3. Drago mi je da si se uklopila i da si sve to pohvatala.
    Meni oktobar bio solidan kao i svaki drugi mjesec, kuca poso, poso kuca haha osim sto moram ucit za drzavni strucni ispit uzas xD

    Maggie's Blog

    ОдговориИзбриши
  4. Koliko jedva čekam fakultet, toliko ga se iskreno i plašim! Dok čitam ovakve postove studentski život i život u domu deluju jako kul, ali imam osećaj da se neću snaći u učenju. Ti si upisala srpsku književnost ili grešim? I kakav je raspored predavanja, je l' nešto sličan kao u školi ili ne?
    Što se mog života tiče, ja sam bila baš neaktivna na blogu, ali sam se vratila i nadam se da ću puno češće pisati postove i čitati vaše. Na Sajam nažalost ni ove godine nisam išla. Možda sledeće. :)

    introvertna-holandjanka.blogspot.com novi post

    ОдговориИзбриши
  5. Oduševljena sam tvojim smislom za pisanjem. Zaista odličan post!♥ Oktobar je za mene bio zanimljiv mesec mogu priznati. Desilo mi se mnogo zanimljivih događaja koje ću pamtiti. Trebala sam da idem na sajam knjiga međutim nešto je iskrslo i nisam otišla. Nadam se da ću sledeće godine ići!♥
    http://marijasworldblogaddres.blogspot.rs/ Novi post♥

    ОдговориИзбриши
  6. Zanimljiv post. Drago mi je što si s nama podijelila svoje mišljenje i dojam o novoj okolini i o tome kako si se snašla na faksu. :) Slike su divne.♥

    My little corner

    ОдговориИзбриши
  7. Aa toliko sam čekala ovaj post, veselim se sljedećim postovima posvećenim faksu! Drago mi je što si se uklopila i nadam se da će ti biti još ljepše. Sretno sa ispitima:D♥

    http://nevergiveup656.blogspot.hr/

    ОдговориИзбриши
  8. Uživala sam u postu, jer zaista dijelimo iste muke nazovimo to tako.
    Samo, ja živim u stanu, imam cimerice, kuhamo same, prednost u odnosu na dom je možda veća privatnost, sve je naše i za sve se same brinemo, sama sam birala tako, ali i dom je dobra opcija, zašto da ne.
    Doma sam bila do sada dva puta, više ne planiram ići do 12. mjeseca, kreću mi kolokviji i kao što kažeš, kući stvarno ne mogu učiti, a i meni je daleko, skoro 5 sati vožnje imam, samo gubim vrijeme na to, ali se radujem svaki put ponovnom susretu sa obitelji, trenuno s nestrpljenjem isčekujem 2.12. da mogu radosno poći kući, pa bar na dva dana. ☺♥

    ОдговориИзбриши
  9. Oktobar je pun obaveza.Nažalost ni ja nisam stigla otići na sajam.I mogu ti iskreno reći da su slike divne i da divno pišeš <3 milina je čitati tvoje postove :*
    http://beautyworld830.blogspot.ba/

    ОдговориИзбриши
  10. Jao sad si me podsetila na moje bruucoške dane :) Tako si divno sve opisala da sam sve ponovo proživela :)
    Moj oktobar je prošao u znaku portesta i borbe za prava studenata ali mi je to donelo mnoga nova poznanstva sa studentima koji nisu na mom smeru ili koji su mlađe generacije. Drugi najbitniji oktobarski detalj je ''Milion razloga'' ali to već znaš :) Nisam posetla sajam, izbegavam ga zbog gužve već nekoliko godina, kad bi bar duže trajao.. :)

    ОдговориИзбриши
  11. Lep post,hvala ti što si sa nama podelila prve utiske,i želim ti svu sreću na fakultetu :)
    Moj oktobar je prošao u učenju i popodnevnom dremanju, jer prva smena je divna :)

    Izašao je novi post: pineapllecakee.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  12. Oktobar mi je jako sporo prolazio. Skoro svaki dan nam je bio ispunjen testovima i odgovaranjima. Nisam bila na Sajmu knjiga, ali je bila moja sestra i kupila mi je dugo iščekivanu Onlajn devojku na turneji. Još uvekje nisam počela da čitam, zbog testova ali mislim da je odlična kao i prvi nastavak. Mislim da me znaš iz prvih blogova, ali opet sam ga obrisala i počela sam novi. Molim te poseti ga i ostavi utiske o mom blogu.

    lifeinmystyle311.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  13. Oktobar je jako brzo proleteo, ali zahvaljujuci fotografijama koje sm zabelezila tog meseca, mogu reci da je bio izuzetno lep mesec! Ja, nazalost, nisam posetila ovogodisnji sajam knjiga, ali sam sebe pocastila sa nekoliko dobrih knjiga iz Vulkana, kao sto ces i ti sebe..Cisto kako bih ublazila cinjenicu da nisam mogla prisustvovati tom dogadjaju. Ovaj post je zaista divan, i zamisljam sebe na tvom mestu i kako cu jednog dana ja morati kroz sve to d prolazim. Uzivala sam citajuci! :) <33

    ОдговориИзбриши
  14. Predivan post draga Anja,drago mi je da sve tece po planu <33!Bila sam na Sajmu i pokupovala sam podosta dobrih knjiga <33!!Divne su fotke,jedva cekam naredne postove :)!

    novi post perfecthigh136.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  15. Divne fotke, inače željno iščekujem tvoje ''studentske postove'', jer su mi uvijek zanimljivi, jer ću i sama uskoro postati student. Imam jedan prijedlog za tebe, a to je da napišeš post o tvom fakultetu, smjeru i predmetima :D

    dnevnadozabloga.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  16. Steta sti nisi posetila sajam, ali znaj da mi je neizmerno drago sto si se sjajni snasla i ve tece kako treba. Jedva cekam jos postova o studentdkom zivotu, jer ne samo da su novi za tebe, vec u za nas, koji te pratimo i prohvatamo sve sto nam bolje problizis. :))
    novi post:Teen Queen

    ОдговориИзбриши
  17. Oktobar je bio sasvim okej. Posto sam prva srednje, vec sam se navikla na sve i super je. Ja sam u ucenickom domu i prelepo jee. Imam 5 cimerki i vecinom se dobro slazemo, hrana je kao kod kuce, ali takodje samo kuci vikendom mogu da se odmorim..
    Bila sam na sajmu knjiga, prvi put, i bilo je predivnoo. Definitivno cu nastaviti da idem svake godine.. Bas steta sto ti nisi mogla da odes, jer pi tvom blogu vidim da mnogo volis knjigee..

    ОдговориИзбриши
  18. Oktobar je bio sasvim okej. Posto sam prva srednje, vec sam se navikla na sve i super je. Ja sam u ucenickom domu i prelepo jee. Imam 5 cimerki i vecinom se dobro slazemo, hrana je kao kod kuce, ali takodje samo kuci vikendom mogu da se odmorim..
    Bila sam na sajmu knjiga, prvi put, i bilo je predivnoo. Definitivno cu nastaviti da idem svake godine.. Bas steta sto ti nisi mogla da odes, jer pi tvom blogu vidim da mnogo volis knjigee..

    ОдговориИзбриши
  19. Jako zanimljiv post. A i blog ti je divan<3
    Pratim te, pa ako želiš da uzvratiš
    http://mysweetescapemasha.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши