20. фебруар 2016.

#AnjaSavetuje - Želim dečka, želim da porastem, želim, želim... #6

Kada sam pre nešto manje od mesec dana najavila da će postovi iz rubrike #AnjaSavetuje izlaziti jednom mesečno, mahom ste me podržali, ali od nekolicine sam primila kritike koje su bile apsolutno pristojne i na mestu. Još jednom ću ponoviti da sam završna godina srednje škole i da imam nezamisliv broj obaveza. Da želim, mogla bih da učim gotovo ceo dan bez prestanka, ali trudim se da ravnomerno rasporedim učenje za školu, za maturske ispite i za prijemni. Trudim se da pronađem vreme za čitanje knjiga, gledanje serija pred spavanje, za blogovanje i druženje, kako sebe ne bih preopteretila. Trudim se da na hitna pitanja odgovorim što pre i ovako mi se sasvim odgovara. Uvek postoji opcija komentara i mejla za one kojima je hitno. Čitamo se sledećeg meseca! :*Nismo svi dobri u sportovima. Ni ja nikada nisam bila sportski tip i na sve načine sam se trudila da izbegnem fizičko i da što ređe budem deo tima. Možda jesi preterano osetljiva, ali tvoj problem je sasvim razumljiv. Želiš da izbegneš kritike i potrebno ti je malo strpljenja i razumevanja sa njihove strane. Kao što je devojčica u komentaru ispod napisala, možeš da kažeš nastavniku da bi volela da budeš sa strane i da sa jednom - dve devojčice, ili čak sama, udaraš loptu o zid ili prosto vežbaš udarce. Objasni mu da ne treniraš odbojku i da nisi dobra koliko i druge devojčice, te da bi želela malo sama da radiš pre nego što im se ponovo pridružiš. One očigledno nemaju loše namere, samo su uigrane i više sportski nastojene od tebe. Sve to može da se reši, samo popričaj sa nastavnikom. :) 


Ti si u pubertetu, u periodu kada se još uvek formiraš, i fizički i psihički. To što trenutno nemaš dečka ili ti se niko ne sviđa, ne znači da si automatski nastrojena ka istom polu. Kao što kažeš, u fazi si kada svoj izgled i svoje atribute upoređuješ sa izgledom i atributima svojih vršnjakinja i to je sasvim okej. Najvažnije je da ne forsiraš vezu/zaljubljivanje. To što je u današnje vreme čudno što neko sa 14 - 15 godina nije u vezi ili bar zaljubljen, ne znači da moraš da ideš po istom kalupu. Zaljubićeš se kada dođe vreme i kada naiđeš na nekoga ko ti se sviđa. Nemoj da se opterećuješ, da kritikuješ i da preispistuješ sebe, jer si još uvek dete kome dečko i potencijalna veza ne treba da budu na prvom mestu. 


Ne, naravno da nije tačno. Istina je da se nakon prve menstruacije tvoje telo razvija sporije nego do tada, ali daleko od toga da ćeš prestati da rasteš i da se razvijaš. Neke devojčice se do prve menstruacije već sasvim razviju, pa nakon nje stanu sa rastom, a neke devojčice su sasvim nerazvijene u momentu kada dobiju prvu menstruaciju i njihov rast se nesmetano nastavlja, iako će delovati da to teče sporo. Ne brini, rašćeš i dalje. :)


Sve dok ti on direktno ne kaže da li mu se sviđaš ili ne, možeš samo da nagađaš. Pokušaj da mu priđeš i da se sprijateljiš sa njim. Pretpostavljam da ste u okej odnosu, ali ne previše bliski, što može bar delimično da se promeni. Češće pričaj sa njim, pomaži mu, šali se sa njim... ako primetiš da i njemu prija tvoje prisustvo i da te često gleda, biće da mu se sviđaš. :)


Potpuno te razumem. Neko bi rekao da je ovo čista ljubomora, ali ja znam da nije. Jednostavno se osećaš manje vrednom, zapostavljenom, odbačenom. Ona nema sjajno ponašanje, a opet je dopadljivija i omiljenija, i među društvom, i među profesorima, i među momcima. Ipak, umesto što se diviš svemu što ona dobija, zasluženo ili ne, mislim da bi trebalo da preispitaš sebe. Da li negde grešiš i šta možeš da učiniš po tom pitanju? Možda si prosto previše povučena, možda se ne boriš za sebe, možda si samo neko ko uči i dobija dobre ocene, a ne izaziva pažnju. Moraš da učiniš nešto. Pokušaj da budeš druželjubivija, više pričaj i šali se sa drugarima iz razreda. Kada odgovaraš, nemoj da pokazuješ samo i isključivo svoje znanje stečeno iz knjiga. Pričaj sa profesorima, iznosi svoje mišljenje, budi zanimljiva. Tako ćeš se pre dopasti drugima. Kada je u pitanju dečko kojem se sviđaš, ne treba da budeš sa njim samo zato što se plašiš. Otvoreno popričaj sa njim i reci mu da ti se ne dopada na 'onaj' način, ali da bi volela malo bolje da ga upoznaš. Ponudi mu da ponekad prošetate i da se bolje upoznate. Možda ga jednostavno nisi dovoljno upoznala. Moraš da se potrudiš da budeš drugačija i da promeniš osobine koje te čine manje vrednom od drugarice. Kada bi se samo malo potrudila, sigurna sam da bi se osećala mnogo bolje. 


Moguće je. Osobe koje stalno žive po pravilima i koje planiraju ceo svoj dan, kad - tad postanu opterećene time da sve planirane obaveze moraju da izvrše u tačno određeno vreme. I to nije dobro. Ja volim planere i često zapisujem svoje obaveze, ali mama mi nikada nije dopuštala da budem kao robot i da radim sve po redu, kako je napisano na papiru. Moraš da prestaneš sa tim. Pokušaj da budeš opuštenija. Razumem da ne podnosiš nered i da voliš čistoću, ali nema potrebe da svakog dana gubiš dva sata u sređivanju nečega što je već dovoljno čisto. Odredi npr. dva do tri dana u nedelji kada ćeš čistiti i nemoj da preteruješ sa tim. To uopšte nije dobro po tebe. Nekada ćeš imati i više obaveza i to će te gušiti, zato je najbolje da prestaneš na vreme.


On misli ružno o tebi, ali ako mu se ne budeš suprotstavljala i ako mu ne budeš dosađivala, neće imati razloga da priča o tebi. Jednostavno ga ignoriši, ne obraćaj pažnju na njega, ne pričaj o njemu, ne posvećuj mu pažnju. Tako će zakopati ratnu sekiru i prestaće da razmišlja o tebi. Razumem da ti se sviđa, ali ako već znaš da od toga neće biti ništa, najbolje je da se odlučiš na potpuno ignorisanje, što je trenutno najbolje za oboje. ♥


Ona očigledno ima neki problem, nešto što je muči i navodi da posegne za flašom. Još uvek si dete i razumem da ne znaš na koji način da joj objasniš da je to što radi loše po celu porodicu. Međutim, pokušaj da je obraduješ nečim i da joj tako popraviš raspoloženje. Npr. kupi joj omiljenu čokoladu, komad šminke, napravi joj nešto lepo. Pokušaj da pronađeš neki kraći film o tome koliki je alkohol porok, pa ga pusti pred njom. Tako ćeš joj indirektno pokazati koliko patiš zbog njenih postupaka. A s druge strane, stariji članovi tvoje porodice moraju da pričaju sa njom na jedan miran način i da iznesu sav alkohol iz kuće, kako ona ne bi posezala za njim. Znam da je situacija užasna, ali pokušajte da pronađete način da se sa njom izborite, tako da ni ona ni vi ne budete povređeni.


Moraš da staneš ispred ogledala i da vidiš šta je ono što ti se ne sviđa na tebi samoj. Ako ne voliš svoju frizuru, budi hrabra i promeni je. Ako ti se sviđa kako se druge devojčice šminkaju, možeš da staviš maskaru, balzam za usne u boji ili nešto slično, čisto kako bi naglasila nešto na svom licu. Ako si videla neki lep komad odeće, zamoli mamu da ti ga kupi. Pokušaj da promeniš neke stvari kako bi samoj sebi bila lepša. Tek kada samoj sebi budeš lepa, imaćeš više samopouzdanja i manje ćeš brinuti o tome šta drugi govore. Za početak, nemoj da se kriješ ni od koga. Slobodno prolazi školom, i pored dečka koji ti se sviđa, šta god da imaš na sebi. Kada prođeš pored njega, nemoj da spuštaš glavu, već mu se blago nasmeši i prođi. Čim vidiš da to ne donosi ništa loše, verujem da ćeš se osećati sigurnije.


Zapamti da nikada ne treba da se družiš sa osobama koje ti ne prijaju. Ona je očigledno jedna od njih. Pretpostavljam da se družiš sa njom iz čiste navike ili se plašiš da bi govorila ružno o tebi kada bi se posvađale. U svakom slučaju, mislim da je jedino i najbolje rešenje da počneš da se udaljavaš od nje. To ne znači da treba da je izbegavaš ili da joj ne odgovaraš na poruke. Međutim, napravi određenu distancu. Npr. nemoj da tražiš pomoć od nje, nemoj da joj pričaš svoje tajne ili prepričavaš nešto što do sada jesi. Pokušaj da se priključiš drugim devojčicama iz razreda. Provodi vreme sa njima, pričajte i šalite se. Ona to ne može da ti zabrani. Znam da je teško i znam da bi volela da ona nije u tvom životu, ali jeste i rešenje leži u tome da pronađeš način da je držiš na izvesnoj udaljenosti. Ne treba da ti bude preblizu i ne treba da zna sve o tebi. Nemoj bukvalno da je ignorišeš, ali neka primeti da više nisi ista i da se i u tebi dešavaju neke promene. :)


Partner je, ako mene pitaš, nebitan u celoj toj priči oko mature. Njegova uloga je, da, ako imate priredbu za dodelu diploma u školi, stoji pored tebe. Eventualno može da dođe kući po tebe, ali to nije nužno jer možeš doći i sa drugaricom, roditeljima i sl. Kada priredba prođe, tada ulazite u autobus i odlazite u restoran u kome se dešava maturska proslava. Tamo imate večeru i muziku. U suštini, sa partnerom nemaš nikakve veze pre i posle priredbe, a ne moraš da imaš ni tokom nje, pošto možeš da stojiš i pored drugarice ili nekog drugog para, sasvim je svejedno. Ako mene pitaš, treba da ideš sa tim dečakom sa kojim sa družiš. Nije bitno što njega niko ne voli. Važno je da tebi odgovara, a da ti ne odgovara sigurno se ne bi družila sa njim. I onako će posle svako od vas na svoju stranu, u odabranu školu, i svi će zaboraviti sa kim si bila par, veruj mi. :) ♥


Mislim da si jednostavno previše opterećena činjenicom da moraš da imaš dečka do srednje. To ti je usadila okolina. Tvoji vršnjaci su verovatno u vezama, pa osećaš da i ti moraš da budeš kako bi bila jednaka njima. Međutim, moraš da prestaneš da razmišljaš na taj način. Ne bi trebalo da preispituješ sebe ili da smatraš da si čudna samo zato što do sada nisi pronašla nikoga sa kim bi mogla da budeš. Okej je da poradiš na sebi, ali nikako ne treba da sumnjaš u sebe, svoj izgled, sposobnosti i sl. Okej je ako ne voliš da se šminkaš, ali ako misliš da bi se dečaci na taj način zainteresovali za tebe, možeš da staviš malo maskare i balzama za usne u boji, čisto za promenu. Takođe, pokušaj da budeš druželjubivija, da se šališ sa drugima i da za promenu budeš manje ozbiljna. Ozbiljnost je u redu, ali u granicama, u određenoj sredini i sa određenim ljudima. Biće momaka, i u srednjoj, i tokom života, nemoj to da forsiraš. Desiće se kada dođe vreme. :)


Mama i sestra treba da budu tvoja podrška i oslonac, među vama ne treba da postoje ljubomora, tajne, zadirkivanja ili nešto drugo. Mislim da je jako važno da pričate i da međusobno rešavate sve probleme koje imate. Ako ti se ne dopada mamino ponašanje i ako misliš da vas ne tretira na isti način, reci joj da ti to smeta i da bi volela da se ponaša malo drugačije, jer njeno ponašanje negativno utiče na tebe. Sestri nemoj da daješ povoda da te zadirkuje, pokušaj da imaš lep odnos sa njom. Nemoj da joj nabijaš na nos da si lepša i zgodnije od nje, već uvek pohvali njen izgled, npr. reci joj da joj nešto lepo stoji, da joj je lep karmin, majica koju je kupila i sl. Kada promeniš odnos prema njoj, promeniće i ona odnos prema tebi. Bar bi tako trebalo da bude. Čak i ako se ti lepo ponašaš, a ona ne, trudi se da nastaviš sa lepim ponašanjem, jer će kad - tad shvatiti da i ona mora da koriguje svoje. :)


Verujem da su oni popravili telefon onako kako treba, ali verovatno nisu uspeli da sačuvaju fotografije, video snimke i ostalo, što se često dešava kada su u pitanju popravke telefona. I mojoj sestri je telefon upao u vodu kada je bila na moru, i zadržao se u njoj neko vreme. Popravljen je, ali su izgubljene sve fotografije koje je imala u njemu, a možeš misliti koliko ih je bilo sa mora. Znam da te boli što ne možeš da povratiš te slike, ali to zaista nije razlog da stalno plačeš. Sve te uspomene imaš u svojoj glavi. Nekada nije bilo telefona i fotoaparata, već su ljudi pamtili i prepričavali sve što su doživljavali. Moraš da zaboraviš na to i da kreneš dalje. Ovo ti je bila jedna važna pouka. Moraš da naučiš da ceniš i čuvaš svoje stvari, posebno one koje su skupe i vredne i koje su ti roditelji priuštili teškom mukom i na taj način nagradili tvoj trud. Lenjost i nepažnja su ponekad osobine svih nas, ali moramo da poradimo na njima kada primetimo da su postali deo naše svakodnevice. Jednostavno, vremenom ćeš to zaboraviti i prevazići, takve stvari zasigurno nisu razlog za plač.


U suštini, kada generalno pogledam sve što si mi napisala, mogu da zaključim da si u onom periodu puberteta kada ti je sve novo i ništa poznato i kada si sasvim zbunjena. Dečaci ti se trenutno sviđaju. Nisi zaljubljena u njih i ne voliš ih, bar ne na 'onaj' način, ali dopadaju ti se. I to će verovatno trajati neko vreme. Mislim da je to najlepši deo puberteta, jer se ni za jednog ne vežeš, ni od jednog ništa ne očekuješ, već je to samo obično dečje dopadanje. :) Što se tiče ovog dečaka,  čim je napisao tvojoj drugarici na papiriću, pretpostavljam da mu se stvarno sviđaš. Međutim, još uvek ste deca, i ti i on, pa samim tim definitivno ne možeš da očekuješ ništa ozbiljno. Sa 12 godina definitivno nisi spremna na vezu, pa čak i ako ti se sviđa, možete da pričate, da se družite, dopisujete, ali ništa više od toga. Ako te pita za vezu, mislim da bi bilo najbolje da mu kažeš da je bolje da ostanete dobri drugari dok još malo ne odrastete, jer je za vezu stvarno jako rano, bar ako mene pitaš. :)


Što se tiče gledanja porno filmova, to je okej i dosta ženskih i muških osoba u pubertetu posećuje takve sajtove. Takođe, i samozadovoljavanje je u redu, jer na taj način istražuješ svoje telo, otkrivaš šta ti prija, a šta ne i spremaš se za prvi odnos koji će se verovatno desiti kroz nekoliko godina. Međutim, mislim da nije normalno da se tvoja drugarica i ti dodirujete. Ne mislim da generalno nije normalno, već je to samo mišljenje. Ako vi to želite da probate - samo napred, ali mislim da je to previše. :)


Probaj, nemoj brzo da odustaješ, možda upali. Situacija je jako neprijatna i prvi put čujem da se porodica ponaša ovako prema trinaestogodišnjakinji koja je u pubertetu. Okej je da ti daju nadimke i okej je da te kontrolišu u izvesnoj meri, ali to ne treba da prelazi granice normalnog. Mislim da je jako važno da pričaš sa mamom i da joj objasniš da si već dovoljno odrasla i da želiš da imaš privatnost - da se sama kupaš, da te manje kažnjavaju i da više vremena provodiš na računaru kao i svi tvoji vršnjaci. Mislim da će te ona razumeti pre nego tata ili baba, pa će te prosto braniti ili pričati sa njima ako počnu da se deru na tebe. Ne možeš samo da ćutiš i trpiš, važno je da im kažeš šta ti smeta. Imaš pravo na privatnost i oni to treba da poštuju. Više nisi mala beba i ne mogu tako da se ophode. Ne znam kakva je tvoja mama, ali daj sve od sebe da joj objasniš kako se osećaš! Ako ne uspe, piši mi, pa ćemo pokušati da smislimo nešto drugo. :)


On verovatno više nije zaljubljen u nju, ali se zavarava mišlju da jeste. To je bila njegova prva i jedina devojka i još uvek vuče neke uspomene iz te veze, što ne znači da je nužno  i dalje voli. Kada bi se zbližio sa nekom drugom devojkom (tobom, na primer :) ), verovatno bi sasvim zaboravio na nju i na ono što su imali. Mislim da je vreme da mu priđeš i da pokušaš da se sprijateljiš sa njim. Znam da te je sramota i da ne znaš na koji način to da uradiš, ali moraš. Evo, na primer, kada petkom uveče budete šetali, možeš da mu priđeš, da se izviniš što smetaš i da ga pitaš da li može da ti pozajmi telefon kako bi obavila poziv, jer se na tvom ispraznila baterija ili već smisli nešto. Sledeći put kada ga vidiš možeš da mu pokloniš čokoladicu kao znak zahvalnosti. Ili npr. možeš da mu priđeš u školi i da ga pitaš da li može da ti pozajmi nešto (od školskog pribora, lupi bilo šta) i isto tako mu to vrati sa nekom čokoladicom. Na taj način ćeš probiti led. Nastavi da mu lajkuješ slike po društvenim mrežama, a čak možeš i da mu se javiš i da ga pitaš nešto npr. u vezi nekog zajedničkog prijatelja i sl. Pronađi način, nemoj samo da ga gledaš sa strane i da spuštaš glavu kada te pogleda. Sigurna sam da bi se on drugačije i prisnije ponašao kada bi napravila prvi korak i kada bi mu pokazala da ti je drag ili simpatičan. :)


Saradnja se obavlja tako što ti npr. neki sajt, Instagram ili Fejsbuk stranica, koji se bave prodajom (nakita, odeće, šminke i sl.) pošalju određenu stvar/i koje treba da pokažeš, tj. predstaviš u postu. Ti besplatno dobiješ tu stvar, a oni dobiju reklamu na tvom blogu. Što se tiče Instagram i Fejsbuk stranica, možeš bilo kome da pošalješ poruku u Inbox i da ih pitaš da li su zainteresovani (uglavnom to žele oni koji prodaju nakit koji sami prave), a što se tiče sajtova, posebno stranih, tu postoje određena pravila. Naime, moraš da imaš dosta pregleda i čitalaca na blogu. Uglavnom traže da prvo sastaviš listu želja sa stvarima sa njihovog sajta, pa na osnovu toga koliko osoba klikne na stvari koje pokažeš na blogu odlučuju da li žele da sarađuju sa tobom i koliko stvari mogu da ti ponude. U suštini, ako imaš mali blog, drži se Instagram i Fejsbuk stranica koje možeš da pitaš za saradnju, a kada tvoj blog bude veći, postoje mnogi strani sajtovi kojima ćeš moći da se obratiš. :)


Imaš samo 16 godina i koliko god želela da te razumem, mislim da si i ti, kao i mnoge tvoje vršnjakinje, pomalo preopterećena idejom o tome da si prerasla period života kada su veze i ljubavi najlepše. Treba da se opustiš i da prepustiš da vreme učini svoje. Bez obzira na to što do sada nisi imala dečka, imaćeš ga. Ako ne sada, onda za godinu, tri, pet... Nije važno. Bitno je da će momci dolaziti i prolaziti i shvatićeš da nisi ništa propustila. Razumem da želiš da imaš dečka i da doživiš sve ono što prvu ljubav čini posebnom, ali desiće se. :)


To što se dešava oko tebe nije razlog da plačeš i žališ za životom. Nije to slučaj samo u tvojoj okolini ili generalno u našoj zemlji. Vreme se promenilo, deca sve ranije odrastaju, sve ranije stupaju u odnose, brakove... To ne znači da je i tvoj život nikakav samo zato što je i njihov takav. Moraš da razmišljaš pozitivno i da prestaneš da se opterećuješ stvarima koje se dešavaju drugima, a koje nemaju veze sa tobom. Što se tiče dečka u koga si bila zaljubljena - takvih će biti tokom života. Zaljubljivaćeš se, više puta ćeš biti razočarana, ali sada si još uvek premlada da bi to bio glavni fokus u tvom životu. Tek si sedmi razred i nemoj da dopustiš da zbog toga patiš, ma koliko te u trenutku bolelo.


Možda si jednostavno u periodu kada si previše umorna i opterećena nekim stvarima. Da li su to problemi u porodici, problemi sa školom, prijateljima... sve to te previše okupira i umara, toliko da nemaš snage i volje da se raduješ lepim stvarima koje se događaju oko tebe. Pokušaj da odrediš jedan u nedelji, npr. subotu, kada ćeš raditi sve što poželiš. Tokom nedelje zapiši šta bi volela da radiš u subotu i potrudi se da uradiš bar nešto od onoga što si zapisala. Najedi se slatkiša, kupi sebi majicu koju dugo gledaš, uključi glasnu muziku i igraj, pozovi drugaricu da spava kod tebe. Tog dana jednostavno stavi mozak na off i radi ono što voliš. Shvatićeš da ništa nije vredno nerviranja i da sreća zaista leži u malim stvarima. Znaš već kako to izgleda, važno je samo da ponovo probudiš ta osećanja u sebi. Pozitivno razmišljaj i pronađi ono što te zaista čini srećnom! :)


Ne verujem da je to poremećaj. Svima nama se dešava da se u nekom trenutku strašno iznerviramo, toliko da bi porazbijali sve oko sebe i izderali se na sve osobe koje se nalaze u našoj okolini. Istina, nekako ne očekujemo da bi to moglo da se desi starijim osobama, našim roditeljima, ali i oni su ljudi od krvi i mesa koji nemaju baš uvek dovoljno strpljenja. Iskreno, i ja bih se verovatno uplašila i zabrinula, ali ako joj se to do sada nije dešavalo (bar ne prečesto), nemoj da se plašiš. Samo prestani da igraš sa njom takve igre za razmišljanje. Očigledno teško podnosi poraze, bez obzira na to što se samo igrate i što si njeno dete. Radije joj predloži da igrate npr. Monopol ili zajedno igrajte Slagalicu na Fejsu. Možda joj te igrice, u kojima nije takmičarski nastrojena, neće izazivati tako burna osećanja. Nadam se da se to više neće ponavljati. :/


Bububljice se kod nekih devojčica javljaju sa 10 - 11 godina (što je bio moj slučaj), a kod nekih tek sa 14 - 15 godina (što je slučaj nekih mojih drugarica). Jako je važno da ništa ne koristiš na svoju ruku. Dove sapun možeš, jer on ne može da učini ništa loše tvom licu, ali nemoj da kupuješ nikakve druge proizvode. Najbolje što možeš da učiniš za sebe i svoje lice, jeste da odeš kod dermatologa. Za početak će ti dati neke blaže preparate (poput sapuna i tonika) koje treba da koristiš, a na svakih mesec - dva ćeš odlaziti na kontrolu kako bi pratio tvoje stanje. Ako to što ti je prvobitno dao ne bude pomagalo, dobićeš nešto drugo i tako svakog meseca. Kada sam ja imala problem sa bubuljicama, išla sam kod dermatologa koji mi je svašta nešto prepisivao, ali nije imalo učinka, dok npr. moje drugarice (gorepomenute) idu svakog meseca, menja im terapiju i stanje se poboljšava. Moja mama je na svoju ruku kupila Acne Intenstive formulu, jer je čula da svima pomaže, i meni je to spasilo život. Koristila sam taj losion i tu kremu koja se dobije u pakovanju onako kako je tamo pisalo, to je trajalo neka tri meseca, i posle toga se stanje na licu popravilo. To sam koristila na raspustu između sedmog i osmog razreda i od tada uopšte nemam problem sa bubuljicama. Neću ti reći da to moraš da kupiš i da će ti sigurno pomoći, jer je svaki problem slučaj za sebe, ali ako želiš, zašto da ne. U suštini je najvažnije da odeš kod dermatologa, jer će ti on najbolje pomoći. :)


Što se tiče tvojih kilograma - oni su sasvim normalni. Štaviše, mnogi bi ti na osnovu brojki rekli da si premršava. Međutim, problem je tvoja građa tela koju apsolutno nikako ne možeš da promeniš. Postoje osobe koje imaju izuzetno mali broj kilograma i građu koja čini da izgledaju deblje nego što jesu. Nemoj da se opterećuješ time. To je tako - kako je, građu tela ne možeš da promeniš i trudi se da se ne opterećuješ time. Što se tiče problema sa kičmom, tebi mogu da pomognu samo vežbe i eventualna pomoć spravica u teretani. Teretana se uglavnom ne preporučuje pre 18. godine života, hajde da kažemo 16., pa je trenutno najbolje da se držiš propisanih vežbi koje si radila do sada. Ja nemam problem sa krivom kičmom, pa ne znam mnogo o svemu tome, ali činjenica je da ti samo te vežbe mogu pomoću. Čak i kada bi ponovo otišla kod lekara, verovatno bi ti preporučio da nastaviš sa njima. Mama ne mora da zna da ih radiš i ne moraš da joj govoriš da primećuješ da tvoja kičma i dalje nije dovoljno prava, ako misliš da bi je to opterećivalo, ali trudi se da radiš redovno i da budeš uporna. Ako kroz par meseci do godinu dana konstantnog vežbanja ne primetiš da se išta popravilo, onda definitivno treba da sedneš i popričaš sa njom. Znam da ti je teško jer nju to rastužuje, ali i njoj je u cilju da se taj problem reši. Nadam se da ćeš uspeti da rešiš problem, pa čak i ako to bude moralo da se reši uz pomoć midera. Ako je to najbolje rešenje - prihvatiće ga. :)


Kao što kažeš, tvoj problem leži u organizaciji. Ti si kampanjac - učiš neposredno pred kontrolni ili odgovaranje, što je velika greška. Treba da pokušaš da učiš 3 - 4 dana pred kontrolni, svakoga dana po sat vremena. Veruj mi, oslobodila bi se stresa i nervoze, informacije bi 'odležale' u glavi i sve bi mnogo temeljnije i bolje znala. Tako bi mogla jednako da se posvetiš svim predmetima. Provela bi najviše 2 - 3 sata dnevno učeći dva - tri predmeta, a ovako ceo dan provodiš učeći jedan predmet. Tvoj problem je problem mnogih, gotovo svi u mom razredu rade tako, ali to ih često košta dobrih ocena. Moraš da nagovoriš sebe da učiš redovno. Za svaki kontrolni ili odgovaranje saznaš bar nedelju dana unapred i samim tim imaš dovoljno vremena da se polako, ali temeljno spremiš. Kada jednom počneš da učiš i da se spremaš tako, počećeš to da radiš uvek, jer ćeš shvatiti koliko ti olakšava situaciju. :)


Osoba suprotnog pola nas najčešće privuče svojim šarmom, ponašanjem i manje - više izgledom. Nemoj da brineš o tome koliko je on visok i kako izgleda na slikama na društvenim mrežama. Ne možeš da budeš sigurna ili nesigurna da li želiš da budeš zaljubljena. To se prosto desi i osećanja ne možemo tek tako da izbijemo iz srca i glave. Tek kada mu priđeš i kada ga malo bolje upoznaš, shvatićeš ko je on, kakav je, šta voliš kod njega i šta ti smeta. Za sada malo znaš o njemu, ali to je u redu, jer ćeš sve saznati vremenom. Sada je važno da ti se on sviđa, nešto u njemu te je privuklo i to je najbitnije. Moraš da postaneš malo slobodnija. Umesto što okrećeš glavu kada vam se susretnu pogledi, ne moraš da mu se keziš i javljaš, ali možeš blago da se nasmešiš i da mu uputiš pogled od par sekundi. Lajkuj mu slike na društvenim mrežama, javi mu se sa ćao kada ste na nekim javnim mestima, van škole, i za početak je to dovoljno, s obzirom na to da si očigledno dosta stidljiva. Trebalo bi da te signale shvati kao način na koji želiš da mu se približiš. :)


Ne, to nije istina. Tačno je da se nakon prvog menstrualnog ciklusa rast uspori, ali daleko od toga da prestaješ sa rastom. Naravno, postoje izuzeci kod devojčica koje se do 15. godine već sasvim razviju i tada jednostavno prestanu da rastu, ali većina devojčica se razvija do 16. - 17. godine. Ako ne dobijaju na visini, onda im se razvijaju neki drugi delovi tela. Nemoj da brineš. :)


Nemoj da brineš, nije to ništa opasno. Očigledno je pokvaren, i verovatno imaš dosta kamenca na njemu, a to će se srediti kada ti zubar stavi plombu. Čim ti je izazivao bol i čim na njemu postoji rupica, odmah možeš da pretpostaviš da je u pitanju klasičan kvar zuba, što je sasvim normalna stvar kod svih nas. I meni se dešavalo u godinama kada su mi se formirali zubi. Zbog toga i postoje plombe i sve će biti rešeno čim odeš kod zubara. Neće te boleti i nećeš izgubiti zub. :)


Jezički, matematički i opšti smer u gimnazijama se skoro ni po čemu ne razlikuju. U jednom se za nijansu više vodi računa o jezicima, a u drugom se malo više pažnje posvećuje prirodnim naukama. Predmeti su gotovo isti i tu stvarno nema neke preterano velike razlike. Ako tebi podjednako dobro idu svi predmeti, u redu je da upišeš taj smer iz drugih razloga, koji nemaju veze sa obrazovanjem. I onako će, kada završiš gimnaziju, biti sasvim svejedno koji si smer bila. Objasni roditeljima da ćeš svejedno imati dosta da učiš, koji god smer bila i da imaš svoje razloge zbog kojih želiš da upišeš matematički. Reci im da ćeš učiti, da ćeš se truditi i da želiš da poštuju tvoju odluku, jer ti je to jako važno. Saslušala si šta imaju da ti kažu, ali želiš da postupiš po svom ličnom nahođenju. Na kraju ćeš svakako upisati ono što želiš. Još neko vreme će verovatno uticati na tebe, ali trudi se da im na miran način svaki put saopštiš da je tvoja odluka konačna, i oni će je prosto prihvatiti, kad tad. :)


Postoji jedna stara formula pomoću koje roditelji navodno mogu da izračunaju koliko će im dete biti visoko, a koja je preciznija za devojčice nego za dečake. Naime, saberu se visina oca i majke, to se podeli sa dva i zatim se od tog broja oduzme 6,5. Međutim, to je u tvom slučaju daleko od istine. U mom slučaju je to stvarno tako, ali eto, nije kod svih jednako. Ne mogu ti reći ni kada ćeš se zaustaviti, ni koliko ćeš biti visoka, jer to prosto zavisi od genetike. Nemoj da se nerviraš i nemoj da imaš komplekse zbog svoje visine. Poznajem dosta devojaka koje su visoke preko 180 cm, ali su zgodne i svi kompleksi koji ih muče u pubertetu prođu kada izađu iz njega i shvate da je to u stvari skroz kul. :)


Ukoliko niste pronašli odgovor na svoje pitanje, biće vam odgovoreno u komentarima. Ako se nisu našla ovde, znači da su postavljena nakon što sam odgovorila na ostalo ili da su među pitanjima u stranici #AnjaSavetuje. :)

84 коментара:

 1. Ova rubrika mi se najvise dopada,omiljena mi je od svih ovde na blogu! Svaka ti cast, ovo su stvarno pravi problemi, ti odlicno savetujes!

  ОдговориИзбриши
 2. Anja,ako mogu da kazem,pravi si psiholog,i uvek se odusevim na koji nacin dajes savete drugim devojcicama,i zaista ti zadivim i uzor si mi. Obozavam ovu rubriku,jer uvek nadjem nekog ko ima isti problem kao ja i znam da nisam jedina,a i u tvom savetu pronadjem odgovor i resenje za taj problem. Jedva cekam sledeci post ove rubrike! ♥♥♥

  http://forgirlsonly-ofg.blogspot.rs/

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala ti punoo! ♥
   Baš mi je drago što voliš ovu rubriku! :) I meni je zadovoljstvo što mogu da vam pomognem i što prosto imamo tu neku interakciju - ne pišem samo o sebi, već ima mesta za sve! :)

   Избриши
 3. Anjice, nadam se da ces odgovoriti!
  Imam 13,5 godina i imam mali problem sa bubuljicama.I kada se bubuljice povucu, ne bude ih nedelju dana i onda opet. Da li imas da mi nesto preporucis po tom pitanju? ♥ I daa, imas li preporuku kako da uklonim flekice od bubuljica? ♥
  Najbolja siiii♥

  ОдговориИзбриши
 4. Anjice ja se do sad nikad nisam poljbila a inace imam tri zuba za vadjenje i jedan pokvaren. Da li ce se osecati smrad iz usta pri poljubcu iako operem zube?

  ОдговориИзбриши
 5. Anja,imam 14 godina i ja sam praktički tek sad ušla u pubertet. Tek sada imam bubuljice i što je najgore puno se znojim.Ja kada trčim do škole kada nekad kasnim,čim uđem u učionicu uznojim se. Često se tako brzo znam uznojiti što je najgore taj miris se čuje. Mažem nekad kremom,ali ne pomaže baš. Ja ne znam je li to zbog puberteta ili mi neki hormon previše izlučuje ili nepravilno radi?

  ОдговориИзбриши
 6. Au Anja, pročitala sam ceo post sva pitanja i odgovore i skidam ti kapu iskreno za ovo. Šta misliš o tome da upišeš psihologiju? Ide ti savršeno. :)

  Shine perfection <-- Novi post

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala ti puno Angelina! ♥
   Jako volim psihologiju, ali planiram da upišem srpsku književnost i jezik. Ako ne poludim od toga i ako ikada budem imala želju, možda ću jednog dana upisati i psihologiju, ko zna šta život nosi! :)

   Избриши
 7. Anja,redobro si ovo odradila i odusevljavas me svakim novim postom iz ove rubrike. Svaka cast! Jako lepo savetujes i sve je tako korisno! 😁❤
  Teen Queen

  ОдговориИзбриши
 8. Nisam davno ulazila na tvoj blog.Evo prvi put u ovoj godini :) Zaista mi se dopada ova atmosfera koju si ovde napravila.Sviđa mi se izgled bloga.Uzgred što se tiče ovog posta,tačnije ovog tvoj 'serijala' mnogo mi se dopada i nisam viđala ovo ranije na bloggeru.Jako originalno. :)
  Inače evo mog 'problema'
  Pa ja imam 12 godina,visoka sam 151 cm i imam 35kg.Imam manjak kilograma znam,ali ja još želim da smršam.Mislim ipak ovako fizički želim još malo da se doteram.Pa želela bih da znam kako najbrže da dobijem pločice na stomaku tj. koje vežbe da radim i tako to. :) Nastavi sa ovim serijalom,stvarno je super!

  elyandyou.blogspot.rs

  ОдговориИзбриши
 9. E, ovako :
  Imam problema sa organizacijom.
  Imam previše obaveza, ili jednostavno sve moram dobro da organizujem. Pored školskih obaveza, treniram, imam internet posao i vodim blog. Teško je sve uskladiti, kako ti organizuješ svoje vreme i imaš li neki savet? <33333333333

  ОдговориИзбриши
 10. Draga Anja, pratim tvoj blog već duže vreme i mnogo mi se dopada. I ova rubrika je super. Sve pohvale za tebe
  Pa ovako: moja BFF je ranije bila u tzv. FB vezi sa jednim dečkom. Oni su raskinuli, ali su i dalje u ok odnosima. Pa su se videli kod te drugarice na rođendanu. Malo su pričali (drugarski). Međutim, on je počeo mene da muva. Kada mi je rekao nešto za poruke, BFF i još jedna drugarica su mi rekle iz šale da me muva. Ja sam ostala poslednja i on je seo preko puta menee. Kada smo gledali TV on je gledao u mene i kad sam se okrenula nasmejao mi see. Što je najgore, mislim da je počeo da mi se sviđa, ali ja to ne želim, jednostavno srce i mozak neće da se dogovore.. Mislim dečko je sladak, zgodan, super osoba, ali je i bivši moje BFF kojoj se izgleda još uvek sviđa. Njoj još nisam rekla, ne znam šta da radim, jako se čudno osećam.. ��

  ОдговориИзбриши
 11. Uhh kolikoo pitanja i odgovoraa. Svaka cast kako postizes sve :

  Giveaway na mom blogu http://jfashionlover.blogspot.rs/

  ОдговориИзбриши
 12. Pre svega ,blog ti je predivan.Zaista nemam reci.Savrseno pises i uvek imas dobrih ideja. Sve pohvale! :)

  Pa ,ovako :

  Sigurno si vec cula za wattpad? Ukoliko ne , to je program za pisanje i citanje prica.Zelela bih da pocnem da pisem pricu,ali mi nikako ne polazi za rukom.Probala sam,ali ne ide. Nemam inspiracije? Imas li neki savet za mene?
  Dobro,imam tek 12 godina ,znam da sam jos mala,ali ipak bih volela da pisem.Ovih dana pisem neke kratke poeme i zadovoljna sam sa tim.:)

  Hvala ti !

  ОдговориИзбриши
 13. Anja, svaka ti čast! Odlično savetuješ i uvek izdvojiš vreme da svima odgovoriš bez obzira na sve obaveze koje imaš. Divna si! <3
  E sad, imam problem sa "najboljom drugaricom". Znamo se još od vrtića, ali počele smo malo više da se družimo pre 4 godine i od tada smo najbolje drugarice. Sve je bilo super do prošle godine, kada sam primetila promene u njenom ponašanju. Postala je ljubomorna na mene kada se družim sa nekim drugim, a da to nije ona ili kada uradim nešto bolje od nje. Nekad počne da me ignoriše iz čista mira i kasnije se ponaša kao da ništa nije bilo. Često se dešavalo da mi se smeje kada me uvredi neki dečko iz našeg odeljenja (sa kojim sam jedno vreme bila u svadji), a ja sam nju branila kada su sve devojčice iz odeljenja bile protiv nje. I ono što me najviše nervira jeste to da na odmorima stalno odvaja jednu od mojih boljih drugarica. Ona je ranije bila ljubomorna što se nas dve družimo i znam da je ne voli, ali verovatno želi da nas udalji, zato što je jednom rekla da ona lako može da posvadja ljude, a sigurno je mislila na nas dve. Ja sam pričala sa njom o tome, ali ona kaže da ide sa njom zato što joj je najbrža... Ja sad ne znam da li sam ja luda hahah ili stvarno želi da me "uništi" da tako kažem jer sam i bolji djak od nje i većina njih me voli, dok nju i ne baš, upravo zbog takvog ponašanja. Ima još jedna stvar, na mom rodjendanu se sve vreme odvajala jer joj je bilo "ispod časti" da šeta sa jednom našom drugaricom iz odeljenja i na kraju je otišla sa rodjendana. Moja najbolja drugarica mi je otišla sa rodjendana! Dok sam ja, budala, nju ispoštovala za rodjendan bez obrzira što ne poznajem većinu njenog novog društva koje je malo popularnije od ljudi iz našeg odeljenja sa kojima se družimo, pa se zato uobrazila. Sve sam ja ovo njoj rekla, ali ne vredi, sve nastavlja po starom. Znam da su ovo razlozi da prestanem da se družim sa njom, ali problem je u tome što se ona jedno vreme ponaša tako, a onda naprasno sve bude super, i tako u krug. Šta ti misliš, šta bi trebalo da uradim? Hvala unapred i izvini zbog ovolikog komentara. :D <3

  ОдговориИзбриши
 14. Anja, jesi li ti nekada organizovala neki giveaway? Ja imam svoj blog i sada vidim da svaki drugi blog organizuje giveaway, ali ja ne zelim da to uradim (jednostavno, nije mi bas mnogo poznato sve to). Imam oko 100 clanova na blogu i zelela bih da ih nekako nagradim online, ali ne znam kako. Mozes li mi reci neki nacin i da li smatras da je mnogo bezveze sto ne organizujem giveaway???

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ah da Anjice, ja bih da se prijavim za jedan giveaway, ali imam nekoliko pitanja o tome. Ako osvojim nagradu, da li nju donosi postar ispred mojih vrata ili ona odlazi u postu pa moram da idem da je pokupim? Uzgred, ako se desi da dobijem nagradu ne znam kako mami da objasnim da nije problem sto dajem svoju kucnu adresu (posto se ona svega toga mnogo plasi). Mozes li molim te da mi pomognes sto pre, zaista ne mogu da cekam 20. sledeceg meseca posto ce se do tada zavrsiti giveaway?

   Избриши
  2. Ako neko drugi zna nesto o ovome, molim vas neka mi napise :)

   Избриши
  3. Da, ja sam organizovala giveaway na svom blogu. Prvi put sam to uradila kada sam imala oko 150 članova. I mislim da je to u redu. Međutim, ne treba da preteruješ sa poklonima. Dovoljno je da kupiš nekoliko sitnica (kozmetiku, knjigu, nakit ili neke dekorativne stvari). Nemoj previše da se trošiš i moj savet ti je da organizuješ darivanje u okviru države u kojoj živiš, pošto je poštarina za okolne zemlje poprilično skupa, a s obzirom na to da daješ novac i na poklone, bilo bi previše da snosiš i troškove poštarine. :)

   Što se tiče učešća u giveaway-u, na tebi je samo da preuzmeš paket kada stigne na tvoju kućnu adresu. Ako je neko iz tvoje porodice kod kuće u onom momentu kada stigne poštar, treba samo da preuzmete paket. Ako nikoga nema kod kuće, poštar će ostaviti papirić na kome će pisati u kom periodu treba da dođeš u poštu da ga preuzmeš. Objasni mami da svoju adresu ne objavljuješ javno, već je daješ devojci koja vodi blog i koja će ti poslati poklon koji si osvojila. Reci joj da svoju adresu ne ostavljaš nigde javno i da je to isto kao i kada naručuješ bilo šta drugo sa interneta, ne može ništa opasno da ti se desi. :)

   Избриши
 15. Draga Anja, mnoogo mi se svidjaju tvoji postovi, a narocito #AnjaSavetuje, kao sto svi imaju neki problemcic tako ga imam i ja. Imam trinaest godina, i naravno da imam simpatiju. On je godinu dana mladji od mene, i svima se cini da se i ja njemu svidjam. Mislim nas dvoje se gledamo u skoli, on nekada samo poprica sa mnom, a mojoj drugarici prica nesto za mene pa ona meni to prenosi. Medjutim, on je poslednja osoba na Svetu koja bi mi se obratila! I to me strasno nervira. Ja sam uvek preduzimala taj neki prvi korak da bi porazgovarali, nisam bas za vezu u ovim godinama a kamoli za poljubac, ali bih volela da se izmedju nas nesto desi!
  Jednom se desilo da je mom drugu iz razreda rekao da mi taj drug prenese da mu se svidjam, ja sam bila presrecnaa.. Ali oni su se samo salili sto je mene jako povredilo, isto i kada bih ja poslala njemu neku poruku on bi se odmah posvadjao sa mnom.
  Ne znam sta da radim, da li da nastavim da ga volim i da ja prva pridjem njemu, ili da ga zaboravim. Mozda i nesto trece, ako mozes da me posavetujes posto vidim da si jako razumna i zrela devojcica! Hvala ti u napred.

  ОдговориИзбриши
 16. Imam 14 godina.Mrsava sam,ali nisam abnormalno odnosno ne izgledam strašno.Kako sam u pubertetu,apetit mi se bas povećao,jedem vise nego inače.Ali nije meni problem u tome.Vec mene je nekako stid nesto uzeti.Roditelji mi nude ne znam nesto fino,ja bi to pojela,ali mene je nekako stid.Kad vidim da oni nesto finu jedu,a za sto sam ja prije rekla da ne volim,stid me je pojesti.Inace roditelji su mi bucmastiji.U društvu sestre jedem ono sto ne jedem pred roditeljima,ne volim pred njima jesti.Mogla bih pojesti jedan veliki kokosji batak,a pred njima ne želim.Ne znam zasto me je stid uzeti kad mogu.Ne znam u cemu je problem,ali to me nekako stalno koči.

  ОдговориИзбриши
 17. Hej, Anjice draga! ♥ Ja sam ona što piše duga pitanja o onom dečku iz odeljenja s kojim sam u svađi. ♥ Nemam problem (hvala Bogu), ali čitajući tvoje odgovore na ova pitanja, naišla sam na problem neke devojčice koja ima krivu kičmu, tačnije skoliozu.
  Ja imam 14 i po godina, i ja imam skoliozu. U martu prošle godine, imali smo redovan sistematski pregled na kome je moja doktorka primetila da mi se kičma krivi u desnu stranu. Preporučila mi je da idem na vežbe, u bolnicu, i ja sam išla 15 dana, i onda sam otišla kod ortopeda. Ispostavilo se da mi je kičma bila kriva 30 stepeni! Znam, užasno! Ortoped mi je rekao da treba da idem u Beograd i da uzmem mider, što sam i uradila. Ali za sve to vreme ja sam radila vežbe, iste one koje sam radila u bolnici. Kada sam preuzela mider, priznajem, mislila sam da ću umreti i da neću izdržati. Uprkos mojim strahovima, redovno sam radila vežbe, i roditelji su me kontrolisali i podržavali, što mi je dodatno pomoglo. Mider sam počela da nosim u junu 2015. i kontrola mi je bila zakazana za decembar iste godine. Kada je došao decembar, bila sam veoma uplašena, jer, moraš priznati, 30 stepeni je mnogo. Plašila sam se da mi se kičma još više iskrivila. Ali, hvala Bogu, kada sam otišla u Beograd na kontrolu, lekar mi je rekao da sam uspela (!) i da mi se kičma ispravila (ne znam tačno koliko stepeni se ispravila). Od decembra mider nosim samo noću, dok spavam, a sledeću kontrolu imam u aprilu. Želela bih da poručim onoj devojčici koja ima isti problem da nikako ne treba da odustane! Ja sam nosila mider i u školi, niko me nije ismevao, sve je bilo kao ranije. Doduše, bilo mi je malo teže, ali uspela sam. Želela bih da ona devojčica pročita ovo, imam poruku za nju: Ne odustaj! Radi redovno vežbe, budi fizički aktivna, plivaj što više možeš i obrati pažnju na vežbe istezanja, to će ti pomoći! Nemoj da se plašiš midera, ili toga šta će ti drugi reći ako ga budeš nosila, samo budi vredna i uspeh će doći!
  Anjice, želela sam da ovo iskustvo podelim sa ostalima, jer verujem da ima mnogo dece sa istim problemom. Samo želim da istraju u borbi! Ja, koja nisam nikad volela vežbe, počela sam svakodnevno da vežbam i mnogo bolje se osećam. Mogu i ostali sigurna sam! Ljubim te! ♥♥

  ОдговориИзбриши
 18. Bravo! Ti si naš psiholog, doktor, zubar, modni dizajner, nutricionista... Sve što se samo poželeti može!
  Pozz :)

  ОдговориИзбриши
 19. Svi te hvale i svi pišu kako si savršena i ostalo, ali ja jednostavno nemam reči i nemam teksta da bilo šta kažem .. :)
  Uglavnom da krenem. Ja imam 12 godina uskoro 13. I javljaju mi se neki dečki i sve to, ali ja neću vezu niti bilo šta slično. Samo se eto onako dopisujemo. Krajem prošle godine ( decembar 2015 ) javio mi se jedan dečak koji je godinu mlađi od mene i dopisivali smo se. Sladak je ali ne sviđa mi se. Priznao mi je da se zaljubio u mene i slao mi ljubavne poruke i pričao kako bi voleo da smo zajedno. Pitao me više puta za vezu i ja sam rekla sada ne, možda nekad', kasnije. Onda su mi se javila i njegova dva druga i rekli isto da su se zaljubili u mene i tako. Ja sam sve te ljubavne poruke pokazivala svojoj bff jer joj verujem,ali se ona svakom momku koji se meni javi i doda ga za prijatelja. Tako se sada dečak koji me pitao za vezu zaljubio u nju, a ne više u mene. to nije prvi put .. Ko god da mi se javi, ona mu odma šalje zahtev i pošalje '' slučajno '' poruku samo da bi se krenuli dopisivati. Šta da radim povodom toga?! Možda da joj više ne govorim ko mi se javlja i ostalo?! Ali ipak je volim najviše, samo mi to malo smeta♥

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман17. март 2016. 14:10

   Heh,isti slucaj i kod mene. Starija sam malo od tebe. Moja (bivsa) drugarica je znala sve moje tajne. Od A do S. Ko mi se svidja i tako to.. I kada bih joj god rekla za nekog,ona bi mu se nabacivala u fazonu da nas smuva a ustvari se svaki put smuvala sa mojom simpatijom. Pritom nije lepa,ali je zato laka. Ti sada verovatno jos ne znas o ljubavima jer nisi iskusna.. Ja sam se sa njom posvadjala upravo iz tog razloga. Svidjao mi se jedan decko i ona ga je startovala i bili su zajedno. Meni je drugarica bila uvek na PRVOM mestu,to i tebi treba da bude. Ali znaju se neka pravila,zar ne? Ako se meni svidja i ako me vollis kao drugaricu,zar moras svakog decka da mi otmes? Pritom je poceo da me simpatise i sve.. Ali ona je bila laksa za osvajanje i nju je izabrao. I sve vreme mi je to nabijala na nos,kacila slike,statuse,prozivala me itd. Jadno.. Vise se ne druzim sa njom,niti mi se on svidja. A pogadjaj sta.. Bili su zajedno citava 4 dana. Ona je za ta cetiri dana izgubila jednu od drugarica iako ih ima malo. Bila sam joj verna drugarica 8 godina,ali njoj je decko bio na prvom mestu. Ovo ti ne pricam da bih ti se jadala nego da shvatis da drugarica uvek ide na PRVO mesto pa decko! Ti lepo popricaj sa njom,ako ne uspe onda probaj da joj ne govoris takve stvari.. Mislim da ce Anja imati kompleksije odgovore,ovo ti pisem da shvatis da se ne desavaju samo tebi takve stvari. :)

   Избриши
 20. Hitan odgovor!
  Imam 12 godina i ovo mi je 2. put u ovom mjesecu da imam mjesečnicu. Jako sam uplašena, helpp!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. To nije neuobičajeno. Kao što sam već mnogo puta pisala, menstruacija u prvim mesecima ili u prvim godinama zna da bude vrlo nestalna. Dešava se da se pojavi dva puta u mesecu, da se ne pojavi par meseci, da traje kratko ili dugo, da je krvarenje obilno ili pak da ga skoro i nema. To nije opasno, normalno je i dešava se. :)

   Избриши
 21. Anja ja sam 2. razred i prvi put tie pisem. Menii je jedn drug iz odeljenja reko ,,drkaj ga'' i ja nisam znala sta to znaci pa su mi se svii smejali. Meni je bilo jako neprijatno sto n eznam sta je to pa mozes li molim te da mi objasniis sta ta znaci?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Mislim da je bolje da ne znaš, a svom drugu reci da je jako nevaspitan, i bolje se više ne druži sa njim. :)
   Anja duboko se izvinjavam što odgovaram. <3333333333 :)

   Избриши
  2. Jel ova mala 2 osnovne?

   Избриши
  3. Ja cu joj rec ako je 2 srednje a ako je 2 osnovne mislim dijete drago sta ces ti ovdje na blogu.Ovo je mjesto za tinejdzerke a ne za djecu.Mislim okeeyy.Fakat nije ovaj svijet normalan.I taj mali sto to govori BŽS.OMG.A ti ako si 2 srednje onda izvivni molim tee!!!

   Избриши
 22. Jaoj Anja, otpao je ogroman deo zuba koji me je malcice boleo nedavno. Unutra je bas crn i ostalo je vrlo mali deo mog zuba. Ja se plasim da ce mi zubar izvaditi taj zub umesto da ga popravi i doda deo. Ako pa ipak resi da ga popravlja (sto bi mnogo zelela) plasim se da bi mogao da u toku popravke otpadne i ovaj deo koji je ostao. Kako da se smirim, ovoliko straha i razmisljanja o tom zubu me ubi. Uzgred, vec imam izvadjen jedan stalan zub i mnogo me je sramota zbog toga (ne znam zasto), verovatno zato sto imam 14 godina, a vec sam izvadila jedan stalan zub. Stvarno redovno perem zube, ali na mamu sam povukla da imam jako nezne i krhke zube. Moilim te, recima me malo umanji ovaj strah i ovoliko razmisljanje o tom zubu. Ko zubara krecem u ponedeljak, ne znam kako cu do tada izdrzati i plasim se da ce mozda doci do korena zuba ovo crno, a vadjenje zivca mi je najveci strah u zivotu :((((

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Anjice, molim te odgovori mi uskoro, bice kasno ako mi odgovoris posle pola 4, posto tada idem kod zubara :((( Stvarno mi je hitno!!!!!!!!!

   Избриши
 23. Ćao Anja. Obožavam ovaj blog, a pogotovo ovu rubriku. Sve pohvale.
  Pa ovako. Ja kada se vozim često povraćam. Čak i kada ne jedem. Mene je strah da mi nije nešto, a ne bi neke preglede želudca. Znam da nisi doktor, ali jeli to normalno ili imam nekih problema?

  ОдговориИзбриши
 24. Ubrzo cu imati 15 god a jos nisam dobila menstruaciju. Do koje godine je trebam dobiti? :/

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. To netreba da te brine.Uzivaj jos dok mozes.Kod nekih cura to bude u 11-12 godine kod nekih sa 15-16 godina sve zavisi od cure do cure.Dobices kad joj se budes najmanje nadala.Nebrini :)

   Избриши
  2. Ovde sam pisala malo o tome, pa pročitaj :)
   http://www.famoza.net/kako-preziveti-prvu-menstruaciju/

   Избриши
 25. Hej Anjice, videla sam da je neka devojcica postavila odredjena pitanja vezana za giveaway, ali i ja bih imala nekoliko pitanja koja se ticu samog organizovanja njega :) Ovako, kada neko osvoji nagradu i da mi svoju adresu da li ja treba da idem u postu i odnesem svoju kovertu sa poklonima i sta tacno treba da kazem? Uzgred, da li poklone treba da stavim u kovertu ili u nesto drugo? Zatim, da li treba da to dam coveku koji radi u posti ili treba samo da gurnem u onoj ,,kucici'' gde se ostavljaju pisma? Imam jos jedan problem ne vezan za giveaway, primetila sam da moj blog ima sve manje komentara i vec duze vreme (vec nekoliko nedelja) nisam dobila novog citaoca. Ne znam u cemu je problem, komentarisem redovno tudje postove, izbacujem redovno svoje i mnoooogo se trudim oko njih, ali ne vredi. Help!!!

  ОдговориИзбриши
 26. Hitno!Hitno!Hitno!Hitno!Hitno!
  Molim Anju i sve vas koji imaju odgovor da mi odgovore jer zaista odgovor mi treba odmah danas.Već sutra je kasno.
  Nime,ja mnogo volim atletiku.Atletika je moj život a sve ostalo u životu su mi sitnice.Tako je meni.Nastavnik tzo je trener atletike.Mislim da sam talentovana za nju.Mislim da jesam.2.3.2016 je kros i nastavnik je rekao da cu ici ja i jos jedna moja drugarica.Trening je sutra.Završava se oko 8.Mnogo bi voljela da idem.A jos plus nastavnik mi je rekao da dođem.Danas cu da ucim cijeli dan a sutra cu se javiti da odgovaram biologiju,geografiju,njemacki i ako dobijem iz svih tih predmeta 5 i danas nam je roditeljski i sve ocjene moja mama i tata znaju.Ima dosta učenika zapisanih u disciplincku a ja nisam jeda od njih.Bogu hvala.I sta mislis ako dobijem ove petice da ce da me pusti.Ali,trening je u drugom gradu nedaleko od mog.Ja zivim na selu i ima jos raje zive u drugom selu.Medutim do tog sela mozemo pjeske svi zajedno ima nas preko 10 i onda na bus posto imam mjesecnu.A mogu od mene mozda i roditelji da dodzu po mene i tu moju drugaricu.Sta mislis hoceli mi pustiti.A to je vrlo važan trening jer se pripremamo za takmičenje a zelimo svi da osvojimo sto bolje rezultate i da prikazemo nasu skolu kao nesto sto je dobro.Molim vas odgovorite mi svi koji vidite ovaj komentar!Bicu zahvalana!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Zašto ti ne bi dozvolili ako je ateletika ono što voliš i ako oni to znaju? Objasni im da se pripremaš za kros koji ti je važan i da bi ti jako značilo da odeš na trening. Reci im ko još ide, objasni gde ćete trenirati, pitaj ih da li oni mogu da dođu po drugaricu i tebe i verujem da neće biti problem. :) Sve zavisi od njih, ali ne bi trebalo da ti zabranjuju ono što voliš. :)

   Избриши
 27. Anja, ja bih te molila da mi sto pre odgovris, posto ne znam sta da radim. Ja imam 14 godina i ne znam nista o ljubavi, pa treba nesto da mi razjasnis. Pre neki dan mi je jedan decko, koga znam samo iz vidjenja poslao zahtev za prijateljstvo (ja mislim da ima 18-19 godina) i ja sam ga prihvatila (zato sto imamo puno zajednickih prijatelja, a kao sto sam i rekla znam ga iz vidjenja). On mi je zatim poslao poruku u kojoj pise:,,Cao :)''. E sad, sta ti mislis, da li mi je on to napisao zato sto mozda zeli da bude u vezi sa mnom ili samo onako? Ja sam jos premlada za vezu (i ne zelim je) i zato ne znam da li bi ako mu odgovorim, to znacilo da sam zainteresovana za vezu? I da, je l' mnooogo glupo ako mu nista ne odgovorim (odnosno, iskuliram), posto vec ne zelim da imam nista sa njim? Hvala unapred, najbolja si :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Mislim da je malo glupo da ga samo iskuliraš, tj. da mu ništa ne napišeš. Okej je da mu odgovoriš, ali nema potrebe da ulaziš u neku dublju konverzaciju sa njim, tj. da mu govoriš neke informacije o sebi i ljudima iz svoje okoline. To što ti se javio ne mora da znači da odmah želi vezu sa tobom, možda samo želi bolje da te upozna. U svakom slučaju, okej je da mu odgovoriš, ali dosta je stariji od tebe i najbolje je da prosto držiš neku distancu. :)

   Избриши
  2. Анониман04. март 2016. 22:47

   Ali Anjice, on mi je tu poruku napisao pre malo manje od dve nedelje, pa stvarno ne znam kako da mu tek sad odgovorim sa cao, je l' imas neki predlog sta mogu da mu napisem (kao recimo:,,Jaoj, izvini molim te sto ti nisam pre odgovorila, ne znam kako mi je promakla ova poruka'' ili nesto slicno tome)?

   Избриши
  3. Možeš da mu napišeš: 'Izvini, tek sada vidim tvoju poruku, slučajno mi je promakla'. Potom ga pitaj nešto tipa šta radi i kako je, mislim da je to u redu :)

   Избриши
 28. Pa, ovako, ponovo ćeš slušati jedan ljubavni problem. :)

  Imam 13 godina i zaljubljena sam u dečka koji je osmi razred i ima 14. On se meni sviđa još od početka leta. Kada smo krenuli u školu, rekla sam nekima ko mi se sviđa i to je nekako došlo i do njega. I ok, i dalje sam se ponašala normalno, pričala mu ćao u prolazu, pronalazila izgovore da ga nešto pitam uživo ili na facebooku... I onda mi je pre neki dan došlo da mu kažem koliko mi se on u stvari sviđa (putem poruke). I uradila sam to. On mi je odgovorio 'šteta što ne mogu da uzvratim ta osećanja'. Ja sam njemu rekla da ga shvatam i da i ne tražim to od njega, već samo da bih volela da nekad pričamo, smejemo se zajedno, šetamo... Ništa mi nije odgovorio.
  Posle toga sam se pravila kao da nikada nisam napisala to. I dalje sam radila sve što sam i pre toga. Ali mi se čini da je on mene u zadnje vreme počeo da izbegava. I uvek kad bih , na primer, poželela da mu priđem, on je okružen grupom prijatelja. Ne znam kako da preduzmem nešto, a da mu ne budem naporna ili dosadna ili da je i njemu neprijatno. A verovatno jeste. Inače, mogla bih da mu priđem... Verovatno. Da li da uradim to ili zaboravim?
  I da, nemoj pogrešno da me shvatiš, ja ne želim da sa 13 godina imam dečka, samo bih želela da bar budem prijateljica s njim ako ja njemu već ne mogu da se svidim.

  ОдговориИзбриши
 29. Uh, evo mog problema...

  Imam 13 godina. Moji prijatelji su svaki dan letnjeg raspusta provodili napolju, a ja sam samo sedela u kući zabarikadirana čitajući knjige. Nijednom nisam izašla. Jer nisam želela. Mama me je stalno terala da malo izađem napolje, ali jednostavno mi se nije išlo i bilo mi je lepše u kući. Ali sad je drugačije. Želela bih da ovaj letnji raspust izlazim. Ali ne znam kako. To jest, ne znam kako da se ponašam kada izađem. Inače sam jako povučena i stidljiva. Imam nekoliko prijatelja s kojima sam u odličnim osobama, ali oni imaju svoje posebno društvo u koje se ja ne uklapam. I tako se na neki način ne družim ni sa kim. Ne želim da izađem na igralište (gde se najčešće okupljaju) i da samo stojim po strani i posmatram druge. Inače, ranijih godina sam stalno izlazila i družila se, ali se to sada promenilo. Verujem da su neki već sad i zaboravili na mene...
  Pomoć?

  ОдговориИзбриши
 30. Ej,ja sam ona sto te pitala da ti napise nekoliko citata i ti si odobrila.Eh,sad napisacu nekoliko sto znam na pamet i imam na jednom papiru.Međutim mobitel mi je oduzet zbog toga sto imam losijih ocjena u skoli tako da nemogu da s telefona u slikama napisem.Ako kontas sta sam htjela da kazem.Međutim javljacu ti se opet sa novim citatima koji mogu tebi da posluze a i drugim djevojcicama.Naravno ako nesmeta.
  -Nemoramo da se mrzimo ako nismo uspjeli da se volimo.
  -Neodustajes kada je tesko nego kada je uzalud.
  -Nemozes mi reci da svi oni pogledi neznace nista.
  -Sve se promjenilo samo ona ne,idalje ga je voljela najvie
  -Zivot je pun uspona i padova zato uzivajte u voznji
  -Previse si svaciji da bi bio moj.
  -Porazan je samo onaj ko odustane.
  -Iskrenost je skup poklon neocekuj ga od jeftinih ljudi.
  -U zivotu pozeli samo jedno.Da nevolis izgubljeno i da neizgubis voljeno
  -Ljudi su cudni,grle te a mrze te.
  -Fale mi ljudi iz prošlosti koji su idalje tu ali nisu isti.
  -Pišem biografiju dobrim djelima i lijepim ponašanjem.
  -Meni je odavno u srcu i duši sve ranjeno.
  -Džaba žalja kad nije sudbina.
  -I nikad od nas ništa neće biti.
  -A možda nas sudbina tek planira.
  -Život postane sličan predtavi.Svi nose maske i svi glume.
  -Kad ti jednom srce slome nevjeruješ nikome.
  -Kao prvo nemoram ja ništa.
  -Najviše ti se gade ljudi koje si najviše volio.
  -Nikome nedozvoli da ti ruši snove jer ti niko nije pomogao da ih sagradiš.
  Eh eto.Danas je malo manje.Ocjeni kakvi su citati.Ako nisu dobri necu vise pisati a ako jesu nastavljam. :D

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман12. март 2016. 13:14

   Anjaa jel možeš da mi odgovoriš da li su citati dobri ili ne?Molim tee!!!! Tvoje mišljenje mi mnogo znači.

   Избриши
  2. Ima stvarno dobrih citata :) Samo malo povedi računa o pravopisu, ali sve ostalo je super. I slobodno piši ako želiš (u komentarima), meni ne smeta. :*

   Избриши
 31. Odlično, Anja, super si. Iskreno, ni sama ne znam kako mi možeš pomoći u ovome, ali ti uvek imaš super savete, tako da mi možda i pomogneš. Naime, planiram da se upišem ili na odbojku, ili na neki jezik (engleski ili nemački). Idem i na dva takmičenja (hemija i srpski), pa ne bih da se natrpavam obavezama. Na nešto ću se upisati sigurno, ali ne znam ni sama na šta. Volela bih odbojku, ali volim i engleski i mislim da bi mi bio korisniji engleski. Nemački bi mi takođe dosta značio, jer mi ide lošije, ali ne znam da li će mi ikad u životu trebati nemački, a i mrzim ga. Možeš li od prilike na osnovu ovoga da zaključiš šta bi mi bilo najvažnije i najkorisnije? Hvala! ❤☺

  ОдговориИзбриши
 32. Anja imam pitanje. Dali je moguće da neka osoba baci urok na mene ili da me proklinje,mrzi i da mi se zbog toga događaju neke loše stvari? Inače nisam nikad vjerovala u to, ali nakon susreta s jednom osobom sam se sjetila toga. Inače u mojoj vjeri, a ja sam katolkinja, mi ne vjerujemo u horoskope i vracanja i takve stvari. Ali dali je to moguće???

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Mislim da je verovaranje u uroke lična stvar. Ja nisam neko ko veruje u to, dok je npr. moja mama dosta sujeverna i da si njoj postavila ovo pitanje, verovatno bi drugačije odgovorila. Ne verujem da je tako nešto moguće, ali opet kažem, to je isključivo stvar lične vere - da li želiš da veruješ u to ili ne. :)

   Избриши
 33. Imam 14 god i imam dosta bubuljica i koza mi je masna. Koristila sam masku za lice, ali mi ne pomaze. Imas li ti kakvu preporuku?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Preporučujem ti odlazak kod dermatologa. Kao što sam već mnogo puta ponovila, on će ti najbolje reći šta treba da koristiš, na osnovu stanja na tvom licu. Ja sam, na primer, koristila Acne Intensive formulu i mnogo mi je pomogla, ali ne mogu da ti je preporučim i da kažem da će ti sa sigurnošću pomoći, jer košta više od 3.000 dinara i prosto nije lako izdvojiti tu sumu novca za nešto što ti možda neće biti od koristi. Najbolje je da odeš kod dermatologa...

   Избриши
 34. Anja znam da ovo pitanje nije vezano uz rubriku, ali ne znam koga bi pitala. Moze li se vratiti izbrisani instagram?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Stvarno ne znam, najbolje je da pitaš nekoga drugoga jer nisam neko ko se najbolje razume u takve stvari. :/

   Избриши
 35. Анониман01. март 2016. 02:01

  Anja,stvarno ne znam sta da radim.Ima jedan decko koji se meni svidja mozda zadnje 2 godine.Ali on je veoma.....cudan.Nekako se razlikuje od vrsnjaka i u nekom svom svetu.Na pocetku me je mrzeo bez razloga,i nije da ja to pretpostavljam,nego mi je rekao to.Posle je bio jedan incident gde je decko povratio na mene.I kasnije se izvinio.Sad ne znam,valjda me ne mrzi.Ali vidjam ga cesto i ne znam na cemu smo,jedan put kaze kako me ne poznaje sledeci put me zove i tako to.Uglavnom,decko je veoma cudan i smuvao se sa mojom drugaricom u subotu.I sad,vidim ja da tu stvarno nikad nece nista biti,da nema tu buducnosti nikakve.Ali ne znam kako da ne budem zaljubljena u njega.Ne zelim to ali tako je.A stvarno bih volela da nije sv tako.Imas li neki savet?U svakom slucaju,hvala,i blog ti je super ! :)

  ОдговориИзбриши
 36. Анониман01. март 2016. 11:35

  Anjiceee,ja sam ona sto ti je u proslom postu ove rubrke rekla da joj je mama zabranila instagram zbog onih slika koje sam gledala tjst ljubavnih slika.Eh sad,mobitel mi je oduzet prije nesto jace od 15 dana.Zbog losih ocjena koje nisam rekla.Tada sam imala:5 iz bosanskog,3 iz engleskog,1 iz matematike.A sada sam se dosta popravila.To mi je i tata rekao.Rekao je vidis kako mobitel utice na ocjene.Sada imam:5,5 iz bosanskog,3 iz engleskog,4 iz njemackog,1,2 iz matematike,5 iz likovnog,5,5 iz historije,5 iz geografije.I jos sutra imamo kontrolni iz biologiije a u petak saznajemo ocjenu pa cu se potruditi da dobijem 5.Posto uz malo truda sve se isplati.Jos u petak radimo nesto kod kuce i pomocicu im mnogo kao i svaki mjesec.E sad u petak sta mislis da mamu pitam:mama,kad ja mogu da dobijem ponovo svoj mobitel?Popravila sam ocjene.I mama molim te da li mogu da ponovo koristim instagram.Obecavam da vise necu ono da radim i jos cu bolje da ucim u skoli.Molim te mama!
  Sta mislis da li ce da uspije.Anjicee molim te odgovori do cetvrtka eventualno petka ujutro.Jer u petak po danu bicu u skoli a cim dođem iz skole idem da radim to sa njima i nikako necu moci da procitam tvoj odgovor.Hvala unaprijed!Ps.ti si najdivnija osoba na svijetu.Moja omiljena blogerka.Pomogla si mi vec par puta.A pored tolikog truda koji ulazes u blog imas sve 5 u skoli ma bravooo nemam rijeci stvarno.Samo naprijed i jos ti srece puno zelim i zivotu,skoli,blogu,društvu,ljubavi ma u svemuu!!!!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Joj, izvini, ja sam tek sada videla tvoje pitanje, baš mi je žao što ti nisam ranije odgovorila. :( Nadam se da si uspela i da ti je mama vratila telefon. Napiši mi obavezno, da znam.
   Hvala ti puno na svim lepim rečima, divna si! ♥

   Избриши
 37. Анониман04. март 2016. 15:02

  Hej Anja, molim te mozes li mi odgovoriti zasto ne odgovaras odmah na pitanja za koja pise da je hitno? Znam da imas puno obaveza, ali ti izdvojis 10 minuta, a nekome mnogo pomognes. Zaista nemam nista protiv tebe, zapravo divna si blogerka, ali zaista ne shvatam ovo. Molim te samo nemoj da mi se naljutis, namera mi nije bila da te optuzim vec samo trazim odgovor :) <3

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Naravno da se ne ljutim, svaka normalna i konstruktivna kritika je uvek u redu :) <3 Samo, ja stvarno odgovaram na sva pitanja koja su hitna, upravo sam proveravala po pitanjima i vidim da je na sve što je bilo hitno brzo i odgovoreno. Naravno da se desi da nešto propustim i da mi promakne, ali trudim se da odgovorim na sve u što kraćem roku :)

   Избриши
 38. Анониман05. март 2016. 13:18

  Ovako Anjice, ja te molim da mi odgoviris sto pre je moguce, zato sto sam mnogo uplasena. Ja sam sada 8. razred i bicu sa svim peticama. Medjutim, ja nemam nijedno mesto sa takmicenja. U petom razredu sam osvojila 3. mesto na okruznom takmicenju, ali to se ne racuna. Proslih godina na opstinskom takmicenju sam osvajala 2. i 3. mesta ali nisam prosla na okruzno, pa mi ti rezultati nisu upisani u dnevniku. Da li se oni racnaju, i ako se racnaju da li mogu da im sad potrazim da mi to napisu (sa obzirom na to da sam ih osvojila proslih godina). Ove godine mi fale sve po 2 ili 1 poen do prolaska na opstinsko, ali to nikako da se desi. Da li mozda moze nekako drugacije da osvojim nagradu a da to nisu standardna takmicenja poput biologije, srpskog... Recimo, da li bi se za vukovca racunalo osvojeno mesto na krosu i ako mislis da bi se racunalo kada se odrzava kros??? Molim te, sto pre mi odgovori stvarno se mnogo plasim.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ja se ne razumem baš najbolje, ali mislim da se mesta sa opštinskih takmičenja računaju. S obzirom na to da si osvajala 2. i 3. mesta na oštinskim, to ti se gotovo sigurno računa. Moja drugarica iz osnovne je svake godine bila 5,00, ali nije imala diplome sa takmičenja pa su joj poklonili diplomu iz fizičkog da bi bila Vukovac. Obavezno pitaj razrednu da li ti se te diplome sa opštinskih takmičenja računaju, jer ja mislim da vrede :)

   Избриши
 39. Анониман06. март 2016. 00:10

  Anja, ja stvarno ne znam kako bi ka nazvala ovo sto ja radim. Ja sad ako uđem u sobu i ne popravim neku stvar na stolu evo npr. Punjač za mobitel, ja ako ga ne popravim ja pomislim da ce se meni nesto loše dogoditi. Ne vjerujem u takve stvari, ali uvijek posustanem kad vidim neku stvar i to mi nekada oduzme vremena. Jesam li ja luda?

  ОдговориИзбриши
 40. Анониман09. март 2016. 13:08

  Anjice, ja mnogo ucim i imala sam sve petice od 1. do 7. razreda. Sada sam osmi i zelim da ostanem sa svi peticama kako bih bila vukovac. Medjutim, danas smo radili kontrolni iz matematike i dve drugarice su me ceo cas zvale kako bi im uradila zadatak. Ja sam im sve vreme govorila:,,Sacekajte da prvo ja zavrsim svoj zadatak, pa cu onda vama pomoci'', ali one nisu prestajale da me zovu. Zbog njih nisam mogla da se koncentrisem na test i u zadnjem trenutku sam uradila sve zadatke (ali nisam imala vremena da proverim, pa je moguce da sam negde pogresila). Posle kontrolnog obe drugarice su mi se naljutile i ja sam sada mnogo besna, ali naravno necu im se suprotstavljati (ne volim to, ja sve emocije drzim u sebi). Mirno sam im objasnila da nisam imala vremena da i njima uradim i da sam jedva uspela za sebe da resim sve zadatke, ali one nisu htele ni da me saslusaju. Stvarno ne znam sta da radim, ali smatram da je to sto se one ljute krajnje bezobrazno. I plus sam im pre casa objasnjavala kako da urade zadatke, ali one se na to uopste nisu koncentrisale. Meni zaista nije tesko da pomognem kada znam, ali pod uslovom da svoje znanje prvo sebi dam, a tek posle ostalima.

  ОдговориИзбриши
 41. Анониман09. март 2016. 19:37

  Ćao Anja! Uvek si mi davala dobre savete, pa se nadam da ćeš i sad!
  Moj problem i nije tako velik a već počinje da me opterećuje. Dešava mi se da imam neke kao napade kada ne znam šta ću, samo hodam gore dole i jednostavno obuzme me neka panika. Nikada se nisam nikom poveravala, ali evo želim tebi. Obično se to događa kada treba negde da krenem, npr. na trening ili u školu, a povremeno i na časovima. Nije to strah, ali je nekakva panika , ne znam odakle. Nedam se da ćeš mi pomoći!<3

  ОдговориИзбриши
 42. Анониман10. март 2016. 16:43

  Znam da sad postavljam glupo pitanje,ali ne znam koga bih pitala. Imam mobitel (marka LG) i kada sam prebacivala slike na drugi mobitel izbrisala sam ih dosta. A i sa tog drugog sam brisala zbog popravka. Mene zanima mogu li se vratiti izbrisane slike sa LG-a. Ako se moze,odmah bi ga odvela na servis, a ovako dol nista ne znam ne želim ici bezveze pa da ko kažu da je izbrisane slike nemoguce vratiti. Stvarno sad očajavam.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Stvarno ne znam. :/ Mislim da izbrisane slike ne mogu da se vrate, ali nemoj me držati za reč. Nisam maher za tehniku, pa je bolje da odeš u servis i da pitaš one koji su nadležni za to i koji će verovatno moći da ti pomognu. :)

   Избриши
 43. Анониман11. март 2016. 15:06

  Anja, ja nisam sigurna ima li dječje gliste. Imam 14 godina. Pročitala sam neke od simptoma, ali nisam 100 % sigurna i ne želim govoriti roditeljima dok ne budem sigurna. Nisam nikad upoznala osobu koja je to imala. Pa ako si ti ikada upoznala nekoga ili znaš nekoga tko jr zo imao, molim te da mi rekneš kakve je simptome imala ta osoba. :/

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nažalost, nisam upoznala nekoga ko ih je imao. Znam da ih vrlo često imaju mala deca, i pretpostavljam da je neko od mojih drugara, dok smo bili mlađi, imao taj problem, ali ne znam kakve su simptome imali. Znam da su simptomi najčešće svrab na intimnom delu tela, a mogu da se jave i bolovi u stomaku. Obavezno reci roditelji i idi kod lekara ako već nekoliko dana imaš takve simptome!

   Избриши
  2. Анониман12. март 2016. 19:26

   Mene nekad češe ono dolje, ali ne boli me stomak.

   Избриши
  3. Анониман12. март 2016. 23:25

   Anja, mene dosada nije češalo dolje sve dok nismo malo vise učili o tome i onda sam ja postala opterećena i mislim da sam cak počela umišljati. Dok to nismo učili, mene Nike češalo jedino ponekad i mislim da je to normalno. A sad kada razmišljam o tome počne me cesati. Molim te hitan odgovor, stid me je reci roditeljima i stvarno sam preplašena.

   Избриши
  4. U tom slučaju je u pitanju samo preopterećnost. Da niste učili o tome, verovatno ne bi ni obraćala pažnju na simptome, ali ti si to panično počela da radiš. Više te svrbi od razmišljanja o tome nego što te zaista svrbi. Dečije gliste najčešće imaju deca predškolskog i prvih razreda školskog uzrasta, pa ne verujem da je to slučaj kod tebe. Mislim da jednostavno treba da prestaneš da razmišljaš o tome i proći će te. Stvarno se previše opterećuješ. :/

   Избриши
 44. Анониман11. март 2016. 16:54

  Anjice molim te da mi što prije odgovoriš.Eh ovako.Ja mnogo volim atletiku.I mislim da imam talenat za atletiku.Što me mnogo raduje.Prije dok' sam bila mlađa nisam baš trčala brzo a i nisam to nešto pretjerano ni voljela.Već od 5 razreda moja ljubav prema atletici počinje da raste.Željala sam da treniram ali roditelji mi nisu dozvolili.U šestom razredu nisam baš bila nešto brza niti me to posebno zanimalo.Više me zanimala ljubav i društvo.U sedmom razredu to se promjenilo.Išla sam na kros kantonalni i to osvojila jako dobar rezultat.Nije od prva tri mjesta.Ali meni je bilo kao da je 1 mjesto.S obzirom da ja atletiku netreniram i nisam se pripremala nimalo za taj kros jer smo kasno obaviješteni.Međutim krenula sam da treniram košarku.Ali sam prestala zbog loših ocjena.Onda od drugog polugodišta krenula sam na atlesku sekciju.Nastavik tzo je trener atletika i on je meni i mojoj jednoj drugarici rekao da dolazimo na trening.Ja to roditelje nisam pitala misleći da mi neće dozvoliti.Onda svaki tzo nas je pitao zašto nismo bile.Više mi je počeo da ide na živce.Danas meni kaže neizvršajete obećanje.Ali hajde da on mojim roditeljima kaže da je to ok.Sada stvarno želim da pitam mamu za atletiku.Ali pričekaću još malo.Dok' neke stvari sredim pa onda.Prvo da ti malo pobliže objasnim atletiku.Odnosno atletski trening.Treninzi su ponedeljkom i srijedom.Ponedeljkom je od 4 i 15 do 5 i 30 a srijedom od 18 i 30 do 20 00.Ponedeljkom bi mogla da idem samo kada sam prva smjena jer kad smo druga nemožemo stići.Išla bi a i vraćala bi se sa autobosom.S tim da na ljeto bi mogla nekada i da se vraćam pješke.A srijedom kada sam prva smjena išla bi sa autobusom a mogla bi se da vraćam sa ocem.Jer otac mi radi u tom gradu i smjenu zavšava u 8 kao i ja trening.Pa mogla bi s njim.A kada sam druga smjena.Ovi iz moje škole idu pješice.Pa mogla bi i ja sa njima.Treninzi su besplatni.Što bi mojim roditeljima vjerovatno bilo drsgo.Mogu oni da plačaju.Ali nismo u baš odličnioj finansiskoj situaciji.Znaci mogu ja imati šta žalim.Naravno ja zaista netražim previše.Zadovoljna sam na malom.Ali imam mobitel samsung galaxy s2.Sa kojim sam prazdovljodna.Ali,moji roditelji moraju da plačaju internat za mog brata,treninge mom bratu,i jos svašta nešta a 4 nas djece i peto na putu.Tako da vjerujem da bi im bilo drago na troš jos jedan trošak na moje treninge.Ocjene sam popravila.Jučer sam dobila 5 iz informatike a danas 5 iz biologije.I još ču da se podobro popravim.Pokušaču da:u ponedeljak dobijem 5 iz likovnog,5 iz engleskog(možda).U utorak:da odlično uradim kontorlni iz fizike za 5.U srijedu:5 iz muzičkog,5 iz geografije.U četvrtak:5 iz religije,5 iz tehničkog.U petak:5 iz engleskog(možda).
  I još trebam menstruaciju da dobijem u toku ove sedmice koja slijedi.Meni ona traje 5 dana.I tamam bi mi prošla do treninga u sljedeći ponedeljak.Pa šta misliš da je pitam nekad u toku ove sedmice koja stiže.I josš ču reći fino:obećavam,ako mi dopustite da sigurno atletika neče uticati negativno na školu i ostale obaveze koja su iznat treninga.Smo može pozitivno da utiče.Ocjene sam popravila,a i još ču bolje da učim,obećavam.Šta miliš da li če mi pustiti.A zaista njima je znači škola i ponašanje na prvom mjestu!A zaista obećanje bi ispunila! Molim te da mi što prije odgovoriš! Najj siii!!!! :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Svakako pričaj sa mamom i reci joj gotovo sve isto što si rekla i meni. Objasni joj da voliš atletiku, reci joj u koje vreme imaš treninge i kako si planirala da se vraćaš kući. Napomeni da su treninzi besplatni i da ih u tom smislu ne bi finansijski opteretila. Obećaj da ćeš nastaviti da se trudiš oko škole i da nećeš dopustiti da se treninzi odraze na tvoje ocene. Sigurna sam da će ti dopustiti, samo lepo popričaj sa njom i biće sve okej. :) ♥

   Избриши
 45. Анониман16. март 2016. 21:02

  Heej! Rubrikaa je cista petica!

  Ovako,moj problem nije ni malo jednostavan...
  Moje drustvo,tj. par prijatelja koji su moje godiste organizuju zurku. Iznajmili su klub na vece. Ja imam 14 godina. Posto je ovo sada vec druga zurka,prva je bila pre meces i jace. Na prvu zurku nisam otisla jer sam bila van grada. E sada.. Ima jedan decko,stariji od mene godinu dana. On mi se svidjao pre nekih pola godine i vise.. Sada je on to saznao i krece problem.. Na proslu zurku je dosao zbog mene. Rekao je jednom mom drugu,da kao ceka da ja dodjem pa da 'krene u akciju'. Posto mu je ovaj rekao da ne dolazim,ovaj nije verovao i cekao me je celo vece.. Sada sigurno se pitas u cemu je problem.. E ovako,taj decak uopste ne zna da ceni devojcice. Sa svakom je bio da bi je iskrositio,ndm se da znas na sta mislim.. One mu 'daju' i onda ih posle ostavi.. I sa svakom kojom god je bio,bio je iz tog razloga.. Znam da mislis da nije normalno,i u pravu si ali eto.. Ja znam da ce on meni prici i to sve.. A fazon je sto on tako ti pridje,ni pet ni sest te zazvali i tako vata i sve.. Ja ne znam kako da se odbranim. Bukvalno ne znam sta da radim. Nesto najgore u zivotu sto mi se desilo je on.. On se mn i dalje svidja,msm nisam zaljubljena nego simpatisanje.. Necu da budem sa njim,a gotovo sam sigurna da ce me celo vece smarati i motati se oko mene. Ne znam sta da radim,kako da se odbranim? Ne pomazu tu ni lepe reci kada je decko kreten neprevazidjeni. Ako ti nije problem da mi odgovoris odmah posto je ovo ovaj vikend i stvarno mi je hitnoo. :))) Bilo ko ako moze neka mi dogovorii!!!!!!!!
  HVALA♥

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Da, znam kako je to, zato obaveznooo čitavo veče budi u društvu. Ako imaš najboljeg ili bar nekog dobrog druga, zamoli ga da ti bude blizu čitave večeri, tj. da uleti ako ovaj počne da ti dosađuje. Igraj sa drugaricama, pričaj sa njima itd. Gledaj da što manje budeš sama. Verovatno nećeš moći potpuno da ga izbegneš, ali ako neko uvek bude u blizini, neće moći toliko da te smara. Nadam se da ćeš preživeti. :D ♥

   Избриши
 46. Анониман16. март 2016. 21:07

  ANJA,NIKADA SE NISAM LJUBILA NA ZVAKU. ZNAM KAKO JE TO NA BLIC KADA SE LJUBIS ALI NE ZNAM NA ZVAKU.. CITALA SAM NA RAZNIM SAJTOVIMA,KAO TREBA NJEGA DA PRATIS,ALI JA TO NE MOGU DA ZAMISLIM. JEDNOSTAVNO NE ZNAM KAKO DA GA PRATIM!

  ОдговориИзбриши
 47. Анониман16. март 2016. 22:41

  Anja smijem li se ja tuširati ako imam menstruaciju?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Da, naravno. Zapravo je jako važno da se tuširaš tokom menstruacije, jer je higijena u tom periodu jako bitna :)

   Избриши
 48. Анониман18. март 2016. 20:05

  E vako Anjice moja lijepa...
  Ja nisam uopšte zadovoljna svijetom u kome živim.Jednosavno nesviđami se ovako.Škola?Škola mi se zgadila toliko da je to za nepovjerovati.Ocjene sam pokvarila ali potrudiću se to da poispravljam i da za ova 2 ipo mjeseca ucim i ucim i prođem 5.Ali nije oko ucenja problem.Društvo je problem.Nemam normalnu prijateljicu kojoj mogu reći probloeme koje imam.A trebami neko takav!Treba ali nemem nikog!Razred mi se gadi katastorofa.Povraca mi se od njih.I skola.U nasoj skoli dvije ucenice trudne,ljubljenje i grljenje nešto normalno.A haloo ovo je osnovna škola.I mami sam rekla da se neosjećam više lijepo u školi i ona mi je rekla da me razumije i da je i njoj isto tako bilo.Jedva čekam da osnovnu zavšim i maknem se od ovih ljudi i tog sela i tih gada svih!Ma živcira me sve više.Svi psuju i ruzne rijeci govore pa nemogu nac normalnu osobu.

  ОдговориИзбриши