03. јануар 2016.

#AnjaSavetuje - Loše ocene, lažni prijatelji, pubertet i njegove loše strane #3

Poslednji post iz rubrike #AnjaSavetuje izašao je pre 20-ak dana. Imala sam mnogo obaveza oko škole i spremanja prazničnih postova, pa nisam imala vremena da ranije odgovorim na pitanja. Poslednjih dana intenzivno radim na tome, i konačno sam završila. Kao i uvek, odgovore na neka pitanja sam dala u komentarima, neka pitanja ste postavili nakon što sam već na sve odgovorila, a ostalo pročitajte u nastavku. :)
Problem je u tome što te one posmatraju kao pomirljivu osobu. Znaju da će se posle svake svađe pomiriti sa tobom i da ćeš maltene zaboraviti sve što su ti rekle. Da li zaista želiš da uvek bude tako? Moraš da se zauzmeš za sebe i da budeš karakter. Nemoj da dopustiš da te povređuju i da vređaju bilo šta tvoje. Kada se sledeći put posvađate, nemoj tako lako da pređeš preko toga i nemoj da dozvoliš da te vređaju. Odgovori im. Ne ružnim rečima, već im na lep način pokaži da nisu u pravu i da nemaju pravo da se ponašaju tako. Ako zbog toga ne budu želele da pričaju sa tobom, nemoj da se osećaš krivom, jer to nisi. Oko tebe postoje i druge devojčice sa kojima možeš da se družiš, a one ne treba da zauzimaju najvažnije mesto u tvom životu. Drugarici koja ima loše ocene ponudi pomoć, u smislu objašnjavanja onoga što ne razume, ali joj isto tako skreni pažnju na to da ne može da ima dobre ocene ako ne uči i ako se nedovoljno trudi. Možda je neophodno da joj neko skrene pažnju, pa da se aktivira kada je učenje u pitanju. :)


Da je tražila od tebe da joj urediš blog, da je reklamiraš na svom blogu ili nešto treće, to bi već bilo iskorišćavanje, posebno ako niste toliko bliske. Međutim, ako želi samo da joj napraviš blog, to je u redu. I ja sam mnogo puta pravila blog drugima i to mi zaista nije teško. Ubacim par gadžeta koji su najvažniji, napišem ime i link bloga i prepustim im dalje da uređuju svoj blog kako žele. Pomozi joj oko pravljenja, ali lepo joj reci da ne možeš da joj uređuješ blog, već da na internetu može da pronađe vodiče za postavljanje banera, pozadine i drugih stvari. :)


Biće teško, to je sigurno. Svi smo drugačiji i svi drugačije prihvatamo promene (konkretno odlazak od kuće), u zavisnosti od toga koliko smo vezani za svoje porodice. Ako grad u koji ideš nije udaljen nekoliko sati vožnje od mesta u kome živiš, bilo bi dobro da u početku dolaziš svakog ili svakog drugog vikenda, jer će ti biti lakše ako češće budeš viđala svoju porodicu. Dan za danom ćeš se prilagođavati novom načinu života. Upoznaćeš nove prijatelje, a škola i mesto boravka će postati tvoja svakodnevna rutina. Možda nećeš odmah pronaći zajednički jezik sa drugima, ali ćeš kroz četiri godine sigurno steći nove prijatelje. Do polaska u srednju školu imaš još 9 meseci, zato nemoj preterano da razmišljaš o tome. Uživaj u svakom trenutku, druži se sa svojim prijateljima i provodi vreme sa svojom porodicom, a kada dođe vreme da se tvoj život promeni iz korena, videćeš da će se sve spontano događati i da ćeš vremenom prihvatati promene i potom im se sasvim prilagoditi. 


Najvažnije je da budeš hrabra i da ne zaboraviš da ćete se nakon 8 godina osnovne škole pozdraviti jedni sa drugima i krenuti odabranim putem. Upravo iz tog razloga treba da budeš mirna i odmerena u svakom trenutku. Svesna si da imaju loše mišljenje o tebi, pa negativni komentari nikako ne treba da te uznemire. Imaš svoje prijatelje i roditelje, oni su osobe koje te vole i podržavaju, a to treba da ceniš i vrednuješ. Kad god te isprozivaju zbog ocene niže od 5, jednostavno im reci da treba da brinu o svojim ocenama, a ne da se opterećuju tvojim. Kad god počnu da se bave tobom, potrudi se da to potpuno ignorišeš. Kada budeš osećala potrebu da im nešto kažeš, radije im daj osmeh, okreni se na drugu stranu i stani kraj svojih prijatelja. Što više reaguješ i što se više opterećuješ, više će te izazivati. Ignorisanje će im najteže pasti. 
Kada pronađeš pravu osobu, na prvi poljubac ćeš gledati sasvim drugačije. Nećeš se plašiti, osećaćeš slobodu da mu kažeš da nisi iskusna u tome. Sem toga, veština ljubljenja je, rekla bih, urođena. Možeš samo da je usavršavaš vremenom i iskustvom. Niko ne može da bude užasan u tome. Što se tiče tvoje situacije, mislim da treba da budeš otvorena prema dečku kojem se sviđaš i da mu što pre kažeš kako ti se jednostavno ne sviđa. Nemoj da mu govoriš o osećanjima prema njegovom drugu, jer bi ga to sigurno povredilo. Međutim, važno je da budeš direktna i da mu staviš do znanja da od tebe ništa ne očekuje. Možda će tako postepeno odustajati. Kada prođe neko vreme i kada budeš sigurna da mu se više ne dopadaš, moći ćeš da se potrudiš da priđeš dečku koji ti se sviđa, put će ti tada biti slobodan. :)


Tvoja situacija je slična onoj iz prethodnog pitanja. Ti si, pak, napravila jedan važan korak i rekla si njegovom drugu da od tebe ne možeš ništa da očekuje. Ipak, sve dok ne budeš sasvim sigurna da mu se više ne sviđaš, nemoj bliže da prilaziš dečku koji ti se dopada. Ipak su najbolji prijatelji i to bi moglo da se odrazi na njihovo prijateljstvo. Kada budeš sigurna da prema tebi više ne gaji dublja osećanja, moraćeš da pronađeš način da stupiš u kontakt sa dečkom koji ti se sviđa. Prvo i najvažnije - moraš da budeš sigurna u sebe. Tako ćeš, kada ga pogledaš, bez problema moći i da mu se nasmešiš. I možda bi to moglo da bude tvoj ključ za dalji odnos sa njim. Vežbaj ispred ogledala i pronađi način da sebe ohrabriš u takvim trenucima. Neka ova godina bude godina preokreta, poradi na svom samopouzdanju i sve će biti mnogo bolje. Veruj mi, ništa ne bi izgubila kada bi ga pogledala ili kada bi mu se javila na Fejsu. Samo bi pobedila sebe i svoj strah, a verujem da bi iz toga proizišlo nešto lepo, najlepše i najbolje po tebe. :)


Ma koliko neki profesori bili strogi i zahtevni, ne mogu da ospore znanje i trud đaka. Ako učiš i ako se trudiš na časovima, ona će to, sigurna sam, umeti da ceni. Tek si krenula u srednju školu i još uvek te nije dobro procenila, kao verovatno ni mnoge druge đake. Ako ti je za utehu, i ja sam u prvom polugodištu prve godine imala 4 iz srpskog, a srpski mi ide bolje od svih drugih predmeta. Jednostavno se nisam snašla i ona me nije dovoljno upoznala. Posle toga sam uvek imala 5 i imamo sjajan odnos, čak mi uvek govori da sam ja njena koleginica. :) Ako želiš, u narednom polugodištu možeš da se prijaviš na takmičenje iz srpskog i da pokušaš da budeš što vrednija u vežbanju zadataka. To će joj se sigurno svideti i verujem da će promeniti odnos prema tebi. Samo polako, trudi se i uči i sigurna sam da će ona to prepoznati. :)


Jako je teško pisati o tome, iz prostog razloga što na samopouzdanje i njegovo sticanje ili gubljenje utiču različiti faktori. Ni ja dugo nisam verovala u sebe. Međutim, kada sam postala aktivna u internet svetu, i kada sam videla da ljudi pozitivno reaguju na mene, na ono što pišem i radim, počela sam da se oslobađam. Počela sam od malih stvari. Npr. mrzela sam da igram na proslavama, a polako sam počela da ustajem. Plašila sam se odgovaranja, a onda sam prestala da se opterećujem ocenom i počela da PRIČAM sa profesorima, bez straha. Plašila sam se da iskažem svoje mišljenje, a sada to radim, pa kome se svidi, kome se ne svidi,... Pokušaj isto kao i ja. Javi se na času čak i kada nisi sasvim sigurna. Ako pogrešiš, slobodno se smej zajedno sa drugima, šala na svoj račun je uvek super. Pevaj ispred ogledala u svojoj sobi ili snimaj sebe. Potom pređi na sledeći korak i pevaj pred najboljim drugaricama. Kada te neko zamoli da nešto otpevaš, pevaj pesmu koja se tebi najviše dopada i koju najbolje pevaš. Ne moraš sve to da uradiš za par dana. Daj sebi vremena i pravi male korake. Čim pobediš sebe i svoje strahove, sve će biti mnogo bolje i pre svega ćeš se osećati bolje! 


Blog definitivno ne može da dobije čitaoce ako nisi objavila da on postoji. To ne znači da treba da ostavljaš link na svom Fejsbuk profilu ili drugim društvenim mrežama, posebno ako ne želiš da tvoji prijatelji to vide, ali počni sa komentarisanjem drugih blogova. Naravno, ne treba da pišeš kilometarske reklame, već prokomentariši nečiji blog i ispod ostavi link svog bloga. Neko će sigurno ući. Druga, ali i najvažnija stvar, jeste da pišeš kvalitetno i originalno. Tako će neko od tvojih čitalaca poželeti da ti pruži šansu tako što će te pomenuti na svom blogu. Uspeh dolazi s vremenom, važno je samo da se maksimalno trudiš i da prosto pronađeš način da promovišeš svoj blog putem drugim blogova, ali nikako prenapadno. :)


Pre svega, nikada ne treba da praviš planove u vezi toga kada ćeš se prvi put poljubiti, zaljubiti, biti u vezi i sl. To uvek treba da dođe samo od sebe, imala 13 ili 20 godina. To što bi potencijalno bila u vezi ne znači da bi sigurno pokvarila ocene ili uništila svoj plan da upišeš željenu srednju školu. Međutim, ako trenutno ne želiš da budeš u vezi, svoja osećanja ostavi za sebe i priznaj mu ih onda kada isključivo ti budeš osećala tu potrebu. Ako misliš da je najbolje da to bude na kraju osmog razreda - tako i uradi. Sem toga, isto kao što ti verovatno imaš dobre drugove u razredu, sa kojima se ponekad zagrliš, isto tako i on ima drugarice koje su mu drage ili sa kojima voli da se zabavlja. Razumem da te to ne oduševljava, ali to ne znači da mu se ideja od njih sviđa na 'onaj' način. Ljubomora je prirodna pojava, ali pokušaj da je odagnaš i da njegovo ponašanje prema drugim devojčicama prihvatiš kao nešto sasvim normalno. Pre nego što mu išta priznaš, pokušaj bar da se sprijateljiš sa njim. Javi mu se prva na školskom hodniku, povremeno mu se nasmeši, lajkuj mu poneku sliku i neka to bude početak. :) 


Ne možeš da budeš dobra i prijatna prema njemu, samo zato što ti se sviđa njegov drug. To je ogromna žrtva. Jednostavno nisi zaljubljena u njega i on to treba da poštuje. Kada te sledeći put pita da prošetate, reci da hoćeš jer želiš da budeš iskrena prema njemu. Otvoreno mu reci da ti se ne sviđa i da se osećaš jako glupo kada neprestano insistira na dubljem odnosu među vama. Očigledno je jako uporan, a ako mu do sada nikada uživo nisi rekla šta stvarno misliš, vreme je da to konačno uradiš. Nadam se da će nakon toga bar postepeno odustajati. :)


Da, naravno da jeste. Prve menstruacije su vrlo nestalne i dešava se da se javljaju na svakih nekoliko meseci, da traju kratko ili predugo. Međutim, ako menstruacija traje duže od 10 dana, trebalo bi da se obratiš lekaru, jer možeš da izgubiš dosta krvi. Tokom menstruacije se gubi najviše sluzi, a malo krvi, ali kada se ona produži na više dana, to onda može da bude opasno. Za sada nema potrebe da ideš kod ginekologa, jer su izostajanje i nestalnost menstruacije sasvim normalne pojave. Ne samo što se dešavaju prirodnim sledom okolnosti, na to mogu da utiču i stres, nervoza i sl. Menstruacija će se ustaliti za najviše godinu i po dana od prve, ali, opet kažem, ako bude trajala predugo, obavezno poseti lekara, jer je tako najbezbednije. :) ♥


Naravno da možeš. Sve je to povrće, i to vrlo zdravo. Sem voća i povrća, jako je važno da piješ što više vode i potrudi se da u ishranu ubaciš i orašaste plodove, koštunjavo voće, semenke. Izbaci iz ishrane brzu hranu i slatkiše i nemoj da jedeš beli hleb više puta dnevno, uz svaki obrok. Međutim, sem ishrane, moraš i fizički da se aktiviraš. Počni sa vežbama, bar 10-ak minuta dnevno, i sigurno ćeš imati bolji efekat. :) ♥


Ti si jedna dobra duša, osoba koje ne zna da okrene leđa, koja ne zna da kaže ne i koja se uvek nada da će time zavredeti nešto lepo. Međutim, nisu svi ljudi takvi. Ponekad, čak i ako celu sebe daš, ljudi neće pokazati zahvalnost. Neće ti reći hvala i neće ti pružiti malo neophodne pažnje. Očigledno je da taj dečko ne želi da bude sa tobom. Da želi mogao bi, ali očigledno ima neke druge planove. To što se druži sa devojčicama koje te očigledno ne vole, ne znači da ih smatra boljima od tebe. Svestan je kakve su, vidi kako se oblače i ponašaju, ali očigledno su mu dobre za zabavu i šalu. S druge strane, sa tobom je na distanci. Smatra te boljom i razumnijom osobom i boljim učenikom, ali to ti verovatno neće reći. Zna da sa tobom ne može da se ponaša kao i sa njima dvema. Iz nekog razloga ne želi da bude sa tobom, ali u svakom momentu je svestan onoga što osećaš prema njemu i zbog toga pokazuje nešto što podseća na ljubomoru kada je u pitanju tvoj i odnos njegovog druga. Nastavi da mu pomažeš na kontrolnima, ne zato što ti se sviđa, već zato što je to ljudski. Naravno da ne treba da mu pomogneš uvek i po cenu toga da ne uradiš svoje zadatke, ali nemoj ni da ga ignorišeš. Do kraja osnovne škole vam je preostalo još nekoliko meseci. Potrudi se da u tom vremenskom periodu budeš što opuštenija u odnosu  sa njim. Pričajte i družite se, ali nemoj da pominješ ono što osećaš, jer mu je, možda, neprijatno da sluša o tome. Nadam se da će za ovih par meseci uraditi nešto po pitanju vašeg odnosa, jer ako mu se sviđaš, ne treba da ćuti. Prepusti vremenu da učini svoje, a ti uradi ono što je do tebe. I srećno draga, nadam se najboljem! ♥♥


Sportom ne moraš da se baviš ako ne želiš i ako ti odlazak na treninge predstavlja mučenje, a ne zadovoljstvo. Sport je svakako poželjan, jer se tako bar na neko vreme odvajaš od telefona i računara, smanjuješ mogućnost da se ugojiš stalno sedeći u kući, stičeš timski osećaj itd. Međutim, nikada ne treba sebe da siliš sebe. Od mnogih sportova si odustala jer ti nisu odgovarali, sada si na odbojci i probaj sa njom. Nemoj odmah da odustaješ. Daj sebi još mesec - dva, trudi se da ideš redovno i da treninge smatraš kao beg od tehnologije koja je obuzela živote svih nas. Kada to prihvatiš kao svoju obavezu i kada preraste u tvoju rutinu, verovatno ti neće padati toliko teško. Treninzi su super za one osobe koje se nikada ne bi setila da same vežbaju, trče ili nešto treće, jer su oni obaveza koju deca ispunjavaju. Ako misliš da bi bila aktivna kod kuće, da bi u slobodno vreme trčala i vežbala, onda je u redu da se ispišeš. U tom slučaju se informiši malo i o aerobiku, možda bi to moglo da ti se dopadne. Nema turnira, samo treninzi par puta nedeljno, a to je super za devojčice koje žele da budu u kondiciji, bez preteranog skakanja i bez preteranih obaveza. :)


To nećeš moći da znaš, bar ne sa sigurnošću, sve dok ti sam ne potvrdi. Sada je sve samo nagađanje. Moguće je da mu se sviđaš, ili bar da si mu draga, simpatična, kako god. Čim te gleda i čim ti je dobacio nešto što je bilo pozitivno, verujem da nešto postoji. U svakom slučaju, ako ne želiš da budeš sa njim, to da li mu se sviđaš ili ne nema neki značaj. Verujem da bi to saznala vrlo brzo kada bi se malo zbližila ili dopisivala sa njim. :)


Ja sam i dalje mišljenja da od njega ne možeš mnogo da očekuješ, jer živi u drugoj državi, a suviše ste mladi da bi veza na daljinu mogla da opstane. Ipak, ako toliko želiš da se zbližiš sa njim, nemoj da me slušaš i radi onako kako želiš. Mislim da bi bilo u redu da mu pošalješ poruku tipa: 'Srećna Nova godina, sve najlepše! Čujem da si došao u Srbiju, kako si?' Možda je njemu neprijatno da te bilo šta prvi pita, a ako bi ti preuzela tu ulogu, možda bi bilo bolje. Probaj tako, pa ćeš videti šta će se desiti i kako će reagovati. :) ♥


I ja sam u prvom polugodištu osmog razreda, ne znam iz kog razloga, dobila neke loše ocene i pored svog truda. To me je obeshrabrilo, često sam plakala i govorila da sam glupa, a onda me je mama ohrabrila i rekla da se to svima događa. Do kraja polugodišta sam uspela da popravim ocene, a u drugom polugodištu je sve bilo okej. Nemoj da se opterećuješ, jer je polugodište manje važno od kraja školske godine. Ti se trudi i uči i sigurna sam da ćeš biti 5,00 kao i do sada. Samo nemoj da se opterećuješ i iskoristi raspust da se odmoriš i da napuniš baterije za dalje. :) ♥


Moguće je da mu se sviđaš. Zapravo, verovatno je tako. Očigledno pokušava da skrene pažnju na sebe i da vidi šta ti osećaš. Ako ti se i dalje sviđa, a verovatno je tako, treba da mu uzvraćaš na isti način. Kada te pogleda, pogledaj i ti njega i nasmeši se. Kada se sudarite u prolazu, kroz osmeh mu reci da bude malo oprezniji, ponekad mu priđi i pitaj ga da li može nešto da ti pozajmi, lajkuj mu slike koje izbaci na Fejsu. To će mu biti dovoljno da vidi da nisi ravnodušna, a ako mu se stvarno sviđaš, sigurna sam da će ti se nakon toga javiti, bar porukom. :) ♥ Hvala ti puno! ♥


Ne moraš da mu napišeš 'ej' ili 'šta radiš'. Mene npr. to jako odbija i mislim da nije pravi način na koji nekome treba da se javiš. Bolje je da iskoristiš momente kada ti priđe i kada se šali sa tobom da i ti nešto kažeš, da ga nešto pitaš i sl. Kada se malo oslobodiš i kada otvorenije počneš da pričaš sa njim, verovatno će ti biti lakše da mu se javiš na Fejsu. Moći ćeš nešto da ga pitaš, bilo u vezi nečega o čemu ste pričali, bilo o nekim zajedničkim prijateljima i sl. Ako želiš, možeš da mu čestitaš Novu godinu ili Božić, to je povod da mu se javiš, a nije nešto čega treba da se stidiš. :)


Nemaš obavezu da bilo kome daješ svoju Fejsbuk šifru. Ja je svojoj najboljoj drugarici ne bih nikada dala, ma koliko bliske bile, jer ću joj reći sve što želim, a moje društvene mreže su samo moje. Čim se ne osećaš prijatno što ona ulazi na tvoj Fejs, u redu je da promeniš šifru i da joj otvoreno kažeš da je to tvoja privatnost i da ne treba da se ljuti zbog toga. Ako je prava drugarica, neće se naljutiti zbog toga. :)


Ti si još uvek jako mlada. Imaš samo 12 godina i još uvek nisi spremna za vezu. Isto tako, prerano je reći da voliš bilo koga sem porodice. Sviđa ti se, ali sviđanje nije isto što i ljubav. S druge strane, on ima 16 godina, ženskaroš je, često menja devojke i zapitaj se da li bi želela da budeš samo jedna u nizu. Verovatno bi te pogodilo kada biste bili zajedno i kada bi nakon nekog vremena raskinuo sa tobom. Možda je i bolje što ti se ne javlja i što ništa ne pokušava sa tobom, jer verujem da bi zbog toga samo patila. Razumem da ti se sviđa i da bi želela da obrati pažnju na tebe, ali nemoj da patiš što to nije tako. Vreme je pred tobom, momci će dolaziti i prolaziti i nikada nemoj da dozvoliš da patiš i plačeš zbog nekoga ko to sigurno ne zaslužuje. :)


Menstruacija je nešto sasvim normalno. Tvoja mama zna da si je dobila i nemaš čega da se stidiš. Objasnila ti je kako se stavljaju ulošci i od tebe se očekuje da ih koristiš u svim narednim mesecima tvog života. Veš obavezno baci na pranje, jer nema svrhe da dopuštaš da krv stalno prolazi po njemu. Upravo zato i služe ulošci - da spreče da krv probije po gaćicama i pantalonama. Imaš sreće što nemaš obilne menstruacije, jer bi u tom slučaju i pantalone bile u istom stanju kao i donji veš. Nemoj da se stidiš mame. Slobodno odnesi sav prljavi donji veš u veš mašinu, jer je i njoj sigurno čudno što se tvoj veš ne pere. Reci joj da nisi koristila uloške i da joj nisi ništa rekla, jer te je bilo sramota, ali sada moraš i shvatila si da je to normalno. To je tvoja mama, nemoj da se ustručavaš. :)


Da, možeš slobodno da radiš. Ako nemaš obilne menstruacije i ako nemaš bolove u stomaku, ništa te ne sprečava da budeš fizički aktivna. Samo ako te boli stomak i ako jako krvariš tokom menstruacije, onda definitivno ne bi trebalo da radiš, već sačekaj da prođu prva dva - tri kritična dana. Ne može ništa da ti se desi, tako da slobodno možeš da nastaviš kao i do sada. :)


Naravno da si u pravu, i potpuno te podržavam u svemu što si napisala! Sa 12 godina sam i dalje jurila po ulici sa društvom i nisam imala nalog ni na jednoj društvenoj mreži. Sada imam 18, a i dalje ne volim da se šminka. Takođe, nepojmljivo mi je da devojčice od 12 - 13 godina očajnički žele da se šminkaju, da imaju momke i da generalno izgledaju starije. Za sada se druži sa drugaricama koje tebi prijaju, uživaj u sportu i stvarima koje voliš da radiš. Šminkaćeš se onda kada se tebi to bude sviđalo i imaćeš dečka kada dođe vreme. Uživaj u svakom trenutku svog detinjstva, biće vremena za sve kada još malo porasteš, nemoj nigde da žuriš. ♥


Prijatelji dolaze i prolaze. Menjaju se, stiču nove prijatelje, okreću leđa, razočaravaju, iznenađuju. Znam da to boli, ali nema potrebe da se trudiš oko ljudi kojima nije stalo do tebe. Imaš druge prijatelje kojima značiš i koji znače tebi. Njoj očigledno ne fališ. Ima svoje nove prijatelje i dobro joj se sa njima. Za tebe trenutno ne mari. Verovatno će te ljudi više puta u životu razočarati, i verovatno će ti neki od onih koje stvarno voliš okrenuti leđa, zato nemoj da te to previše potresa. Takve stvari su normalne i svi ih mi kad - tad doživimo. Samo oni pravi prijatelji ostaće uz tebe tokom celog života i zato ih čuvaj i nemoj da dopustiš da se među vama bilo šta ispreči. :)


Pre svega, hvala ti mnogo! ♥ 
Svom bratu očigledno ne pokazuješ koliko ti je stalo do njega. Vidi se da ti mnogo znači i da ti zaista nedostaje, ali da li si mu to nekada rekla? Nekada npr. možeš da mu pošalješ poruku i da ga pitaš kako je, šta radi i da mu napišeš da ti nedostaje. Ponekad mu pokloni čokoladu ili napravi kolače kada dođe kući. Pričaj mu šta se dešava u školi. Tako će osetiti da ti je stvarno važan, da imaš poverenja u njega i verujem da će promeniti svoj odnos prema tebi. 
Kada su u pitanju drugarice, sa svim tim devojčicama koje su ti drage možeš da ostvariš još bolji odnos ako se budeš potrudila oko toga. Npr. možeš da joj/im predložiš da tokom vikenda odete do nekog kafića ili poslastičarnice tokom popodneva, ili da prošetate, ili da odete u zajedničku kupovinu i sl. Ponekad neku od drugarica pozovi kod sebe kući, pričajte, šalite se, prelistavajte društvene mreže, igrajte društvene igre. To što se viđate samo u školi nije dovoljno. Kada sa nekom devojčicom počneš intenzivnije da se družiš, verovatno ćete se više zbližiti. :)
Što se tiče škole - ni meni nikada nisu išle matematika i fizika. Uvek sam imala četvorke, ali samo zahvaljujući tome što sam vežbala, išla na privatne časove i dobijala objašnjenja od drugarica kojima je to išlo. Ne možeš da se osloniš samo na sebe. Moraš da potražiš pomoć. Ako tvoji roditelji imaju mogućnosti da te pošalju na privatne časove, mislim da bi ti to mnogo pomoglo. Ako to nije moguće, onda zamoli neku od drugarice da ti objasni. Vežbaj zadatke svaki dan kada dođeš iz škole, bar po pola sata, pitaj na času kada nešto ne razumeš, zamoli nastavnicu da organizuje dopunske časove i sigurna sam da će se tvoj trud isplatiti. :)
Na kraju, tvoj odnos sa bratom. Moraš da imaš na umu da on ima samo 7 godina. Mali je, još uvek želi samo da se igra i sigurno te ne povređuje s namerom. Pokušaj da promeniš ponašanje prema njemu. Npr. kada si slobodna, tokom vikenda, možeš da mu predložiš da prošetate na igralište ili do poslastičarnice ili igraonice. Kada želi da se igra sa tobom, izdvoji bar 15 minuta i ispuni mu želju, a onda mu reci da sada moraš da radiš nešto drugo i reci mu da ćete se kasnije ponovo igrati. Ponekad mu kupi čokoladicu ili lizalicu, obraduj ga. To će mu sigurno značiti i pokazaće mu da ga voliš. :)


Možeš da povedeš brata, mada on ne mora da trči sa tobom. Neka vozi bicikl pored tebe ili neka se igra ako pored postoji neko igralište. Možeš da povedeš i drugaricu, koja takođe ne mora da trči, već samo da ti pravi društvo. Na kraju krajeva, uvek možeš da ideš i sama. Imaćeš svoj mir i moći ćeš da trčiš koliko god želiš. Što se tiče oblačenja, zavisi od vremena. Verovatno ne trčiš kada je ovako hladno, ali čim malo otopli, možeš da obučeš komplet trenerku ili helanke, majicu kratkih rukava i preko duks i, naravno, patike. :) ♥


Tebi jednostavno prija to što te izdvaja i smatra boljom od drugih. To si sigurno zavredela svojom ljubavlju prema sportu i generalno fizičkoj aktivnosti. Međutim, za njega si učenica kao i svaka druga, s razlikom što si super u tome što radiš na časovima. Nemoguće je da se zaljubiš u njega, jer ti on i ne daje povod za to, mnogo je stariji od tebe, ima svoju porodicu i ti si toga sasvim svesna. Sve što možeš da osetiš prema njemu su zahvalnost i naklonost. :)


Ja sam nosila mobilnu protezu i takođe je nisam stavljala kada sam išla u školu. Ne zato što mi je ružno stajala, već zato što sa njom nisam mogla sasvim jasno da izgovaram neka slova. Pretpostavljam da nećeš morati da je nosiš kada ideš u školu. Zubarka je svesna toga da tamo užinaš i da nemaš mogućnost da opereš zube nakon jela. Što se tiče redovnog nošenja, moraš da budeš uporna i disciplinovana. Moja preporuka je da pokušaš da navijaš alarme na svakih sat vremena, pa ako u tom momentu kada ga čuješ nemaš protezu u ustima, odmah ustani, operi je i stavi. Ništa nećeš postići ako ne budeš uporna i ako je ne budeš nosila redovno. :)


Što se tiče dlačica ispod pazuha, one su najmanji problem. Brijače imaš u svakoj prodavnici i oni su vrlo jednostavni za rukovanje. Tokom tuširanja natrljaj kupku ispod pazuha i polako brijačem prođi po tome, od gore (od dela gde počinje ruka) prema dole (do dela gde se spuštaju grudi). To je sasvim jednostavno i bezazleno. Međutim, kada su u pitanju stidne dlačice, to je već malo komplikovanije i zapravo jedino bezbedno što sama možeš da uradiš, jeste da ih skratiš makazicama. Ne može da se desi ništa opasno. Samo uzmi male makazice za sečenje noktiju i seci dlačice, ali tako da ne ideš skroz do kraja, kako ne bi povredila kožu koja je osetljiva. Znam da te je sramota da pričaš sa mamom, jer je stvarno nezgodno razgovarati o tome, ali moraš otvoreno da joj kažeš da ti te dlačice smetaju i da bi volela da znaš kako možeš da ih se rešiš. Tačno je da postoje kreme za depilaciju. One mogu da se kupe u drogerijama i bolje opremljenim marketima. Njima namažeš područje sa kog želiš da skineš dlake, ostaviš par minuta i posle ispiraš kremu, nakon čega dlačice otpadnu. Međutim, važno je da koristiš kremu namenjenu za intimnu regiju, ne bilo koju.
Znači, da sumiramo - za dlačice ispod pazuha slobodno možeš da koristiš brijač, jer je to sasvim bezbedno, i imaš ga u svakoj prodavnici, a stidne dlačice za sada samo skraćuj, dok ne skupiš hrabrost i ne porazgovaraš sa mamom.  :)


Pitanja postavljajte u komentarima, a odgovore na njih pronaći ćete u sledećem postu iz ove rubrike!

Voli vas

70 коментара:

 1. Anja svaka tebi čast na ovoliko odgovorenih (ogromnih) pitanja! ♥

  ОдговориИзбриши
 2. Hitnoo!!!!
  Ja nemam ask i nmg sad nikojem asku pitanja da postavim mozel se nesto uraditi da mogu??
  Ps. Na dva pitanja nisi odgovorila nikako.Danas su postavljena pa myb nisi vidjela

  ОдговориИзбриши
 3. Dobar post, dobre savete dajes mila, korisne.. Nisam čitala sve ali ono u čemu se ja pronalazim je ok, šteta što nije imao neko u moje vreme da me posavetuje..

  http://oonly4girlss.blogspot.rs/

  ОдговориИзбриши
 4. Fenomanalan post! Jako mi se sviđa tvoja rubrika #Anja savetuje.
  Vidi se da si uložila puno truda u ovaj post, svaka čast! :-) ♥

  http://behappyhappyend.blogspot.rs/

  ОдговориИзбриши
 5. Fenomenalan post :)Saveti su ti odlični... :D

  http://fashionawakebyb.blogspot.com/

  ОдговориИзбриши
 6. Bravo Anja ♥ Sve si lepo i detaljno opisala pa tako i odgovorila! Pronasla sam se sa nekim osobama iz komentara pa se nadam da ce mi tvoji odgovori biti od velike pomoći! :**

  ОдговориИзбриши
 7. Anjaa neverovatna sii! ♥♥ Nikad ne bih mogla na ovoliko pitanja odgovoriti. Stvarno su ti dosta postavljali pitanjja. Znam da si jako dobra u savetovanju, pratila sam tvoj ask jako dugoo! Mnogima si pomoglaa i mnogo zasluzujess! ♥

  http://miljana-saveti.blogspot.com/

  ОдговориИзбриши
 8. Ovo trazi vreme. Vidi se da volis da pomazes i da uzivas u tome. Ja nemam reci. Na ovaj nacin pokazujes koliko ti je stalo do svojih citalaca :)

  ОдговориИзбриши
 9. Draga Anja , pre svega želim da ti kažem da si divna. Ja se tebe sećam još od kada si imala svoj Ask - ' Anja - Saveti '. Dugo mi je trebalo da ' provalim ' da je ovo zapravo tvoj blog. Drago mi je što i danas postoje ovakve mlade osobe koje vole da pomažu drugima. Tvoj blog nekako zrači pozitivnom energijom , kao i ti. Puno pozdrava ! :)

  Jana P. Diary

  ОдговориИзбриши
 10. Ja obozavam ples trenirala sam ga u 1. i 2. razredu ali sam se ispisala zbog ogromnih obaveza jer sam isla u glazbenu skolu,i jos sekcija.Sada sam 7. razred,ja jako zelim ici na ples u mom gradu,ali mi mama ne dopusta,jer uvijek netko mora ići po mene u 9 navečer i misli da je to prekasno za moje godine.Mnogi mi govore da divno plešem.Bila sam se pomirila s time da ne mogu.Kod kuće sama smisljam koreografije,često,to mi je strast bez koje ne mogu.U našoj školi će se mozda odrzati Talent natjecanje,ali ne znam da li da se prijavim? U vezi treniranja,pričala sam s mamo o tome,smireno,vise puta ali ne znam kako da je nagovorim? Stvarno si super,obozavam te!!

  ОдговориИзбриши
 11. 7.sam razred,imam 13 godina. U školi sam bila jako jako dobra sa svima.Imam BFF,a ona ima svog rodjaka koji zivi blizu nje,nekoliko kuca dalje.Sa njim sam isto bila u dobrim odnosima,često smo se svi zajedno druzili.No u posljednje vrijeme on se poceo druziti sa malo ''popularnijim'' djecacima iz razreda,najvjerovatnije to i utjece na njega na ovom sto slijedi.On je krenuo siriti lazi o meni,kako sam sugava,smrdim i ne kupam se dovoljno sto nije istina.Svi djecaci iz razreda me zezaju,guraju njega i ostale na mene to im je kazna,kao,i bacaju svakakve njihove stvari na mene i onda se oni krenu derati,kao ne na nju,sad moram ovo odnijeti na dezinfekciju.Jednom sam mu u lice pred svima rekla sta mislim,i svasta ruzno,povrijedila sam ga,iako mi uvijek bude krivo da nekoga tako povrijedim sada nije.On je i meni rekao svakakve ruzne stvari,i ja sam se rasplakala,tu su naravno bile sve djevojcice na mojoj strani koje su me tjesile i branile.Kada ponovno krenem u 2. polugodiste,kako da to izazivanje izbjegnem? Kako da vratim istom mjerom? Znam da je to pubertet i njihova djecacka faza,ali ja to vise ne mogu,boli me,uvijek sam bila dobra prema svima,svima sam pomagala,na testovima i slicno,iako su me vrijedali.To vise necu trpiti.Ponekad prije spavanja tako placem.. Molim te pomozi!! Ja sa njima ne mogu fino porazgovarati i reci da mi smeta.. xoxo

  ОдговориИзбриши
 12. Ja sam se mnogo pokvarila.Generalno.Znaci ovako.Ja se sampzadovoljavam vec pa mozda 3-4 godine.Kada sam bila mala možda 3 razred to sam pocela raditi. Pojma nemam od kud mi to da radim.Moja mama je vidjela da ja to radim.I mnogo me je ruzila.Ali ja nikada nisam prestala da to radim.Sad imam 12 godina i sada definitivno zelim da se odreknem toga.Ali neznam privlacime nesta tome.Kako sa prestanem? Drugo ja uzadnje vrijeme gledam bezobrazne videe.Neznam sta mi je.Zelim da i to prestanem.Trece, ja sam opsednuta pinkovim zvezdicama.Po cijeli dan samo to gledam i videe na youtubu.I onda nemam vremena za skolu, vjeru, porodicu, zdrave slobodne aktivnosti, odmor ali normalan odmor a ne uz drustvene mreze.Najbolja siii...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. iskreno,to je normalno,ali potrudi se.nadam se da ces uspeti u tome,jednotavno nadji nesto zabavnije sto ces raditi i ne razmisljaj o tome.....;3

   Избриши
 13. Ovako ja sada od februara pa do juna sam preopterecena stvarima.Prvo skola.Moram ocjene dobro da popravim.Drugo, ja sam druge vjere nego ti.Znaci ja trebam da idem na takmicenje iz Dzamije.Tu se podrazumijeva da znam dobro da čitam Kur'an i da znam napamet određene stranice Kur'ana.Nema tu previse naučiti.4 stranice i moram ovo ostalo nauceno pravilne i bolje uvjezbat. Trece u martu ili aprilu idem na takmicenje iz atletike.Pa i zato moram mnogo da vkezbam a ko zelim pozitivan rezultat. I pored svega toga moja mama je trudna.Pa moram i njoj da pomazem posto mi je zao da radi sve sama a plus ima bebu u stomaku. I moram malog brata vise da pazim.Posto nemoze mama ni to sama.Eh nadam se da cu u svemu ostvariti dobar rezultat. Ali trebami dobra organizacija. Da sve stignem.Ali posto ja neznam da organizujem svoje vrijeme trebami pomoc.Ja znaci kad dodem iz skole uzmem mobitel i budem 3-4 sata na njemu i knjigu i ostalo i nepipnem.A vikendom imam vise vremena ali ja zavrim obaveze koje moram obaviti za vikend. I onda i subotu i nedelju po cijele dane budem na mobitelu. I naravno nemogu nista ni stici da uradim.Sada od februara zelim drugačije. Znaci bolju organizaciju. Pomoc??
  Ps. ti si najbolja, najljepsa, najplemenitija, najdivnija osoba na svijetu. Hvala ti sto postojiš. ❤

  ОдговориИзбриши
 14. Jako, stvarno ti je zanimljivo s ovim silnim pitanjima! :D

  ОдговориИзбриши
 15. Odlična rubrika i jako je lepo od tebe što želiš da nama, čitaocima, pomogneš. Divim ti se. Divim se tvom blogu uopšte. Sve pohvale.

  Decembarski favoriti:
  http://moonsdreamer.blogspot.rs/?m=1

  ОдговориИзбриши
 16. Stvarno Anja svaka ti čast! Zaista si veoma plemenita i vidi se da voliš da pomažeš drugima. Mnogo mi se dopada ova rubrika i volela bih da nastaviš da je pišeš dokle god budeš mogla. Pitanja su zaista veoma duga i zahtevna i zato ti se divim jer si na svako odgovorila. Bravo!

  Posetite moj blog ----> Style On First Place ♥!

  ОдговориИзбриши
 17. Svaka ti čast, ali stvarno! ♥
  Veoma si zrela, i mislim da svaki problem primaš k srcu. Verovatno si nam zato i toliko draga! ♥♥♥
  Pozdrav♥ ♥ ♥

  ОдговориИзбриши
 18. Draga Anja,ja sam osmi razred tj. maturant. Uskoro ce matura,sve uglavnom brinu prijemni i ostalo a mn matursko vece. Imam visak kilograma,i to ne nesto malo nego dosta. Poslednji put kada sam se merila bila sam visokra 165,5,a kilaza mi je bila 63. A posle praznika sam se sigurno ugojila,iako sam se pazila ali je hrana izuzetno kaloricna bila..Jako bih zelela da smrsam ali ne znam kako. Nasla saam neki program HERBALIFE,to su sejkovi koji se piju za dorucak i dobijes ishranu. Time ti se smanji salo,smrsas,celulit nestane itd. Kada sam mami to predlozila ona se derala na mene,pokusavala sam nedeljama da je ubedjujem i svaki put kada bih spomenula buknula bi kao vatra. Onda sam htela u teretanu da idem,ni tu me nije podrzala. Ustvari nije jedina,niko me ne podrzava u mojoj zelji da skinem kilograme. Predlagala sam i nutricionistu,ipak su oni skolovani i znaju sta je najbolje,ali sam bila bez podrske. Nalazila sam razne dijete,i tu me niko nije podrzavao. Jednostavno sta god da sam htela da uradim po pitanju kilograma svi su odbili.Bila mnogo deblja,imala sam 70kg.Ne znam na koji nacin sam smrsala do ove sadasnje kilaze,ali vec mesecima ne mogu ni jedan jedini kilogram da smrsam.Ne znam vise sta da radim,jako mi je tesko ali to niko ne razume. Volela bih da mogu obuci crop top kao i sve devojcice ali ne mgou jer se sve 'preliva'. Nikada se ne mogu obuci lepo,u skladu sa svojim godinama.Moram traziti tamnu odecu,bez ikakvog printa da ne bih izgledala vizuelno deblje. Ne znas sta prezivljavam,svi imaju decka ja nemam.Nemam samopouzdanja da pridjem nekome ko mi se svidja.

  Zamolila bih te da mi pomognes,da mi kazes sta da radim,citala sam o hrono ishrani na tvom blogu,ali ne vredi jer moja mama ne zeli nista da proba. Koji je tvoj savet kako da se ponasam,sta da jedem i to. Matura se blizi a ja zelim da izgledam sto lepse. Hvala ti unapred!♥

  ОдговориИзбриши
 19. Anja,ovo je najbolja rubrika ikada! Svaka cast! Imam jedan problem,mozda tebi ne deluje veliki ali meni jeste. Ne znam kako da ga resim.Imam 14 godina i nikada nisam imala decka. Jednostavno ja sam povucena. Ne znam kako bih ti objasnila..Nisam od onih koje ce navuci da sebe kratak sorc,staviti kilu pudera,nabaciti sise. Bilo je ponuda nekih,ali uglavnom mi se nisu svidjali,sta ja znam. Ja nekako vise volim neke odlucne momke,koji su tako odlucni. Lepota mi nije bitna,khmm kada kazem da nije bitna mislim na to da ne mora biti neki lepotan. Da je prosecne lepote,ali da ima stav i da je faca u drustvu.Malo me je sramota,ali uglavnom se lozim na te 'huligane'.Sta cu,takva sam. A oni svi vise vole tako te lakse,koje su vrh ribe i to.Ne gledaju na lepotu ni na dobrotu nego im je bitno da imaju dupe kao trokrilni orman i sise XXL velicine.(Izvini da izrazu) Mozda sam malo preuvelicala ali je tako,nije bitno sto je ruzna i bezobrazna. Razumem da i ja ne treba da ocekujem nesto veliko,posto i ja volim tako te opasnije ali dobro.. Sta mi predlazes da uradim,kako da se ponasam da bih privukla neciju paznju? Kako da postanem slobodnija i otvorenija? Helpp! Pozz♥

  ОдговориИзбриши
 20. Odličan post ! Svaka čast Anja !

  http://hithereimalone.blogspot.rs/

  ОдговориИзбриши
 21. Kako da prestanem da psujem i govorim ruzne rijec i da popravim svoje ponasanje.A sam malo dvolicna osoba.Ovako, kod kuce sam fino dijete i roditelji me vole.Na drustvenim mrezama...Okej, prije sam se dopisivala sa drugaricama i pisale smo svasta i to su moji vidjeli uglavnom neradim to vise.Ali okej sam i na internetu. U skoli sam totalno drugacija nego u kuci.U skoli tracam, ponasam se 'divlje'... Zelim da popravim svoje ponašanje ali kako??
  Najbolja sii

  ОдговориИзбриши
 22. Pozdrav Anja! Veoma si simpaticna i redovno citam tvoj blog. Nadam se da ces mi ti pomoci u ovome jer ovako anonimno kada pitam nekoga mnogo je lakse nego kada bih nekog drugog pitala.Ovako,moja porodica se bukvalno raspada. Sve je pocelo pre par godina,ne secam se ni ja tacno kada.Ne znam zbog cega i ne znam zasto ali mama i tata su se udaljili. Jedno vreme svaki dan je bila svadja,zbog najobicnijih sitnica.Najgore je bilo kada su se posvadjali i ja sam tu uletela i kako sam skocila pala sam na glavu i nisam isla u skolu.Sada se situacija popravila,ali jednostavno nije to to. Ja sam svesna toga,svesna je cak i moja mladja sestra. Pokusala sam da to promenim,ali i sama znas kada se neko ne voli tu nema pomoci. Pre neki dan se mama iznervirala zbog jedne bizarije. Iznervirala se i meni i mojoj sestri rekla: "Ja ne mogu vise ovako,uskoro cu otici odavde a vas dve odlucite sa kim cete". Nije ovo prvi put da ovo govori,ali i ja sam svesna da polako dolazi kraj. Mislim da bih donekle bila srecnija odvojeno,ali jednostavno kada razmislim o svemu tesko mi pada. Tata mi je jedinac,deda je umro pre 15 godina,baba je ziva ali je stara. Bukvalno ima samo mene i sestru od porodice. Kada razmislim sta bi bilo kada bi baba umrla jednog dana,ostao bi sam. To me najvise boli. A isto me boli to sto se mama kida,nervia. Nije zdrava,ni najmanje. Bojim se da ne dobije infrakt ili rak zbog silnog nerviranja. Ali opet ja ne mogu zamisliti zivot sa razdvojenim roditeljima.Tata je rekao,ako mama zeli da ode da jedno dete njemu jedno njoj. To mi je uzas. Ne znam kako bih prezivela bez svoje sestre,ona mi je centar sveta. Isto se bojim gde ce mama sama otici. Ne znam,jako mi je ovo tesko ali nikome ne govorim jer znam da bi izbio cirkus oko svega toga. Svesna sam da mnoga deca zive sa jednim od roditelja. I svesna sam da je bolje u miru da se rastanu nego da lose zive. Dusa mi se kida,ne znam sta da radim.
  Imas neki predlog? Hvala ti u svakom slucaju na odgovoru!

  ОдговориИзбриши
 23. Aloha,Anja.:)
  Ti si stvarno divna i retka osoba,jer u danasnje vreme retko ko zeli da se bavi tudjim problemima i svaka ti cast na tome,imas moju punu podrsku u pomaganju osobama kojima treba pomoc.:)
  Samo napred!

  http://pinkiscolorofmysoul.blogspot.rs/

  ОдговориИзбриши
 24. Jaoj Anjice, kada sam procitala ,,Poslednji post iz rubrike *AnjaSavetuje'' ja sam pomislila da zatvaras rubriku i bas sam se uplasila, ali kada sam procitala nastavak sve mi je bilo jasno. ,,Ne trci pred rudu'' lepo kaze nas pametan narod haha :D Bas si lepo i opsirno odgovorila na sva postavljena pitanja, kao i uvek <3 <3

  ОдговориИзбриши
 25. Najdraza Anjice, imam jedan JAKO VELIKI problem, a to je da nikada nemam temu za razgovor kada pricam sa nekim. Nije bas da nista ne progovorim, ali opet to nije dovoljno. Kada mi neko drugi postavi pitanje, ja lako odgovorim i nadovezem se na tu temu, ali nikada ja nista lepo ne kazem. Ako imas neki predlog kako da postanem malo pricljivija, molim te mi ga iznesi <3 <3

  ОдговориИзбриши
 26. Anjicee, pa nema bolje osobe na svijetu. Ljubaviiii....Ovako, ja imam mnogo prijatelja. Prošle godine stekla sam stvarno dosta prijatelja i smatrala sam ih sestrama. Ali...Jedna od tih 'sestara' me mnogo povrijedila.Plakala sam mnogo.Ona vise nije onakva kakva je nekada bila mnogo se promjenila.S njom se nisam jos pomorila a ima mozda mjesec i vise kako nepricamo.I rekla sam sebi ako se ikada pomirim s njom necemo nikada vise biti ono sto smo nekada bile.Jer osoba koja ti je izazvala plac i bol nezasluzuje da se ponasam jesnako kao i prema osobama koje su uvijek bile uz mene.Osobe koje znaju kad placem.Osjecaju kad mi nije dobro i sve to.Jednostavno nezasluzuje. Ostale 'sestre' pff neznam...Sve od njih imaju decka.Ja nemam jer...Ja mogu imati decka.Znaci mogu. Ali nezelim.Smatram da je vrijeme za decka tek u srednjoj skoli.Smatram da mi osnovci nemamo potrebu za deckom.Smatram da u tim godinama su nam vaznija: skola, porodica, vjera, prijatelji od ljubavi.Mogla sam dosad da imam 2-3 bivsa.Ali nemam.Ja nikada nisam bila u vezi.I iskreno ponosna sam na sebe.Neki ce reci pa logicno da je normalno da nemas dečka sa 12 godina. Ali kad pogledam sta moji vrsnjaci rade.Bozee...Sve decka imaju ljube se i sve to.To sto se tice prijatelja.Sada niskim od njoh nekontaktiram.A znas za sto? Prestala sam da se prva javljam.Ali sa svima njima u skoli se zagrlim i pitam ih 'sta ima' i to je to.Ali osjecam kao da ja 'prosim zagrljajima' nekako imam osjećaj da ja njima oupse neznacim.90% sam sigurna koji prijatelji bi kada bi npr tonula u moru ko bi prisao i spasao me a ko bi samo gledao.Uglavnom ima myb samo 5-6 osoba-prijatelja koji bi me spasali.Pomozi??

  ОдговориИзбриши
 27. Anja,predivna si, malo je reci da te obazavam , jako si divna osoba.Pratim te od pocetka.
  Prosle godine negde u februaru upoznala sam jednog decka (inace drug moje drugarice ,nismo iz istog sela), dopisivali smo se mesec-2 i onda sam ja prestala da se javljam.Nisam zaljubljena u njega.Sada zelim da mu se ponovo javim,jer zelim da se druzim s njim.Da li da to uradim ili ne?Prvo pomislim da je to u redu,a onda pomislim kao da je to glupo.Ni sama ne znam zasto.O cemu da pricamo itd?...
  Pozdrav!♥♥

  ОдговориИзбриши
 28. Hej, draga moja Anjice! Mnogo ti hvala što si mi odgovorila na pitanje. Pitanje je bilo o onom dečku koji mi se sviđa i zna to, ali ipak se druži s devojčicama koje više pokazuju svoje fizičke kvalitete. Rekla si mi u jednom delu da nastavim da mu pomažem jer je to ljudski. Nažalost, to neću više raditi. Posvađali smo se, jer sam odbila da mu pomažem na jednom kontrolnom, i on je onda rekao da prekidamo kontakt. Moje mišljenje je da je ovako bolje, bar sa sigurnošću mogu da kažem da se družio sa mnom iz koristi, iako je to uporno poricao. Pričala sam s jednim nastavnikom (inače, tom nastavniku zaista verujem, jer je bukvalno svima nama kao drug). Pitala sam ga šta da radim ako me bude vređao, da li treba da nastavim da mu pomažem, kako sada da se ponašam... Nastavnik mi je rekao da ne treba da budem tužna, nikako, jer sam otkrila ko mi je lažni prijatelj. Takođe, rekao je da taj dečko zna da sam vredna nečega, i da bih mu najbolje pomogla, šta god da mu treba, ali svestan je da je sve to izgubio, pa zbog toga nije isključeno da će me vređati. Nakon što sam mu rekla o kom učeniku se radi, rekao je sledeće:'Vidi, da je reč o bilo kom drugom učeniku, rekao bih ti da mu pomažeš, jer je to ljudski. Ali mislim da je on jedan veoma nevaspitan dečko, i da ne zaslužuje ni najmanju pomoć od tebe.' Ovo me je zaista nekako...iznenadilo. Inače, nastavnik ne zna da sam BILA zaljubljena u tog dečka. Naglasila sam ovo 'bila' jer sam saznala da je odmah posle svađe ogovarao moje drugarice i posebno mene, rekavši da sam 'najretardiranija.' Zaista ne znam šta da mislim o njemu. Donekle mi je drago što sam presekla ovaj odnos. Znam da nekima nisi odgovorila ni na jedno pitanje, a ja te već pitam za drugo. Izvini zbog toga! Želela bih da znam tvoje mišljenje o ovome, jer mi mnogo znači. Ja krećem 11. u školu, ne znam kako dalje da se ponašam. Ne želim da se svađam s njim. Usput, nastavnik mi je održao par zanimljivih lekcija o tome kad nas neko vređa. Sve u svemu, dokazao mi je da ovi koji vređaju, vređaju sami sebe.
  Izvini opet, predugo je pitanje. Još jednom, hvala ti mnogo, draga moja! ♥♥♥

  ОдговориИзбриши
 29. Anjaa rubrikaa je presavrsena! Moj problem je malo kako bih rekla mali,ali mene mnogo muci.Ovako osmi sam razred.Ovo leto sam se zaljubila u decaka starijeg godinu dana. On nije nista posebno lep,nije ni dobar,ali meni je savrsen. Bas,bas sam ga zavolela. Milim da je ljubav mog zivota,samo sam njega jedino volela. Posto nije dobar,i prgav je i razmazen nisam nista zelela sa njim. Mislila sam,procice me,zaboravicu ga. Mislila sam otici ce u srednju,necu ga vidjati prebolecu ga.Meseci i meseci su prolazili,eto posle 7 meseci me nije prosao. Dok odjednom se nisu dogodile sledece stvari. Moja jako dobra (bivsa) drugarica se muvala sa njim. To me potpuno slomilo,ali i pre toga mi se nije nesto svidjao kao pre. Meni je bilo dovoljno da ga vidim svaki dan,kako se smeje i prica. Posle ovoga sam odustala potpuno od njega. Posle par dana nista nisam osecala prema njemu.Necu tebe lagati,bio mi je u mislima ali jednostavno kada bi ga neko spomenuo ne bi mi se nista dogadjalo u stomaku. Posto sam dobra sa njegovim bratom,ja sam njemu rekla jos u septembru da mi se svidja. ALi on posle toga ga nije pominjao,ponekad bi me zezao zbog njega. Mislila sam da mu nece reci,da ga ne zanima jer ovaj ima devojku. Ali eto nije je imao,sve dok nije pronasao moju bivsu drugaricu. Juce saznajem nesto sto me je jako pogodilo.. Saznajem da je hteo da ima nesto sa mnom,ali nije nista hteo da uradii jer nisam ni ja nista radila. To me je toliko zabolelo,nisam znala sta cu od sebe. Najbolje drugarice mi govore da mu se javim,i da budem sa njim. Ali ja to ne bih uradila svojoj drugarici(koja je ipak znajuci da mi se svidja i to ne samo svidja nego da ludim za njim)koja se smuvala.Ne znam sta cu od sebe,taman sam ga prebolela. Ali ova informacija mi je tesko pala. Ne znam da li je to istina sto sam saznala. Posto je on to rekao mojoj drugarici,mozda je ona izokrenula istinu da mi ne bi bilo tesko. Ne znam sta da radim,pomozi mi. Znam da ne mozes ti nista,ali daj mi savet kako da se nosim sa tim.
  Ljubim te!♥

  ОдговориИзбриши
 30. Ima jedna nasa ekipica,gde nas ima oko 20oro i cesto izlazimo napolje svi zajedno,imamo grupne cetove i stalno se dopisujemo.Medjutim nismo svi zajedno najbolji prijatelji ali smo u super odnosima i cesto pricamo.Iz te ekipe,dosta njih ima decka/devojku ili uskoro treba da se smuva sa nekim koji je isto iz te ekipe.I ja se ponekad dopisujem sa jednim deckom iz tog drustva,i mi sprdamo ove ostale da smo u vezi,a ustvari nismo.Ja ne znam sta osecam prema njemu,onako se obradujem kad mi se javi,medjutim nista specijalno.I meni drugarice govore kao smuvaj se sa njim svi imaju partnera samo ti nemas.A tom decku su roditeljelji zabranili da izlazi bas bas dugo,tako da se mi ni ne vidjamo.Ja ne znam sta on oseca prema meni,ali mi smo se dopisivali 24/7 jos pre nego sto je 'stvorena' ta ekipa i onda smo se malo udaljili i skoro smo bas pricali o tome kako smo se pre stalno dopisivali i pricali.Jedan moj najbolji drug ga je pitao kao jel se tebi svidja neko,i on je rekao ne,sad nzm dal govori istinu.Ne znam sta da radim,mislim da mi se malo svidja,a opet ne znam dal se njemu neko svidjaa.
  Inace,Hristos se rodi!Mozda sam ovo pre trebala da napisem,ali Anjice zelim ti puno srece i zdravlja sve ostalo ce doci samo po sebi,volim te!

  ОдговориИзбриши
 31. Ovako, ja sam ova sto ti je gore pisala o ovom decku sto smo se na ljeto gledali i nista od nas nije bilo.Kazes da mi sa 12 godina nismo sposobni da volimo nikog vise nego porodicu i prijatelje.E da.Slazem se s tobom.Zapravo neznam.Naravno da nekazem da je uredu da se djeca sa 12 godina ljube, grle, dopisuju po cijelu noc sa njihovim 'partnerom'.To stvarno nije normalno.Ali gle, ja ovog decka nemogu prestati voljeti.Znam da imam 12 godina i da ce mi za 8 mjeseci 13.Sinoc sam ga vidjela.Kad sam ga vidjela nesto je proslo kroz mene i srce lupa 200 na sat kao i uvijek kad ga vidim.Pokusavala sam da ga prestanem voljeti tako da se zaljubim u nekog drugog.I zaljubim se ja.Ali kad ga vidim opet sve isto.Nemoze brate.Bojim se da ako se nas dvoje nevjencamo[sto je veoma moguće] da cu ja cijeli život da tugujem zbog njega.I da nikada necu prestati da ga volim.Volim ga vec 7 mjeseci.Mnogo jel da? I jucer smo se pogledali joooj pa zaljubila sam se u njega po 312678594370 put. Njega je nemoguce prestati voljeti.Ja svaku noc kad legnem zamišljam nas kako se grlimo, pricamo, branimo jedno drugo i sve to.Cijelu noc ga sanjam.Znaci u svakom snu je on. Ponekad placem navece pred spavanje. Preklinjem to sto nismo bili u vz kad je bio zaljubljen u mn.Slusam tuzne pjesme.Onu pjesmu branim, ima jedan snimak on pjeva.Slusam to dns cijeli dan.I kad krene meni se place bratam.Nemogu vise vako.Ili da ga prestanem voljeti ili da nastavim ovako tugovati cijeli život.Volim teee Pomozii molim teee

  ОдговориИзбриши
 32. Najj sii
  Ja zelim da se udaljim od 'bff'.Jednostavno ona meni nikad nije odgovarala. Od prvog do drugog razreda ona i njena starija sestra su bile 'sefice u razredu'. Od treceg do četvrtog razreda sam mislila da mi je ona bff. Od petog razreda sve se pocelo mijenjati.Ona je sebi nasla drugarice s kojima je u skoli a ja sam joj kao osoba s kojom ide i vraca se kuci. Meni prica sve iz života. Zato mi je i tesko da joj kazen nezelim vise da se druzim s njom. Ali povrijedila me mnogo puta. Ova 'luduje' sa jednom drugom u skoli a kuci s drugom. Cak me je povrijedila zato sto zna da jednog dečka volim zna to sve. On se njoj javio na fb. I ona meni to ponosna govori. I onda mi pokazuje te poruke i dole se ona njemu javila a prije toga on njoj slao srca i one zaljubljene smajlice. Ja sam poslije toga plakala mnogoo. A stacu ako je ona rekla njemu da sam ja u njega zaljubljena? Ma nmg vise ja ovako. Svima smetam. Nemam stav u životu. Jednostavno bojim se ici dalje. Ona je kao ljepsa od mene i sve to. I ona ima decka a ja nemam. Iskreno nezalim sto nemam decka vise bi zalila da imam nego ovako. Placemi see. Njena mama njoj govori da se ufati mene jer sam ja dobra. Ali njena mama nezna sta ona radi po skoli. I nekada mi ona kaze 'ti nikad nisi bila u vz hahaha'. Jadna jee. Nedavno ona meni kaze 'glupa si' ja njoj 'glupa si ti' ona ko napravi onu facu u smislu ' sta si to rekla'. Sad pricam s jednom drugaricom o njoj jer je i nju povrijedila. I nekako ljepše mi sa tom drugaricom i drugim društvom a ova sto me povrijedila ismijava drugarice iz razreda govori a vidi ona nosi grudnjak, ona radi tzo a dobila. Ona je kao faca u razredu a ja sam joj kao jedna od bff.Ali zelim da pobjegnem od nje. Nezelim je u svom životu. Pomozii???

  ОдговориИзбриши
 33. ja i moja naj drugarica samo bff,ali se druzimo sa jos dve drugarice koje su nam bas bas dobre.I sad jedna od te dve drugarice treba da bude u vezi sa nekim decakom i ona i moja prava bff pricaju svako vece po 4 5 sati,stavljaju slike na drustvene mreze,a mene zovu samo da mi ukratko prepricaju nesto bitno.Inace ta moja kao prava bff mi je pre neki dan rekla shvatila sam da si mi ti jedina prava drugarica i da cemo mi uvek biti bff

  ОдговориИзбриши
 34. Nadam se odgovoru Anja �� znacis mi jako puno u mom zivotu,hvala za sve pre svega... Ja sam imala neko kampovanje i sad je tu bio decko sa kojim nisam progovorila 2 reci pitala sam ga nesto ovako,inace stariji od mene,posle sam ga nasla na fejsu i od tada se dopisujemo bas ono, e sad on mi se nije svidjao bas me nije privlacilo nista kod njega,ali poceo je da mi se svidja,a on zivi mnogo dalje nego ja nisu isti gradovi,kako sad da se pomirim sa cinjenicom da ne gajim nista prema njemu da ne razmisljam o njemu itd tesko mi je kad se ne cujemo npr 2 dana?? Kako da se ne nadam i opustim?

  ОдговориИзбриши
 35. Planiram o samoubistvu,uzasno sam se odaljila od porodice razocarala najbolje prijatelje koji ne zele da predju preko toga..Ne znam reci mi najlaksi nacin a da ne skocim sa prozora zivim u prizemlju

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nista se ti ne sekiraj, samoubice nikada sebi ne smeju da priznaju da ce da se ubiju. Veruj mi na rec, imala sam slican period :) Ne pise Anja, vec jedna druga devojka.

   Избриши
  2. Ali svako vece kada legnem ja se pomolim da se ujutru ne probudim..

   Избриши
  3. Znam ja to sve, ali kada malo bolje razmislis da vise tebe nece biti na ovom svetu i da ces otici u zaborav, da li to opet pozelis (ali moras iskreno da odgovoris sama sebi)? Ja sam imala isti takav period i smisljala razne nacine sve dok jednog dana nisam sama sebi opalila samar i rekla da to vise nikada necu ponovo reci, posto je ZIVOT nesto najvaznije sto nam je Bog podario i presrecan je onaj ko ima mogucnost da zivi. A i plus Bog ti nikada ne bi oprostio kada bi unistila zivot koji ti je on podario. Kazu da cak i kada bi nekoga drugog ubila, to ne bi bio toliko veilki zlocin kao da sama sebe ubijes. Tako da, kakav god da imas problem reci sebi:,,Ja necu dozvoliti sebi da me bilo kakav problem unisti, posto sam ja dovoljno hrabra i jaka da mogu SVAKOGA da pobedim'' :) A i zamisli sta bi tvoji roditelji radili bez tebe, time bi i njih na neki nacin ubila.

   Избриши
 36. Anjiceimam pitanje za tebe. Kako preboleti ljubav koja se nikada nije ostvarila? Mnogo sam ga volela,nista nije bilo izmedju nas. Tako je vec neko vreme. Sve pesme me podsecaju na njega,cak i ona velika boca kecapa me podseca na njega. Nije ista kolicina emocija na pocetku,mnogo sam propatila zbog njega.Zelim da ga zaboravim ali uvek mi se vraca. Uvek. Ne znam sta vise da radim.. HELP! :'( </3

  ОдговориИзбриши
 37. Divno savetuješ, maltene kao i psiholog. <3 Odmah bih počela sa problemomo, ovako:
  Već duže vreme imam nesanicu, ili kako već to da nazovem. Uveče legnem da gledam sve što sam tog dana propustila (danju nemam vremena) i tako ostanem do 4-5 , i ne probudim se pre 1 popodne. To je počelo da mi pravi probleme, jer tog dana ne stignem da uradim sve što je planirano zbog manjka vremena. Već mi je prešlo u naviku, kako toga da se otarasim? - Hvala što si me saslušala. <3 :)

  ОдговориИзбриши
 38. Deveti sam razred (iz BiH sam i ovdje je devetogodisnja).Ovo je vrijeme kada me roditelji 'muce' i stalno pitaju u koju cu srednju.Ali ja stvarno nemam volju ni za kakvu.Razmisljam između medicinske i gimnazije.Koja je po tebi bolja? :D U mene inace nikad prosjek nije bio 5.00 al sam uvijek prolazilama peticama i vecinom dobrom prosjekom kao npr 4.7 4.8 a bilo je i 4.5
  Koja je po tebi bolja skola ? A ja nemam volju ni za jednu,ja biram samo zato sto moram ici a ne sto voliim

  ОдговориИзбриши
 39. Ja sam sada osmi razred i mnooogo se bojim prijemnog. Znam da ne treba, ali ja uvek imam tremu cak i pred obican test. Medjutim, moje pitanje je: ,,Kada i kako da pocnem da ucim za prijemni?''. Da li treba da procitam svaku knjigu od 5. do 8. razreda ili recimo mogu da procitam skracenu verziju sa sajta http://www.mala-matura.com/? Uzgred, imam i zbirke od prosle godine, posto moje stizu u drugom polugodju. Jel treba i iz njih da vezbam ili samo iz ovih drugih?

  ОдговориИзбриши
 40. E ovako. 2000 goodiste. Postavljala sam ti pitanja u prethodne postove za onog decka koji ne zivi u srbiji i da mi se svidja oko 3 godine. U poslednje vreme bas cesto izlazim sa drugaricama. Za novu godinu je sa nama posao prijatelj od jedne moje drugarice i jos jedan decko .Nisam ih znala,a nismo ni pricali nesto to vece. Kada su krenuli kuci pozdravili su se sa nama. Pruzili su ruku. Sutra dan,na reprizu su isto oni posli i morala sam da sedim bas pored tog prijatelja od moje drugarice.Non stop sam bila nasmejana ,salila sam se. Tako besto pricam sa drugaricom i smejem se on se okrene prema meni i pogleda me ja se nasmejem i on haha. On je prvi progovorio samnom kad me je drugariica zvala da krenem sa njom i jos jednon do wc ja sam rekla da ne mogu. On se nasmejao i rekao i bolje ☺ posle smo sedele drugarica i ja sa njim i pitala sam ga da l ima neke igrice jer je non stop listao pocetnu na fejsu i bio ba instagramu. On je pustio jednu igricu i poceo da igra i rekao da je dosadna pa je pustio drugu i dao mojoj drugarici i meni da igramo.pre svega toga pitao je moju drugaricu jel su joj slobodne drugarice,ona je rekla da je samo jedna zauzeta. Njegov tel je bio kod mene igrala sam igricu i krenuo je kuci. Ja sam htela da izadjem iz igrice ali besto nije htelo i pruzila sam ruku da uzme i izadje iz igrice ,ali on nije uzeo nego je onako preko moje reku izkljucio. Kao da me je namerno to uradio. �� uzeo je telefon i rekao kroz salu svaka cast jos 9posto baterije haha poljubio se sa 2 moje drugarice jer su rod sa njim . Sa jednom se samo pozdravio i sa njenim deckom ,a mene je isto poljubio . Zamalo u usta jer ga nisam znala da hoce da me poljubi,mislila sam da ce samo ruku da mi pruzi haha. Sinoc sam izlazila ali nije bio za nas sto . Videle smo ga moja drugarica i ja i on se pozdravio sa nama,nije nas poljubio. Posle toga sam prolazila pored njegovog stola on nekad samo pogleda. A posle sam ga videla sa jednom devojkom sedeo zagrljen,nisam sigurna ali mislim da sam videla i da se poljubili. To vece se nista nije desavalo vise sa njim. On je sedeo sa njom bas dugo . Ja sam otisla kuci a videla sam da je on jos ostao. Sad ne znan sta da radim. Da l da mu se javim na fejs i pitam nesto na foru prvo e .da ga pitam sta radi i posle kao niste hteli sa nama sinoc. Jel nije glupo? Do sad se nismo nikad dopisivali. Aa ja sam bjega dodala odma posle reprize i on je odmah prihvatio zahtev.Ne znam zasto,ali jel mi verujes ti da nije ni on iz srbije,iz austrije je i dolazi na raspuste. Sta da radim? On je 2000 ili 99 god. Nisam sigurna. Ne znan kako da zapocnem prijateljstvo sa bjim , da ne napravim istu gresku kao sa proslim. Ali ni njega nisam zaboravila ,mozda mi se ovaj trenutno svidja .a mozda i ne jer od one veceri neprestano razmisljam o njemu. Moze pomoc pliz,sta da radim ? :)

  ОдговориИзбриши
 41. Kako mogu da na svom blogu postavim licnu sliku koji ja zelim i kako se postavlja ono na vrhu bloga gde pise ime tvog bloga? Nadam se da me razumes sta te pitam :D

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Mici je jednom prilikom pisala post o tome kako da napraviš baner (tj. sliku sa imenom bloga), pa pogledaj njen post http://styleonfirstplace.blogspot.rs/2015/11/how-i-make-banner-for-my-blog.html :) Ako te još nešto zanima, a što je u vezi uređenja bloga, piši mi na mejl, lakše mi je da ti na to tamo odgovorim :)

   Избриши
  2. Mnooogo ti hvala Anjice, punooo si mi pomogla <3 <3 <3

   Избриши
 42. Kako da instaliram GTA San Andreas, mada moze i neki drugi GTA. Ako ne znas to, jel znas mozda kako da instaliram minecraft?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Stvarno ne znam, hajde javi mi se na mejl, pa ću brati reći da ti odgovori, on sigurno zna :)

   Избриши
 43. Imam strah od paralize sna,svake noći! :(( Čitala sam o tome i kada legnem da spavam,ne mogu zaspati jer sama sebe držim budnom! Kako da paralizu sna stavim u drugu perspektivu?

  ОдговориИзбриши
 44. Sedmi sam razred. Mama mi ne da depiliram ruke,ali mene je sramota zato što su bass dlakave! Dok je zima svakako nosim duge rukave,pa se ne primete puno,ali sta cu kada dodje prolece?:(
  Da li imaš neku ideju kako da je nagovorim,iako je to nemoguća misija?
  Ili me bar malo uteši! ❤

  ОдговориИзбриши
 45. Ja imam veliki problem sa tremom.
  Znaci imam tremu kada su u pitanju javni nastupi.
  Ta trema se pojavi 2 dana pred javni nastup.
  Na početku bude blaza a poslije ogromna.
  Ruke mi se znoje, drhtim, nerovozna mnogo, samo govorim 'ubicu se' i razmišljam negativno.
  Zavisi kako kad ali u većini slučajeva prođe sve super i bolje nego sto sam ocekivala.
  Ali ajde da je to samo jedan od trema pa bi to bilo nekako normalno jer se to nedogađa svaki dan.
  Ali ja imam tremu i kada npr moramo nesto da čitamo na bosanskom {iz Bosne sam}. Mnogo se prepadnem. Kako da se smirim i mislim pozitivno. Dok sam bila mala to se nije desavalo ali kako rastem to sve vise i vise se povecava. I kada pricam sa nekim nastavnikom spretljam se i tako. Pomozii???

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Slučajno sam naletela na tvoj komentar i volela bih da ti pomognem zato što i ja imam sličan problem!
   Molim te nemoj Anja da se ljutiš, ne mislim ništa loše ovim..<3
   Nije mi cilj da se reklamiram ili nešto slično, samo se slučajno desilo da sam napisala post na tu temu.Ako želiš možeš ga pogledati na mom blogu mojesrecnomesto.blogspot.rs ,nadam se da će ti pomoći! Pisala sam konkretno o tremi i o savetima i trikovima za kontrolisanje treme koji meni pomažu!
   Molim te da ne misliš da mi je cilj da se reklamiram, samo želim da ti pomognem kad već imamo zajednički problem!
   Anja,nadam se da ti smeta... <3

   Избриши
  2. Naravno da se ne ljutim, nadam se da će pogledati tvoj post i da će joj pomoći :) ♥
   I ja sam pisala jedan post o strahu od javnog nastupa, pa ga pročitaj ako nisi. I pogledaj post na blogu devojčica koja je napisala komentar, jer ja nemam mnogo toga da dodam, kada je već sve napisano :)
   http://anjalittleworldd.blogspot.rs/2015/11/iz-anjinog-ugla-strah-od-javnog-nastupa.html

   Избриши
 46. Jel mozes da napises sljedece postove u do ljetnjeg raspusta: kako da budem bolja ucenica, cerka, prijateljica, sestra, kako otkriti ko su ti pravi prijatelji a ko lazni, suocavanje sa tremama, kako organizovati vrijeme da neispusta nijedna strana nasih obaveza

  ОдговориИзбриши
 47. Ja cu u julu da dobijem brata ili sestru. Mnogo mi je drago naravno. Ali decko koji se meni sviđa, on zivi blizu mene. On je u septembru dobio brata. I sada kada on sazna da je moj mama trudna ili kada sazna da sam dobila brata ili sestru bojim se da misli da moja mama kopilira njegovu mamu. Bojim se isto i stace moja 'bff' rec. Ja sam s njon sad kao posvađana i zelim da joj kažem da možemo ostati u kontaktu ali nemozemo biti ono sto smo nekada bilejer nezasluzuje. Nepravedno je prema osobama koje su bile uvijek uz mene da se prema njoj ponasam bolje ili jednako kao prema njima. Nezelim da joj govorim iz razloga sto ce da bude ljubomorna. Ona je meni vec nekoliko puta lagala da joj je mama trudna. Vidi se da zeli da dobije bebu. A smetami sto je kad god sam bolja u necemu od nje ljubomorna je. Onda mi se vise neke stvari nerade zbog njene ljubomore.I neznam kako da joj kažem da nemoze biti kao prije i da se promjenila. Ok da se znamo 2-3 godine ali mi se znamo 7 godina

  ОдговориИзбриши
 48. Ja mrzim kad dobijem. Proklinjem sve sto stignem kad vidim krv na gaćicama. Nezelim to da vise radim. Nezelim takonda reaugujem. Jer znam da cu cijeli život svaki mjesec da dobijam. Zbog nerviranja mogu da neku bolest dobijem zbog nerviranja

  ОдговориИзбриши
 49. Draga Anjice, sve pohvale za tebe, sjajna si :) <3 Imam jedan mali problem. Zelela bih da napisem knjigu i imam ideju o cemu ce se raditi, ali ako pocnem da je pisem sve ukupno ce biti mozda dva poglavlja. Nemam pojma kako da je prosiim i mnogo bih volela da mi das neki predlog kako da uspem u tome. Inace, procitala sam puno drugih knjiga tako da mi to ne predstavlja problem.

  ОдговориИзбриши
 50. Osmi sam razred i uskoro ce mi mala matura.odmah mi je muka kada se sjetim da ce to ubrzo doci.Ja sam premršava za svoje godine i opcenito mi je jedna doktorica rekla da sam premršava za svoju visinu.Nisam nesto previsoka,a nisam ni preniska.S obzirom da sam ja dosta mršava,izgledam jos manje.Osjecam se grozno kada mi sestra kaže da sam premala.U mom razredu neki dečki zezaju curu zato sto je premršava,od mene je mršavija.Ne želim da mene počnu zezati i ne znam kako cu naci haljinu za malu maturu.U zadnje vrijeme vise jedem,ali imam osjećaj da se sve to pojedeno ne prima u mene.Ne znam sta učiniti da se udebljam.Pomozi mi <3

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. I ja sam takodje jako mrsava, ali naravno nisam anoreksicna. Mnogo puta sam cula da mi neko kaze: ,,Jao, kako si mrsava. Pa kako ti zivis kada nista ne jedes?''. Naravno da nije istina da nista ne jedem, zapravo ja jedem i vise od svog drustva, ali jednostavno kada dodje vreme i ja cu se udebljati (kao i ti). Jedino sta treba da naucis, jeste da se ne sekiras zbog svoje tezine. Znam da ces pomisliti kako je to nemoguce, ali veruj mi da ces uspeti posle nekog vremena (ja jesam, znaci da mozes i ti) :) Problem bi bio da si previse debela (to se veoma tesko resava), zato sto je tesko da bi za neku godinu smrsala sama od sebe (mada svaki problem ima resenje). Samo budi zadovoljna sama sobom i ne obracaj paznju na druge komentare (oni ti ne zele nista dobro, veruj mi). Samo napred, drzim ti palceve da uspes :) <3
   P.S. Izvini Anjice sto sam odgovorila ali sam zelela da pomognem, nadam se da mi se ne ljutis :)

   Избриши
 51. Jaoj Anjice, moj problem pretpostavljam da delim sa jos mnogo tinejdzerka a to je da se ja jako plasim da kada budem dovoljno odrasla necu moci da nadjem decka i da necu imati za koga da se udam. Znam ja da ljubav ne mozemo da isplaniramo i to je potpuno normalno, ali ne znam kako da se otarasim ovog straha. I ja za sebe mislim da sam totalno ok sto se izgleda tice (nisam neka ne znam kakva lepotica, ali nisam ni ruzna), ali se plasim da cu momcima biti dosadna (zato sto nisam bas mnooogo pricljiva osoba). Molim te, pomozi mi!!!

  ОдговориИзбриши
 52. Jaoj Anjice, ja tebi moram da postavim jedno VRLO intimno pitanje, ali sta cu kada me mnogo zanima. Sta je to toliko specijalno kod s*xa? Oko mene svi pricaju samo o tome, decaci svaki dan gledaju por***e i mene stvarno zanima zasto svi kazu da je to tako super osecaj. Oprosti mi molim te na ovolikoj intimnosti, ali morala sam nekoga da pitam, posto sam mnoooogo znatizeljna. Inace, sve pohvale za tebe, sjajna si :)

  ОдговориИзбриши
 53. Uff, Anjice. Ja sam oduvek bila 5.00 od 1. do 7. razreda. Sada sam osmi i kad god pomislim na knjigu, smuci mi se i mrzi me da ucim. Stvarno nisam sigurna kako cu poloziti 1. polugodje, ali me mnogo vise plasi drugo i mnogo se nerviram od same pomisli da mozda ipak necu biti vukovac. Ucim ja redovno, to stoji, ali je pocelo da me mrzi kad pomislim da cu imati 1 ili 2 cetvorke na kraju prvog polugodja. Please HELP!!!!!!

  ОдговориИзбриши
 54. Hitnoo.
  Ja sam dobijala 3 mjeseca.
  I svaki put mi traje 4 dana.
  Sada sam dobila i jedva čekam da prestane.
  Znam da se moram strpiti jer mi je dns tek prvi dan znaci jos najmanje 3 dana cu da trpim.
  Iii da li se moze desiti da mi traje 7 dana ova menga.
  Pa ako bude trajla vise od 4 dana ja cu se ubiti.
  I da ja znam kako se stavljaju ulosci i oni always i pamučni.
  Ali ja mrzim always uloske. Smetaju mi skroz.
  Danas sam stavila obicni pamucni.
  Ostalih 2 predgodne nisam nikako ni koristila uloske nikakve.
  Iii dali je moguce da mi prokvasi preko noci preko pamucnog uloska.
  Inace nemam obilnije menstruacije

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Danas je drugi dan. Kod nas je ovdje sunce. Svice dns da uzivaju ali ja ne.
   Mrzim sebe.
   Sta da radim.
   Krvarim uzasno.
   Sta ako procuri?
   Osjecam se jako glupo i tako cu jos najmanje 3 dana.
   Kako da se razveselim i imamli uopste razlog veselju.
   Nemam naravno.
   Mrzim sebe.
   Uzasno se osjecam.
   Imam osjscaj da smrdim uzasno. Inace okupala sam se u nedelju navece i u ponedjeljak ujutro sam dobila i nisam se ni tusirala nista.
   Uff kako mrzim menstruaciju.
   Jel moze post na temu 'oni dani'.
   Ja cu da umrem danas.

   Избриши
 55. Kada ces objaviti 4. deo ove rubrike? Ne zelim da te pozurujem, samo te pitam kako ne bih propustila taj post :)

  ОдговориИзбриши