20. март 2016.

#AnjaSavetuje - pitanja i odgovori ; mart #7

Evo ga, ponovo 20. i ponovo post iz ove rubrike. Nadam se da sam odgovorila na sve, a ako nisam, znate već - komentar ispod ili mejl, kako god želite. :) Ostavljam vas da pronađete odgovore na svoja pitanja, pa se ponovo čujemo sledećeg meseca sa nekim novim pitanjima i odgovorima. :*Na svu sreću, nemaš konstantan problem sa bubuljicama. One se pojavljuju i nestaju, što je opet bolje nego da su stalno na tvom licu. Meni je u borbi sa bubuljicama najviše pomogla Acne Intensive formula, ali mislim da ne moraš da izdvajaš sumu novca od oko 3.000 dinara koliko ona košta. Mislim da je bolje da odeš kod dermatologa, jer će ti on prepisati sapun, tonik, kremu ili neki drugi preparat koji će ti verovatno pomoći. Ako želiš da uzmeš nešto na svoju ruku, ne možeš da pogrešiš sa Seba Med sapunom (ja sam ga koristila na preporuku dermatologa), a možeš da probaš i nešto od Puzzle proizvoda koji su namenjeni za tinejdžersku kožu i vrlo su blagi. :) Što se tiče uklanjanja flekica od bubuljica, možeš da mažeš kokosovo ili maslinovo ulje. 


Ne bi trebalo, ali moguće je. Gledaj da što pre rešiš taj problem sa zubima, a dok to ne uradiš, obavezno nosi žvake ili pepermint bombone uz sebe, pa ih eventualno izbaci iz usta neposredno pre poljupca kada dođe do njega. U tom slučaju nema straha od neprijatnog mirisa. :)


Neke osobe se previše znoje u toku puberteta, a neke imaju taj problem tokom celog života. Na to je jako teško uticati, zato uz sebe uvek obavezno imaj vlažne maramice i dezodorans. Nikada nemoj da stavljaš dezodorans na oznojanu kožu, već obavezno prvo pređi vlažnom maramicom preko oznojanog područja i onda nanesi dezodorans. Kažem, jako je teško sprečiti preterano znojenje, ne znam ni da li postoji način, ali ovako ćeš se bar rešiti neprijatnog mirisa. :)


Nema potrebe da mršaviš. Nisi premršava, ali si mršava. Sada, kada počinješ da rasteš i da se razvijaš potrebno je da jedeš normalno i nikako ne treba da izbegavaš hranu koju i inače jedeš. Okej je da radiš vežbe, ali nemoj da menjaš ništa u svojoj ishrani. OVDE imaš challenge vežbice od 30 dana i one su jako dobre! Nisam sigurna koliko su prilagođene tvojim godinama i koliko ćeš izdržati da ih radiš, ali možeš da pokušaš. :) 


Važno je samo da dobro iskoristiš dan. Npr. ako spavaš svakoga dana posle škole, bilo bi najbolje da to izbaciš ili da spavaš npr. pola sata - sat manje nego obično. U tom periodu možeš da napišeš post ili da naučiš jednu - dve lekcije iz nekog predmeta. Preporučujem ti da se posvetiš blogu kada dođeš iz škole, jer ti to dođe kao predah. Posle toga možeš da uradiš domaći i da naučiš, a potom se odmaraj do treninga. Pronađi neki svoj ritam, i obavezno koristi vikende da naučiš nešto što imaš za sledeću nedelju. Tako ćeš sebi obezbediti manje stresa i više slobodnog vremena tokom sledeće nedelje. Kada imaš previše da učiš, onda npr. u subotu napiši dva ili više postova koje ćeš izbacivati tokom naredne nedelje. Ja sam ušla u ritam i nekako sam naučila da rasporedim svoje obaveze, tako da imam i malo slobodnog vremena za sebe. Uspećeš i ti, sigurna sam. 


Važno je da razgovaraš sa svojom drugaricom. Ne moraš striktno da pokreneš razgovor na tu temu, već je kroz priču pitaj da li je i dalje zaljubljena u njega i zašto ne pokušaju ponovo. Ako kaže da joj se i dalje sviđa, onda definitivno treba da ga ignorišeš - ne dopisuj se sa njim i ne ulazite u neko dublje prijateljstvo. Ona je tvoja najbolja druagarica i sigurno ne želiš da je povrediš zbog nekog dečka koji ti se sada sviđa, a možda ti kroz par meseci neće ništa značiti. S druge strane, ako se on njoj više ne dopada, otvoreno joj reci da osećaš da si mu simpatična, i da je i on tebi drag, pa želiš malo bolje da ga upoznaš. Objasni joj da si prethodno htela da čuješ od nje da li bi imala nešto protiv, jer ne želiš da je povrediš. Važno je da budeš iskrena prema njoj. :) 


Uvek treba da se držiš onoga što ti dobro ide. Trenutno su to poeme, a kroz neko vreme će biti kratke, potom i duge priče. Ako nemaš inspiraciju za pisanje priča, nema potrebe da siliš sebe. Tako nećeš ništa postići. Imaš samo 12 godina i tvoj život još uvek nije bogat iskustvima kroz koje su prošle ili prolaze starije devojčice. Kada još malo odrasteš i kada u tvom životu počnu da se dešavaju neke krupnije stvari i kada počneš da čitaš ozbiljnije štivo, verovatno ćeš biti inspirisana da svoje ideje i mišljenja pretočiš u priče, ali sada se drži onoga u čemu si dobra. Možda kroz par meseci dođeš na neku super ideju i započneš svoju priču, ali neka se to desi spontantno, tako je najbolje.  :) ♥


Nažalost, prolazim kroz jedno slično prijateljstvo. Osećam isto što i ti osećaš - ljubomoru, zavist, naslađivanje kada meni nešto krene nizbrdo. Ipak, ja sam počela da menjam svoj odnos prema toj osobi. Ima dobrih trenutaka kada joj je sve po volji i kada je divna, ali je mnogo više onih drugih. Preporučujem ti da promeniš ponašanje prema njoj. Ne treba da je ignorišeš i izbegavaš i ne treba da se svađaš sa njom, samo joj pokaži da nije i nikada neće biti centar tvog sveta, baš zbog svog ponašanja. Mogla je da ostane tvoja najbolja drugarica, a ona je to upropastila. Druži sa sa drugim devojčicama iz razreda, ne provodi sve vreme sa njom, ne pozivaj je često kod sebe, ne idi prečesto kod nje, uvek joj reci kada te povredi neki njen postupak. Možda će je to navesti da razmisli o svom ponašanju. Pokušala si da pričaš sa njom i zna šta ti smeta, pa bi bilo u redu da dobro razmisli o svemu tome i da i na tvom ponašanju vidi da zaista greši i da se ne šališ sa njom. Srećno! 


Devojčica koja ima 13 godina i je bar duplo zrelija od dečaka koji ima 12. Kao što znaš, dečaci kasnije sazrevaju i od retko kog dečaka možeš da očekuješ da bude romantičan, da se prvi javi ili da generalno napravi prvi korak pre 15. - 16. godine. Preostaje ti da se ti potrudiš ili da jednostavno trenutno zaboraviš na njega. Ne mislim na to treba da ga izbaciš iz glave kao da ne postoji, jer je to nemoguće, već prosto pokušaj da ne razmišljaš prečesto o njemu i da se ne nadaš nečemu što se trenutno ne može dogoditi. Možda kada malo porastete i kada on bude spremniji da se suoči sa tobom i da ti prvi priđe. Do tada ćeš morati sama da preduzimaš korake, a to verovatno ne želiš. :) 


Zbog čega te je stid? Pa oni su tvoji roditelji, i sami vole da jedu, i sigurna sam da bi im bilo drago kada bi i ti jela malo više. To ne znači da treba da se prejedaš, ali uvek treba da pojedeš nešto što te privlači i nešto što ti se u nekom trenutku baš jede. Nema potrebe da izbegavaš da pojedeš nešto što ti se jako jede, kao da ti je to zabranjeno. Probij led i jednom prilikom, kada ti roditelji ponude da nešto pojedeš, sedi za sto, uzmi, pojedi i reci da je baš ukusno i da ti se baš dopada. Svaki sledeći put će ti biti lakše i nećeš imati taj problem ustručavanja pred roditeljima. :)


Ne znam te, ali ti si jedna divna, divna devojčica! Hvala ti što si podelila ovo iskustvo sa svima nama. Verujem da ćeš ohrabriti devojčicu koja ima isti problem kao i ti, a sigurna sam i neke druge devojčice koje mi o tome nisu pisale, ali saosećaju sa obema. Ljubim i ja tebe i hvala ti još jednom! Hvala devojci koja je napisala komentar, potvrdila je ono što sam htela da napišem. :) Okej je da drugarici pokazuješ poruke i da joj govoriš ko ti se sviđa, ali pošto si se više puta opekla, mislim da treba da prestaneš da sa njom deliš taj deo svoje privatnosti. Družite se kao i do sada i pričajte o svemu, ali prosto nemoj da joj pokazuješ svoje poruke i da joj govoriš ko ti se javlja i kome se sviđaš. Ne mora baš sve da zna. Mislim da ćeš biti mirnija ako to budeš zadržavala za sebe i nećeš morati da vodiš ozbiljne razgovore sa njom. Ako slučajno pokuša da uđe na tvoj Fejs i da čita poruke bez tvog znanja ili ako stalno bude insistirala na tome da sazna sa kim se dopisuješ, moraćeš da povedeš ozbiljan razgovor sa njom. Pitanje je kakva je to drugarica koja svakog dečka kome se dopadaš pokušava da pridobije za sebe...


Da, to je normalno. Neke osobe jako teško podnose putovanja, truckanje u automobilu ili u autobusu i česte krivine. U osnovnoj školi je na svakoj ekskurziji bilo nekoliko osoba koje su sedele napred i koje su povraćale po sto puta. Važno je da uvek popiješ tabletu protiv povraćanja pred neki duži put, obavezno pojedi nešto (ali ne previše) i nosi kese za povraćanje. Protiv toga ne možeš. Nije nikakav poremećaj, prosto se dešava mnogima. :/ Sve zavisi šta poklanjaš. Ako poklanjaš nešto malo, što može da stane u kovertu, onda ubaci sadržinu u nju. Ako poklanjaš nešto veće i teže, verovatno nećeš moći da iskoristiš kovertu. Ja uglavnom upakujem stvari u ukrasnu kesu koju potom dobrom izlepim selotejpom ili ih upakujem u ukrasni papir. Odnesem u poštu i kažem da želim da pošaljem paket (ne ubacuj u 'kućicu'). Oni ga izmere i kažu koliko košta poštarina, zatraže tvoje podatke i podatke osobe kojoj šalješ paket. :) Što se tiče problema sa komentarima i čitaocima - pretpostavljam da je problem u tome što smo trenutno svi u fazi učenja, kontrolnih, odgovaranja, takmičenja i svi manje vremena posvećujemo internetu, blogu i generalno društvenim mrežama. Ako si ranije imala normalan broj komentara, verovatno ćeš ih imati ponovo, kada taj kritičan period prođe. Ti i dalje komentariši tuđe postove, trudi se oko svojih i gledaj da npr. organizuješ bar neki mali giveaway, jer ćeš tako dobiti nove čitaoce koje najčešće darivanja privuku. Možeš da napišeš nešto o svom blogu i da to pošalješ na Famozin mejl, oni će to objaviti na portalu i drugi će saznati za tvoj blog. :) Ne opterećuj se time, važno je da se trudiš i da to radiš zato što voliš, sve ostalo će doći samo od sebe. Treba da prestaneš da se trudiš. :/ Priznala si mu svoja osećanja i voljna si da mu budeš drugarica, a pošto on to očigledno ne želi, bolje je da odustaneš. Razumem da ti se sviđa i znam da ti je teško što te odbacuje, ali nema poente u tome da pokušavaš i da mu prilaziš, a da se on krije iza drugih i u društvu prijatelja, kako ne bi ostao nasamo sa tobom. Teško je zaboraviti ga, posebno jer ti se dopada već mesecima, ali reci sebi da je on samo jedan od mnogih momaka koji će te razočarati i da to nije smak sveta, život ide dalje i pred tobom su neki novi momci koji će te usrećiti. :)


Naravno da nisu zaboravili na tebe. Samo su prihvatili činjenicu da si stidljiva i povučena i da ne voliš da izlaziš. Ipak, nikada nije kasno da se trgneš i promeniš. Imaš samo 13 godina. Kada dođe leto i kada tvoji prijatelji počnu da izlaze, reci im da te pozovu i izađi sa njima. Bez obzira na to što imaju svoje društvo u koje se ne uklapaš, probaj da im se pridružiš bar dva - tri puta i da vidiš kako funkcionišeš u odnosu sa njima. Možda ćeš se uklopiti. Ako ti se ne dopadnu, druži se sa svojim prijateljima koji ti odgovaraju i pronalazite vreme kada ste i ti i oni slobodni. Nekada prošetajte uveče, nekada u toku dana, nekada idi kod njih, neka oni dođu kod tebe i sl. Preko svojih bliskih prijatelja možeš da upoznaš i neke druge osobe. pojedince, koji mogu da ti se dopadnu. Važno je samo da se opustiš. Ne moraš da pričaš sve vreme i da vodiš glavnu reč, ali pričaj, smej se, ubaci se u razgovor, pokaži da si prisutna. Tako ćeš se svideti drugima i rado će te pozivati u svoje društvo. :)


Mislim da je najbolje da se upišeš na engleski. On je najkorisniji. Gde god da kreneš i šta god da radiš engleski će ti uvek biti potreban. Pretpostavljam da ga već dosta dobro znaš, ali ćeš moći da ga usavršiš. Bilo bi lepo znati i nemački, jer su jezici bogatstvo, ali engleski je uvek neophodniji i zato ti preporučujem njega. I odbojka je super, sport je važan, ali počinje lepo vreme, pa možeš da budeš u pokretu i na neki drugi način - roleri, šetanje, trčanje, vežbice i sl. :) Bilo bi lako kada bi mogli da puknemo prstima i da odjednom sva naša osećanja i interesovanja prema nekoj osobi nestanu. Ipak, to ne ide tako. On ti se sviđa već dve godine. U tom periodu si obraćala pažnju na njega, pratila si njegove postupke, njegov odnos prema tebi. Na taj način si ga dosta dobro upoznala i biće ti teško da odjednom prestaneš da razmišljaš o njemu, da ga pratiš pogledom na školskim hodnicima i sl. Najvažnije je da ti to želiš. Kada počneš da razmišljaš o njemu, pokušaj da razmišljaš o nečemu drugom. Kada ga vidiš, skreni pogled i pričaj sa drugaricom. Važno je da se potrudiš i da počneš da obraćaš pažnju na neke druge momke, a to interesovanje prema njemu će verovatno vremenom nestati. :) Nisi luda, samo imaš taj neki opsesivno kompulzivni poremećaj, od koga na neki način skoro svi 'patimo'. Ja npr. svugde krećem ranije jer ne mogu da podnesem da negde zakasnim, što takođe spada u neku vrstu poremećaja. Pokušaj da poradiš na tome da manje diraš stvari. Npr. ako uhvatiš sebe da ideš ka nekoj stvari koju želiš da pomeriš, ti uzmi da radiš nešto drugo kako bi zaboravila na to. Teško je i ne možeš tek tako da prestaneš sa nečim što svakodnevno radiš, ali potrudi se. :)


Uvek, ali uvek treba da staviš sebe na prvo mesto. Ja sam 4. razred srednje škole i znam o čemu pričam. Uvek sam pomagala drugima i često sam na taj način znala da naudim sebi, a posle jednog sličnog ispada mi je samo 'kliknulo' u glavi, otišla sam u poslednju klupu, sama, i uradila svoj kontrolni, dok su oni koji su mislili da će prepisivati od mene sedeli napred i gledali me u neverici pitajući se zašto sam otišla nazad. Posle toga uvek prvo uradim svoje, pa pomognem drugima. Nema potrebe da im se pravdaš. Uvek uradi svoj kontrolni i tek onda pomozi drugima. One su bezobrazne i nezahvalne, jer umesto da cene tvoju pomoć, kakva god ona bila, one su se još našle povređene zbog tvog postupka. Veruj mi, nisu vredne nerviranja. :) 


Ne znam kako bih to nazvala, ali znam o čemu pričaš. I meni se ponekad dešava me uhvati panika pre nego što krenem u školu (npr. kada imam neki kontrolni ili neko važno odgovaranje) ili kada npr. treba da idem na neku proslavu na koju mi se baš i ne ide. Mislim da si previše napeta i pod stresom. Možda bi trebalo da počneš da se opuštaš. Možeš da probaš sa jogom ili da npr. svakoga dana kada dođeš iz škole uključiš neku laganu, sporu i tihu muziku, da uzmeš da bojiš ili crtaš. Radi nešto što te opušta. Isto tako i kada se taj panični napad ponovi, uzmi da radiš nešto što će te smiriti, mislim da bi to moglo da ti pomogne. :)  Da li si nekada probala da se ljubiš tako? Ako nisi, onda prosto ne možeš da znaš da li bi ti išlo ili ne. Kod ljubljenja je važna samo praksa, tj. što se duže ljubiš, to ćeš bolje savladati tu tehniku. Postoji način za vežbanje, a to je da u jednu malu šolju od kafe staviš bombon i da ga potom vijaš jezikom. U suštini, ljubljenje se ne uči, samo se usavršava. :)


U svakoj školi ima devojaka koje psuju, koje se vuku sa svim momcima, koje ne mare za to koliko godina imaju itd. Nemoj da te začudi ako tako nešto zatekneš i u srednjoj školi. Važno je samo da ne dopustiš da to utiče na tebe. Gledaj sa strane, ali nemoj da se opterećuješ tuđim problemima. Trudi se da budeš pozitivna i da se ponašaš u skladu sa svojim godinama. Sigurna sam da ćeš u srednjoj školi steći mnogo novih drugarica koje će ti prijati i koje će razmišljati isto kao i ti. :) Svima nama naiđe onaj jedna period kada nam okolina strašno smeta (to mi se dešavalo i u osnovnoj i u srednjoj), ali čim taj krizni period prođe prosto se prilagodiš i trudiš se da se usredsrediš na svoj život. :)

63 коментара:

 1. Svaka ti čast, Anjice! Saki post iz ove rubrike pročitam pažljivo od početka do kraja iako sama nikada ne postavljam pitanja. Moram ti odati priznanje, jer zaista jednog dana mogu da te zamislim kao pravog psihologa, ako ne već kao profesorku srpskog. :) <333

  In my heart

  ОдговориИзбриши
 2. Anja,ovako imam 12 godina,visoka sam 150,a imam 45 kila.Imam dva problema,meni se cure rugaju da imam muške noge zbog mišića,ja sam kada sam bila mala stalno se rolala,vozila bicoš,trčala i skakala,i nabila sam mišiće na nogama,ja želim da prestanu me zezati,a drugi je ja želim biti ravna,ne želim smršaviti ali želim imati ravan trbug,ali ne znam koje vježbe raditi i želim tvoje preporuke,mene je zbog mog trbušćića sramota se skinuti u badić,a 25.5 idemo u tuheljske toplice.Jel imam vremena za napraviti to?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман20. март 2016. 15:19

   Ideš u tuheljske toplice na moj rođendan.Lijep provod xdd

   Избриши
 3. Анониман20. март 2016. 15:15

  Hej Anja :)
  Iskreno se nadam da ćeš mi moći pomoći na neki način.Ovako.Imam najbolju prijateljicu.Zaista smo jako slične i bukvalno o svemu mogu da pričam sa njom.Ovdje nije stvar u meni,nego u njoj.Prije jedno desetak dana,ako ne i više ona je počela da se osjeća loše.Kad kažem loše mislim na to da ne voli sebe,osjeća se ružnom i jadnom,ne može da uči.To je u glavnom zbog nekih stvari u prošlosti(ni sama ne znam šta,ali živi sa mamom.Roditelji su joj razvedeni pa je to povezano).Moglo bi se reći da je pala u derpesiju.I prije se to dešavalo,ali prošlo bi ju za dan-dva,ali sad ne prolazi.
  Pisala mi je prije sedmicu dana kako joj je ispao nož i da se posjekla i slikala mi to.Ja sam povjerovala.Jučer mi je priznala,da joj nikakav nož nije pao već da je ona to sama uradila.Osjećala je da ja to treba da znam jer sam jedina sa kojom može da priča o svemu.Naravno,molila sam ju da to ne radi više i obećala je da neće.Kasnije,tog dana napisala mi je poruku kako se trese,plače i da je ponovo to uradila.Po nogama i ima oko 20 tih posjekotina ili kako god već.Savjetovala sam je da priča sa mamom.Da krene od početka.Kako se osjeća,kako je sve krenulo i na kraju to rezanje.Rekla je da će razmisliti,ali nije sigurna jer ne zna kako to da kaže,nije lako.
  Eh sad.Ja se zaista osjećam loše zbog nje i zabrinuta sam.Upropašćava sebe,i ako nešto ne poduzme biće samo još gore.Bojim se da neće htjeti reći mami.Razmišljala sam da u tom slučaju ja pričam sa njom,njenom mamom,ne da joj kažem baš sve,,ali da joj skrenem pažnju na neke stvari i da popriča sa njom.Ali se plašim onda da se ne naljuti na mene.Stvarno ne znam šta da radim i zabrinuta sam za nju.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман20. март 2016. 22:18

   Pre par godina i moja drugarica se rezala i nisam znala šta da radim, kako da joj pomognem, a želela sam to. Rezala se 3 ipo godine i ponekad je to bilo čak i bez razloga, jednostavno navika. Išla je kod psihologa i ja sam prisustvovala svim seansama, na njen nagovor. Kasnije je otvorila i blog, gde je pisala o svom životu, i on je i dan danas jako popularan. Okrenula se svojoj velikoj ljubavi - filmu i režiji, i osvojila je dosta nagrada na mnooogo takmičenja. Njen život se totalno preuredio. Maksimalno pomozi drugarici i budi uvek uz nju!

   Избриши
  2. Анониман21. март 2016. 06:26

   Mojoj drugarici su roditelji bili razvedeni i bila je u velikoj depresiji. Naterala sam je da otvori nalog na Wattpadu. Na korak je da objavi knjigu.

   Избриши
 4. Анониман20. март 2016. 15:18

  Imam 13 godina,visoka sam 165,a teška oko 45 kg.Ja jesam prije bila mršava,i sada sam,ali je bolje sad.Ne izgleda ružno,da se tako izrazim.Neko mi je rekao da sam počela da se debljam jer sam krenula dobijati menstruaciju(od avgusta).Meni to ne smeta.Baš naprtovi,drago mi je zbog toga.Ali,ne želim da imam stomak.Pa šta da napravim po tom pitanju?Nemam ja ni sada veliki stomak,ali ima.Samo želim da bude ravniji,a ne da smršam.Da li znaš za neke vježbe ili slično?

  ОдговориИзбриши
 5. Анониман20. март 2016. 15:19

  Peti sam razred, što znači da sada imam jedanaest godina, i upućena sam u sve vezano za menstruaciju, iako je još nisam dobila, jer mislim da je bolje da znam šta je i slično, nego da se iznenadim. Od početka ove školske godine stalno nosim uložak u zadžepku ranca. Jako se plašim trenutka kada ću dobiti menstruaciju. Da li će to biti u školi? Pred tablom? Na treningu? To neću saznati. Nemam baš ni konkretno pitanje, ali se plašim da me ne zezaju ako mi uoče krv nastalu usled prve menstruacije. Šta da radim? Kako da postupim kada dobijem?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман20. март 2016. 16:40

   A jooj.Nema brige.Prvu mestruaciju kada dobiješ i to 1 dan nece ti ici krv toliko da ti odmah procuri.Opusti se sada i uživaj.I izbaci te misli "kacu da dobjem".Imaš tek 11 godina.Polako,jeste da polako ulaziš u pubertet ali nebrini oko nje.Kada vidis nešto crno ili smeđe na gacicama znaj to je menstruacija.Nemoj da panicis,places,vristis i ostale gluposti radis kada dobiješ.To je sasvim normalno.To je zdravo.To je znak da ces jednog dana moci da imas vlastito dijete.Samo priđeš mami i kazeš "mama,ja sam dobila".I ona ce ti objasniti neke stvari koje možda neznas i eto.Nece odma biti redovna.Nekada ce dolaziti ranije,nekada kasnije,nekada nece biti u mjesecu je nikako.Dok se ona ustali.A kada se to desi znaces po datumima kada trebaš da dobiješ.Pa da budeš spremna i nedesi ti se da ti procuri.Ulošci u torbi ti sada netrebaju.Ibaci ih iz torbe.I prestani da se opterećavaš menstuacijom.Kada si u školi uci,piši,čitaj,radi ono što trebaš da radiš,zabavljaj se sa društvom.Kada odgovaraš pred tablom nemoj da misliš "jao,šta ako sad dobijem".Nego se skoncentrisi da dobiješ što bolju ocjenu.A na treningu uživaj i treniraj a menstuacija ti netreba da bude ni na kraj pameti.Desice se onda kada to budes najmanje ocekivala.Znaci kada dobiješ nepanici nego reci mami da si dobila i ona ce te upititi na sve.I reciceti sve što te budfe zanimalo. :)

   Избриши
  2. Анониман23. март 2016. 19:14

   Iskreno meni je 11 god prerano za menstruaciju, ali ti si valjda dovoljno narasla.

   Избриши
  3. Анониман28. март 2016. 06:55

   Pa sad zavisi. Ja sam sa 13. Moja drugarica u cetvrtom razredu, jer je bila jako visoka i razvijena. :)

   Избриши
 6. Анониман20. март 2016. 15:23

  Ćao Anja. :) Imam 15 godina i mama užasno postupa sa mnom. Još želi da me tušira, menja donji veš i slične stvari koje majke rade mladoj deci. Ne dozvoljava mi da se obrijem dole, iz nepoznatog razloga, i svake sedmice me kontroliše ne bi li to krišom uradila. Mislim da je njeno ponašanje krajnje ružno i neprikladno za moje godine. Šta raditi?

  ОдговориИзбриши
 7. Анониман20. март 2016. 17:31

  Svudja mi se jedan decko. Oboje imamo po 16 godina. On je drugo odeljenje i ne poznajemo se. Imamo neki cas zajedno. Vidim ga samo na hodniku ili kad imamo zajedno cas, ali nisam imala hrabrosti da mu priđem i upoznam se. Nisam se zaljubila u njega, jer ga i ne poznajem, samo mi se jako svidja kako izgleda i cini mi se kao divna osoba, pa bih mnogo volela da se upoznam s njim. Sta da radim? :)

  ОдговориИзбриши
 8. Анониман20. март 2016. 22:06

  Nisam sportski tip i nikada ništa nisam trenirala. Poštone idem na letovanja, sinulo mi je da bih možda mogla na letnjem raspustu da se upišem na odbojku. Mesto u kom živim ima samo jedan tim i trener me poznaje i malo je stroži. Pošto ne znam pravila i neke pokrete, da to tako nazovem, malo me je blam da idem tamo zato sto se plašim da ne postanem predmet podsmeha zbog mog neznanja od strane mojih prijateljica koje treniraju i po pet godina. Znam da je svako bio početku, ali ipak... Ima mnogo više razloga da se ne upišem ali želja za treniranjem je dosta veća pa ne znam šta da radim. Da se upisem ili ne?

  ОдговориИзбриши
 9. Анониман20. март 2016. 22:58

  Cao Anjice. Pa,meni se svidjao jedan decko jako dugo,od pocetka leta. Mislila sam da je i on zaljubljen u mene s obzirom na sve te poglede koje smo upucivali jedno drugom,gledali bi jedno u drugo minut-dva bez prestanka. Nista se dalje nije desavalo. Nikad nismo ni pricali. Pocela je skola,krenuli u srednju,ja u jedno,a on u drugo odeljenje u istoj skoli. I dalje ti pogledi a onda je mojoj drugarici rekao kako zna da sam zaljubljena u njega i da je glupo... I ja sam pocela da a ignorisem a dva meseca kasnije mi je lajkovao sliku na fb i gledao me. I dalje mi se svidjao samo sam naucila da ga ignorisem. Moja drugarica je od njegovog druga nabavila broj i on je njemu rekao za to te je on pomislio da sam ja trazila njegov broj a nisam. To sam saznala od drugarice kojoj je to napisao. Znam,glupo zvuci ali stvarno je katastrofa za mene. Medjutim i dalje sam se ponasala hladno tj. i dalje se ponasam kada ga vidim. Ali i dalje u meni ima osecanja prema njemu iako nikome ne govorim o tome. Kad ga sretnem uvek se pomesaju emocije u meni-od razocarenja do ljubavi. A zaista zelim da ga izbacim iz glave ali ne mogu. Mnogo je se pokvario u poslednjih mesec-dva.Poceo da pije pusi izlazi do kasno bezi iz skole. A inace sam zaljubljena jos u dva momaka ali ne osecam ni prema kome ono jako kao prema njemu...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. A da napomenem da mi je skoro lajkovao sliku. Ne razumem...

   Избриши
 10. Анониман20. март 2016. 23:02

  Hejj.
  Ovako meni se svidja jedan decko. Prva sam godina srednje kao i on. Medjutim on je upisao srednju u Beogradu (inace smo sa juga Srbije) i vidjam ga samo kada dodje za vikend u tri nedelje i za raspust. Razmenili smo par pogleda ali sam saznala da se njemu vec dugo vremena svidja druga devojka. Eh,a svidja mi se mnogo. Sta da radim? Kako mogu da mu privucem paznju?

  PS. Poslala sam mu zahtev na fb ali nije odgovorio pa sam povukla zahtev.

  ОдговориИзбриши
 11. Анониман21. март 2016. 01:08

  Anja, divno si odgovarala i uživala sam čitajući. :) <3
  Moj problem je :
  Osmi sam razred i uskoro će matursko..Skoro sve moje drugarice imaju partnere, mene još uvek niko nije pitao.. Mislim da ću da izvisim kao poslednja, i na kraju sama otići na maturu. A meštala sam odavno o maturskom i kako će to biti divno veče, sada mi se čini da ipak neće...Anja, imaš li neki savet, da li mogu nešto da uradim po tom pitanju ili da se ipak pomirim sa sudbinom? :( :( <3

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pisaću post o tome vrlo uskoro, pa ću tu napisati sve, nemoj da brineš. :**

   Избриши
 12. Nažalost,kada si napisala da se ne čudimo kada nešto takvo ne zateknem u srednjoj školi,nažalost ja viđam I gore stvari od drugarica ,koji su 6.razred.Šta reći na to?I sama stalno pišem o tome,ali što reći kada I sama vidiš da toliko puno anonimaca traŽI savjete za neke stvari koje nisu primjerene ni odraslima,a po njihovom pisanju I stavovima se vidi da nemaju vise od 13,14 godina.A nažalost ,u mom okreženju nije jedan slučaj,nego si ti "izrod".Normalno je kada pušiš sa 12,13 godina,a I mlađi puše ne cigare,ali nargilu,to jeste aromatizirani duhan,neznajući da je to zapravo duhan.Bitno je da su oni "cool",jer ako svi ,moraju I oni.Stanje u današnjem društvu I njihovo razmišljanje je užasno.Na mom blogu je darivanje,pa bi mi mnogo značilo kada bi se prijavila:

  http://ameliabelieveme.blogspot.ba/ ------> INTERNATIONAL GIVEAWAY

  ОдговориИзбриши
 13. Анониман21. март 2016. 16:47

  Draga Anjice bas je divno od tebe sto nam pomazes ♥
  E sad moj ,problem' ..
  Ima jedan decko. Imam osjecaj kao da daje neke znake da mu se svidjam. Cesto me onako nekako slatko gleda , uvijek me trazi pogledom cak i kad prica sa 2-3 prijatelja cesto se ono propinje da vidi gde sam i gleda me. A i BFF mi kaze da me cesto ,dok ja ne gledam , gleda na neki sladak nacin. Znam da to nista ne mora znacit ali eto.
  U prvom polugodistu npr. stajala sam sa prijateljem iz njegovog razreda i nesto smo se onuda poceli ,klepati' i paliti cvoke a kad je on (simpa) dosao tu , tog mog druga je cvrsto uhvatio sa ledja i rekao ,Heeej samo ja mogu da je dirham' i mojoj drugarici je rekao ,Pozdravi mi Vanju (to sam ja)' medjutim tokom raspusta sam pocela nositi naocare i kada smo krenuli u 2. polugodiste sve to je prestalo a prije 3-4 sedmice je ponovo pocelo (sve ono sto sam pisala na samom pocetku)
  Npr. prije neki dan je moja drugarica bila na nekoj utakmici . On i njegov najbolji prijatelj su takodje bili tu i sjeli su blizu moje drugarice jer je samo tu bilo slobodno. Njegov drug je moju drugaricu pitao ,A je li ono ti ides u nasu skolu u (nebitno) razred'" na sta se moja simpa nadovezala i pitao ju je ,A znas li ti Vanju' ona je rekla ,Da' a on je rekao nesto tipa ,Ona je bas cool cura' i kad je krenuo da ide dodao je nesto tipa ,Pozdravi je'
  A dns u skoli je bio bas cudan. Gledao me i sve to ali je u hodniku na malom odmoru (posto su nam razredi bili blizu) izderao se ,Joj kako me ova smara na fejsu , a javim mu se bukvalno 1 u 2 mjeseca. Sta ti mislis o svemu ovome? Neki savjet nesto?????

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман21. март 2016. 16:59

   I ja sam ovde napisala samo malo tih njegovih znakova iako ih ima joss. ♥

   Избриши
  2. I jos jednom kad je bio napolju sa prijateljima a tu je bila i moja BFF on je rekao ,,Kako me nervira ona corava Vanja, stalno me ba fb-u pita sta ima , ma ima Ku**c'' (medjutim ja ga nikad nisam pitala tipa sta ima , sta radis nego uvijek nesto na neku temu. I eto to mi je jako cudno jer me stalno onako slatko gleda a nesto kao prica na mn. Stv ne znam sta da mislim...

   Избриши
 14. Анониман21. март 2016. 17:12

  Draga Anjice,
  Imam jedan problem koji nije veliki ali ja stvarno ne znam sta da radim. Naime, sedmi sam razred, imala sam jednu nastavnicu srpskog koja je bila mnogo dobra. U mom odeljenju ja sam je najvise volela, ali ona je bila pravedna i davala je ocene kakve inace treba da budu. Medjutim, ona je sada trudna i otisla je iz moje skole. Mislim da cu ja cak zavrsiti osmi razred kada ona bude dosla.
  Sada je umesto nje dosla jedna nastavnica koja je dobra osoba, ali ne zna da predaje. Priznajem da meni gramatika bas i ne ide, ali ona stvarno ne zna da predaje gradivo koje ucimo. Nikome se ne svidja, ne samo meni vec celoj skoli. Ja se trudim da je razumem ali ne mogu nikako. Otkada je ona dosla u skolu svi imamo trojke iz gramatike, a kada citamo lektiru to uopste ne ocenjuje. Stvarno ne znam sta da radim.. Vidim da si jako razumna i resavas svacije probleme. Nadam se da ces resiti i moj problem!? ��

  ОдговориИзбриши
 15. Анониман21. март 2016. 17:45

  Imam jedan dečko u mome razredu. Meni se on onako sviđa, fin je, ali nije sad da sam bas Zaljubljena, ali sviđa mi se. Oko njega se bas kače cure i privlače mu pažnju, daju mu do znanja da im se sviđa. Ja mislim da se ja njemu sviđam, često gleda u mene i jednom sam slučajno vidjela da gleda u mene. On je prije bio zaljubljen u mene, a ja sam ga ignorirala zbog čega mi je bas bas žao danas. Prije mi se nije sviđao. Ja ipak mislim da se ja njemu jos sviđam, ali nije zaljubljen. Ja sam nekako povucenija i htjela bih mu dati do znanja da mi se barem malo sviđam. Ali kakooo???

  ОдговориИзбриши
 16. Анониман21. март 2016. 17:50

  Anja znas li jos neku online trgovinu osim romwea?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. SheIn je, pored Romwea, (po mom mišljenju) najbolji strani sajt za online kupovinu. Imaš i Banggod, Showpo, Rosegal, kao i CN Direct, Dresslink, New Dress itd. :)

   Избриши
 17. Анониман22. март 2016. 19:45

  E ovako...Ovo nikad nikome nisam pricala.To znaju samo moje drugarice, ali ne znaju ni one bas sve. Imam 12 godina, idem u 6. razred. Svidja mi se jedan decko koji je isti razred, samo suprotno odeljenje.Ne druzimo se bas puno, bas zbog toga sto nije u mom odeljenju. Pre nije znao da sam zaljubljena u njega i kad se nadjemo negde zajedno ponasao se okej prema meni.E sad...to sam rekla drugaricama i sestri, pa sad znaju sve devojcice u mom razredu.Meni to uopste nije bitno. Bitno je to da i on zna! Moja sestra i njen drug su ga zvali sa skrivenog broja i ispitivali za mene, a on nije rekao nista uvredljivo, npr.pitali su ga sta ces joj kupiti za 8.mart(to je bilo pre) a on je rekao ferari...itd.Jednom smo bile moja najbolja drugarica i sestra kod druge najbolje drugarice i njene sestre.Moja najbolja drugarica ga je nazvala i svasta su mu pricale(ne bas svasta)i pitale su ga "Jel volis ..nju(mn)" a on je rekao "kako da ne" ili nesto slicno. Ja sam se tad bas razocarala ali nisam rekla drugaricama.
  Kad ga je moja sestra zezala i napisala "kad pocinjete vezu" on je napisao "nikad"...itd. Imam utisak da su ga svi malo smorili o meni i da me sad previse izbegava i da me je zamrzeo. Znam da ce mo se videti u junu ove god. na nekom rodjendanu i ako se nista ne promeni do tadja nzm kako da se ponasam. Imam osecaj da me on sad mrzi, iako mi nista nije rekao. Bojim se da mu se javim i da me ne ispali.
  Ja necu da budem u vezi sa njim, ali on je takav da kad bi mi bili drugovi on bi mene odmah pitao da budemo u vezi, a posto sam ja previse zaljubljena u njega ne znam kako bi reagovala.Ja stvarno necu da imam decka u 6. osnovne ali on bi se mozda naljutio...Ja samo hocu da postanemo drugovi ali ne znam da li je to uopste moguce.
  Znam da je komplikovano, mozda i ne mozes da mi pomognes, ali mi je drago da sam se nekom otvorila.:)

  ОдговориИзбриши
 18. Draga Anja!
  Treba mi mala pomoć oko bloga.
  Dakle, moje pitanje je: "Kako si stavila one rubrike, gore na vrhu?"
  Molim te, brzo mi odgovori!
  Volim te!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ako misliš na stranice (o meni, knjige koje sam pročitala itd.), na kontrolnoj tabli imaš opciju 'stranice' (ispod postova). Pritisni 'nova stranica', napiši naslov stranice kao kada pišeš post, napiši šta želiš u njoj (npr. nešto o sebi ili već zavisi od toga kakvu stranicu praviš). Kada to uradiš, jednostavno pritisni 'objavi'. Kada to uradiš, uđi na svoj blog i pritisni ovaj element u skroz desnom uglu (kao klešta), podesi po kom redu želiš da ti idu stranice (npr. početna strana, pa onda o meni itd.) Kada to uradiš, pritisni 'sačuvaj ' i to je to. ☺ ♥♥

   Избриши
 19. Анониман24. март 2016. 00:36

  Draga Anja,
  ahh.. imam jedan problem i ne znam kako da se izborim sa njim.
  Ja sam obozavala da jasem konje i leta 2015. sam jahala konja i pala sa njega. Da polomila sam ruku, i to rame, otisla sam u bolnicu i tamo bila ceo letnji raspust. Operisana sam, i sada mi je ostao oziljak. Ja sam presrecna sto se sve to zavrsilo dobro, sto je meni lekar pomogao i namestio mi ruku, ali me je nekako sramota tog oziljka. Mazem razne kreme koje su mi rekli u apoteci ali kod oziljka ima malo promena. Stalno razmisljam o tome da necu vise moci da nadjem haljinu bez rukava, ili da necu moci da obucem kupaci kostim na leto, zato sto me je sramota. Znam da ces reci da ne treba da se stidim toga, da ne treba da ne izlazim iz kuce, ja to znam ali jednostavno ne mogu da prestanem da mislim o situacijama gde cu se "izblamirati" zbog oziljka. Jako bi mi znacila tvoja pomoc. <3

  ОдговориИзбриши
 20. Анониман24. март 2016. 15:45

  E ovako. Imam 16 godina i nikad nisam imala decka. Do skoro sam imala simpatiju iz inostrandtva,svidjao mi se 3 godine,a za docek ove nove godine sam upoznala jednog decka isto nije iz srb i od tada mi se on svidja. Dopisivali smo se 2 puta i ja sam se njemu javila oba puta. Lepo se dopisujemo,ne ispaljuje me. Nema devojku. Imao je neku iz srbije ali mi je rekao da nije vise sa njom jer dolazi 2 puta godisnje u srb i da on hoce kad ima devojku da je vidja svaki dan a ne 2 puta u god.tako sam shvatila da je nasa veza nemoguca,ali ja ne zelim da odustanem. Zelim decka ,nekog skim cu setati,drzati se za ruku,dopisivati se po ceo dan itd. Ali ja kakav sam baksuz uvek mi se svidja neko ko nije iz srb i neko ko dolazi 2 puta godisnje u srb,da l je moguce ? Znaci nr verujem ahahaha. Sta da radim ,samo molim te nemoj da mi kazes da odustanem od njegaaaaa ❤

  ОдговориИзбриши
 21. Анониман27. март 2016. 13:13

  Ja te molim da mi sto pre odgovoris, zaista mi je hitno! Sada cu ti ispricati sta mi se dogodilo danas, a ti treba da mi kazes da li je postupak moje drugarice ispao dobar ili los. E ovako, ona je bila prehladjena te od srede nije dolazaila u skolu. Ja idem na biolosku sekciju i svi mi sa nje smo organizvoli jednu mini ekskurziju u Beogradu i tu smo mi koji smo bili kupili poklon za drugaricu kojoj je rodjendan u nedelju (odnosno, danas). Kada sam juce pitala prehladjenu drugaricu da li ici na rodjendan danas, ona je rekla da ne zna. Danas kad smo se dopisivale na facebooku ona mi je napala da je trebalo njoj da kazemo da cemo da sakupljamo pare za poklon, te da bi i ona dala pare. Medjutim, mi smo se dogovorili da cemo skuplati pare tek u petak u 21h, a za Beograd je trebalo da podjemo u subotu ujutru u 6h te cak i da smo joj rekli ona ne bi mogla da nam da pare. Kada sam joj napisala sve ovo sto sam i tebi (naravno ne na svdajalacki ili napdan nacin) ona je samo iskulirala poruku. Pre nekoliko minuta je objavila sliku na kojoj pise:,,Nekada ti ni neprijatelj ne bi uradio ono sto prijatelj bi''. Nisam glupa, znam da se odnosi na mene medjutim nista joj nisam napisala, niti cu. Ja smatram da mi se naljutila zbog sitnice i da nema razloga za tim, a cak i da ima sto se onda ljuti samo na mene, pa nisam ja jedina kupovala poklon. Molim te reci mi da li ona ima razloga da mi se ljuti i da li treba da joj se izinim ili sta vec???

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Mislim da je previše burno reagovala, ali s druge strane ste mogle i drugačije da se dogovorite. Npr. mogla si da daš novac i za sebe i za nju, a ona bi ti vratila kada se sledeći put vidite. U svakom slučaju, napiši joj da ti je žao što je izbio nesporazum zbog ovoga, ali da ste se prekasno dogovorile oko sakupljanja novca i potpuno si zaboravila da bi trebalo da joj javiš. Da ste se dogovorile ranije, naravno da bi joj napisala poruku. Ti ispadni fer i napiši joj poruku, a ona ne bi trebalo baš toliko da se ljuti, nije to neka krupna stvar. ☺♥

   Избриши
 22. Анониман29. март 2016. 18:58

  Cao Anjice! Hvala ti puno na ovoj rubrici, mnogo mi pomaze. Pa evo mog problema.
  Ja sam drugacija od svih cura u skoli. Naime, ne volim da slusam turno folk muziku, da svaki petak izlazim na zurke, da trazim decka i tako te stvari. Slusam stranu(najvise Americku) muziku, pratim strane YouTubere, odlican sam djak i tako to.
  Imam 13 godina, i vec dve godine sam zaljubljena(ali bas pravo) u jednog decaka iz odeljenja. Kada smo bili mozda 3.razred sve cure su bile u njega, a sad su sve u tamo neke sto su 1.-2. godina srednje. Komsije smo, nekada smo sedeli zajedno u klupi, po naredjenju razredne, uzimali jedno od drugog knjige, jednostavno bilo je predivno! Odjednom sve se obrnulo. Jedna "drugarica" me je navukla da kazem u koga sam i ako sam tu tajnu dugo cuvala. Ona mu je izgleda rekla, a rekla je i svojoj bff, logicno. Ja sam najvisa devojcica u odeljenju(177cm) a on je malo nizi. Zbog svega sto se desava, i toga da su pojednici saznali da sam u njega imam strasnu potrebu da zaboravim na ova osecanja, ali srce nece.Izbegavam da se sretnemo kada se vracamo iz skole, strah me je da gledam u njega, osecam se strasno.
  Drugi problem je to sto su mi roditelji saznali da vodim dnevnik i sto znam da ga je neko od njih vec procitao. Tu sam poverila u potpunosti i oko simpatije i oko svega. Strah me je da pogledam mamu i tatu u oci zbog toga. Nadam se da ces mi pomoci.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман29. март 2016. 19:17

   P.S Hitno mi je stvarno, sutra mu je rodjendan i moram da se izvucem iz neprijatnih situavija koje ce da slede.

   Избриши
  2. Što se tiče dnevnika - mislim da je jako ružno što su ga čitali (ako su ga uopšte čitali). U redu je ako su ga slučajno pronašli i otvorili, ali kada su videli šta ja u pitanju, trebalo je da ga ostave jer je to tvoja privatnost. Nemoj da se stidiš. Znam da ti je neprijatno, ali nemoj to da pokazuješ pred njima. Ponašaj se sasvim normalno, kao da se to i nije desilo i nemoj da pokrećeš temu dnevnika ili da im se pravdaš. Sve to što pišeš je samo tvoja stvar i čak i da su pročitali, neće ti ništa prigovoriti zbog toga. I od sada ga čuvaj negde gde neće moći da ga vide. :)
   Što se tiče tvoje simpatije, jako je teško odjednom ga zaboraviti. I sama si svesna toga. Ipak su to dve godine, a to nije malo. Nemoj da ga izbegavaš, u smislu da ga ne gledaš i da izbegavaš da se sretnete. Ako morate, sretnite se, ne vredi da ga zaobilaziš kada ga i onako svakoga dana viđaš u školi. Trenutno ne možeš da uradiš ništa po tom pitanju. Kada naiđe neki drugi dečko, ovog ćeš polako zaboravljati, ali ništa ne ide na silu. Bilo bi super kada bismo mogli da zaboravimo neku osobu, ali to, nažalost, nije moguće. :/

   Srećan rođendan! ☺♥♥

   Избриши
  3. Анониман29. март 2016. 20:37

   Hvala ti puno, mnogo si mi pomogla. <3

   Избриши
 23. Анониман29. март 2016. 21:49

  Mnogo mi se sviđa tvoj blog Anja, čitam sve savete koje daješ, mislim da su sjajni ☺
  Ovo je moj problem : Jedna devojčica koju ne poznajem lično na facebooku je napravila lažni profil moje tadašnje najbolje drugarice I rekla mi je to u poruci. Ja sam joj rekla da odmah obriše taj profil, ali nije me poslušala. Moja drugarica se veoma uplašila jer je mislila da je neko hakovao njen profil. Ali ja joj nisam rekla ko je to uradio, iako sam znala istinu. Obrisala sam te poruke sa lažnog profila da ih moji roditelji ne bi videli. Kada sam se vraćala iz škole sa svojim " drugom " htela sam da proverim da li mogu da mu verujem. Prvo što mi je palo na pamet je da mu kažem da sam ja napravila taj profil . On je rekao da će svima reci da sam ja to uradila. Razgovarali smo zatim preko messengera o tome a ja sam pokušavala da mu kažem istinu ali je mislio da lažem i nije imalo svrhe da ga ubeđujem, pa sam nastavila da lažem. On je ceo taj razgovor snimao i pokazao svojoj najboljoj drugarici koja je moj najveći neprijatelj. Nisam imala kome da se obratim za pomoć i jedina osoba kojoj sam verovala bio je jedan dečak iz mog odeljenja. Sa obzirom na to da nisam imala nikakvih dokaza da nisam ja napravila taj lažni profil,pomogao mi je da lažiramo poruke. Izdao me je tako što je ovima rekao da amo to uradili . Sutradan, u školi, oni idioti rekli su svima kako sam ja izdala najbolju drugaricu i napravila lažni profil kako bih je uplašila, a i to su ubedili i moju "najbolju drugaricu " . Htela sam da joj kažem istinu ali nije htela da me sasluša.Od tad je veoma ljuta na mene , a još me i celo odeljenje mrzi. Prošlo je već nedelju dana od toga i tugujem svaki dan. Jako me boli kada od nekoga čujem :" Nemoj da se družiš sa ovom budalom".i takve stvari. Molim te Anjice , pomozi mi što pre , mislim da samo ti to možeš da uradiš �� Da li treba da im se osvetim ? Ili da ih međusobno posvađam? Help me please

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман31. март 2016. 15:42

   Naravno da ces im se osvetiti jer lažu, napravi lažni profil tog dečka koji je te snimao i reci mu da Je njegova prijateljica napravila profil. Nesto namjesti pa neka razumiju kako je to kada čine drugome. Najlaksi način je da ih međusobno posvađas. Npr. Ti kažeš toj koju ti mrziš da ti je onaj dečko nju tračao kada ste se vraćali, i onda ce ona sigurno njega početi tračati pa ti snimi onda sta je ona rekla. Nisam u tvojoj situaciji tako da ne mogu bas najbolje da ti odgovorim. Izmisli i ti nesto i nemoj dopustiti da prave od tebe budalu. Ali znas sta zasto si njemu uopce govorila tajnu kada mu ne vjeruješ i kad ti nije najbolji prijatelj?

   Избриши
  2. Naravno da ne treba da se svetiš, napravićeš još goru situaciju. Nema svrhe da se pravdaš osobama do kojih ti nije stalo. Važno je samo da tvoja drugarica zna pravu istinu. Mislim da si pogrešila - nije trebalo da kriješ od nje ko je napravio taj profil. Ona je tvoja najbolja drugarica i trebalo je odmah da joj kažeš. Ipak, pošto to nisi uradila i pošto si verovala pogrešnoj osobi, sada nažalost snosiš posledice. Ako treba danima moli drugaricu da ti pruži šansu samo da joj objasniš šta se desilo. Ako joj je stalo do tebe i ako joj značiš, bar će te saslušati. Nikako nemoj da se svetiš i svađaš, ništa nećeš postići..

   Избриши
 24. Hej Anja, u mom odeljenju postoji jedan drug koji je jos pre 4 godina rekao da sam mu sestra, ali nikada nije obracao neku paznju na mene. Tata mi je rekao da mi ustvari nismo rod, ali da mnogi ljudi to jos uvek misle (ne mogu ti sada sve objasnjavati zato sto je to totalno nebito u ovoj prici). Medjutim, on me vec mozda mesec dana stalno ,,potajno'' gleda, u nekim situacijama me brani i jednom mi je uhvatio predeo oko lakta ruke samo da me pitao nesto (i nije me pustao mozda 1 minut). Ja sam bila sigurna da se on zaljubio u mene i na neki nacin mi je bilo bas drago zbog toga. E sad, ja sam mislila da se on meni ne svidja na taj nacin, ali svakim danom on mi se sve vise svidja. Od pre 2-3 dana je prestao da me gleda i to sve, da li ti mislis da mu se vise ne svidjam (ukoliko sam mu se uopste ikada i svijdala)? Ja iskreno, mislim da sam se skoro zaljubila u njega, zato sto sam kod sebe primetila ljubomoru kada su oko njega druge lepe devojke. Sta ti mislis o tome? Uzgred, on u poslednje vreme stalno izbegava da nam se pogledi susretnu. Medjutim, ja sam do skoro bila bas, bas zaljubljena u jednog drugog i mislim da sam se ,,odljubila'' od njega (ako uopste mogu tako da kazem haha), mada to mi je mozda dodatno pomutilo mozak tako da ne znam da li se on meni uopste svidja. Ja te stvarno molim da mi STO PRE odgovoris na ovo, posto ja vise ne znam sta da mislim. Da li je tvoje misljenje da je on bio zaljubljen u mene, da li je jos uvek i da li sam ja aljubljena u njega?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Mislim da tebi jednostavno prija njegova pažnja. Ne mogu da kažem da je 100% zaljubljen u tebe, jer to ne može da se zaključi iz svega nekoliko situacija, a isto tako ne mogu da kažem da si ti 100% zaljubljena u njega. Kao što si napomenula, bila si zaljubljena u drugog dečka i čim si zapazila da ti neki drugi dečko pridaje veći značaj, odmah si se 'zakačila' za njega i kao i svakoj devojčici, godi ti što obraća više pažnje na tebe. Daj sebi još malo vremena. Vrlo je moguće da si zaljubljena u njega, ali ne mogu da tvrdim da i on isto oseća. Pokušaj malo više da se družiš sa njim i prati njegove postupke, možda ćeš tako shvatiti da li i šta oseća. :)

   Избриши
 25. Kako da se oslobodim brige šta će drugi reći?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Zapisaću ovo, pa uskoro možeš da očekuješ post na ovu temu, preopširno je da ti pišem sve u okviru odgovora :)

   Избриши
 26. Jaoj draga moja Anjice, ja imam jedan OGROMAN problem. Stvar je u tome, da ja imam vaske. Cim je u moje odeljenje stigla nova ucenica, ja sam dobila vaske. Moja kosa je ogromna i ciscenje traje po 2 sata svakog dana. Medjutim, mama mi ih je cistila sve do pre mozda nedelju dana ali sam je onda nesto iznerivirala (ali stvarno nisam bila kriva ni za sta, vec je ona nesto pogresno razumela) i rekla je da mi vise nikada nece gledati vaske. I ja sada sama sebi vec nedelju dana vadim vaske i gnjide, ali je problem u tome sto ja ove gnjide spolja nikako ne mogu da ocistim. Da li ti znas neki nacin, osim sampona, za vadjenje gnjida (a za vaske vec znam)? Ne zelim da deca saznaju da ih imam, zato sto bi moj zivot onda postao katastrofa. Molim te odgovori mi STO PRE TI MOZES, jer vise ne znam sta da radim :( :( :(

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Mama stvarno mora da ti pomogne. Izvini joj se, šta god da si rekla i zamoli je da ti pomogne, jer ne želiš da drugi saznaju da ih imaš, a i ne želiš da ih drugi dobiju i ne znaš na koji način da se izboriš sa njima. Šamponi su uvek jedna vrsta pomoći, ali ako se gnjide ručno ne vade iz kose, one neće nestati. :/ Jako je važno da ti mama pomogne, sama ne možeš to da rešiš, a ne postoji drugi način, sem da ti pomogne neko drugi (baka, sestra, tetka...). Nadam se da ćeš rešiti taj problem. :/ <3

   Избриши
 27. Ja sam stvarno preosetljiva i znam da se rasplacem za sitnicu bukvalno.Oduvek je tako u porodici a sada sam u nekom iskompleksiranom drustvu gde decaci govore nepristojne stvari devojcicama i prozivaju ih da su kurve i slicno.To mi stalno radi jedan decak.I sto je najgore ostali ga podrzavaju i smeju se.Meni se tada place,i suze mi oci i jedva se suzdrzim da se ne rasplacem.Drugarice su mi rekle da ne treba da me dodiruje to sto on prica ali ne znam kako da se promenim svaki put se iznerviram...

  ОдговориИзбриши
 28. Ima jedan decko u odeljenju koji je bas povucen.Meni se on pomalo svidja,ali on nije ni preterano lep ni zgodan,bas je jak i ima neku harizmu koju skriva od drugih.Na nekim casovima sedimo zajedno ali on nema neku temu za razgovor i onda je ja prva zapocinjem.Priznao mi je da sam mu se svidjala u 5 razredu (sad sam 8).Drugarica mi je rekla da misli da se lozi na mene.Nekad se dopisujemo ali ne bas cesto i ugl mi se javi zbog skole pa onda nastavimo razgovor o necemu drugom.Zelim da se zblizim sa njim,ne verujem da bismo mogli da budemo zajedno ali bar da budemo malo bolji prijatelji samo ne znam kako?

  ОдговориИзбриши
 29. Odgovor hitno!
  Anjicee, ovako.
  Ja imam jednog poznanika iz škole.
  Oboje smo sedmi razred ali on je drugo odjeljenja.
  Prije 2 mjeseca otprilike možda malo manje drug iz razreda mi je rekao da me taj pozdravio.
  Ja drugu baš i nisam vjerovala pošto sa tin deckom se nisam nikad ni dopisivala niti bilo što.
  Ono cojka jedva i da poznajem a on mene pozdravlja.
  Prije par sedmica to sam pitala jednu drugaricu jeli istina.
  Ona je rekla da je in rekao 'pozdravite mi (moje ime).
  U četvrtak smo isli na izlet.
  U autobusu smo bili sa njegovim razredom.
  Ja i moje dvije drugarice otisle smo blizu njega da sjednemo zbog jedne drugarice.
  I kad sam ja gledala gdje da sjednem on je rekao 'ova moze sjest gdje hoce'.
  Ja sam sjela ispred njega.
  On se cijelo vrijeme naginjo na sjedište a prije toga to nije radio.
  Poslije sam jednoj drugarici iz njegovog razreda rekla da sam se zaljubila u njega.
  Uglavnom u nju imam dosta povjerenja i sigurna sam da mu to nece reci.
  Poslije mi je ta drugarica prisla i rekla da se taj zaljubio u mene.
  Bila sam presrecna ali opet jednim dijelom mene kontala sam da to nije istina.
  Ali ta drugarica je zaista dobra duša.
  Uvijek je iskrena!
  Poslije su me neki djecaci iz njegovog razreda zezali za njega.
  Poslije ta deugarica mu je rekla 'gdje ti je (moje ime).
  A on se nasmijao.
  Mislim da nije zaljubljen u mene rekao bi 'ma kakva ona' ili nešto na taj fazon.
  Uglavnom, ja imam 12 ipo godina.Sadmi sam razred.
  Nisam još nikada bila u vezi, niti me bilo tko pitao za vezu.
  Ali, da sam se vise potridila mogla sam biti vec sa 3 decka u vezi.
  Ali ne, ja to nisam željela.
  Sada kada bi me ovaj pitao za vezu, neznam da li da pristanem.
  Zaljubljena sam u njega.
  I naravno, ta veza nebi podrazumjevala ljubljenje i ostale neprimjerene stvari za osnovnu školu.
  To bi bilo:dopisivanje ali ne tipa ljubavi, zivote i tako to nego klasicno dopisivanje.
  Setnja na odomoru i prije škole-možda.
  I nekada eventualno zagrljaj.
  I naravno da ta veza nebi trajala 2 godine.
  Nego malo.
  Znaci nista ozbiljno, nego ono na 'djeci nacin'.
  S jedne strane kontam kako sam mlada još za vezu ali s druge strane da kada budem odrasla žena ili baka bicemi krivo sto nisam bila tad u vezi i iskoristila mladost.
  Pa sta ti misliš da li je on zaljubljen u mene i da li je uredu da ako me pita za vezu da pristanem ali naravno to nebi bila ozbiljna veza.
  I da ako mozes da mi ovdje nalises ili napravis (sto prije) post o tome kada si ti imala prvog decka i kako si prezivjela raskid.
  Naravno nebi da ulazim u tvoju privatnost.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Mislim da je u redu da u sedmom razredu imaš dečka. Mnoge devojčice ga imaju već u petom - šestom razredu (što je definitivno prerano), ali u sedmom si već poprilično zrela i mislim da je u redu da budeš sa nekim. Drago mi je što si svesna svojih godina i što si sebi postavila određena ograničenja :) Ako te on pita da budete zajedno, pristani. Dopisujte se, šetajte vikendom i pre ili posle škole, okej je i da se poljubite kada osetite potrebu za tim. Važno je samo da ne postanete onaj par koji je stalno zajedno i ne obraća pažnju na druge oko sebe i kao što si rekla - važno je da ne prelazite granice i da ne radite ono što vam ne priliči. :) A što se tiče trajanja - koliko traje traje, ne treba da razmišljaš o tome, što duže potraje to bolje. :)

   Избриши
 30. Eh,pa ja imam petnaest godina (napunila pre mesec dana/prva sam godina srednje). Moji roditelji mi još uvek ne daju da imam dečka. Ajde razumem za ranije,ali već sam petnaesta i ja smatram da je to okej. Čak ni leto...ne razumem do kada. A jedan dečko mi se jako sviđa. I sad,evo primera,zamisli on me poljubi i sad naravno da mi prvo neće proći kroz glavu njihova zabrana. Opet srce bira a ne razum. A ako bih nekog dečka odbila,koji mi se sviđa,slomila bih srce sebi i njemu,a ako bih pristala izneverila bih roditelje. Šta da radim? Pokušala sam da pričam s njima i svaki put isto...

  ОдговориИзбриши
 31. Anja bacila sam stare stvari za tko ce znati gdje su. Ne znam sta mi je bilo kad sam ih bacala. Znam da se to mozda tebi ne cini kao ogroman problem, ali ja se previse vežem uz uspomene. Osjećam se tako loše jer sam ih bacila... Ovako mi je 2 mjeseca.

  ОдговориИзбриши
 32. Draga Anja,
  Imam jedan problem.. Moja simpatija je onako zatvoren tip. Oboje se volimo, to se zna a i vidi se iz aviona. Stalno "flertujemo" u skoli, volimo da se salimo i jurimo, uvek se postidimo kada pricamo. Medjutim, meni je to dosadno. On meni idalje nece da kaze da me voli, rekao je svojim drugovima ali meni konkretno ne. Mislila sam da mu ja iskazem svoja osecanja, ali opet decaci su takvi. Moze da isprica celoj skoli, mogu ostali da me zezaju za njega, ja to naravno ne bih volela. Kada bih sigurno znala da ce on da odgovori da mene voli, onda bih mu sigurno rekla. Ne znam da sta bih bilo najpametnije da uradim.
  POMOC!?

  ОдговориИзбриши
 33. Imam problem , u napred hvl ako mi pomogneš . Ja sam sad 7. razred i svesve devojčice iz mog odeljenja imaju grudi i nose brus. Ja sam mršava , i treba da se ugojim 4 - 5 kila , ali ipak mi je glupo što saam načisto ravna , msm znam da će mnogi reći kako imam sreće jer devojčice sa prevelikim su preupadljive blabla . . . Ali stvarno mi je bzvz biti jedina . :( Btw neke drugarice su mi rekle da kupim push up i naguram nešto u njega , ali to ne želim . . .. i dečaci su primetili to i naj drug e čak i zove " dečak " znm da je to iz šale i da ne želi da me uvredi, on kaže da me zove tako jer stalno nosim trenerke , patike , spuštene pantalone , kačkete ( iako ženske ) ali msm da nije do toga!!
  NEKI SAVET ? < 3 ljubaaccc
  btw možeš ladno da pišeš ovu rubriku u časopisima haha

  ОдговориИзбриши
 34. Draga Anja, mnogo mi se dopadaju ovi postovi, stvarno odlično pišeš i daješ savetee!

  Ovako: Ja nisam neki zaljubljiv tip, ali je skoro počeo da mi se sviđa jedan dečak iz odeljenja. On je od skoro na neki način počeo da flertuje sa mnom (ponekad vidim kako gleda u mene, zove me bez razloga, stalno me čačka, bira me kad igramo odbojku...)
  Šta ti misliš, da li mu se ja sviđam i kako to da saznam?
  Ako da, šta da uradim po tom pitanju pošto sam ja inače stidljiva kada su dečaci u pitanju?

  ОдговориИзбриши
 35. Draga Anja imam jedan oogroman problem....
  Naime, vec mesec i nesto imam jedan instagram fan page(ili accaunt, kako god) dobro je isao i stvarno je sve bilo super. Naravno, drzala sam ga u tajnosti.
  Danas sam usla na njega i slucajno kliknula na 'Find Facebook friends' . Odmah sam izasla iz toga ali bilo je prekasno. Naravno shvatila sam da ce svima doci ono 'Your Facebook friend is now on Instagram as .... ." Prepala sam se i odmah deaktivirala nalog. Sad me je sramota ako je neko video to, npr. prijatelji iz skole(na njih konkretno mislim). Imala sam dosta followera i stvarno mi se to dopalo.
  Molim te pomozi mi mnogo me je sramota, da li da vratim nalog? Da li da ponovo napravim novi?Hitno je, stvarno.....

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Naravno da treba da vratiš svoj nalog. Znam da ti je jako neprijatno, jer i mene strašno nervira kada napravim npr. Instagram, Viber itd., to obaveštenje odmah stigne svim mojim prijateljima ili onima koji imaju moj broj. Dobro je što si deaktivirala nalog, ali sada ga slobodno vrati, jer mislim da im u tom slučaju tvojim prijateljima neće ponovo stići obaveštenje. Možda ga je neko video, ali većina verovatno ne. A i ne radiš ništa strašno, to je samo fan page, nemoj da se osećaš loše zbog toga. Desilo se slučajno i nemoj da se nerviraš :)

   Избриши
 36. Anjice, blizi se mala matura i sve devojcice iz mog odeljenja (ali bas SVE) ce praviti gel nokte. Ja ne volim to i mnogo vise volim prirodne, ali se moji nokti jako brzo lome i onda ne mogu da porastu bas mnooogo. Je l' ti imas mozda neki predlog kako da ojacam nokte i kako da do male mature imam prirodno dugacke nokte (a mozda znas i za neki uspesan preparat ili tako nesto). Uzgred mozes li mi reci kada da krenem da ih ,,cuvam'' od lomljenja , tako da budu sjajni za malu maturu :)

  ОдговориИзбриши
 37. Draga Anja, treba mi tvoja pomoc....
  Svi koji me poznaju znaju me kao druzeljubivu i veselu osobu,ali to nije tako. Ja sam ustvari veoma usamljena i nikad nisam imala pravu prijateljicu. Kada sam imala 10-11 godina mnogo sam patila zbog toga, ali sada sam se navikla.
  Mozda krajem februara sam pocela ponovo da se druzim sa mojom starom drugaricom iz vrtica. Prvih mesec dana je bilo veoma lepo. Isle smo zajedno u setnje, dopisivale se, ise zajedno na veliki odmor, poveravale se. Bile smo prave b.f.f. taman kada sam pomislila da sam konacno nasla nekoga s kim bi mogla da se druzim i ko bi ubio ovu moju usamljenost, stvari su se promenile.
  Sve je pocelo kada je pitala moju "drugaricu" kada ce OPET da setaju. Meni je to bilo ok, mozda smo b.f.f ali to ne treba da znaci da ne treba da se druzi i sa jos nekim. Pocela je samo da trazi tu moju kao drugaricu. Posle je prestala da me zove napolje, kada bi je ja pitala hocemo li da setamo, ona bi samo nesto promumljala, ali bi posle otisla s njom. Ne dopisujemo se vise. Idemo mi jos na odmor zajedno i razgovaramo, ali malo smo se distancirali sto se tice svega toga. Zbunjena sam, ta drugarica mi je, kada sam pocela da se druzim sa ovom sve vreme pokusavala da odbije od nje, a sad ona upada. Jedino sto je ostalo jesu te tajne koje samo ja i ona znamo. Ja znam da ja nisam ucinila nista sto bi je povredilo
  Pomozi mi, ne znam da procenim da li se nas dve druzimo kao pre i da li se ovo meni samo cini ovako ili je ovo jos jedno od mojih milion propalih prijateljstava.

  ОдговориИзбриши
 38. Anja, odlicna si i nadam se da ces mi pomoci. Ovako: ja izgledam saavim ok, ali bih volela da samo malcice smanjim/ zategnem stomak i zategnem guzu. Ja sam voljna da radim bilo kakve vezbe, i trcim, samo ne zanm kada (ujutru, pre dorucka, posle dorucka...?) Ne znam kada je najbolje baviti se takvom fizickom aktivnoscu i koje zapravo vezve treba raditi i koliko. Inace, idhrane sto se tice, sve je na mestu, voce povrce kuvano zdrava ishrana...
  Hvala unapred! :*

  ОдговориИзбриши
 39. Pozdrav Anja!Iskreno ne znam zašto ti pišem ovdje,imam osjećaj da ću se osjećati bolje.Imam 16 godina a moja simpatija 18.Sve je počelo na školskim turnirima iz odbojke.On je gledao svaku moju utakmicu i navijao za mene,ja sam gledala svaku njegovu.Čak sam mu se i javila i zahvalila na navijanju međutim ništa posebno se nije desilo.Ja sam imala osjećaj da me ignoriše i shvatila sam da nije zainteresovan za mene.Međutim na predstavi na kojoj je i on bio,tema je bila rak dojke.S obzirom da se moja mama bori s tom bolesti plakala sam kao i sve osobe oko mene.Krenula sam prema školi a on je žurio za mnom i pitao me heej što plačeš? Ja,iznenađena što mi se opšte obratio i pogođena temom nisam znala šta da kažem pa sam odgovorila a što ne bih plakala? on se izvinuo i brzo otišao.Nakon toga, mi se pozdravimo i sve ali ništa više.Imam osjećaj da sam uprskala i zadnju nadu.Inače,on zna da mi je mama bolesna a također je i po prirodi sramežljiv.Da li na ikakav način mogu popraviti ovu situaciju i dati mu do znanja da mi se sviđa? Hvala unaprijed.

  ОдговориИзбриши