Maturska groznica: Šiti ili kupiti haljinu + primeri maturskih haljina!

By Anja Miii - четвртак, април 28, 2016

Dragi moji maturanti, da li je i vama ova školska godina proletela? Da li ste svesni da je za mesec dana kraj i da se matursko veče opasno bliži? :) Došli smo do drugog posta u vezi mature, a danas govorim o tome da li je pametnije kupiti ili sašiti haljinu. Kroz post ću provlačiti slike haljina koje se meni dopadaju (sve su kratke, jer ja takve volim), a planiram post i za one devojčice koje ne žele da nose haljinu. Prethodni post o tome koju školu upisati pročitajte ovde.

Ja sam svoju matursku haljinu kupila, i to veoma brzopleto. Obožavam da idem u šoping, ali samo onda kada kupujem majice, farmerke, jaknice, patike i druge stvari u kojima se osećam prijatno. Haljine nisu nešto što obožavam, pa sam u kupovinu išla kao da idem na streljanje (bukvalno :D). Obišla sam više butika i na kraju sam pronašla haljinu kojom sam u tom momentu bila prezadovoljna, iako se sada najiskrenije pitam gde mi je bila pamet kada sam je kupovala. Kako ove godine imam veliku maturu i znam da neću imati živaca da idem iz butika u butik i tražim nešto što bi mi se dopalo, odlučila sam da sašijem haljinu. Još pre dve godine sam na internetu pronašla haljinu koja me je očarala, i i dalje sam zalepljena za nju. Reći ću vam samo da će biti kratka, a sve ostalo ćete videti kada prođe matura. Sledeće nedelje idem da kupim materijal, pa ću polako početi da je šijem jer je do mature preostalo oko pet nedelja. :)


KUPOVINA HALJINE

Prednost je u tome što čim vidiš haljinu možeš odmah da je probaš i automatski znaš kako ona izgleda na tebi. Ne moraš da se cimaš oko kupovine materijala i drugih dodataka koji idu uz haljinu i ne moraš da tražiš dobru krojačicu koja će ispuniti sve tvoje želje. S druge strane, ako ste kratkih živaca kao i ja, verovatno ćete poludeti već nakon što obiđete par butika, pa ćete se do kraja kupovine toliko iznervirati da ćete uzeti prvo što vam padne pod ruku. Mana je i to što, ako imate problema sa viškom kilograma, ili ste suviše mršavi, ili imate čudnu građu, nećete lako moći da nađete haljinu koja će vam idealno pristajati.


ŠIVENJE HALJINE

Najveća prednost kod šivenja haljine je u tome što na internetu možete da pronađete bilo kakvu haljinu koja vam se dopada i da zatražite od krojačice da vam napravi identičnu. Izbeći ćete naporne šetnje po gradu, haljina će biti po vašoj meri i nadamo se, ista kao sa slike. S druge strane, mana je to što vaša krojačica možda neće moći da napravi istu haljinu pa se u tom smislu možete razočarati i možda nećete moći da pronađete dovoljno dobar i sličan materijal. Mana je, ujedno i to što možda nećete moći da pronađete dovoljno dobru krojačicu. Zato se dobro raspitajte, pogledajte modele koje je do sada šila vaša krojačica i zapamtite da ne mora da znači da krojačice koje uzimaju više novca za ruke mogu da sašiju bolju haljinu od onih koje uzimaju manje novca.


Takođe, jako je važno da odredite budžet kojim raspolažete. Kada je u pitanju mala matura, nikako ne treba da bacate novac na haljine od 100 - 150 evra. Možete da nađete sasvim pristojnu haljinu za duplo manje novca. Ako ste odlučili da je šijete, ne morate da kupite materijal u najskupljoj prodavnici materijala, postoje i one u kojima su materijali mnogo pristupačniji. Kada je u pitanju velika matura, tu je već drugačije i ja ne očekujem da prođem jeftino jer je sama čipka za moju haljinu dosta skupa, ali želim da haljina bude stvarno posebna. Moja haljina za malu maturu je bila ispod 5.000 dinara, a takvih haljina je mnogo i definitivno možete da nađete predivne haljine za malo novca. :)

Da sumiramo utiske... 
Ja sam ZA šivenje haljine, jer sam stvarno jako zahtevna i ne verujem da bih tako lako i brzo uspela da nađem idealnu haljinu za sebe. Ipak, ako niste zahtevni, ništa vas ne košta da pogledate kakvih haljina ima po gradu, pa ako vam se baš ništa ne dopadne, preostaje vam ona opcija da pronađete neku super haljinu na internetu, da kupite materijal i da zatražite od krojačice da vam sašije istu. :)


Sve haljine u postu su sa sajta http://www.promgirl.com/ i one, kao što možete da vidite, koštaju od 50, pa do par stotina dolara, ali svakako mogu da vam posluže kao ideja. :) U nastavku pogledajte još neke koje sam ja izdvojila, i više i manje elegantne, a na sajtu ćete ih pronaći mnogo više.





Ako ste već imali maturu, da li se kupovali ili šili haljinu, a ako je tek imate - koju opciju ćete izabrati? :) Želim vam uspešnu kupovinu i da mi budete prelepee!

  • Share:

You Might Also Like

17 коментара

  1. Anja, jako mi se dopada post! Veoma je koristan, a ti si lepo obrazlozila i navela mane i vrline i jedne i druge strane. Ja sam prosle godine avrsila osmi razred, a haljinu nisam ni kupovala ni sila. Uzela sam sestrinu, koja je tu haljinu takodje nosila na svojoj maloj maturi. Njena je bila jako ocuvana, ja iz sale probala, kad mi se ono bas ssvidela kako mi stoji a i sama je po sebi plus jako lepa. Odlucila sam se da nju nosim, ali kada dodjem do cetvrte godine, videcu da li bih sila ili ne. Volela bih da haljina bude stvarno ,posebna i da unesem sebe u nju, pa cu nse verovatno opredeliti za sivenje. Ali otom potom, tek sam prva godina i ima vremena. ♥
    Teen Queen

    ОдговориИзбриши
  2. Predivan post Anja. Mislim da ce biti od velike koristi maturantkinajam. Ja sam za svoju malu maturu kupovala haljinu i zadovoljna sam svojim izborom, opet bih istu kupila. A za veliku maturu jos uvek me znamsta cu, imam jos godinu dana da razmislim, ali predpostavljam da cu opet potraziti neku da kupim.

    http://mojasvastaricams.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  3. S obzirom na to da mi je ove godine matura već sam počela malo da razmišljam o njoj i da se psihički, a i fizički za nju pripremam. :9 Ja ću kupovati haljinu, mada uopšte nisam ni sigurna da li će to biti haljina ili pak neki elegantni kombinezon ili pantalone, možda čak i suknja, ko će znati! Malo je reći da sam neodlučna, haha. :) <33 Predivan i jako koristan post, Anjice! :) <33

    In my heart

    ОдговориИзбриши
  4. Odličan post! Nadam se da će curama biti od pomoći.♥☺
    gabinesss.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  5. Ja sam takodje za šivenje mila, ja sam pogresila jer svoju nisam sašila jer mi je u tom trenutku bilo skupo.. Haljine su najbolje kada se kroje po našem obliku tela :)

    http://oonly4girlss.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  6. Super post!Mislim da ce bas biti od koristi nekim devojkama! :D
    ksenijinkutak1.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  7. Divan post Anja ❤️!Slazem se sa tobom.Ja sam prvo trebala da sijem haljinu pa da je kupim pa da je sijem I na kraju cu je verovatno kupiti ❤️!Kod mene se i dalje nista ne zna tako da...Verovatno ce to biti kraća haljina poput ovih sa tvojih slika.Divno i jako koristi ❤️!

    novi post perfecthigh136.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  8. Predivan post! Ja sam završna godina i ubrzo mi je matura, 23.5. tačnije. Biranje haljine je glavna tema mojih prijateljica i mene. Mogu reći da je veoma teško naći lijepu haljinu ali ne pretjerano otmjenu jer je to ipak samo ''mala'' matura tako da se ni ja ne želim previše opterećivati time niti trošiti puno novca na haljinu. Mislim da je najvažnije da se predivno provedemo ! <3


    Vildana from Living Like V & Stalia Is BAE

    ОдговориИзбриши
  9. Ja sam šila haljinu za krizmu i prezadovoljna sam, krojačica je uradila super posao. :D

    ОдговориИзбриши
  10. joj sve ove haljinice su tako preslatke *-* što se mene tiče ja bih prije kupila neku haljinu ali s obzirom da sam 1.srednje i ne razmišljam baš o tome hehe :)

    http://lamiyasworld.blogspot.ba/

    ОдговориИзбриши
  11. Anja hvala ti bas si mi puno pomogla! Gledajući ove haljina zamislila sam koju ja želim! Mislim da cu je šivati jer ce biti bas po mom ukusu.

    ОдговориИзбриши
  12. Anja, jako koristan post. Ja uskorp zavrsavam osmi razred, dosta sam sitna i odlucila sam da sijem haljinu, ali izabrala sam pogresnu krojacicu. Rekla nam je da kupimo materijal koji je bio preskup zaista, i sada se osecam krivo zbog cene, jer ona sada kaze da joj materijal ne valja. Trudili smo se pronaci onakav materijal kakav je i rekla, zeleli smo da haljina bude savrsena. Ali sada ona izgleda uzasno. Isla sam na mnogo proba i i dalje mi se ne svidja. Ukoliko slucajno pronadjem haljinu, verovatno cu je kupiti, jer od ove krojacice nema nista. Samo mi je zao utrosenog novca( i zivaca), tako da svima savetujem da dobro izaberu krojacicu.
    Veliki pozdrav i poljubac!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj, baš mi je žao što si tako prošla :(
      Nadam se da ćeš uspeti da pronađeš neku drugu haljinu, koja nije mnogo skupa. A i ako je ne nađeš, nemoj da se nerviraš, znaš da za veliku maturu moraš da pronađeš neku bolju krojačicu. Ja se iskreno nadam da će moja haljina biti onakva kakvu želim, iako uvek postoji rizik da mi se desi isto što i tebi :/
      Ljubim i ja tebe :*

      Избриши
  13. Super post, Anja. Hvala na savetima.. Ja imam malu maturu ove godine i razmisljam da li da sašijem haljinu ili nee.. Imam ideju i znam jednu krojačicu koja je stvarno odlična (već sam šila jednu haljinu kod nje i ispala je odlično).. Verovatno ću se odlučiti za šivenje

    ОдговориИзбриши
  14. Анониман9. мај 2016. 16:48

    Anja koliko dana treba da se maturama haljina šasije (za malu maturu)? Treba li 1 ili 2 tjedna? Pitam zato sto ce meni uskoro u 6, a jos nisam nista sašila... :(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I meni je početkom juna, a još nisam ni počela da šijem, tako da, nemoj da brineš. Sve zavisi od toga kakva je haljina i od toga koliko posla tvoja krojačica ima. U svakom slučaju, trebalo bi da završi za manje od dve nedelje, pa gledaj da u narednih par dana kupiš materijal i da počneš da je šiješ, što pre to bolje. :)

      Избриши