Maturska groznica: Šta da upišem?

By Anja Miii - уторак, април 05, 2016

Kako sve češće dobijam poruke u vezi nedoumica koje muče male maturante, odlučila sam da, kao i svake godine, izdvojim nekoliko postova u kojima ću se dotaći, nadam se, svih tema koje vas interesuju. Ova serija postova nosiće oznaku Maturska groznica, a postovi neće izlaziti jedan za drugim, već na otprilike nedelju - dve. Danas obrađujemo jedno od najčešćih pitanja: Šta upisati?



Odluku o tome šta ću upisati donela sam one večeri kada sam sa drugaricom i našim mamama popunjavala listu želja. Sat vremena sam lupkala hemijskom po stolu, pregledala informator i konkurs i razmišljala da li da upišem gimnaziju ili ekonomsku. Nisam znala šta želim. Generalno, malo koje dete od 14 - 15 godina zna čime želi da se bavi u budućnosti. Svi gledaju da što pre odrade prijemni, obave upis i da se prepuste čarima letnjeg raspusta. Na kraju, već nervozna i sa premalo strpljenja, ispisala sam identičnu listu želja kao i moja drugarica. Prve četiri želje svi smerovi iz ekonomske i peta želja gimnazija. Naravno, sa više bodova nego što mi je trebalo, upala sam u smer koji je bio prvi na mojoj listi želja. Upala sam u istu školu sa nekoliko osoba iz bivšeg odeljenja i još nekoliko iz drugih odeljenja. Mojoj sreći nije bilo kraja - Bože, upala sam u isti razred sa osobama sa kojima sam se družila od vrtića, to mi je u tom trenutku izgledalo kao san!
Od letnjeg raspusta preostala je sredina jula i avgust i kada je to prošlo, prvo sam otplakala misleći da neću ići u isti razred sa svojim drugaricama (jer postoje dva odeljenja mog smera), a onda sam skakala od sreće kada smo svi završili u istom razredu. 
Dani su se pretvarali u mesece, meseci u godine i sada smo maturanti. Ne kajem se što sam upisala ovu školu, jer u tom periodu života zaista nisam znala šta zapravo želim da radim u budućnosti. Da sam sada osmi razred, bez razmišljanja bih se opredelila za gimnaziju, ali i dalje ne smatram da je ona najbolji izbor za sve, pa čak ni za one koji ne znaju šta žele posle srednje škole.


1. Ne upisuj ono što upisuju tvoji najbolji prijatelji!

Ako nekoliko drugarica upisuje medicinsku, a ti ne podnosiš medicinu, nemoj da pođeš u tom smeru. Veruj mi, za par meseci ćeš proklinjati sebe što si bila glupa i što si upisala ono što te ne zanima. U koju god školu da odeš, na početku će ti biti teško i neobično, dok se ne oklopiš u novu sredinu, ali onda ćeš steći nove prijatelje i nećeš se osećati usamljeno. A drugarice ćeš svakako moći da viđaš. Posle škole, vikendima, tokom raspusta. A tu su i telefoni i možete da budete na vezi u svakom trenutku. :)

2. Ne opredeljuj se za gimnaziju ako je tvoj prosek konstantno oko 4.00 i ispod!

Gimnazija je teška. U njoj učiš sve predmete koje si učila u osnovnoj, ali bar duplo obimnije. Ako se u osnovnoj nisi dovoljno trudila, verovatno to nećeš raditi ni u gimnaziji. A posle gimnazije po svaku cenu moraš da upišeš fakultet kako bi imala neko zanimanje. Bolje se opredeli za neku stručnu školu posle koje ćeš imati zanimanje, a posle koje ćeš moći da upišeš skoro bilo koji fakultet koji ti se sviđa, ako to budeš želela. :)

3. Ako živiš u mestu u kome ne postoji srednja škola, razmotri više opcija!

Prvo i najvažnije - moraš da razgovaraš sa roditeljima o tome koliko novca mesečno mogu da izdvajaju za tvoje školovanje. Ako je ta količina novca poprilično ograničena, najbolje je da razmotriš najbliže gradove. Do njih ćeš moći da dolaziš autobusom, uz đačku mesečnu kartu koja ne bi trebalo da bude skuplja od oko 4.000 dinara ako je udaljenost do 30 km. S druge strane, ako su tvoji roditelji spremni da izdvoje više novca, razmisli o boravku u domu u nekom većem gradu. U većim gradovima imaš bolji izbor škola. Dom mesečno košta oko 5.000 do 5.500 dinara, ako dolaziš kući svakog ili svakog drugog vikenda to je otprilike još polovina te sume, a potreban ti je i džeparac koji će morati da ti daju na mesečnom ili nedeljnom nivou. Dakle - važno je da pričaš sa njima i da vidiš šta oni misli i koliko finansijski mogu da podrže tvoje školovanje.

4. Ako se dvoumiš - raspitaj se!

Sigurno poznaješ osobe koje idu ili koje su išle u školu koju ćeš možda upisati. Slobodno ih pitaj kakva je škola, kakvi su profesori, koliko se uči, koliko slobodnog vremena imaš, kakva je matura na kraju srednje škole, za šta se tačno obrazuješ u tom smeru i sl. Naravno, nikada ne treba potpuno da se oslanjaš na tuđa iskustva, jer smo svi mi drugačiji, drugačije učimo i pristupamo gradivu, profesori su drugačiji (neko traži više, neko manje) itd. Ipak, treba da se raspitaš i da na kraju staviš na tas prednosti i mane škola ili smerova koje ti se dopadaju i da tako doneseš odluku.

5. Saslušaj mišljenje svojih roditelja!

Moji roditelji su bili poprilično neutralni, mada su potajno priželjkivali da upišem ekonomsku. Nikada im se nije dopadala gimnazija, baš zbog toga što nikada ne mogu da znam da li ću kroz četiri godine želeti da nastavim da se školujem, da li ću se promeniti, da li ću postati manje odgovorna, da li će biti u stanju da me školuju i sl. Sa stručnom školom je ipak nešto drugačije. Zato obavezno saslušaj svoje roditelje, ali nikada nemoj u potpunosti da se osloniš na njihovo mišljenje. Oni su tu da te posavetuju, ali odluka je tvoja. :)

6. Odaberi sistemom eliminacije!

Na jedan papir ispiši sve škole i smerove koje si u mogućnosti da upišeš, tj. za koje imaš dovoljno bodova, koje su na određenoj udaljenosti od mesta gde živiš i sl. Potom precrtavaj ono što ne možeš ili ne želiš da upišeš. Na kraju ćeš doći do nekoliko mogućnosti i neka ti u izboru pomognu tvoje sklonosti, saveti profesora i roditelja.

7. Ako još uvek nisi siguran, uradi TPO!

Bilo bi vrlo poželjno da odradiš TPO (test profesionalne orijentacije). Tako ćeš na najbolji način videti šta ti odgovarara i prema čemu imaš posebne sklonosti. Ja sam ga radila i u osnovnoj, i sada u srednjoj školi i stvarno je od koristi. Najviše sklonosti imam ka pomaganju ljudima (psiholog), druga sklonost mi je ka književnosti itd. Obe stvari su nešto što stvarno volim, tako da test ne laže. :)


Nadam se da ćete doneti najpametniju odluku. Moguće je da ćete se kroz određeno vreme pokajati, ali ko zna zašto je to dobro. :) Srednja škola će proći za čas, a onda će pred vama biti mnogo važniji izbor - izbor fakulteta. 

Da li ste već odlučili šta ćete upisati?
Ako ste već srednjoškolci, u koju školu idete i da li se kajete što ste je upisali?
Podelite svoja iskustva u komentarima, pomoći ćete malim maturantima koji se još uvek dvoume. :)


  • Share:

You Might Also Like

38 коментара

  1. Anjice,predivan post!Ja ove godine idem u srednju skolu i ovaj post mi je zaista pomogao.Ja sam inace od prvog razreda uvek bila 5.00 tako da..
    A i ipak mi je gimnazija najbolja,ovde u mom gradu imamo srednju skolu u kojoj imas gimnaziju,skolu za kuvare i ne znam za sta jos,a mene nista od toga ne zanima osim gimnazije.

    ОдговориИзбриши
  2. Odlican post.Ja sam tek sesti rared ali vec razmisljam o ovome.Ja sam uvek odlicna,nesto manje od 5.00 tako da mislim da sa upisima necu imati problema :).

    mywonderland-xoxo.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  3. Nemam pojma sta cu upisati jer sam tek 5. Razred. Mozda jezicku ili matematicku gimnaziju... Tvoji saveti su uvek savrseni! <3

    Misseslandy.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. matematicka je preteskaa

      Избриши
    2. Hvala ti puno! Ne opterećuj se još uvek, imaš dosta vremena, promenićeš mišljenje još sto puta do tada :) :*

      Избриши
  4. Odličan post i jako koristan! Kao što možda znaš, prvi sam razred gimnazije i nisam se pokajala zbog odluke da upišem gimnaziju. Upoznala sam sjajne ljude i sa skoro svima imam sjajan odnos. Ni škola nije loša. Nije previše zahtevna i, s obzirom da još uvek nisam sigurna koji ću fakultet upisati, smatram da je gimnazija pravi izbor. Naravno da se dosta uči, ali već sam stekla radnu naviku u osnovnoj, pa mi to ne pada previše teško. Tako da su svi moji utisci pozitivni. Iskreno, mislila sam da će mi ove četiri godine biti prava noćna mora, ali sam pogrešila. Još jednom, post je odličan! ❤

    http://aleksandrasmagicalworld.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno! Srećno u nastavku školovanja, mada sam sigurna da tebi ništa neće predstavljati problem s obzirom na to da voliš jezike i generalno školu u koju ideš :) :*

      Избриши
  5. Pomoć: imam dva smera koja mi idu podjednako dobro, a po udaljenosti mi je sve jedno šta ću upisati, a ni prosek mi ne stvara problem. Šta da upišem? Smerovi: književnost ili gluma?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako voliš glumu, ali nisi imala neko veće iskustvo (dramske sekcije, predstave u kojima si glumila itd.), mislim da je književnost bolji izbor. U međuvremenu, tokom srednje škole, možeš da se priključiš nekoj dramskoj sekciji, pa ako ti to bude dobro išlo, uvek postoji mogućnost da se posle srednje opredeliš za glumu ili da se time prosto baviš u slobodno vreme. :) Ja sam više za književnost kao zanimanje, a glumu kao hobi, ali konsultuj se sa roditeljima, prijateljima i drugim osobama koje te poznaju i koje su ti bliske. :)

      Избриши
  6. Odlican post Anjice!Ja sam 7.razred,ali vec znam da cu upisati gimnaziju.Moguce da ce to najpre biti filoloska.Saveti su sjajni kao i sam post i slike :) <3

    anjasworld1.blogspot.rs--->novi post kod mene

    ОдговориИзбриши
  7. Iako imam još dve godine,svi su nam rekli da već počnemo razmišljati.Ja sam doista tužna što ću ići u jedan veliki grad,gdje će ići samo jedan dečko iz napšeg odjeljenja.Želim azvršiti medicinsku,i onda za forenzičara.Vjerojatno neki smjer u kojem neću morati stare babe presvlačiti!Imaš savjeta,pliz odgovori,treba mi ta pomoć??

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Super je zavtsiti medicinsku, ali hocu da ti kazem da je jako ruzno da pricas kako si srecna sto neces presvlaciti starija lica. Nije u redu da pricaa lose o njima, prvo iz postovanja, a drugo jer je i tebe neko nekada presvlacio, a mozda ce ti za to trebati pomoc i kad ostaris, a ne bi ti bilo lepo da te se mladi gade, zar ne?

      Избриши
    2. Mislim da je prerano da razmišljaš o tome. Svi koji kažu da već od petog - šestog razreda treba razmišljati o srednjoj - greše. Ni sa 14 - 15 godina nisi sposobna da doneseš najispravniju odluku, a posebno ne sa 12 - 13. Za sada nemoj da razmišljaš o tome, sačekaj da pođeš u osmi razred. Bićeš zrelija i sigurno ćeš razmišljati drugačije nego sada. :)

      Избриши
  8. Divan post draga Anja ❤️!Tvoji postovi I maturi su mi bas dosta od koristi I mnogo mi znaci da citam misljenje nekog iskusnog ❤️!Hvala ti na savetima ❤️!

    ОдговориИзбриши
  9. Moja odluka je pala na gimnaziju, jer mi se čini super osnovom za daljnje fakultet koji cu namjeravati upisati. :)

    ОдговориИзбриши
  10. Upisala sam ekonomsku i ne mogu reci da se kajem jer mi se stvarno nije islo u gimnaziju a posebno ne medicinsku, ali i ovu skolu ne volim. Al prezivecu jos 3 godine i onda cu upisati bas ono sto zelim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Upravo tako i ja razmišljam. Ekonomija nije ono što volim, ali znam da ću uskoro upisati ono što stvarno volim, pa time sebe ohrabrujem :)

      Избриши
  11. Ja sam sada mali maturant, i samim tim sto se taj kobni prijemni blizi sve sam vise nervozna, sto je verovatno i normalno. Odlucila sam se za gimnaziju, i to je tako sigurno, a upisacu najverovatnije prirodni smer, jer mi lakse ide matematika nego istorija. Gimnazija je za mene najbolji izbor, jer sam djak koji to moze podneti, a pritom znam da moram zavrsiti fakultet.
    Medjutim, posto zivim u Beograd koji ima nekih dvadesetak gimnazija idalje se dvoumim koju upisati. Realno svu sve gimnazije slicne, ali postoje ipak neki kriterijumi. Da li upisati najblizu skolu, srednje tezine i zavrsiti je lagano ili upisati nesto dalju gimnaziju koja se smatra preteskom, ali ti nekako bas zelis u nju. Imas neku preporuku?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Anja će ti odgovoriti bolje od mene, ali kada bih se pitala, upisala bih gimnaziju srednje težine. Gradivo je verovatno slično, a kriterijumi ocenjivanja su lakši nego u toj preteškoj gimnaziji, predpostavljam. Smatram da ćeš sa srednjom težinom imati dovoljno znanja i energije za fakultet. Dok te preteške škole često znaju da umore učenike jer će im se u nekom trenutku smučiti učenje pa neće imati volje za fakultet. Ne kažem da bi ti bila takva, ali jednostavno, ponekad ipak treba izabrati lakši put, jer, realno ni on nije jednostavan, a znanje ti neće manjkati. Srećno, šta god da upišeš :)

      Избриши
    2. Slažem se sa komentarom iznad. :) Upiši gimnaziju koja nije ni previše teška, ali ni previše laka. Onu koja je suviše laka upisuju svi i svi je lako završe. Odvići ćeš se od učenja, što će se pokazati kao loše kada kreneš na fakultet. S druge strane, ne treba da gubiš živce učeći po ceo dan u preteškoj gimnaziji. Rizikuješ da se umoriš i da ti se sve smuči, kao što je devojčica iznad napisala. :) Zato definitivno odaberi gimnaziju koja je srednje težine i u kojoj ćeš učiti, ali u kojoj se nećeš preterano izmoriti i zapostaviti sve druge aktivnosti koje imaš van škole. :)

      Избриши
  12. Ja ove godine upisujem srednju školu i već znam da ću gimnaziju, pre svega jer ne znam čime bih volela da se bavim u svom životu. Mislim da će mi još 4 godine biti dovoljne da odlučim čime bih želela da se bavim dalje. Ja sam 5.00 pa mislim da neću imati problema prilikom upisivanja, ali nikad ne treba biti previše siguran :D

    Teodora's small world

    ОдговориИзбриши
  13. Upisala sam gimnaziju - matematički smer. Nisam se pokajala, no sada slušam priče drugova iz razreda i skoro svi koji su ranije bili 4.00 i ispod kao što ti kažeš a upisali su ovu školu, sada se kaju. Iskreno, gimnazija je stvarno teška. Upoređujem udžbenike sa drugim srednjim školama i razlika je ogromna već u prvoj godini (tipa ja svaku ćelijsku organelu obrađujem dva puta sedmično dok u nekim školama sve ćelijske organele ispredaju za jedan čas). Ipak, u prvom polugođu sam uspela da budem 5,00, da li će se to i sada dogoditi, ne garantujem no, za učenike koji ne znaju čime žele da se bave, a mogu da se snađu u rasporedu da nijednog dana nema odmora, gimnazija je prava škola. Tu će steći zaista zavidno znanje, samo, mislim da ne trebaju biti previše osetljivi poput mene, dešavalo mi se da preplačem ceo dan jer ne znam kako nešto da stignem. I zapamtite, gimnazija nije TOLIKO veliki bauk koliko nam se svima čini, sve se može naučiti i postići dobrom organizacijom. Maturanti, srećno!
    A i tebi, Anjice, srećno s tvojim upisom :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno! :)
      Drago mi je što si podelila svoje iskustvo sa svima nama, nadam se da ćeš i u nastavku školovanja biti uspešna kao i do sada. :*

      Избриши
  14. Super post, Anja! :D
    Odlicno je kada,kaoo iskusnija od nas, delis svoja iskustva i savete sa nama. Stekla sam neko poverenje u tebe, i iako te ne poznajem,osecam da smo kao drugarice i da mogu da verujem tvojim napisanim recima. ♡

    ОдговориИзбриши
  15. Puno ti hvala na ovom postu! Pročitala sam svaku riječ i mnogo si mi pomogla, odlični su ti savjeti i trebala bi ovakve postove češće raditi ! <3

    Vildana from Living Like V & Stalia Is BAE

    ОдговориИзбриши
  16. Pa ovako, mene je ova osnovna jako iscrpela. Sve je bilo super do sedmog,mislim da sam bila jedina u razredu koja je volela skolu.. U sedmom sam se prvi put zaljubila,popustila u vezi ucenja ali osim toga nije bilo vecih problema. U osmom,nas nastavnik fizike je otisao u penziju i dosla je nova nastavnica. Zena je odvratna Anja,ne mogu ti opisati. Dosla je i odmah je izmislila neka pravila koja ne postoje. To bodovanje na kontrolnom je uzasno! Nr zna da objasni,previse trazi i strogo ocenjuje.. NISTA GORE! Niko je ne voli,ali sada je isto toliko drska postala nastavnica hemije. Ona ne zna hemiju,to je realna cinjenica i svi to znaju ali ona i dalje radi. Moja osnovna je najteza od svih koje poznajem. Jedna drugarica se prebacila u drugu skoku,i kaze da je nasa skola 100 puta gora od njene sadasnje. Znam da je tesko,ali ja se izborim za sebe i uvek sam bila 5,00. Mozes zamislti da u celoj generaciji ima samo 12 skroz odlicnih! Ja sam bila uvek medju tih 12 ali izgleda da necu i ovu godinu. Kao sto sam rekla imacu 4 iz fizike i hemije. Dusa me boli Anja,jako se trudim ali sam se umorila. Zao mi je sto necu biti vukovac i sve,ali znam da ne bi trebalo da imam problema sto se tice upisa u srednju. Problem je sto ja zelim ekonomsku,a ta skola je preteska. Nemam nekih boljih opcija , nazalost. Najgore je sto nam je razredna jako losa,ni ne vidjamo je i ne trudi se.. I sada se ja bojim. Srednja je teska,a ja sam ionako umorna pa se bojim da ne odustanem od skole. Planiram fakultet ali nekako mi je sve to mucenje. Ne znam sta da radim, da li da upisem tu ekononsku ili ne. Smer je opsti, razmisljala sam o turistickoj,ona je mnogo laksa ali moji se ne slazu sa tim. Kazu da upisem nesto da mi ostane,tipa ekononska i medicinska,da ako odustanem od fakulteta,uvek imam sta da radim.. Kao od turisticke nema nista. Razmisljam i o saobracajnoj ali ona se malo dalje nalazi i morala bih da ustajem u 5 da bi stigla u 8 sati u skolu. Ne znam sta da radim,a blizi se jun!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Definitivno upiši ekonomsku. Nije laka, idem u nju i znam da je bilo dana kada sam imala toliko toga da učim i kada sam plakala jer nisam znala kako sve da postignem, ali nije ni preteška, zaista. Kada uporedim npr. medicinsku (u koju idu moje drugarice), ja stvarno nemam toliko mnogo da učim. Najteže je u prvoj godini, donekle i u drugoj, a treća i četvrta su stvarno lake. U novoj školi ćeš dobiti nove profesore i nemoj da očekuješ da svi budu super i mnogo bolji nego u osnovnoj, ali ćeš se sigurno osećati drugačije. Posle ekonomske prosto imaš neko zanimanje, čak i ako se ne opredeliš za fakultet, ali još je rano da o tome razmišljaš. Škola je stvarno dobra, stekneš znanje, a nije preteška kako si napisala, stvarno nije. :)

      Избриши
    2. Poznato mi je ovo s groznim profesorima. 12 ucenika u generaciji koji prolaze s 5.0 je i previse. U mom razredu nitko ne prolazi s 5.0 ove godine a u cijeloj generaciji ih prolazi mozda 4. Tako da je tvoja skola jos dobra. Hahah :)

      Избриши
  17. Hej Anja
    Znam da ovo nema nikakve veze sa rubrikom, ali mi treba. Znas li mozda neki program za pjesme za mobitel? Hvala :*

    ОдговориИзбриши
  18. Divan post Anjice. Sve si lepo rekla, sigurna sam da ce biti od velike koristi svim maturantima. Ja sam od onih koji su 'upali' u odeljenje 'bez ikogasvog' tj.niko od drustva iz osnovne nije zeleo ekonomsku i mislim da sam tada bila najtuznija osoba na svetu. Medjutim, sad posle tri godine, kada sve pogledam iz sadasnje perspektive, mozda je i bolje, jer vecina takvih druzenja se nazalost zavrsi, a jasam sa svojim tadasnjim drugaricama u super odnosima :) <3

    Http://mojasvastaricams.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  19. Ovo može jako puno poslužiti maturantima. Ja nekako želim u ekonomsku, ali ima još vremena do biranja moje srednje škole, tako da se još svašta može promijeniti, no ovo je moj sadašnji izbor. :)
    Anjice, imaš divne postove, slike su prekrasne, samo nastavi tako!

    Annie's secret

    ОдговориИзбриши
  20. Ja zelim da upisem gimnaziju ali mi je prosek vrlo dobar i ne trdim se uvek puno jer sam lenja za uvecenje ponekad. Mada, ne bih upisala opsti smer nego drustveno jezicki. I sad sam u velikoj dilemi ali stvarno mislim da bi trebalo gimnaziju da upisem jer posle zelim psiholoski fakultet i to me stvarno drzi.

    ОдговориИзбриши
  21. Ovaj post mi je pomogao i previše. Premišljam se između ekonomske i gimnazije. Mama navija za gimnaziju, no strah me da u gimnaziji cu zapustiti blog, ako zelim imati dobre ocijene da upišem dobar faks. Dok bi u ekonomskoj mogla sve izbalansirati no možda ne bih mogla upisati ono što želim. Iako sama nisam sigurna što želim točno raditi u životu, no sigurna sam da želim pomagati djeci.

    ОдговориИзбриши