20. април 2016.

#AnjaSavetuje - pitanja i odgovori; april #8

April je i vreme je za nove odgovore na vaša pitanja. Iskreno se nadam da sam odgovorila na sve, a ako nisam - ne zamerite mi. Pišite mi ponovo, u komentarima ili putem mejla, na Fejsu, Instagramu - gde god želite. :) Do sledećeg meseca i novog posta iz ove rubrike, ljubim vas sve! :*Ti imaš samo 12 godina i trenutno si u periodu fizičkog razvoja. To što sada imaš 'nabijene' noge, ne znači da će one zauvek biti takve. Naime, ako prestaneš da radiš stvari koje su dovele do toga, mišići na nogama će ti se verovatno opuštati i vraćati u prvobitno stanje. To ne znači da treba da se odrekneš vožnje rolera, bicikla ili drugih aktivnosti. Slobodno radi ono što voliš, ali ne preteruj. Umesto toga, možeš da počneš sa drugim vežbama koje će te održati u nekoj vrsti kondicije, kao što su npr. te vežbe za stomak koje želiš da radiš. Na internetu imaš raznorazne vežbe, ali ja ti preporučujem ove - KLIK. Kao što možeš da vidiš, one traju oko 5 - 6 minuta i radi ih jednom dnevno. Pored njih možeš da probaš i sa nekim challenge-om od po mesec dana i verujem da će ti pomoći. Nemoj da očekuješ super ravan stomak ili pločice za mesec dana, ali svakako ćeš primetiti rezultate ako se uz to ne pretrpavaš sltkišima, masnom i brzom hranom i drugim nezdravim namirnicama. :)


Da li si kurva? Da li si nepristojna, bezobrazna, da li radiš nešto što ne priliči tvojim godinama? Ako si na ova pitanja odgovorila sa ne, zbog čega dozvoljavaš da te njegovi komentari dotiču? Ako si normalna i pristojna devojčica i ako se ne pronalaziš u njegovim neumesnim komentarima, nema svrhe da ih toliko primaš k srcu. I ja sam jako osetljiva i često me povrede neke nevažne stvari, ali nikada ne bih dopustila da me dotiču stvari koje nemaju veze sa mnom. Uostalom, zbog čega si u društvu koje smatraš iskompleksiranim i generalno u društvu u kome se ne osećaš lepo? Razmisli o tome ko ti od svih tih prijatelja stvarno prija, nema potrebe da se družiš sa nekim ko te redovno rasplače i iznervira...


Naravno da treba da budeš upućena u to šta je menstruacija, zbog čega dolazi do nje i kada se najčešće pojavljuje, ali ne smeš da budeš opterećena time. Niko nikada nije mogao da predvidi gde će se i kada desiti njegov prvi ciklus, pa tako ne možeš ni ti. Sasvim je okej da imaš uložak u rancu, ako se to slučajno dogodi u školi, ali nemoj konsantno da razmišljaš o tome. Prva menstruacija se najčešće javlja tako što u početku na donjem vešu ili na toalet papiru primetiš braonkasto - crvenkasti trag. Tada ćeš znati da treba da staviš uložak. Čak i ako ne bude tog braonkasto - crvenkastog traga, krvarenje nikako neće biti obilno u prvih par sati ili celog tog prvog dana. Tako da, čak i ako dobiješ u školi, imaćeš par tragova na donjem vešu, što se neće odraziti na tvojim pantalonama i niko neće znati. Opusti se i nemoj da brineš o tome. :)


Slažem se, njeno ponašanje je potpuno neprikladno. Imaš 15 godina, već si devojka i treba da imaš svoju privatnost. Kada devojčica uđe u pubertet, majka ne treba da joj zabranjuje da ukloni dlake koje joj smetaju na telu. Svako od nas ima izbor da sa svojim telom radi šta želi, a prirodno je da devojčica tih godina želi da se oseća lepše u svojoj koži. Pretpostavljam da si pričala sa njom. Ako nisi, lepo joj objasni da si odrasla i da ne želiš da tako postupa sa tobom, već želiš da prestane da brine o tome šta radiš sa svojim telom. Međutim, ako si to već pokušavala i nije imalo svrhe, predlažem da budeš malo bezobrazna, jer ćeš verovatno samo tako doći do svog cilja. Kada uhvatiš momenat da ona nije kod kuće, uđi u kupatilo i ukloni stidne dlake koje ti smetaju. Kada kaže da je vreme za tuširanje, reci joj da nisi nesposobna i da možeš i sama da se istuširaš. Ako se naljuti, nemoj da popuštaš i glasno odbij da ona boravi u kupatilu zajedno sa tobom. Kada primeti da si uradila to što ti već dugo brani, verovatno će biti besna, ali nemoj da odstupaš od svog stava. Dok god joj povlađuješ, radiće sa tobom šta želi, a to ne sme da radi...


Moraš da preuzmeš inicijativu. To ne znači da treba da budeš napadna, u smislu da mu lajkuješ sve slike kako bi ga navela da ti se javi, ali možeš da mu priđeš kada imate zajednički čas i da ga pitaš da ti nešto pozajmi. Takođe, možeš da mu se javiš na Fejsu i da ga pitaš nešto u vezi škole, jer verovatno imate nekih dodirnih tačaka iako niste u istom odeljenju. ili ako imate neku drugu zajedničku temu. Pogledaj ga i nasmeši mu se u školskom hodniku. U suštini, lako ćeš shvatiti da li obraća pažnju na tebe ili ne, za sada je važno da napraviš makar mali korak, čisto da mu daš do znanja da nisi ravnodušna i da treba da uradi nešto ako mu se imalo sviđaš. :)


Naravno da treba da se upišeš. Kao što i sama kažeš, svaka od njih je bila na početku i godine treniranja su dovele do toga da sada sjajno igraju. Do leta imaš još oko dva meseca, a u tom periodu možeš da igraš odbojku sa jednom od drugarica ili sa više njih koje treniraju. Možete da igrate na fizičkom, vikendom i generalno kad god nađete dovoljno slobodnog vremena. Mogu da te nauče osnovnim pokretima, a i videće da se trudiš pa će ti još više pomagati kada počneš da treniraš sa njima. Videćeš, brzo ćeš se prilagoditi, nemoj da brineš. :)


Uzevši u obzir da ti se sviđaju i drugi momci, očigledno je da ni prema njemu ne osećaš onoliko simpatija koliko misliš. Sa moje tačke gledišta - mislim da si se navikla na vaš odnos i na to da budeš 'zaljubljena' u njega, pa na neki način zavaravaš sebe misleći da su tvoja osećanja još uvek jaka i ista kao i pre. Ako misliš da si stvarno, stvarno zaljubljena, nema potrebe da ga i dalje gledaš po školskim hodnicima. On zna da ti se sviđa i ne bi izgubila ništa kada bi mu se javila na Fejsu ili ga pitala da li želi da prošetate jer želiš nešto da mu kažeš. Budi otvorena po pitanju svojih osećanja. Ako mu se ne sviđaš - znaćeš da je kraj i da ne treba ničemu da se nadaš, a ako se desi suprotno... sjajno po tebe. Ništa nemaš od toga što ga posmatraš sa strane, a vreme prolazi. :)


Ne želim da te obeshrabrujem, ali moraš da imaš na umu da će on od ove godine, pa na dalje, većinu godine provoditi u Beogradu. Tamo je stekao i tek će steći nove prijatelje, verovatno će se zaljubiti i imati devojku i sl. Ako se niste zbližili do septembra, do kada je on bio tu, čisto sumnjam da će se to desiti. Nemoj da te ovo povredi, to je samo moje iskreno mišljenje. S obzirom na to da nije prihvatio tvoj zahtev za prijateljstvo, pretpostavljam da mu se ne dopadaš ili da te i ne poznaje, eventualno iz viđenja. Predlažem ti da mu ponovo pošalješ zahtev, ali nemoj da ga povlačiš. Sačekaj par dana i vidi da li će ga prihvatiti. Ako to ne uradi, treba da prestaneš da se nadaš i treba da kreneš dalje, momaka će tek biti. :)


Mogu da zaključim da je on još uvek pravi nezreli dečak, od koga ne možeš mnogo da očekuješ. Sigurno je da si mu simpatična i sigurno je da mu se sviđaš, ali to ne znači da bi bio sa tobom. Očigledno je da želi da ispadne faca u društvu, pa pred drugovima govori da ga smaraš, a s druge strane obraća pažnju na tebe jer vidi da ni ti nisi ravnodušna na njega, što mu imponuje. :) U suštini - verovatno mu se sviđaš, ali on to u godinama u kojima je ne zna da pokaže na pravi način. Kada još malo odraste, verovatno će promeniti svoj stav i prići ako stvarno nešto oseća. :)


Nažalost, mnogo je profesora koji ne znaju da pojasne gradivo. Kada su teorijski predmeti u pitanju, to i nije toliki problem, ali kada su u pitanju matematika, fizika, hemija i gramatika, jako je važno da deca razumeju ono što rade i da to rade sa razumevanjem, a ne mehanički. Mislim da bi trebalo da zamolite nastavnicu da vam drži dopunske časove, npr. pretčas ili posle časova. Verovatno bi vas došlo manje i moguće je da bi se bolje snašla u objašnjavanju. Ako to nije moguće, jednostavno je zaustavljajte na času kad god nešto ne znate i neka vam ponavlja i više puta kako bi sve shvatili. Sem toga, obavezno vežbaj kod kuće i pokušaj da sve dobro iščitaš i da sama dođeš do zaključka kako se šta radi. Ako imaš starijeg brata/sestru/druga/drugaricu, koji se dobro snalazi u srpskom, pitaj da ti objasni i pomogne. Nastavnicu nećete moći da zamenite, stvar je u tome da se što bolje snađete i da date sve od sebe kako biste razumeli gradivo i kako biste pronašli odgovarajući metod rada sa njom. :)


Mnogo je lakše kada si skoro sigurna da mu se sviđaš. Lakše ćeš pridobiti njegovu pažnju. Najpre, treba češće da mu prilaziš dok ste u školi. Zamoli ga da ti pozajmi nešto od školskog pribora, ponudi mu pomoć, šali se sa njim i sl. Razumem da si povučena, ali bar na kratko pokušaj da pređeš preko toga. Kada se malo više zbližiš sa njim u školi, lako ćeš moći da ga pozoveš da se družite tokom vikenda ili da idete zajedno kući iz škole. Važno je samo da probiješ led. Kada vidi da ti se sviđa, neće ni on sedeti skrštenih ruku. :)


Mislim da su ga priče o tebi jako 'gušile', pa je zato postao hladniji. Tvoje drugarice su pomalo preterale. Trebalo je jednostavno da ćute i da vas ostave na miru. Ali, nema veze, sigurna sam da te ne mrzi. Verujem da bi želeo da se sprijatelji sa tobom, ali kada se tvoje drugarice ne bi mešale u sve to i kada ne bi preuveličavale vaš odnos. Kada se vidite na tom rođendanu, možeš da mu priđeš i da počneš da pričaš sa njim. Prokomentariši nešto u vezi same rođendanske žurke i možeš da ga pitaš da li bi želeo da prošeta sa tobom ili tako nešto. Kada ostane nasamo sa tobom i kada malo popričate, videće da si stvarno super devojčica, ali zamoli drugarice da ne mešaju prste u to, kao prošli put. Kroz samu priču mu napomeni da ne shvataš devojčice koje su u vezi u 6. razredu, kako bi mu na taj način naglasila da ne želiš to. :)


Problem je u tvom stavu. Previše si opterećena time šta će drugi reći i kako će reagovati na tvoj ožiljak. Kada bi prestala da razmišljala o ljudima oko sebe, osećala bi se mnogo bolje. Sigurno postoje kreme i ulja koja mogu da pomognu kod ožiljaka, ali uvek će ostati bar mali znak da se desila operacija. Zamisli kako je ljudima koji imaju urođene nedostatke na svom telu (jedna noga kraća od druge, ogromni mladeži, problemi sa očima i sl.) Ja takve ljude posmatram sa poštovanjem, jer je verovatno i njima trebalo mnogo vremena da prihvate svoje nedostatke i da se srode sa njima. Prestani da razmišljaš o tome, probij led i kada jednom ili dva puta odeš na bazen i vidiš da ti niko ništa ružno ne govori, osećaćeš se mnogo bolje. Sve je u tvom stavu. :) I da, probaj sa kantarionovim uljem, to moja baka koristi za sve žive ožiljke, pa možda pomogne. :)


Znam da ne želiš da ti to kažem, ali i sama si shvatila... Da bi veza na daljinu opstala, potrebno je da bude dovoljno jaka i stabilna, što znači da neko vreme prosto morate da živite u istom mestu i da se svakodnevno viđate, pa ako dođe do rastanka, vaša veza će imati temelj na kome će se držati. Moraš malo da se pokreneš i da obratiš pažnju na momke iz svoje okoline, da počneš češće da izlaziš i sl. Momaka ima na sve strane, a ti se uvek 'zalepiš' za one sa kojima ne možeš da budeš. On nije dečko sa kojim ćeš moći da šetaš i da se držiš za ruku, jer ga ne bi viđala, zato nemoj da mu se javljaš i da mu šalješ poruke, jer od toga očigledno neće biti ništa. :/


Pošto je on vrlo povučen, moraćeš da preuzmeš inicijativu. Mislim da bi bio sa tobom, ali verovatno ga je sramota da te pita ili sumnja da ti se sviđa. Kada ponovo budete na istom času, možeš da ga pitaš da li voli da igra odbojku, koškarku, tenis ili neki drugi sport koji i ti voliš ili da li voli da vozi rolere, pa ga pitaj da li želi da igra/vozi sa tobom. Dogovorite se za vikend ili već kada budete imali dovoljnog slobodnog vremena, tako da ćete moći da ostanete nasamo i verovatno će biti opušteniji kada ne bude drugih ljudi oko vas. Potrudi se, valjda ćeš uspeti da mu daš do znanja da ti se sviđa i da je sada vreme na njega da učini nešto ako oseća isto. :)


Možda grešim, ne znam, ali ja bih se sigurno suprotstavila roditeljima kada mi ne bi dali da budem sa nekim ko mi se sviđa. Okej, da imam ispod 15 godina, trudila bih se da ih ne izneverim, ali već si srednjoškolka i trebalo bi da budu popustljiviji. Nemoj da žuriš da budeš sa nekim. Kada se to dogodi - prepusti se i ne razmišljaš o tome šta će oni reći. Tada ćeš morati da pričaš sa njima i da im kažeš da postoji neko ko ti se sviđa i sa kim želiš da budeš. To ne znači da si loša ćerka, loša osoba ili nešto slično. To samo znači da odrastaš i da je vreme da sama donosiš odluke u vezi toga da li ćeš i sa kim biti. Objasni im da nećeš uraditi ništa čime bi ih osramotila ili povredila, ali želiš da shvate da imaš 15 godina i da više nisi malo dete. Sve dok se to ne desi, oni će stajati iza svog stava, ali kada se desi i kada vide da se u tvom životu ne menja ništa osim činjenica da imaš dečka, verovatno će prihvatiti. :)


Očigledno si previše zaokupljena time. Pokušaj da stare stvari nadomestiš novima. Ako su u pitanju neke stvari koje su stajale u tvojoj sobi, možeš da kupiš slične ili nove i da popuniš njihovo mesto. Ako je u pitanju odeća, kupi novu i popuni mesto stare. Svaka stvar koju poseduješ je značajna i svaka ima neku svoju priču, zato nemoj da se opterećuješ onim što je bilo i čuvaj stvari koje imaš, a u budućnosti ne bacaj ono do čega ti je stvarno stalo. Ne mogu mnogo da ti pomognem, to moraš da rešiš sama sa sobom. Uvek postoje druge stvari o kojima možeš da razmišljaš, sve materijalne stvari kad - tad nestanu. :)


Moraš da rizikuješ. Ne treba da mu priznaješ preko poruka ili pisama, već lično, jer tako znaš da neće moći da pokaže drugovima šta si mu napisala. Mada, ako mu se sviđaš, sigurna sam da će sve što mu kažeš ostati između vas. Možeš da ga pozoveš da prošetate nasamo, jer želiš nešto da mu kažeš. Kada se nađete, budi iskrena prema njemu i reci mu da ti se sviđa, što je verovatno i njemu jasno i da si želela to da mu kažeš, jer želiš da čuješ šta on oseća. Odmah mu napomeni da očekuješ da će ovo ostati između vas. Videćeš šta će ti reći, mada sam ja 100% sigurna da će reći da se i ti njemu sviđaš. Javi mi obavezno. :)


Tvoje grudi će sigurno porasti. Ako ne sada, onda sledeće ili one tamo godine... u svakom slučaju će se desiti. Nekoj devojčici grudi porastu u petom, nekoj u sedmom, nekoj u prvom srednje. Na to ne možeš da utičeš. Ja ti nikako ne preporučujem da koristiš push up grudnjake, jer će ti se svi smejati, s obzirom na to da znaju kako si do sada izgledala. Nemoguće je da ti grudi odjednom porastu preko noći. Nemoj da dozvoliš da ti to stvara komplekse. Evo, na primer, ja sam 4. razred srednje škole, i imam baš onako male grudi, ali mene to ne opterećuje. Nekada jeste, kada sam bila mlađa, ali sada ne. Nije to ništa strašno, niti je merilo za to da li ćeš se nekome svideti ili ne. :)


Nećeš moći da budeš potpuno sigurna sve dok ti on sam ne kaže. Ostalo su pretpostavke. Mada, očigledno je da nije ravnodušan i da neka osećanja postoje. Razumem da si stidljiva i to je okej, ali to ne znači da ne možeš da se družiš sa njim. Uvek možete da pričate i da provodite vreme zajedno dok ste u školi, a kada se još više zbližite i počne letnji raspust, pretpostavljam da ćete se viđati i provoditi vreme zajedno. Za sada se trudi da mu uzvraćaš čačkanjem, zvnjem, gledanjem, a posle će sve ići svojim tokom. :)


Obavezno kupi Eveline 8 u 1. To je lak za učvršćivanje noktiju i možeš da ga kupiš u DM-u, pretpostavljam i u Lilly-ju. Stvarno je sjajan i ne poznajem osobu kojoj nije pomogao. Moja drugarica praktično nije imala nokte. Pucali su joj i bili su jako kratki i od kada koristi ovaj lak, promena je neverovatna. Nokti su joj baš, baš dugi i lepi. Dok budeš koristila taj preparat, nemoj često da pereš sudove i generalno dodiruješ hemikalije, jer to može da dovede do toga da ti preparat ne pomogne. Što pre počni da ga koristiš, videćeš uputstvo na samoj kutiji i javi ako ti pomogne. :)


Izgleda da je to samo još jedno od milion propalih prijateljstava. :( Da joj stvarno značiš, družila bi se sa tom devojčicom, to je okej, ali te ne bi zapostavila. Ona se drastično promenila. Sve ti je jasno kada uporediš vaš odnos prvog meseca kada ste počele da se družite, i vaš odnos sada. Znam da te to boli, i ja sam često ostajala povređena kada su prijateljstva u pitanju, ali nekako znam da imam drugarice sa kojima sam super. Ne mogu sve da im kažem, ali mogu dosta toga. I isto tako znam da će jednom naići neko u koga ću imati 100% poverenja i ko će me dan za danom, mesec za mesecom, voleti nepromenjeno. Nemoj da te jedno u nizu ovakvih prijateljstava obeshrabri, veruj mi da će kad - tad naići drugarica kakvu si oduvek želela. :)


U prvom pitanju sam ostavila link nekih vežbica za stomak, mada ih na YT-u imaš gomilu. I ne samo za stomak, već i za zadnjicu i druge delove tela. Samo malo pregledaj i vidi šta ti najviše odgovara, pročitaj komentare ispod, vidi kako drugi reaguju i da li je nekome pomoglo. Ja najčešće tako odlučujem koje vežbe ću početi da radim. :) Trčanje je uvek poželjno i dobro, pa bi bilo super kada bi praktikovala da trčiš, ako ne svaki dan, onda bar 3 - 4 puta nedeljno. Najbolje je da vežbaš pre doručka, jer tako izgubiš oko 30% više kalorija nego kada vežbaš posle doručka. :*

54 коментара:

 1. Odlično si posavetovala,iako mene niko nista nije pitao hahha,procital sam sve i u potpunosti se slazem sa tobom xdd.

  mywonderland-xoxo.blogspot.com --spomenula sam te u postu 😍❤

  ОдговориИзбриши
 2. Deliš dobre savete. Naravno nisam sve pročitala ali ono što jesam je ok..

  Nagradna igra: http://oonly4girlss.blogspot.rs/2016/04/giveaway-1.html

  ОдговориИзбриши
 3. Peti sam razred i od početka ove školske godine dobila svoje nastavnike, razrednog i novo društvo. 5, 00 sam i nemam nikakvih problema ni sa jednim predmetom, ali mi se od pre možda mesec dana čini kako se nastavnica srpskog koju sam jako gotivila nekako promenila. Odnosno, u prvoj klupi ispred nje sedi učenica koja je dežurna uvlakača, a pogotovo toj nastavnici, i kad god ona nešto pita, uopšte ne gleda da li je još neko podigao ruku, već odmah prozove tu devojčicu da odgovori. Drugari i ja smo se dogovorili da se više ne javljamo da bi smo videli nastavnicinu reakciju, ali prvih par dana je bilo potpuno isto, a onda nas je tužila razrednom kako smo neaktivni i sigurno najgore odeljenje koje je imala (ne uključujući i tu devojčicu). Nama razredni veruje u naše istinite reči i zna kakva je ta osoba, čak je pokušavao da razgovara sa nastavnicom ali bezuspešno, par dana nas proziva, a onda nastavlja da posvećuje pažnju toj devojčici. Kao da mi ostali nismo na času. Žalili smo se par puta i na času kako se javljamo a ona nas ne proziva, međutim ništa. Ona jako ceni aktivnost i plašim se da ću i pored svih petica iz srpskog jezika koje imam, ipak imati zaključenu četvorku.

  ОдговориИзбриши
 4. Draga Anja,
  Javljam ti se po prvi put. Imam 15 godina (za nekoliko meseci punim 16), imam 53kg i visoka sam skoro 174cm. Moj problem su strije. Naime, posto sam od treceg razreda pocela naglo da rastem, moja koza se i suvise istezala i samim tim su sada po mojim butinama, bokovima i na zadnjici prisutne ogromne strije od rasta. One se sada ne vide toliko, ali cim i najmanje pocrnim one su previse vidljive i izgledaju odvratno. Ne znam sta da radim... Molim te daj mi neki savet. Takodje imam jos jedan problem. Na nekim mestima imam vise dlaka od pojedinih devojcica, tacnije na ramenima, u predelu pupka i na zadnjici i ne znam sta da radim. Ne zelim da ih obrijem jer bi koza bila kruta, ali me zaista nerviraju. Molim te, pomozi. Hvala unaprwd.

  ОдговориИзбриши
 5. Jaoj Anjice, pomazi ako mozes molim te! Imam 14 godina i toliko bi zelela da se sa nekim ljubim, da me neko grli, voli... Mnogi ce reci da ja zelim vezu, ali ne. Smatram da sam premlada za vezu i da nisam jos uvek spremna za nju, ali imam osecaj kao da nisam bas potpuna. Kao da mi mnogo treba taj poljubac, necije ruke oko mog stomaka. Meni ovo muci, ne znam kako da ti opisem posto se radi o jako cudnom osecanju. Gde god da vidim neke parove, pozelim da sam ja na tom mestu. Molim te, nemoj da mi dajes savete kako da osvojim decka (posto zaista nisam spremna za vezu), ali ako mozes daj mi neki savet kako da prestane da me muci ovo osecanje. Uzgred, je l' bi mogla sto pre da mi odgovoris, posto stvarno ne mogu vise da podnesem ovo. Helppppppppp!!!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Joj da, moram da ti ispricam jednju scenu. Juce je bila neka predstava u pozoristu i ispred mog sedista je bio jedan prelep decko. Jaoj, ja nisam mogla da prestanem da gledam u njega. Razmisljala sam kako sam ga zagrlila oko vrata i kako smo se ljubili, a kasnije kako sam mu sela u krilo, a on bi stavio oko mog struka. I to razmisljanje me nije napustalo tokom cele predstave. Dodslo mi je da poludim. Stvarno ne mogu da podnesem sve ovo.

   Избриши
 6. Eh ovako Anjice.
  Imam zaista velkih problema.
  U prijateljstvu i u ljubavi.
  Imam 12 ipo godina.
  I u septembru punim 13.
  Prijateljii...
  Eh ovako, od prvog do četvrtog razreda imala sam drugare.Sa svima sam bila u okey odnosima.Ali ponajviše sam se druzila sa dvije drugarice.I sa njima mi je bilo lijepo sa jedne strane.Odnosno ta jedna djevojcica je bila super a druga tracara od malih nogu.Jednom smo ja i ta drugarica pricale kako meni prica o njoj a njoj o meni.I tako...
  Onda u petom razredu ova jedna je otisla u drugu skolu a ja i tracara i ostaliiz razreda se sastavili sa drugim ljudima u razred u drugo selo.Jer se tako to ide...
  I hajde u petom i sestom razredu sve super.
  U sedmom...
  Dosle su dvije u nasu školu . Jednu sam poznavala jos odavno i nije mi bas bilo drago sto dolazi u nas razred. A druga mi se bas svodjela.
  Uglavnom...
  Bila je nedavno neka svađa i isle smo kod pedagogice sa razrednom.
  Uglavnom pomorile smo se poslije toga.
  I ajde sve super.
  U petak.
  Otisla sam u školu.
  Drugi cas je bilo fizičko.
  Izlazilo smo vani.
  I igrale smo odbojke na ispadu.
  I ostale smo ja i jos 3 moje drugarice.
  Sa te 2 normalno pricam a sa jednom sam u svađi.
  E sada moje dvije drugarice koje su mi bile mnogo drage govorile su 'pobijedi (ime mojih drugarica) 'izgubi(moje ime)
  To je mene nekako povrijedilo jer za te ljude ja sam bila spremna život da dam i mnogo su mi znacile.
  I neznam razlog zbog cega su to uradile i uopce nisam bila posvađana sa njima.
  Dvolicne su.
  Jako mi je teško jer nemam prijateljicu kojoj mogu reci sve tajne, koja je moja podrška, koja je uvijek uz mene i neostavljame ni u kom trenutku.
  Jako mi je zao što nemam takvu prijateljicu.
  Sve su lazne.
  A kako da pronađem onu pravu?
  E sada ljubavni problemii...
  Ja nikada nisam imala decka dok moje drugarice jesu.
  Ali to me nebrine.
  Boli me briga sto ga nikada nisam imala.
  Kada dođe doci ce.
  Sa jednim deckom sam se cijelo ljeto gledala ali od nas nije nista bilo.
  Sada on ima curu sace im 4 mjeseca.
  Ali ona je strašilo ozbiljno.
  Svako je lijep na svoj nacin al ozb ona je strasilo.
  Jednoj drugarici sam pokazala sliku te njegove cure i pitala je jel tebi ova lijepa ona kaze 'sta je to?' Haha
  Uglavnom krivo mi je jer kad me sretne opet me gleda na onakav nacin kao prije.
  Okey ajde da me ne gleda vise.
  Ali gleda me... :/
  Ja sada ne znam jesam li zaljubljena u njega vise ili ne. U tome je najveci problem.
  Onda zaljubila sam se u drugog decka. Na pocetku je bilo sve oke.
  Ali sada mu je jedna mozda cura ali nezz opet.
  A mene ovako nekad gleda.
  Nekad malo duze nekada odma skrene pogled a negdje sam citala da je to znak nerovoze. Haha
  Uglavnom uvijek imam taj problem da se myb svidam nekom dečku ali mi se nikada niti javi na fb niti bilo sta. :/
  Ett.
  Molim te da mi sto prije odgovoris!
  Po mogucnosti do ponedjeljka!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Što se tiče prijateljstva, u životu ćeš naići na gomilu lažnih prijatelja. U početku ćeš sa svima biti super, a tek kako vreme bude odmicalo, shvataćeš ko je zapravo tvoj pravi prijatelj, a ko će ti kad - tad zabiti nož u leđa. Znam da je teško naći pravog prijatelja, ali tako nešto ne možeš da forsiraš. Naići će onda kada se budeš najmanje nadala. Do tada preispitaj sebe. Da li ti negde grešiš, kako se ponašaš prema njima, da li postoji razlog zbog kog se tako ponašaju prema tebi i sl. Pokušaj da popraviš kod sebe ono za šta znaš da smeta drugima... A, kao što rekoh, pravi prijatelj će se jednom pojaviti u tvom životu. Možda ne ove, možda ne sledeće godine, ali možda u srednjoj ili kasnije. Samo budi strpljiva i trudi se da naučiš da procenjuješ ljude, kako ne bi bila povređivana. :)

   Što se tiče ljubavi, mislim da si još uvek mlada i da zapravo nisi zaljubljena ni u jednog od ta dva dečka o kojima si mi pisala. Više si usredsređena na njih zato što želiš da budeš poput drugarica i da takođe budeš zaljubljena ili u vezi. Jasno je da ti se sviđaju i da su ti lepi i privlačni, ali ne verujem da je u pitanju nešto više. S druge strane, čak i da ti se jedan od njih jako sviđa, nemoj da se nadaš da će ti se javiti. Dečaci su pomalo kukavice i često čekaju da im se devojka prva javi. Tako da, ako želiš, pošalji poruku dečku koji ti se sviđa, pa ako vidiš da zainteresovana odgovara - znaćeš da si i ti njemu simpatična, a ako ne odgovori ili ako odgovori nezainteresovano, biće da mu se ne sviđaš. :/

   Избриши
 7. Anjice, je l' mozes molim te da mi odgovoris na pitanje do ponedeljka uvece, mnooogo bi mi znacilo. Je l' znas mozda kako da prebacim muziku sa kompjutera na LG telefon. Pokusavala sam sa USB kablu, ali nije postojala ta opcija. Molim te, pomozi mi <3

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Uzgred, pokusavala sam i da prebacim pesme preko blutootha, ali ni to ne znam kako :(

   Избриши
  2. Izvini, nisam uopšte gledala pitanja u poslednje vreme, pa nisam videla ni tvoje. :/
   Ne znam kako možeš da prebaciš muziku, sem preko USB kabla, što kod tebe ne funkcioniše..
   Moj predlog ti je da jednostavno skineš muziku preko telefona. Isto odeš na Google, ukucaš YT mp3 converter, ubaciš link pesme i skineš je isto kao što je skidaš na kompjuteru. Tako ja uvek radim. :) <3

   Избриши
 8. Draga Anja :)
  Već duže vreme želim da napravim blog,ali nisam baš u sve upućena...Možeš li mi malo opširnije objasniti kako i šta da radim?
  Hvala ti unapred :*

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Tj.,ja znam kako na bloggeru napraviti nalog-blog,i znam samo neke stvari oko blogovanja,i to je to.

   Избриши
  2. Mislim da je malo preopširno da ti o svemu pišem, jer ne znam šta te konkretno interesuje. Kako da podesiš izgled bloga, o čemu da pišeš, šta je važno kada je blogovanje u pitanju ili nešto drugo? Bilo bi super kada bi mi se javila putem mejla, jer ću ti rado odgovoriti šta god da me pitaš. Slobodno mi napiši šta te konkretno zanima. :) Ovde sam pisala neke savete za buduće i nove blogerke, pa možda to može da ti posluži. http://anjalittleworldd.blogspot.rs/2015/11/10-stvari-koje-treba-da-znate-pre-nego.html :) Ako te zanima nešto u vezi izgleda - anjasaveti@gmail.com. :) :*

   Избриши
 9. Anja, 7 sam razred, ali ove godine ću prvi put ići sa odeljenjem na više dana, preciznije nedelju dana. Do sada inače uopšte se kod nisu organizovale višednevne ekskurzije. Ali me zanima, da li bi trebala da nosim kofer, ili neke posebne stvari, zaista nisam upućena i nisam sigurna da sam spremna da provedem 7 dana bez roditelja, što nikada nisam. Da li se nešto razlikuje? Skeptična sam... :( ❤

  ОдговориИзбриши
 10. Draga Anja, imam 17 godina i skoro sam raskinula sa dečkom sa kojim sam 2 godine bila u vezi. Da se ne lažemo, volela sam ga i to mnogo. Ali raskinuli smo zbog njegove stalne ljubomore na mog najboljeg druga (koji je da se razumemo samo najbolji drug i ima devojku, i poznajemo se već 15 godina). Mnogo me je pogodio raskid ali trudim se da se to ne primećuje. Kada smo raskinuli nisam bila dobro i dalje nisam čak i posle 4 meseca sam depresivna a i počela sam da pušim jer je to ono što me bar malo smiri, znam to ne valja ali šta ću. Školu neću ni da pominjem, ocene su drastično loše a ja se ni ne trudim da ih popravim. Jednostavno nemam želje. Izostanci su mi takođe užasni jer nekada jednostavno me guši da budem u prostoriji sa njim (idemo u isto odeljenje)a to pokrivam tako što kažem da me mrzi da ostanem ili da jednostavno imam druga posla koja su bitnija od škole. Pre sam bila povučenija i jedna od boljih učenica i jednostavno kada sagledam poslednja 4 meseca pitam se u šta sam se pretvorila. Ja sam se odvojila od svog društva zbog njega i sada se družim sa drugim ljudima a kada nam se društva isprpliću primećujem da se pita šta se desilo sa mnom. Staro društvo je već reklo da sam se mnogo promenila i pitaju da li je zbog njega a ja lažem da nije. I dalje ga volim i jednostavno ne znam šta da radim, postala sam previše patetična i nerviram samu sebe. Ne znam šta da radim. Ovakva kakva sam sada mi pomaže da ne mislim na nejga i sem škole (koju izbegavam) ga ne viđem i ne razmišljam o njemu. Ali ipak ovo će me odvesti u propast. Ti si prva osoba koja saznaje za ovo i iskreno se nadam da bi mogla da mi pomogneš oko svega ovoga.

  ОдговориИзбриши
 11. Anjice, ovako: ❤

  Do ove godine uopšte nisam primećivala jednog dečka iz odeljenja. No ove godine sve se promenilo. Jednom mi je rekao jednostavno "Lepa si.", mada znam da to malo šta znači. :/ ❤ Skoro smo u slobodno vreme krenuli da se sastajemo on, moja drugarica i ja. To je počelo kada smo se slučajno sreli na istom mestu dok je on igrao tenis a mi blizu pričale na klupi. Predložio je da se svi prošetamo, i divno se ponašao prema mojoj drugarici i meni. Krenuli smo rutinski da se šetamo, mada za sada tek par puta. Nisam sigurna da li mi se dopada... sada, kada pomislim na njega, samo se smejem i osetim nešto što ni sama ne mogu da opišem. Mada sumnjam da se njemu sviđa moja drugarica, ali ni u to nisam sigurna. Potpuno sam zbunjena, pomoć? :(

  ОдговориИзбриши
 12. UKOLIKO VOLITE GARDEROBU MOZETE POSETITI MOJ INSTAGRAM NALOG PRODAJA_POLOVNIH_STVARI__
  MOZDA NADJETE NESTO ZA SEBE, ZA SVE MI SE OBRATITE U DIRECT, HVALA.

  ОдговориИзбриши
 13. imam 3 najbolje drugarice i taj nasi prijateljski krug ne funkcionise bas najbolje.ova jedna se i ne druzi toliko sa nama i nismo toliko bliske sa njom.sve ostalo se vrti oko te druge drugarice.ona se muva sa nekim deckom i stalno poteze temu o tome i prica sa tom trecom drugaricom.ta treca je sa mnom jako bliska medjutim ja nemam decka i onda to navodno znaci da nemam zanimljiv zivot i sa mnom ne prica toliko cesto kao sto prica sa tom drugom drugaricom.i one se u skoli nekako odvoje i mn je problem sto ostanem sama a ima jos mesec do kraja skole pa stalno sebi to napominjem kako ce brzo proci

  ОдговориИзбриши
 14. Anja, I have a problem. Please, help.
  I'm afraid of school. I'm afraid of getting bad marks, or teachers, tests, examinations... Before I go to school, I have to check my books for ten minutes, and when I get out of the house I have to stop next to the road. If I don't do that, I would probably just stay at home. I don't feel safe to go to school. My sisters say that I'm obsessed, that I study five hours a day. That's not correct. Half of that time I spend doing my homework, Math mostly. I have a Math test and I'm starting to get headaches, I'm already imagining the teacher saying: You have disappointed me, you got an F! It's always like that and every time I get an A or B, but I believe that I can surprise if I have too much self-confidence, if I fly too high I'll be put down soon.
  I don't know what to do. I want to stop, but I can't.
  I think you can help. Please, I'm sick of this.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. You have to stop thinking about what professors say. All of us can happen to get a bad score, although we are good students. You got good grades and your teachers know how your knowledge, so you need to relax. You doing things you love, spend less time learning and most importantly - do not think so much about school, bad marks and teachers. I am sometimes like you and I'm too burdened school, but I try to control myself and I think about other things. Try to spend less time of studying. For example. If you been learning for three hours a day, teaches two hours. As you grow up, you'll probably be changed and less burden, but now you have to fight with it...

   Избриши
 15. Eh ovako Anjice mojaa...
  Ja sam do danas bila veliki negativac.
  Stalno sam posjecivala stranice na asku o depresivinim i tužnim citatima.
  Pa bi ih zapisivala u svoj dnevnik.
  Koji naravno niko necita osim mene.
  U skoli sam bila dosta popustila.
  Ako mi bude 4 iz engleskog, 5 iz historije, 2 iz matematike i 3 iz fizikr i sve ostale 5 procicu 5.
  Sto je naravno moja velika želja.
  E sada cu fino lijepo svaki dan da ucim mnogo mnogo jer želim da postignem željeni uspjeh.
  Prijateljstvo?
  Nemam bas sad najj najj prijateljice ali oke nesvađam se niskim to je bitno.
  Sa jednom drugaricom sam u svađi ali namjeravam da se pomirimo.
  Bas cu je to sutra da pitam.
  Ljubav?
  Oke imam 12 godina i oke je da imam decka ali logicno da neradimo svašta nego onako na 'djeciji' nacin.
  Ali ja ga nemam i nikada ga nisam imala.
  Bila sam zaljubljena u jednog decka na ljeto i sve do nedavno na ljeto smo se gledali i sve to ali on ima djevojku i zenskaros je.
  I ne volim ga više.
  Voljela sam drugog ali on voli drugu.
  Tako da me sada ljubav uopste nezanima.
  Sjedim sa najj drugom i on mora ocjene da popravi kao i ja taki da cemo se zajedno da trudimo.
  On ce meni pomagati oko engleskog a ja njemu oko nekih drugih predmeta.
  U glavnom popravljam se od sada pa nadalje.
  I molim te Anja da mo das podršku jer mi zaista treba!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Imaš moju podršku. :) Sada je najvažnije da se potrudiš oko škole. Trudi se, uči, popravljaj ocene i držim ti fige da prođeš odlična. :) Kada počne letnji raspust, možda se i ta ljubavna situacija popravi, ali nema potrebe da to forsiraš, jer si sa 12 godina još uvek suviše mlada da bi bila u vezi. Možda je u tvojoj sredini to normalna pa želiš da se uklopiš, ali stvarno ne treba da žuriš. :)

   Избриши
 16. Draga Anja, u velikoj sam dilemi.
  Proslogodisnja ekskurzija nije bas bila na zavidnom nivou. Losa higijena hotela, lose vreme, neprijatna posluga hotela. Jedino je bilo dobro to sto smo se bili dobro raspolozeni. Ove godine sam se prijavila. Rekli su da nece biti ispada kao pre. Lokacija je onako, pomalo bezveze, zato sto je u pitanju veci grad, a bila sam u svim gradovima kroz koje prolazimo.
  Vecina mojih drugarica ne ide bas zbog prosle godine, a jedna ce, ako polravi ocene ici. Ide moja simpatija i par devojvica sa kojim sam u dobrim odnosima
  Meni je mama predlozila da otkazem polazak i da odem 10 dana za Beograd. Zbunjena sam, i u Beogradu i na ekskurziji(valjda) bih se lepo provela. Ekskurzija je zakazana za kraj maja.
  Hitno je pomozi mi da se odlucilm

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ja bih otišla na ekskurziju. :) Mislim da je ekskurzija ipak nešto posebno i nešto što će ti nedostajati kada odrasteš. Sa društvom si, zezate se, zabavljate i kakvi god uslovi da su, sve to brzo prođe. Kada odrasteš i kada ekskurzije ostanu iza tebe, moći ćeš da putuješ gde god želiš, a sada, kada imaš priliku da budeš sa svojim društvom, treba da je iskoristiš. Jednom ćeš se svega toga sećati sa osmehom na licu. :)

   Избриши
 17. Jaoj hahah, prvi sam srednje, pre neki dan moja drugarica je slavila rodjendan u nekom kafiću, tamo se obično sedi i sve, ali je muzika bila super i svi su ustali (kao u diskoteci). Pri kraju večeri došla su dva momka (idu sa nama u školu, ali su sa treće godine), u jednog je zaljubljena moja drugarica, on to zna i zbog toga je došao, a drugi mi je verovatno bio podrška (haha). Meni je taj drugi već neko vreme dosta simpatičan (nije ni lep ni zgodan ako ćemo realno, ali mi je doosta simpatičan). Nikada nisam bila zaljubljena niti imala dečka. Mi smo stajali jedno preko puta drugog, nikada nisam imala hrabrosti da dečka pogledam u oči, ali tad sam bila u fazonu probaću. I pogledala sam u njega, i on u mene, samo sam se nasmejala. Kasnije je drugarica koja je stajala izmedju nas dvoje otišla pa smo bili jedno pored drugog. Igrala sam i pevala ali nisam smela da pogledam (možda jesam još jednom, kao malopre). Nazalost ubrzo smo mi morali da idemo. Sve drugarice su mi rekli da je čitavo vreme gledao u mene što mi je bilo dosta cudno jer niko nikad nije. Nije mi se javio na fb niti ista. On inače npr na instagramu nikome ne lajkuje slike (ponekad nekom drugu, ali uglavnom nikome), medjutim, primetila sam da meni svaku lajkuje (ponekad preskoči neku). Posle toga se nismo videli. Sve vreme razmišljam o njemu, mislim da mi se svidja. Ne znam šta da radim i kako da se postavim, ne znam da li on osdća nešto prema meni, do sada ga nikada nisam videla npr u skoli da me pogledao ili na ulici, ne znam da li smem da ga pogledam nekad, da ne misli da sam napadna, ne znam da li treba samo da iskuliram sve..

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман03. мај 2016. 01:38

   Inace, mislim da on nikada nije imao devojku, nisam jos sigurna jer ga nisam pitala. Kada smo pricali (on, moja drugarica i ja), rekao je da mu je inace citavo drustvo stidno po pitanju javljanja devojkama (u tom fazonu), a ja inace imam slucaj da mi se retko ko javlja jer se plasi da cu ga ispaliti (ne znam zasto,kazu da im delujem previse srecno i ispunjeno da bih odgovorila o.O).. njegov naj drug je pitao moju naj drugaricu da li se nekoj od njenih drugarica svidja neki njegov drug i ona je rekla msm da ne (ne zna za mn). Ovih dana ga vidjam sve cesce i imam osecaj da zeli da pridje i pozdravi se jer kada pogledam i okrenem glavu ipak vidim da se okrenuo za mnom i neki slicni slucajevi, ali nekako ja ne bih da nacinim prvi korak, a ne bih da govorim drugaricama itd, ne znam kako da mu dam hrabrosti da mi pridje, da mu pokazem da je sve u redu i da ga necu ispaliti. A opet, plasim se da mu se ni ne svidjam ja vec mozda neko drugi..

   Избриши
  2. Анониман13. мај 2016. 00:52

   Evo me posle par dana.imamo grupni cet na fb (10nas) dopisujemo se svako vece do kasno, kasno. Jednom prilikom smo se zezali kao sklapamo parove (tacnije, moja drugarica je nap kako smo on i ja lep par i odatle je pocelo). Ja sam kulirala. Ne dopisujemo se nista posebno osim sto nas povremeno ta drugarica zadirkuje ali oboje iskuliramo hahaha. Jednom prilikom je zezao moju drugaricu za nekog decka a ona je odg 'bitno da ti ne skidas pogled sa nje' na sta je on odg 'ja to nikad nisam krio :)'. Kontam da je to bio sarkazam ali eto bilo je slatko..

   Избриши
  3. Анониман15. мај 2016. 23:35

   Verovatno te vec smaram ali moram dodati razvoj situacije. Ovih dana sve je bilo super, dopisivali se na grupnom, salili, cak smo i izasli u sklopu drustva gde smo pricali itd itd. No, danas su mi sve ladje i nade potonule. Naime, kao sto znas, on je slobodan. Ja nisam zelela da budem napadna dok su nas povezivali i to. Ali, jedna drugarica se zaljubila u njega. Ona je sva ubrzana, raskinula je skoro sa deckom, jos ga voli, ovaj joj je simpatican, ali jednoj drugoj drugarici je rekla kako ga mnogo voli i molila je da mu kaze. I ova mu je (predpostavljam sve ovo jer sam nacula, a vidim da se ta devojka drugacije ponasa pri dopisivanju) napisala kako ga ova prva obozava, voli, da joj se javi da izadju itd. I ova sve to potvrdjuje. Njehovo misljenje jos uvek ne znam, ali imam osecaj da ce ona bolje proci, ona je potpuno direktna i ne bi joj bio problem da ga poljubi na sred ulice iako se ne znaju. Ja bih zelela da to ide malo drugacije. Sada sam jako tuzna i nekako, osecam da ga gubim, cak iako nikad nije bio moj..

   Избриши
  4. Анониман17. мај 2016. 00:06

   Novosti: pre neko vece smo osgalk sami na grupnom cetu pa mi se javio u onaj gde smo nas dvoje. Tu smo pricali do 4h i preko dana jos malo, nisza preterano. Saznala sam (od njegovih drugova) da se vec pola god muva se devojkom koja zavrsava 4. Godinu. Ona je vec dve godine u vezi ali voli njega (vrv i on nju), ali on ne zeli nista da pokusava iz postovanja prema tom decku, samo se druze i dopisuju normalno.

   Избриши
 18. Анониман04. мај 2016. 17:34

  Draga Anja, pomogla si mi već nekoliko puta i zaista su mi tvoji saveti pomogli. <3
  Pa ovako...
  Idem 6. razred i bukvalno se svi iz odeljenja znamo još iz vrtića. Kod nas uopšte ne postoji razlika devojčice-dečaci kao u drugim odeljenjima. Zaista se lepo družimo i sve, ali u razredu postoji jedna devojčica koja stalno laže. Stalno izmišlja neke stvari poput toga da ima nekog momka (mislim sa 12 god. momak o.O), putovanja na Sejšele i neke velike mamine plate (veoma je materijalno opterećana i hoće svoj život da pretvori u ne znam ni ja šta, a živi kao i svi ostali iz odeljenja). Na kraju kad joj svi kažu: ,,NATAŠA LAŽEŠ!'' ona popusti i kaže kako to nije istina. Ona svakodnevno mora bar nešto da slaže, bar sitnicu. Mi svi znamo da laže i to joj svaki put kažemo, a ona se prvo ishisteriše, pa prizna. I tome nema kraja! Ne družim se ja samo sa njom, već sa svima, ali me stvarno nervira. Mislim, ako se družimo nemoj me lagati! Zaista već to njeno laganje vređa moju inteligenciju, i ne mogu da se ne obazirem. Već sam nekoliko puta razgovarala sa njom u vezi toga, ali opet ništa. Bila je dežurna sa devojkom od jednog druga (ona ide u drugo odeljenje) izlagala je kako se ona sa tim drugom ljubila, pokazivala neke poruke koje je on njoj iz zezanja slao u 3. razredu, itd. Mislim to nas već sve nervira i ne znam šta da radim. Opet, ne družim se samo s njom već sa svima, ali već me zaista nervira. Hvala ti unapred!

  ОдговориИзбриши
 19. Анониман06. мај 2016. 17:31

  Hej Anjice! Ja sam buduca mala maturantkinja i ne zelim da se sminkam profesionalno. Ni moje drugarice, ni moja mama, ni moje komsinice ne znaju da sminkaju lepo, pa cu morati to da uradim sama (iako ni ja nisam bas mnogo vesta u tome). Je l' bi mogla da mi das neki predlog (sliku ili sta god ti padne na pamet)? Zelim da mi sminka bude neutralna, pa te molim da mi pomognes :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ostaviću ti ovde par linkova šminke koja se meni dopada, nadam se da će se i tebi svideti. :*

   - http://data.whicdn.com/images/236641001/large.jpg
   - http://data.whicdn.com/images/233148576/large.jpg
   - http://data.whicdn.com/images/231955566/large.jpg
   - http://data.whicdn.com/images/222424721/large.jpg
   - http://data.whicdn.com/images/221860057/large.jpg

   Избриши
 20. Анониман11. мај 2016. 11:22

  Hitno! Hitno! Hitnoo!!!!
  Upomocc dobila sam danas.
  Tjst maloprije.
  Nije mi prvi put nego 7-i.
  Sutra imamo kros i trcim na 600m.
  Inace me nikada neboli stomak niti mi puno curi.
  Ali da li smijem sutra da trcim.
  Stavim uložak, obucem crnu trenerku i gore cemo dobiti neke majice i da idem tako.
  I da li smijem bezbrižno da trcim da li ce mi se nesto dogoditi???
  Moja mama mi je govorila kako nesmijem nipošto raditi tzo za vrijeme menstruacije jer kao moze da dođe do toga da krene brzo i da sve komadi izlaze i sve odjednom da izađe mada ja u to i nevjerujem.
  Jer uvijek radim i ja i moja jedna drugarica i nikada nam se to nije dogodilo a i zns za onu djevojku sto je trcala maraton bez uloška i bez tampona i nije joj se desilo to.
  Upomocc uzasno se osjecam kako da sutra idemm???

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Možeš slobodno da trčiš. :) Menstruacija ne treba da te spreči da budeš fizički aktivna. Štaviše, vrlo je poželjno da si aktivna u tim danima. Jedino ako osetiš da te boli stomak pre nego što počneš da trčiš, nemoj da se naprežeš i preskoči kros, ali ako te do sada nije boleo, ne vidim razlog zašto bi se to sada odjednom dešavalo. :) Slobodno trči, ne može ti ništa biti. :)

   Избриши
 21. Анониман11. мај 2016. 11:48

  Ovako Anjice, ja u odeljenju imam 3 drugarice sa kojima se najvise druzim. Jedna od njih je stvarno prava najbolja drugarica, a ove druge dve sam mislila da jesu. Moram ti ispricati jednu danasnju scenu, a ti mi molim te reci da li smatras da je postupak ove dve drugarice bio dobar ili los.

  E ovako, vracale smo se iz skole i ja sam pitala drugaricu da li im se vise svidja da okupljanje malih maturanata bude na centru naseg grada ili ispred skole i takodje sam joj rekla da ja mislim da je bolje da se okupimo na centru, zato sto su tako radile skoro sve prethodne generacije. Ona se onda odjednom iznervirala i rekla mi kako se prethodne generacije nisu okupljale na centru, nego ispred skole i da pricam gluposti. Ja joj nista specijalno na to nisam odgovorila zato sto nisam sigurna da li je to istina, a i bila sam iznenadjena sto je tako burno reagovala. Dok smo silazile niz neko brdo ona se ponasala normalno prema meni (nije bila ljuta ili nesto slicno) i onda je odjenom rekla ispred ostalih drugarica:,,Znate li sta ja najvise mrzim kod tebe - to sto pokusavas da me ubedis u nesto sto znam da nije istina. Stvarno me mnooogo nerivras''. Onda je druga drugarica rekla:,,E da, da istina je''. Ona moja treca drugarica koju sam od samog upoznavanja najvise volela je cutala. Ja im na to nista nisam odgovorila zato sto u tom trenutku nisam znala da li je to sto govore istina i bilo mi je potrebno vremena da razmislim o tome. Ja iskreno ne mislim da to radim, vec samo kad mislim da sam u pravu onda kazem zasto tako mislim, a ne ,,ubedjujem'' nikoga da mi poveruje u to. Ja imam svoje misljenje i ne znaci da svako mora da misli na isti nacin kao i ja, ali takodje ne mora da znaci da ja zbog tudjeg misljenja treba da menjam svoje. Mozes li mi reci da li ti mislis da je dobro to sto mi je drugarica rekla to i sto se ova druga slozila ili mislis da je to bilo jako ishitreno i bezobrazno sa njihove strane. Stvarno ne znam sta da mislim. Pomazi, molim te!!!

  ОдговориИзбриши
 22. Анониман11. мај 2016. 19:38

  Anja imam veliki problem. Jako me boli prst jer mi je urastao u meso. To stvarno boli i sto je najgore kada je sve to počelo, ja nisam odmah rekla roditeljima zbog straha od čupanja. Kajem se jer sada mi je prst puno gore. Natečen je i boli me i na nježan dodir. Obeshrabrena sam iako to ima dosta mojih vršnjaka, ali dosada nisam upoznala osobu čije liječenje prsta bilo uspješno. Išla sam kod doktora i dobila sam tablete. Svejedno sumnjam da ce mi nesto posebno pomoći jer je jedna cura sve isprobavala, ali nije joj proslo. Bol ce proci, ali necu moći normalno nositi ljeti japanke i ostalu obuću kao sto sam prije mogla. Zbog toga mi je stvarno zao, plakala sam puno, ali znam da situacija ostaje ista. Ne znam vise sta učiniti, ni ja sama ne znam razlog svega toga. Najvjerovatnije uska obuća jer sam vodila brigu o higijeni. Jednostavno mi se sve to odjednom stvorilo i odjednom je postajalo gore. Sigurno bi bilo bolje da sam odmah rekla svojim roditeljima, ali sto je tu je. Pa ako ti mozda poznaješ neku osobu sa sličnim problemom voljela bi da mi kažeš sta je ta osoba radila u toj situaciji ili je li liječenje bilo uspješno. :)

  ОдговориИзбриши
 23. Анониман12. мај 2016. 14:55

  Pisala sam ti skoro o stidljivom decku iz mog odeljenja,sa kojim sam zelela da se malo bolje upoznam.Ispricala sam najboljoj drugarici da mi se pomalo svidja,i sada se kajem.Ona me je danas cela dva casa gurala na tog decka,i govorila neke nebuloze za nas dvoje.Naravno oboje smo se pravili da je ne konstatujemo i ignorisali smo je.Posle je njegovom najboljem drugu ispricala nesto u vezi nas,i kad sam je ja pitala 2 puta sta je rekla,ona mi je rekla nebitno.Sad sam naucila lekciju,da vise joj necu pricati nista ama bas nista sto se tice mojih osecanja jer ih je povredila.Ali mene je blam da se pojavim pred tim deckom i da ga pogledam.Mislim da je on shvatio nesto bar,da mi se svidja.I sad mi se vrv nikad nece javiti jer je previse stidljiv i povucen.MOLIM TE POMOZIII STO PREEEEEE :(

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nemoj da dopustiš da te njeno ponašanje udalji od njega. Da, svakako si pogrešila što si joj rekla, ali ona je tvoja najbolja drugarica i sigurno nisi očekivala da će se tako poneti. Nemoj više ništa da joj govoriš što se tiče toga, a sa njim budi u drugarskom odnosu, ali nemoj prečesto da mu prilaziš, bar ne u narednih nekoliko dana, dok se sve ovo malo stiša. Posle toga nastavi da se malo bolje upoznaješ sa njim, ali opet pazi koliko često mu prilaziš kako ga ne bi 'prestravila' tako da se povuče u sebe. A drugaricu zamoli da se ne meša u to, jer i tebi, a i tom dečku, smeta. :)

   Избриши
  2. Анониман17. мај 2016. 01:01

   Hvala ti puno na odgovoru!Zelela bih da cujem tvoje misljenje.Taj decko ima dva najbolja druga,sa prvim sam u veoma korektnim odnosima,i uspela sam da ''izvucem'' par stvari sto se tice tog decka.On skoro nikada ne prica o devojkama,i zainteresovan je samo za igrice.
   Ja i taj decko se dopisujemo,ali se nismo culi 5 dana posle ono dogadjaja.Sinoc smo opet pricali jako dugo,do 3 ili 4 ujutru.Nije to nikakvo muvanje,jednostavno mi je dobar drug.Medjutim na kraju razgovora mi uvek kaze laku noc i smisli neki otkaceni nadimak i stavi par srca.E sad problem je sto se on ponasa slicno prema drugim devojkama.Ne muva ih,i ne prilazi prvi,ali onako ironicno im kaze u prolazu gde si ljubavi,srce i ponekad zagrli moju drugaricu.Ne znam da li je i sa sa mnom tako ironican?

   Избриши
  3. Ja verujem da nije. To dosta možeš da prepoznaš preko njegovih poruka. Ako se stalno šali i ako je često ironičan, onda je moguće da se i sa tobom ponaša kao sa drugim devojkama, ali ako je poprilično ozbiljan i ako se drugarski dopisuje sa tobom, mislim da te ipak drugačije doživljava. :) Ne kažem da baš sve možeš da shvatiš iz njegovih poruka, ali isto tako znaš kako se uživo ponaša sa tobom i sigurno možeš da zaključiš koliko je ozbiljan. :)

   Избриши
 24. Анониман12. мај 2016. 17:47

  Ćao Anja :)
  Skoro pa redovno čitam tvoje objave na blogu i mogu ti reći da si zaista fantastična!
  Naime, ja imam 17 godina...i moglo bi se reći da imam problem. Ja uopšte nemam neko društvo. Svi u školi posle nastave idu negde sa nekim, a ja idem sama na stanicu i kući. Istina živim u drugom mestu, ali bez obzira na to...nekako se osećam "ne prihvaćena" ako tako mogu reći. Inače sam dosta povučena u da kažem novom društvu...tako je bilo i prošle godine u prvom razredu...ali ja privatno sa osobama koje bolje poznajem zaista nisam takva. Jednostavno imam neku blokadu i to je to. Sem toga uopšte nemam, niti umem da pronađem neku temu za razgovor, tako da mislim da sam skroz nezanjmljiva. Da me ne shvatiš pogrešno, ne mogu reći da me u školi potpuno ignorišu...pričamo mi i sve to, a kako sam odlična učenica neretko sam tu i kada treba nešto da se pomogne, ali...često umem da na odmorima sedim sama, upravo iz razloga jer nisam slobodna. Stvarno ne znam šta da radim i kako da pobedim sebe, pre svega?
  Unapred ti hvala i stvarno si super.

  ОдговориИзбриши
 25. Анониман14. мај 2016. 19:08

  Anja, mozes li mi reci kako da mi nokti porastu do 3. juna (posto mi je tad mala matura) i mozes li dati neke ideje ili slike kako da sama nalakiram nokte <3 :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Zavisi koliko brzo ti rastu, ali i onome kome sporije rastu, za dve nedelje mogu da dostignu sasvim lepu dužinu. :) <3

   - http://s3.weddbook.com/t4/2/0/6/2067371/diy-nail-art-nails-do-it-yourself-pinterest.jpg
   - http://www.howtoinstructions.org/wp-content/uploads/2013/11/How-to-paint-simple-cute-nail-art-manicure-step-by-step-DIY-tutorial-instructions.jpg
   - http://news.hullfire.com/wp-content/uploads/2014/04/DIY-Blended-Nails-1.jpg
   - http://dy6g3i6a1660s.cloudfront.net/MIMa3ByVSUgohD9mQMw8EAeQB5A/tlw-51/TheCraftyNinja/diy-heart-nails.jpg
   - http://www.canbedun.com/wp-content/uploads/2013/11/DIY-Chevron-Nails-480x480.jpg

   Избриши
 26. Анониман14. мај 2016. 23:07

  Ovako, odmah ću preći na stvar Anja. :/ ❤

  Mislim da mi se sviđa jedan dečko. I mislim da se možda i ja njemu malo sviđam, zaključila sam to jer mi ne retko daje komplimente, ugovaramo šetnje zajedno (doduše uglavnom u troje), uvek je prvi u redu kada treba da mi čestita rođendan ili slično, i radije je sa mojom drugaricom i sa mnom nego sa ostalim dečacima. Ja ne znam kako da mu pokažem da se on meni dopada, jer se bojim da ako ništa ne uradim on će odustati. Volela bih to da mu pokažem polako, u sitnim koracima, ali ne znam kako, ne bih mogla onako direktno da mu kažem. :/ ❤
  Imaš li neki predlog? ❤

  ОдговориИзбриши
 27. Анониман15. мај 2016. 12:04

  Draga Anja pomozi mi molim te imam strasan problem.
  Pre neki dan moje drugarice iz odeljenja su nasle test iz biologije i posto smo sutradan trebale da ga imamo prepisale. Svi su uzeli da slikaju taj test sa resenjima i ja sam slikala i ako nisam verovala da cd taj biti zato sto je ta nastavnica takva da je sigurno napravila 6 razlicitih testova za nas razred. Nebitno, juce sam setala sa bff i ona me je pitala da prebaci neke svoje slike sa moga fona. Ja sam joj dala, a onda mi je samo rekla:"Kakav ti je ovo test? " ja sam zgrabila moj telefon i izbrisala sliku i rekla sam joj da sam slikala test pre nego sto sam pocela da ga radim. Ona je rekla da je videla da je crvenom hemijskom pisano a ja sam rekla da nije dobro videla. Tokom setnje vise nije pominjala to. Problem je u tome sto smo nas dve razlicito odeljenje i mogu se neke komplikacije napraviti.
  POMOZI MI MOLIM TEE

  ОдговориИзбриши
 28. Анониман15. мај 2016. 14:45

  Ovako Anjice, ja imam dve najbolje drugarice koje ne vole da igraju i bilo sta tome slicno. Kada god bih ja na nekom rodjendanu htela da pocnem da igram one bi mi se smejale i mislile da nisam normalna. Ja zbog toga u njihovom prisustvu nikada ne igram, iako to mnooogo volim. Znam da ne treba da menjam svoje ponasanje zbog drugih, ali meni je mnogo glupo da mi se smeju. Glavni problem je sto ja zelim da igram na nasoj maloj maturi, ali one ce misliti da nisam bas normalna. To nam je poslednje zajednico vece i zelim da se sto bolje provedem, ali znam da necu moci da se opustim 100% da igram ako znam da me one posmatraju. Molim te, stvarno mi je potrebna pomoc <3

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман15. мај 2016. 15:13

   Ah da, imam jos jedan slican problem. Prethodni problem se odnosio na dan nase male mature, a ovaj se odnosi na trubace (odnosno poslednji dan skole). Tamo svako igra kolo, ali ja ne znam ni neko najobicnije kolo i zato ne zelim da igram. Ne mogu pitati nikoga od drustva da mi pokaze kako se igra zato sto mi glupo, a i iskreno ne volim da igram kola i sve to. Je l' okej da tu ne igram? Sta ti mislis?

   Избриши
 29. Анониман16. мај 2016. 15:40

  Eh ovako Anjice.
  Molim te da mi sto prije odgovoris jer mi je zaista hitno.
  Ovako, ja sutra treba nests iz fizike da nas ocjenju i ako iz tog dobijem i 5.U srijedu nam donosi test iz biologije i ako iz toga dobijem 5.U četvrtak trebam neku prezantaciju nesto iz tehnickog da ocjeni i da odg informatiku i treba donjeti testove iz matematije i ako iz tog dobijem 5 i u petak trebam odg historiju.
  I sada moja mama je meni obrisala instagram sa telefona jos mozda tamo nekad u novembru-decembru jer je vidjela da gledam neke slike momaka i cura sto se ljube.
  A to su zapravo bile ljubavne price.
  Ali obecajem da to necu vise gledati.
  I sada u petak sta misliš da li da ja nju kada iz skole dođem fino pitam:mama, posto sam ja evo tokom cijele sedmice dobijale 5 jel mogu nešto da te pitam?
  Bili ti meni mogla da vratiš instagram, obecajem da necu gledati ono sto sam nekada gledala, molim te mama.
  Sta misliš da li da je pitam?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pitaj je, naravno. Mislim da je prestroga prema tebi. Slike momaka i devojaka su normalne, ne gledaš ništa strašno. Nije u pitanju pornografija ili nešto drugo, što nije prikladno tvojim godinama. Umesto što ti je obrisala Instagram, trebalo je da pogleda o čemu se radi. U svakom slučaju, pitaj je, pretpostavljam da će ti dozvoliti, ali mislim da treba da joj objasniš da ne radiš ništa loše i da slobodno može da proveri šta je to što gledaš/čitaš. :)

   Избриши
 30. Анониман18. мај 2016. 22:18

  Draga Anja,
  Pre neki dan sam bila sa najboljom drugaricom napolju i naleteli smo na par nasih drugarica koje su tada vozile rolere. Moja bff se zamenila sa jednom od tih devojcica i otisla malo da se provoza. Pitali su hocu li i ja, ali ja nisam znala sta da kazem zato sto sam ih poslednji put vozila pre 6 godina(Ne znam zasto sam prestala). Ja sam se prezula, ali nisam mogla da ustanem, jednostavno, kao da ih nikada nisam obula. Ispricala sam im to, i moja bff mi je rekla da nadjem svoje rolere i da me za vikend malo podseti kako sta ide.
  Sada se plasim da cu se osramotiti posto sam zaboravila. Molim te da mi pomognes, sta da radim?

  ОдговориИзбриши
 31. Анониман19. мај 2016. 23:34

  Draga Anja, mozes li da mi pomognes?
  Ja i bff smo juce u toku setnje srele jednu nas drugaricu. Pozdravile smo se i onda je ta nasa drugarica meni rekla: " Hejj gde ti je (ime moje simpatije)??", ja sam joj rekla:"Molim? " a ona je meni:" hehe nebitno. " Razisle smo se i onda sam ja pitala moju bff odakle ona moze da zna za njega, i zasto ga je spomenula. Moja bff mi je rekla:" Ma gde njega da spomene, nije njega nego nekog drugog, ucinilo ti se, cuj njega... ". Ali ja sam 100% sigurna da je izgovorila njegovo ime. Posle toga sam duze vreme razmisljala o tome. Jedino sto se secam je da sam mozda negde u 4. razredu toj drugarici rekla da je lep, ali zasto bi ga sad, odjednom, spomenula. Ne, nije mi se ucinilo, zato sto sam posle pitala jednu curu koja je takodje bila tu koje je ime izgovorila.
  Problem je u tome sto gubim poverenje u bff, inace pre je bilo manjih, veoma malih incidenata sto se tice ovoga.Jednostavno, plasim se da joj ista sada ispricam.

  ОдговориИзбриши
 32. Анониман20. мај 2016. 19:37

  Pomozi mi molim te...
  Ja imam jednu drugaricu (nedrugarucu) iz razz.
  Prije 15 dana posvađale smo se iz razloga sto je ona nesto slagala.
  I onda je pocela da siri lazi o meni i rastavila ma time sa najj drugom.
  I ja sam je pitala ako zeli da mi pricamo u tom smislu da nekad btvz nesto za skolu pricamo ili na tzo.
  I npr da jedna drugoj cestitamo ako se nekoj nesto jako važno dogodi u životu.
  Međutim ona je to odbila.
  I mrzi me.
  A ja nevolim da budem iskim u svađi.
  I plasim se da se sa njom ne pomirim do kraja osnovne a ja to nezelim.
  Nekako sta cu ja ako je nekad na ulici sretnem?
  Jednostavno ja nezalim da osnovnu završim da sam sa nekim u svađi.
  Jeste da ima jos 2 godine ali...
  I neznam nisam ja kriva ali ja sam se izvinula iako nisam kriva ali opet...
  Dosta je bezobrazna prema meni.
  Neznam osjecam se krivom a nisam i krivo mi je jer nezeli da prica samnom na bilo koji nacin.
  I to me boli sve.
  Pomozi Anja molim te!

  ОдговориИзбриши