Kako samostalno zaraditi (ako si tinejdžer) ?

By Anja Miii - понедељак, септембар 26, 2016

U današnje vreme, kada je roditeljima izuzetno teško da svojoj deci priušte odeću, obuću, telefone, užinu i ostale potrepštine za školu, džeparac je nešto o čemu mogu samo da maštaju. Svi tinejdžeri povremeno žele da kupe majicu koju vide u izlogu ili knjigu koja je tek izašla, da odu u bioskop ili na picu sa društvom, a često nemaju mogućnosti za to. E, ja danas želim da vam preporučim par stvari koje možete da radite, a koje mogu da vam donesu izvesnu sumu novca. :)


1. Šetanje kućnih ljubimaca

Postoji mnogo sajtova na internetu na kojima možete da pogledate da li postoji neko u vašem gradu (uglavnom su to starije osobe) ko će vam platiti da mu po dogovoru prošetate/pričuvate kućnog ljubimca. Po šetnji možete da zaradite između 200 i 500 dinara, kako se dogovorite. Posao nije toliko naporan, posebno kada se ljubimac navikne na vas. :)

2. Pisanje sastava/prevođenje tekstova

Ako ste dobri u pisanju sastava, možete da zaradite i na ovaj način. Naime, postavite oglas na internetu, ostavite svoj mejl ili kontakt telefon, napišite koliko godina imate, koji ste razred ili šta studirate (važno je da budete iskreni po tom pitanju) i povremeno će vam se neko javiti. Ja sam na taj način nekoliko puta zaradila. Cene sastava se kreću od oko 300 do 500 dinara ako ne studirate ili niste završili književnost ili već nešto što ima veze sa tim, što je opet super. Novac mi je bio uplaćivan na žiro račun, pre nego što pošaljem sastav. Ako vam pisanje dobro ide, povremeno možete napuniti svoju kasicu. :) Isto važi i za prevođenje. Ukoliko dobro znate engleski, nemački ili neki drugi jezik, možete da zaradite prevodeći. :)

3. Pravljenje i prodaja nakita

Znam da sada postoji previše takvih stranica, ali i to je jedan od načina da zaradite. Svoje prve primerke možete da pošaljete blogerkama/jutjuberkama, one mogu da vas promovišu i na taj način možete da započnete svoj 'biznis'. Kreativno je i zanimljivo, a možete i lepo da zaradite. :)


4. Prodaja nepotrebnih stvari

Ako vam ne trebaju knjige od prethodnih školskih godina ili ako imate gomilu odeće i obuće koja vam je mala, zašto se ne biste rešili tih stvari? Sajtovi kao što su Kupindo, Limundo, Moje krpice vam pružaju mogućnost da prodajte sve ono što više ne koristite. Pogledajte kako se kreću cene i na osnovu toga formirajte svoje. :)

5. Učite i zaradite preko interneta

Znate i sami da je mogućnost zarade putem interneta danas izuzetno velika. Možete da zaradite vrlo lepu svotu novca ako to želite i ako ste spremni da učite. Npr. blogerka i jutjuberka, sa kanala Foxy Laguna je u par poslednjih videa pričala o tome kako je ona uspela da nauči sve o grafičkom dizajnu preko interneta. Sada od toga može da zaradi. Ne mora to da bude grafički dizajn, postoje i brojni drugi načini. Malo proguglajte, informišite se i sigurno ćete pronaći nešto interesantno.

6. Fotografišite

Da, i od toga je moguće zaraditi. Ako imate dobar fotoaparat i ako imate osećaj za fotografisanje, možete da probate da fotografišete proslavu nekog bliskog iz porodice. Npr. bratov/sestrin rođendan, krštenje, godišnjicu braka i sl. Videćete kako vam ide, da li možete sve da postignete, da li znate da editujete fotografije itd. Napravite svoju stranicu na Fejsu i Instagramu i kačite fotografije. Tako vaš 'biznis' može da se proširi i možete da budete pozivani da fotografišete događaje u svom gradu. Osim toga, postoje sajtovi kao što su ShutterstockiStockphoto i drugi, gde postavljate svoje fotografijete i dobijate novac kad god ih neko kupi.


To bi bili svi moji predlozi. Nisam želela da blogovanje stavim kao predlog za zaradu, jer blog ne smatram načinom sticanja novca. Lepo je što od njega mogu da dobijem i nešto opipljivo, ali ja ga pišem jer me to čini srećnom. Nikada ne treba da ga otvarate samo zato što želite da zaradite novac. Ni to nije jednostavno. I za to je potrebno mnogo vremena, truda i ulaganja. :)

Da li i vi imate neke interesantne predloge?


  • Share:

You Might Also Like

16 коментара

  1. Anja, divno. Zaista su ovo postovi koji mnogima pomognu. Meni trenutno ne treba džeparac, jer realno ni ne trošim puno novca na užinu, koju uglavnom ponesem od kuće. Ali, ako nekad budem u situaciji da mi džeparac bude neophodan , svakako ću se vratiti i pročitati tvoje savete. Dopada mi se ideja pisanja sastava, mada ne verujem da bih sada mogla izvući novac od toga, jer sam jako mlada a i moji sastavi trenutno i ne mogu zadovoljiti mnogo. Međutim, možda ovaj način i posluži kad budem bila malo starija. :)

    alijindnevnik.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  2. Sjajne ideje. Neke od ovih stvari sam i sama radia dok sam bila tinejdžerka. Već nekoliko meseci planiram da počnem sa izradom nakita jer to jako volim da radim, ali nikako da pronađem vremena. :)

    Fashion, Beauty and Style

    ОдговориИзбриши
  3. Odlični su ti savjeti. Ja također smatram da blog nije samo za zaradu i oni koji ga otvore u tu svrhu jednostavno ne zanaju što zapravo vrijedi.♥♥♥

    http://klakxy.blogspot.hr/

    ОдговориИзбриши
  4. Divan post, svi savjeti su originalni i moguće isplativi. ❤

    ilvasworld.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  5. Divni saveti jano,odlican post!♥

    ksenijinkutak1.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  6. Kako dobro zvuči zaraditi da nekome napišeš sastav i fotografiraš. Meni je moj đeparac u redu, dobijem nešto iz Avona (popusti), nekada prodajem neke narukvice. A i svaki dna mi od đeparca za hranu ostane nekoliko kuna, pa se skupi :)

    ОдговориИзбриши
  7. Oduševljena sam postom! Obično su postovi sa ovakvom temom svi puni sličnih ideja, ali tvoje će mi stvarno mnogo pomoći <3.

    ОдговориИзбриши
  8. Stvarno super i korisni savjeti Anja!
    Mladima zaista i sitniš puno znači kada su samo na džeparcu, jednostavno je bolji osjećaj kada sam zaradiš nešto novca, kada znaš za što si se potrudio, nego kad dobiješ sve servirano.
    Sigurno će mnogi pronaći inspiraciju upravo ovdje. ☺

    ОдговориИзбриши
  9. Oduševljen sam Anja! :)
    Mada što se tiče ovih raznoraznih sajtova, ja zaista nisam za to, pogotovo ove sa slikama. Zvučanje sastava zvuči jako zanimljivo i uzgred prvi put čujem za to, možeš li nam ispričati malko više o tome, hm? :)
    Inače jedna od originalnijih ideja koje sam video!

    ОдговориИзбриши
  10. Jaoj, pa ovo je stvarno super. Mislim da bi pisanje sastava za mene definitivno bila najbolja opcija, nekako mi je to oduvek ležalo, hehe. :) Sjajne fotke, Anjice <33

    Marsyly

    ОдговориИзбриши
  11. Super post,veoma koristan za sve nas tinejdzere! Ako nekada nekom zatreba naravno.. :)

    Ljuimm te :*

    ОдговориИзбриши
  12. Predivan post! Jako je sveobuhvatan i korostan, a prvenstveno mi se dopada sto si blogovanje izdvojila od navedenih stvari. Svaka cast! ♡
    Teen Queen

    ОдговориИзбриши
  13. Anja draga, odlican post zaista. Slozila bih se sa svime sto si navela, ovo su zaista nacini preko kojih se moze doci do novca.. Vrlo poucan i koristan post. Veliki sam ljubitelj pasa a nikada mi nije palo napamet da svoju ljubav prema njima mogu i da unovcim. Takodje sam dobra i u jezicima i odlicno mi ide i pisanje i prevod a nisam se setila da to mogu da pretvorim u mali posao.Zaista odlicni saveti i hvala ti na njima.

    thestoryofagothic.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  14. Toliko mi je drago sto cesto pises ovakve postove Anjice, verujem da mnogima i pomognu. ♥ Odlicni predlozi, mislim da je za mene najvise setanje pasa ili pisanje sastava, hah. :D

    eslyisworldview.blogsport.com - kampanja

    ОдговориИзбриши
  15. Odličan post zaista, ovakvo nešto je zaista bilo neophodno da neko napiše, mislim da je zadnja opcija i najbolja, jer poznajem neke osobe koje imaju profesionalne aparate, a tinejdžeri su i zaista zaruđuju od toga, što je predobra stvar, definitivno sve navedene stvari mogu donijeti određenu sumu novca, potrebna je samo naša volja

    dnevnadozabloga.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  16. Odličan i vrlo koristan post
    anitalovesbeauty.blogspot.com

    ОдговориИзбриши