10 stvari koje treba da znate pre nego što otvorite svoj blog!

By Anja Miii - четвртак, новембар 12, 2015


Blogovi na našim prostorima i dalje nisu dovoljno popularni i rasprostranjeni. Većina devojčica, devojaka, žena, radije će otići na Jutjub i pogledati video neke strane ili domaće jutjuberke, nego što će ući na nečiji blog, ma koliko on kvalitetan bio. Blogovi prosto nisu dovoljno ispromovisani, a mnoge blogerke pišu godinama, bez bilo kakve materijalne nadoknade za to. Neke devojke, koje vode lifestyle blogove i pišu povremeno, najčešće i ne očekuju zaradu, ali one koje bloguju svakodnevno, koje se svakodnevno fotografišu i koje troše mnogo novca na recenziranje proizvoda svakako zaslužuju da im se novac na neki način, njihovim radom, vrati. Često dobijam mejlove sa pitanjima: da li zarađuješ od bloga, posle koliko vremena je moguće dobiti prvu zaradu, kako ostvariti saradnju, koliko je vremena, truda i strpljenja potrebno, odakle crpiti inspiraciju ili kako izbeći loše komentare? Potrudiću se da vam odgovorim na sva ova pitanja. Očekujte duži tekst, ali ako vas ne zanima svaka pojedinost, skačite sa tačke na tačku. :)

1. ZARADA

Ja od pisanja bloga nemam apsolutno nikakvu materijalnu korist. Tačno je da imam dosta pregleda i popriličan broj čitalaca, ali to je nedovoljno i ja sam toga svesna. Verovatno ću jednog dana, ako nastavim uzlaznom putanjom, imati neku nadoknadu za ovo što radim, ali rano je govoriti o tome. Pretpostavljam da je potrebno nekoliko godina ulaganja kako bi se to na neki način vratilo.
Najiskrenije - nemojte da otvarate blog ako vam je zarada primarni cilj. Do nje i onako neće doći tako brzo. Potrebno je mnogo vremena i pre svega mnogo truda, više nego što uopšte i možete da zamislite. Blog treba da otvorite samo ako volite da pišete i ako će to biti vaša oaza mira i slobode. Ako dođe do zarade - još bolje, ali ne opterećujte se time.

2. SARADNJE

Saradnje su super način za dobijanje besplatnih stvari ili čak novca, čime se devojkama na neki način isplaćuje trud koji su uložile u postove. Međutim, ja saradnje ne volim. Za više od godinu dana blogovanja, imala sam svega 2 - 3 saradnje, jer ne želim da se moj blog svede na wish liste, gomilu dobijenog nakita, kozmetike koju moram da recenziram itd. Kao što sam pomenula, ovaj blog je moja oaza mira, mesto na kome pišem sve što mi padne na pamet i sve što mi je interesantno, a saradnje su obaveza! Ti prosto moraš da, ako ih prihvatiš, izađeš u susret zahtevima kompanija, koji ponekad nisu u redu. Okej - nekim devojkama je važno da održavaju saradnje sa stranim kompanijama, prvenstveno jer se na blogu prevashodno bave outfit postovima, a to je način da dobiju garderobu koju će obući i slikati (i to je super), ali koja je svrha konstantnog dobijanja nakita ili nekih drugih sličnih sitnica? Meni je neinteresantno da konstantno zatičem takve postove. Povremeno da, često ne.
Uvek možete da pitate Instagram profile ili strane sajtove za saradnju, ali nemojte to raditi prečesto. Ja, kao čitalac, ne volim to, a sigurna sam da ni drugima nije najinteresantnije.


3. REKLAMIRANJE

Svaki početak je težak. Ne možete da očekujete vrtoglavo visok broj čitalaca za par dana ili par meseci. Ja sam prešla broj od 300 čitalaca, ali blog vodim nešto manje od godinu i po dana, što znači da je staza do ovog broja čitalaca bila duga.
U redu je da ostavljate link svog bloga kada komentarišete tuđe postove, ali jako je ružno da to radite samo kako bi se reklamirali, a ne ispoštovali i iskreno prokomentarisali tuđi post. Gledajte da link ostavljate povremeno, ne uvek, jer je ipak najvažnije pisati kvalitetne postove. Čitaoci, nekako, uvek pronađu put do vašeg bloga.

4. INSPIRACIJA

Mnoge devojke započnu blog jer su pune ideja, a blog je idealno mesto za prenošenje istih. Međutim, te ideje se iskoriste, i šta onda? Pokazali ste omiljene lakove, omiljene komade šminke, svoje rutine, o čemu dalje pisati? Jako je važno da se ne forsirate time da morate, po svaku cenu, izbacivati postove svakog ili svakog drugog dana. Čemu to, ako će svaki drugi post biti tag ili lista želja? Pišite ako treba i jednom nedeljno, ali neka to bude kvalitetno. Motivaciju pronalazite u idejama vaših omiljenih jutjuberki ili blogerki, na Pinterestu, u časopisima, na Instagramu. Pišite nonšalantne postove i komentarišite aktuelne teme. Ideje su svuda oko vas samo ako ste voljni da uložite trud u fotografije i pisanje.

5. FOTOGRAFIJE

Što bolje fotografije imate (uz kvalitetan tekst), to ćete privući veći broj čitalaca. Međutim, važno je napomenuti da dobre fotografije ne prave samo profesionalni fotoaparati. Važna je svetlost, dobra podloga i nešto dara koji prirodno imate ili nemate. Ja imam poluprofesionalni fotoaparat koji pravi stvarno dobre fotografije. Međutim, nisam ga oduvek imala. Pre njega sam fotografisala telefonom. Gotovo svi imamo telefone od bar 5 mp, a ta kamera može da napravi pristojne fotografije. Uvek slikajte na dnevnoj svetlosti, odaberite svetliju podlogu, dodajte malo efekata kako bi fotografija bila svetlija i spremna je za blog!


6. TRUD I VREME

Morate da budete svesni da blog iziskuje MNOGO truda. Od kada ga intenzivno pišem, svakog dana radim nešto. Ili fotografišem, ili pišem, ili popunjavam planer idejama. Slikam sve obroke koji lepo izgledaju. Gde god da idem, idem sa mišlju da ću o tom mestu možda pisati na blogu, pa mi trebaju fotografije. Vijam drugarice da me slikaju i tako u nedogled... Nekada satima pišem neki duži post, jer želim da bude što bolji. Nekada satima editujem fotografije jer želim da budu što bolje. Kada uz sve to dodate druge obaveze, školske ili vanškolske koje imate, dan vam traje mnogo kraće nego što bi vam trebalo.

8. LOŠI KOMENTARI

Njih nećete moći da izbegnete. Jednostavno je - nismo svi isti i ne dopadaju nam se iste stvari. Postoje oni ljudi koji zaobiđu vaš blog jer nije u sferi njihovih interesovanja, a postoje i oni koji vas hejtuju jer su besposleni, ljubomorni ili neispunjeni. Ja sam, naravno, imala loših komentara. Neke sam ignorisala, na neke sam odgovorila... Većinu je najbolje ignorisati ili izbrisati. To nije kukavičluk, samo pokazujete da vas tuđa, loša mišljenja, i destruktivne kritike, ne interesuju. Nemojte da vas takvi komentari obeshrabre. Bilo ih je i biće ih, to je sasvim okej i samo dokazuje da je vaš rad zapažen.

9. FINANSIJSKA ULAGANJA

Jako je teško voditi blog ako niste spremni da finansijski ulažete u njega. Prosto je neophodno probati neki novi proizvod, kupiti neke nove komade odeće za fotografisanje, kupiti hranu koja će lepo izgledati na slici itd. Sve je to na teretu roditelja, jer nam oni daju džeparac i uopšte novac za kupovinu stvari koje su nam potrebne. Morate da uvedete roditelje u ono što radite kako bi znali zbog čega nešto kupujete češće i više nego do tada. Naravno, ovo se odnosi na nas tinejdžerke, koje idemo u školu i prosto živimo od onoga što nam roditelji daju.

10. PODRŠKA RODITELJA I PRIJATELJA

Kao što sam već pomenula, roditelji nas u najvećoj meri finansijski podržavaju, ali pre svega nam je važna njihova moralna podrška. Važno je da znaju šta to radimo, koliko nam je to važno, važno je da prate ono što radimo itd. Prijatelji tu takođe zauzimaju važno mesto. Moji prijatelji čitaju moj blog, slikaju me kada je potrebno, imaju razumevanja kada ja nešto moram da slikam dok smo zajedno, upućuju mi konstruktivne kritike itd.


Nadam se da sam napisala sve što je neophodno. Naravno, napomenuću da ja nisam veliki i profesionalni bloger, ne zarađujem od ovoga što radim i ovo su samo moji saveti na osnovu dosadašnjeg iskustva. Nadam se da će početnicima biti od pomoći, jer bih to iskreno volela i to je zapravo najveći cilj pisanja ovog posta. :) 


  • Share:

You Might Also Like

31 коментара

  1. Bogovski si ovo napisala, kao i svaki post i ne sumnjam da će pomoći nekome ;)

    ОдговориИзбриши
  2. Slazem se svim stvarima koje si napisala.Ne treba zapoceti blog radi novca.Naravno,roditelji moraju biti upuceni u to sta radimo,jer bi nam tako i sami oni dali podrsku.Mislim da si vecini kao i meni pomogla ovim postom☺

    ОдговориИзбриши
  3. Odlican post!!!!!!!!Sve savrseno napisala i slazem se sa tobom!
    joxykutak22.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  4. Predobar post Anja, prvenstveno koristan novim blogerima. Ja mrzim kada vidim blogove koji su pretrpani saradnjama sa kompanijama, jer pisu uglavnom neiskreno, samo o hvaljenju kompanija. Takodje smatram da ima premalo zainteresovanosti za blogovanje kod nas, ako neko zeli da zaradi, postane popularan mora da ide na youtube.

    ОдговориИзбриши
  5. Vec sam sve ovo znala ali sve u svemu post je jako dobar i smatram da ce mnogima pomoci, a posebno onima koji zele da uplove u '' blogerske vode ". Uglavnom i ja ne volim te postove koji su u vezi saradnje jer ne znam, deluju mi neiskreno i ne usudjujem se da probam taj proizvod. Mada kao sto Kaca ima takve recenzicije mi se puno dopadaju i smatram da je ona iskrena pa od nje nadjem stosta toga novog. ;D

    ОдговориИзбриши
  6. Ovo jako puno pomaže. Naročito meni jer ja imam svea par meseci blog. Prirastao mi je srcu,i često ni ne gledam čitaoce ili preglede. To mi nije tako bitno. Jedino što je meni bitno jeste da uživam dok pišem postove,počela sam čeśće fotografisati i posmatram svet sa neke druge i čarobne strane. Mama me podržava,iako većina moje porodice ne zna pravo značenje ili šta je blog. No meni je bitno da znam da su oni iza mene. Tako imam veće samopozdanje. Ja nisam imala nijednu saradnju,jer me to ne privlači i ne želim još raditi te tipove postova. A nikad nisam ni pomišljala o zaradi,dok sam otvorila blog. Moj jedini cilj je bilo druženje sa blogerkama i čitanje različitih postova. Uživam u čitanju postova,jer tada imam priliku da sagledam svet iz perspektive te autorke. Savršen post,Anja !


    alijindnevnik.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  7. Ovaj post je baš pogođen haha,super !

    www.mdiaryonline.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  8. Ovaj post me je ostavio bez teksta! Slazem se apsolutno sa svim. Od saradnja koje cine da blog postane monoton i dosadan, do potrebe za podrskom. Ja sam vise od godinu dana pisala, a da niko od mojih prijatelja nije znao za to. Sada vecina zna i prati ono sto radim, a i podrzavaju me i hvale 😊
    Jos jednom cu reci da je tekst savrsen, koristan i sveobuhvatan. Svaka cast!

    ОдговориИзбриши
  9. Ovo je odlično,najstvarnije.Puno i mi pomogla kako da poboljšam blog i gdje da zapravo tražim inspiraciju.Curo,svaka ti čast.Sve pohvale! :)
    http://lmpositiveworld.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  10. Sjajan post, Anjice!♥ Dala si stvarno divne savete koji ce pomoci mnogima. A i u mojoj glavi si stvorila jedan potpuno drugaciji ugao gledista.♥ Svaka cast!♥

    ОдговориИзбриши
  11. Predivan post Anja!Sve sto si napisala mi je jako pomoglo,jer sam imala dosta nedoumica oko date teme ♥!Uopste ne volim blogove koji rade iskljucivo saradnje,jer vec posle par postova dosadi.Takodje je jako vazno da imamo moralnu podrsku roditelja.Imam blog nekoliko meseci,i jako sam zadovoljna uspehom.Kada sam napravila blog,rekla sam najboljim drugaricama.Tek pre par dana shvatila sam da mnogo vise njih prati moj rad i podrzavama me.Zaista predivan osecaj :)!Jos jednom predivan post <3!!!

    ОдговориИзбриши
  12. Ovaj post je apsolutno savrsen! Zao mi je sto nisam naletjela na neki slicni prije nego sam napravila vlastiti blog, s obzirom da bi mi sve ovo zbilja mnogo pomoglo. Slazem se da nam zarada ne bi trebala biti glavni motiv jer uopce nije zagarantirana, najvaznije je voljeti ono sto radis. Zasad nemam profesionalnu kameru, ali pokusat cu ustedjeti za nju na neki nacin. Slazem se s tobom, negativni komentari nas ne bi trebali natjerati da odustanemo. Normalna kritika je sasvim u redu, ali nekakve besmisene uvrede su samo plod ljubomore. Sve u svemu svaka cast, lijepo napisano. Tvoj blog mi se jako svidja, posjeti moj i pretplati se, uzvracam: beautybyshoppingholicgirl.blogspot.hr i sama znas koliko je svaki pocetak tezak

    ОдговориИзбриши
  13. Ostavila si me bez reči! Ovo ti je po mom mišljenju jedan od najboljih postova do sada! Kada sam otvorila blog rekla sam najboljim drugaricama, a posle par meseci za moj blog saznali su i moji roditelji koji me jako podržavaju. Sada zna još par mojih drugarica, i dobijam jakoo pozitivne komentare i to mi puno znači. Do pre nekih dva-tri meseca jedan blog je bio fantastičan, zaista je bio jedinstven, međutim sada se na njemu nalaze samo saradnje. Više i nisam baš neki ljubitelj tog bloga jer je sve postalo tako dosadno, tako jednolično. Međutim ima još dosta blogova koje i dalje obožavam i redovno pratim. Oduševila si me postom♥

    ОдговориИзбриши
  14. Da, niko nije znao za moj blog ranije, ali sada cela škola zna za ,,Iz nekog razloga famoznu Tijanu Minić", neki to shvataju kao sprdnju, a neki malo ozbiljnije. Tvoji postovi me stvarno obaraju s nogu, ti baš zaslužuješ debelu zaradu od ovoga!

    ОдговориИзбриши
  15. Baš mi se sviđa post.
    Slažem se sa svime,mada ja ne mislim da je sklapanje dosta saradnnji ono kao loše.Naravno ne volim kada je svaki drugi post saradnja,ali obožavam da vidim sta druge blogerke dobiju.

    ОдговориИзбриши
  16. Fenomenalan post Anja (samo si navela 9. stvari, ne 10., preskočila si jedno :') nema veze).. Sigurno će svima koristiti, a ja tebi želim punoo punoo sreće u daljem radu i svemu! ♥

    ОдговориИзбриши
  17. Anja, hvala ti! Ja sam početnica, i ovo mi je došlo kao šlag na tortu. Ti si jedno predivno biće, zaslužuješ zarade i zarade i zarade i zarade! Ali okej je, ti voliš ovo što radiš drugo ništa nije bitno.
    - Ako želiš, ako ti se svidi, i ako misliš da sam dobro pošela postani moj čitaoc, samo ako želiš.
    www.oonlinegirl.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  18. Predoobar post. Iako imam već dugo blog,ovo je jako koristan post,pogotovo početnicama. Uvijek super napises nesto♥♥

    http://nevergiveup656.blogspot.hr/

    ОдговориИзбриши
  19. Odličan post zaista...Delim mišljenje sa tobom što se zarade tiče jer po mom mišljenju onaj koji želi samo zaradu da vidi od bloga,ne treba ni da ga otvara...Meni jedino fali malo više podrške,ne materijalne nego moralne,jer moj blog čita samo moja najbolja drugarica..Roditelji nikada nisu ni zavirili u moj blog,jer po njihovim rečima ne žele da me proveravaju...

    Fashion Awake

    ОдговориИзбриши
  20. Jaoj Anja ti tako divno pises. Rekla si sve ono sto svi mi blogeri govorimo jedni drugima, ali na tako lep nacin... Svaka ti cast..♥♥

    Na mom blogu je novi post pa pogledaj..☺
    http://worldarounyo.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  21. Sjajan post ♥
    Ja sam bila otvorila blog,ali sam ga ugasila :( :)
    I htela sam da ostavim komentar na tvom postu za sajam knjiga,ali nesto nije htelo.
    Uglavnom tu sam htela da ti napisem da mi je zao sto se nismo srele,jer ja nisam mogla da idem i da se nadam da cemo se mozda sresti na sledecem sajmu knjiga. :) ♥

    ОдговориИзбриши
  22. Anja predvno si napisala ovaj post!Sve sto si napisala mi je pomoglo.Tvoj blog je pun inspiracija i svaki post koji napises mi se mnogo svidi a ovaj mi postaje omiljeni!<3

    ОдговориИзбриши
  23. odlično si ovo sve sročila :) slažem se sa svime 100% <3

    ОдговориИзбриши
  24. Odličan post Anja. Mnogo mi se sviđa ovaj post i svaka ti čast. :)

    http://saveti81.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  25. Odlican post,lijepo si to srocila sve.
    Saradnje su trenutno kod nas na Balkanu jedini nacin nekog sirenja i uspona,zarade jos na nasim prostorima nema,ali satisfakcija prilikom pisanja bloga je nesto sto se ne moze opisati i ne zalim sto sam otvorila svoj :*

    http://zeberry.blogspot.ba/

    ОдговориИзбриши
  26. Odličan je post, stvarno!! Sigurno će nekome pomoći!! ☺

    Novi post
    milicinkutak123.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  27. Post ti je super! Svaka čast! Sigurno će svima pomoći. ♥

    http://tasilittleworld.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  28. Ovo mi je jedan od najboljih postova povezanih s blogovanjem koje sam pročitala. Stvarno odlični i iskreni savjeti koji će mi pomoću :* <3

    ОдговориИзбриши
  29. Ovo mi je jedan od najboljih postova povezanih s blogovanjem koje sam pročitala. Stvarno odlični i iskreni savjeti koji će mi pomoću :* <3

    ОдговориИзбриши
  30. Inače me svaki tvoj post oduševi,ali s obzirom da sam i sama tek počela da pišem blog ovaj post mi je jedan od omiljenih.Ovo što si napisala,jako mi je pomoglo,jer sam,kao što sam već napomenula,tek postala deo svega ovoga.Generalno,poznajem mnoge osobe koje bi blog napravile isključivo radi zarade,ali svi znamo da je to jako teško postići i da većina blogerki piše baš iz razloga koje si navela(da vole da pišu...).Takođe,jako mi se dopada ono što si napisala za podršku od strane roditelja i prijatelja,gledam iz svog ugla.U svako slučaju divan post!

    ОдговориИзбриши
  31. Divan post! Baš vrijedi pročitati nešto ovakvo,odlična si!
    http://katyblogfirst.blogspot.hr/

    ОдговориИзбриши