16. децембар 2015.

#AnjaSavetuje - Strah od zubara, ljubomorne drugarice, neuzvraćene ljubavi! #2

Pre nego što uopšte pređem na odgovaranje, želim da vam se zahvalim na poverenju i na svim lepim rečima koje mi pišete, što u komentarima, što putem e-maila, što na Instagramu... Drago mi je što sam pokrenula ovu rubriku i drago mi je što mogu da vam pomognem na svoj način. Nisam pristalica dugih postova, ali ovi su izuzetak, jer znam da svako želi odgovor na svoje pitanje, a red je da tome izađem u susret. Na neka sam odgovorila u komentaru, pa proverite prethodni post iz ove rubrike. :) Da ne dužim, pređimo na ovih 30 i nešto pitanja na koja sam odgovarala... pa, bar 5 dana. :)Možda te zaista izbegavaju, a možda to rade nenamerno, jer misle da učiš, da si zauzeta ili da nemaš vremena da dođeš kod njih. Za početak ih bar jednom nedeljno pozovi kod sebe. Shvatiće da imaš vremena za druženje i možda će u tom slučaju i one tebe narednih puta pozivati. Ako te i nakon toga ne bude pozivale, ili ako često budu odbijale da dođu kod tebe, to je već znak za uzbunu. U tom slučaju nemoj da im dozvoliš da prepišu od tebe, a ako te zbog toga napadnu, reci da se isto tako loše osećaš kada se one međusobno druže, a tebe uglavnom ne uključuju u svoje planove. Kao tvoje najbolje drugarice treba otvoreno da ti kažu šta im smeta kod tebe i zbog čega te u poslednje vreme izbegavaju. Što se tiče njihovog odnosa prema školi, pokušaj otvoreno da im kažeš da je problem u tome što nedovoljno uče, a očekuju visoke ocene, a zbog toga ne treba da krive nastavnike. Treba da se potrude i nauče, i tada neće biti problema. Objasni im to na najlepši mogući način, a ukoliko se zbog toga naljute na tebe, zapitaj se kakve su to drugarice i da li je ipak korist ono što one žele i izvlače od tebe.


Stvarno ne treba da te bude sramota. Na Fejsbuku si verovatno mnogo puta poslala zahtev nekoj osobi koju ne znaš čak ni iz viđenja, pa zašto onda ne bi poslala zahtev osobi koju si videla, koja ti se dopala i koju bi volela bolje da upoznaš? Razumela bih da te je sramota da mu napišeš poruku, ali zahtev je nešto drugo i prihvatiće ga kao i svaki drugi. A ti ćeš verovatno biti srećna zbog toga i znaćeš da si prešla preko svoje stidljivosti i učinila jedan malecni, a opet, tebi važan korak. :*


S obzirom na to da on zna da si zaljubljena u njega, a ne čini ništa kako bi se zbližio sa tobom - ili mu se ne sviđaš, ili je sramežljiv poput tebe. U društvu verovatno ne deluje kao stidljiva osoba, ali odnos sa devojčicama je sasvim druga priča. Postoji samo jedan način da saznaš da li mu se sviđaš ili ipak ne. Za početak - ostvarite kontakt uživo. Koliko sam mogla da zaključim, vi ste često u zajedničkom društvu. Ne treba uvek da stojiš po strani. Treba da se uključiš u razgovor, da ga nešto pitaš ili zamoliš. Na primer, pitaj ga da li može da ti pozajmi nešto od školskog pribora, da li može da ti pomogne da pređeš neki nivo u igrici, da li može da ti pridrži nešto i sl. Zahvali mu se ako to nešto uradi i napravićeš mali, ali značajan pomak. Čim ostvarite taj prvi kontakt, brže ćeš se oslobađati. Verujem da ćeš brzo nakon toga osetiti slobodu da mu se javiš na Fejsu. Ako se drugi put on tebi javi, znači da si napravila pravu stvar. Međutim, nećemo ići toliko daleko. Počni ovako kako sam rekla, a malo po malo i verujem da ćete brzo postati prijatelji, a onda možda i nešto više. :)


Slažem se da si vrlo mlada i drago mi je što imaš isti stav. Mnoge tvoje vršnjakinje misle da su sasvim spremne da se upuste u vezu, a većina zapravo nije. Međutim, sled okolnosti vodi do veze, jer je ona sledeći korak nakon što je zaljubljenost obostrana. Kada mu priznaš da si zaljubljena u njega, i kada on to isto prizna tebi, pretpostavljam da će te pitati da li želiš da budete zajedno. Biće čudno ako ne pristaneš, pa zato možeš da mu kažeš da to želiš, ali mu isto tako objasni da si premlada i da prosto ne može da očekuje mnogo. Veza u tvojim godinama može da podrazumeva često viđanje, šetnje, držanje za ruke i sl. Ništa previše, ništa vulgarno i napadno. Zvanično ćete biti zajedno, ali na vaš način - dečiji. :)


Poslednje rešenje je da kućnog ljubimca dobiješ na poklon. Ukoliko ti je brzo rođendan ili ako razumenjujete poklone za praznike, možeš da kažeš najboljoj drugarici da želiš da ti pokloni zeku. Zeke nisu toliko skupe, pa čak i ako prvi način nije moguć, možeš i sama da sakupiš dovoljno novca i da ga kupiš, a onda zamoli drugaricu da pred tvojim roditeljima odglumi da ti ga je kupila i poklonila. Tako će zeka već biti u vašem domu i oni neće imati mnogo izbora - prihvatiće ga jer je već tu i čini te srećnom. Još jedan način je da zamoliš neku od bliskih drugarica, koja ima malog kućnog ljubimca, da ti ga da na čuvanje dva - tri dana. Imaćeš priliku da pokažeš roditeljima da znaš da se brineš o njemu i možda će nakon toga pristati da ti ga kupe. :)


I ja sam par puta, sasvim slučajno, rekla da je bolje da radimo taj čas ili da sam ista grupa sa nekim ko je pored mene, jer je profesorka pogrešila. Zato je razumem i verujem da to nije želela namerno da izgovori, ali desilo se. Čak i da ona to nije rekla, nastavnica bi vam svejedno dala kontrolni, tako da zapravo i nije kriva i drugi je bezrazložno napadaju. Reci joj da ne treba da se nervira jer je to sada prošlo i svi će svakako zaboraviti šta se desilo, ali i da se sledeći put ne meša, jer je tako najbolje po nju. U prvom momentu joj je verovatno bilo krivo, ali svi grešimo i ne treba to previše da prima k srcu. 


On očigledno nije spreman za ozbiljnu vezu. Lako je primetiti da ste oboje vrlo mladi, a isto tako je lako zapaziti da je on vrlo detinjast i da zapravo ni sam ne zna šta želi. Do sada je mnogo puta mogao da te pita za vezu, a pošto to nije uradio i pri tome tvrdi da ima devojku, verovatno je nespreman. Mislim da je najbolje da ne žuriš i da ne insistiraš na vezi. Budite dobri drugari, dopisujte se i družite, a on će te, kada to sam bude želeo, verovatno pitati da budete zajedno. Što više tvoje drugarice ili drugovi budu insistirali na tome da te pita za vezu, sve manje će želeti to da uradi. Zato ih zamoli da to više ne rade, jer je najbolje da sami radite na svom odnosu, bez mešanja drugih. :)


Bilo bi super kada biste prvi kontakt ostvarili uživo, a ne preko Fejsa. Gledali ste se, ali niste pričali, pa se zapravo i niste upoznali onako kako dolikuje. Ne znam kakav odnos sa bratom imaš, ali ako je osoba od poverenja, možda možeš diskretno da mu kažeš da bi volela da te upozna sa svojim drugom. Ako ta mogućnost otpada, onda preostaje da mu pišeš preko Fejsa. Nemoj odmah da ga pitaš kako je i šta radi, jer je to po mom mišljenju pomalo napadno, pošto ga ne poznaješ. Pokušaj da započneš dopisivanje nekim pitanjem na koje bi mogao da ti odgovori, npr. u vezi sporta ako nešto trenira, u vezi tvog brata, u vezi nekog dešavanja u vašem gradu i sl. A ako ne želiš tako, uvek preostaje mogućnost da budeš otvorena i da mu odmah kažeš kako si ga videla kod brata na rođendanu i kako želiš da ga upoznaš, jer ti se čini kao super dečko. Iskrenost uvek dobro prolazi. :)


Promena škole ne dolazi u obzir. Možda bi u novoj školi bila opuštenija, ali još uvek si mala i rano je za putovanje u drugi grad radi školovanja. Znam da ti je jako teško, ali u svakoj školi postoje deca profesora, direktora ili bivših direktora, kojima se povlađuje, ili koju drugi, nasuprot tome, izbegavaju i smatraju da su nafurana i isfolirana. Kao što i sama kažeš, tek kada te upoznaju, deca shvate kakva si zaista. Svi oni koji te namerno ogovaraju iza leđa ne treba da ti budu važni. Tvoji prijatelji znaju kakva si i znaju koliko se trudiš oko škole, a oni koji te ne poznaju, prirodno, imaju predrasude. Profesore i njihov odnos prema tebi, nažalost, nećeš moći da promeniš. Ne možeš da im se suprotstaviš, pa je zato najbolje da ćutiš i progutaš kada pomenu tvoju mamu. Uči, trudi se i dokazuj svoj znanje - i kroz kontrolne, i kroz odgovaranja, i kroz takmičenja, apsolutno kroz sve gde možeš da pokažeš koliko znaš i vrediš. Znam da dve i po godine, koliko još imaš do srednje, deluju predugo, ali što se više budeš obazirala na komentare i što te više budu pogađali, sve teže ćeš preživljavati vreme u školi. Zato pokušaj da se opustiš i da ne razmišljaš o tuđim komentarima i pridikama. Najbolje znaš sve, tvoji prijatelji znaju kakva si i nemoj da dozvoliš da te bilo ko porazi i dovede u situaciju da planeš i izgovoriš nešto što ne treba. Samo hrabro! ❤


Još uvek si jako mlada i prerano je da bilo kome, sem svoje porodice, kažeš 'volim te'. To su krupne reči koje moraš da osetiš pre nego što ih izgovoriš. Polako ulaziš u pubertet i prirodno je da se pojavljuju prve simpatije prema dečacima. Očigledno je da ti se taj dečak sviđa, ali mislim da si još uvek premlada za vezu. Naravno da možeš da mu pošalješ zahtev na Fejsu, ali neka ostane na tome. Možda ti se uopšte ne javi na Fejsu, ali ako se to desi, počnite da se dopisujete, pa dalje šta bude. Za vezu je još rano, ali ako počnete da se dopisujete, to može da traje sve dok ne postaneš malo zrelija i sve dok se ne uveriš da si stvarno zaljubljena u njega. :)


Talenat je nešto na čemu treba da radiš i nešto što treba da neguješ kako bi bila još bolja i uspešnija! Devojčica koja je pobedila možda zaista dobro crta, a možda je posredi to što joj je majka profesorka i ima protekciju - to ne možemo da znamo. U svakom slučaju, ne treba da odustaješ od svojih snova. I ja lepo pišem, ali ne osvajam glavne nagrade na svim literarnim konkursima, niti moj blog ima čitalaca koliko neki drugi blogovi. To ne znači da treba da odustanem. Ja se trudim da svaki moj post bude bolji od onog sledećeg i radim na sebi. Biće još mnogo konkursa na kojima ćeš moći da učestvuješ i na kojima ćeš, sigurna sam, pokupiti mnoge važne nagrade! Samo crtaj i uživaj u svom talentu! :)


I ja sam nosila protezu dve - tri godine u nižim razredima osnovne škole. Prvu sam nosila stalno - i noću i danju, i nije me mrzelo da perem zube i da je stavljam nakon jela. Međutim, kada sam dobila drugu (prvu je moja vilica prerasla), počela sam da je nosim samo noću, takođe jer me je mrzelo da se stalno bavim pranjem zuba, pa te samim tim razumem. Međutim, moji zubi su se ispravili jer sam uspela da dovedem u red stavljanje proteze češće tokom dana. Ovde je važna isključivo samokontrola. Pokušaj sa navijanjem alarma na svakih sat vremena. Ako si tog sata nešto jela i mrzelo te je da opereš zube i da staviš protezu, alarm će te opomenuti da ih opereš i da je staviš na svoje mesto. Tako je, iz mog iskustva, najdelotvornije. Motivacija neka ti bude lep osmeh koji ćeš imati kada svi zubi dođu na svoje mesto, a možeš čak da ištampaš i zalepiš neku sličicu blistavog osmeha na neko vidljivo mesto u sobi. :)


U svom okruženju imam osobu koja je vrlo specifična i po nekim stvarima slična tvojoj drugarici, a takve osobe su mi jako čudne i ne mogu da razumem tu vrstu ljubomore, zavidnosti ili čega već... Čim si ovo napisala, znači da ni tebi njeno ponašanje ne prija. Drugarica je neko sa kim možeš slobodno da pričaš, ne razmišljajući o tome da li će ti nešto zameriti, prigovoriti i sl. Zato je sasvim okej da se udaljiš od nje. Ne treba potpuno da je izbegavaš i da joj ne odgovaraš na poruke, ali nemoj da ulaziš u neke dublje razgovore sa njom. Takođe, nisi u obavezi da joj u istom momentu odgovoriš na svaku poruku koju ti pošalje. Neka shvati da se ne vrti ceo svet oko nje. I nemoj da se ustručavaš da joj kažeš da greši i da se ponaša detinjasto i bezobrazno kada ti prigovori nešto glupo poput toga što gledate isti kanal ili slušate istu pesmu. Preteruje i to moraš da joj staviš do znanja. A čim radi takve stvari, znači da joj nije preterano stalo do tebe. Da jeste, ne bi se tako ponašala. Daj joj malo prostora i pokušaj da se distanciraš od nje, ali i uvek joj iskreno kaži kada pretera. Možda joj tako ukažeš na loše strane njene ličnosti. :)


Moraš da razgovaraš sa njim. Ne kroz svađu ili prepirku, već mirno i oprezno, kako ne bi rekla nešto što pregrubo zvuči. Objasni mu da voliš da gledaš Jutjub videe, jer ti to dođe kao predah od učenja i drugih obaveza koje imaš. Takođe mu objasni da je blog tvoj mali svet i da ne želiš da ga zapostaviš. Priznaj da si neke ocene na početku malo pokvarila, ali da si se sada povratila, popravila ih i da standarno dobijaš dobre ocene, kao i uvek. Obećaj da se padovi sa ocenama više neće dešavati, i trudi se da to bude tako. Sigurna sam da će te saslušati i da ti neće zabraniti blog i Jutjub. Verovatno je još uvek pod utiskom zabrane koju si imala, ali proći će ga i biće sve okej. :)


Problem je u tome što se opterećuješ ocenom. Pre pismenog zadatka verovatno zacrtaš sebi da moraš da dobiješ 5 ili 4, pa u svojoj glavi stalno prevrćeš misli o tome koje zadatke moraš da uradiš, razmišljaš o tome šta će biti ako pogrešiš i sl. Onog momenta kada prestaneš da razmišljaš o tome, nesigurnost će skoro potpuno nestati. Nemoguće je ne razmišljati o svemu tome, ali potrudi se da se manje opterećuješ i pokušaj da pre pismenog pojedeš nešto slatko i da razmišljaš npr. o onome što ćeš raditi kasnije tog dana ili te nedelje, o nečemu što te raduje. Uvek prvo uradi ono što najbolje znaš, jer ćeš se tako opustiti, a onda pređi na one malo komplikovanije zadatke i biće sve okej. Što si opuštenija, to lakše prevazilaziš strah. :)


Nema tu mnogo uvijanja - ona je tvoja mama, takođe je žena i takođe je jednom dobila svoju prvu menstruaciju za koju je morala da kaže svojoj mami. :) Kada sam ja dobila svoju prvu menstruaciju, uplašeno sam joj prišla i rekla: 'Mama, meni curi krv tamo dole'. Znala sam sve o menstruaciji, ranije mi pričala o tome, pa nije morala mnogo da mi objašnjava. Lepo joj priđi i reci da si dobila prvu menstruaciju. Verovatno će te biti sramota, bez obzira na to što je to tvoja mama, ali to je samo trenutak neprijatnosti koji će brzo proći. :)


On je tvoj drug i najbolje je da tako i ostane. Nemoj da potežeš razgovore o vašem odnosu, jer bi on to mogao pogrešno da shvati. Kada bi mu rekla da prema njemu imaš samo drugarska osećanja, pomislio bi da ti dosađuje ili da je suviše napadan i da bi možda trebalo da se udalji, što bi ga u isto vreme i povredilo. Zato jednostavno nastavi da se družiš sa njim. Pričajte i dopisujte se, i ako se prema njemu budeš ponašala kao i prema svakom dobrom i dragom drugu, sigurno neće pogrešno protumačiti tvoje namere. Ukoliko on prvi potegne razgovor o vašem odnosu, onda ćeš morati da mu kažeš šta osećaš, vrlo pažljivo, kako ga ne bi povredila, a kako bi mu u isto vreme pokazala koliko ti znači kao drug. :)


I ja sam nekada bila u fazi obožavanja poznatih ličnosti, kada sam im se divila, slušala njihove pesme, lepila njihove postere i neprestano pričala o njima. Imala sam situacija kada su drugovi iz razreda te ličnosti vređali i nazivali pogrdnim imenima, a to mi je, prirodno, smetalo. A onda sam shvatila da ih ja volim zbog sebe i da meni oni nešto znače, te da nema potrebe da o njima pričam pred drugima. Mogla sam da pričam sa drugaricama, ali ne i sa osobama koje o tome ne vole da slušaju. Jednostavno prestani da pričaš o svom omiljenom bendu pred osobama kojima to smeta, a pričaj pred osobama koje će te saslušati. Čak i kada nešto dobace, nemoj da braniš 1D jer ćeš napraviti samo još goru prepirku. Ignoriši ih i svako na svoju stranu. :)


Možda on tebe posmatra samo kao svoju jako blisku drugaricu. Oseća slobodu da priča sa tobom, da ti daje komplimente i sl. Zna da mu to nećeš zameriti i da verovatno nećeš pogrešno protumačiti. S druge strane, nije isključeno da mu se možda dopadaš, ali to ne možeš da znaš sve dok sam ne progovori o tome. Za sada je najbolje da ga posmatraš kao jako dobrog druga, kao i do sada, a ako se u međuvremenu nešto desi i ako ti prizna da mu se sviđaš, srce će ti najbolje reći šta treba da uradiš. :)


Ona je jednostavno osoba koja voli da se ističe i koja želi da bude bolja od drugih, pa makar taj neko bila i njena najbolja drugarica. To jeste ružno i verovatno se osećaš loše kada vidiš da je ljubomorna i zavidna, ali možda joj do sada niko nije ukazao na njeno ponašanje. Možda bi trebalo da joj prilikom nekog malo ozbiljnijeg razgovora kažeš kako se ponekad osećaš kao da je ljubomorna na to što si dobila bolju ocenu nego ona, a tebi je uvek drago zbog njenih uspeha i osećaš se loše zbog njenog ponašanja. Sama odluči da li ćeš joj to reći ili ne. Ako je osoba koja zna da sasluša i posluša, onda joj slobodno reci, a ako je neko ko se brzo uvredi i naljuti, možda je bolje da prećutiš. Međutim, i tada moraš da preduzmeš nešto. Kada se ponovo dogodi da dobiješ bolju ocenu od nje, i kada zbog toga primetiš njenu ljubomoru, u tom trenutku je pitaj šta joj je i zašto se uvek isto ponaša u takvim situacijama. Jednom će morati da ti da objašnjenje i jednom ćete morati da rešite tu situaciju, samo odaberi pravi trenutak. :)


Namera takvih dečaka je da se istaknu u društvu. On te verovatno ne bi dirao i vređao da se oko njega niko ne nalazi, a ovako želi da ispadne važan. Reci mu da ti je već dosadio sa stalno istim otrcanim forama i da više nije interesantan. A onda se jednostavno okreni na svoju stranu i ignoriši ga. Nema svrhe da se opterećuješ njegovim uvredama i lošim ponašanjem, jer je to deo njega i njegove ličnosti. Najbolje što ti možeš da uradiš, jeste da to progutaš i da ga ignorišeš. Jednom će prestati.


Tvoja drugarica je jako detinjasta. Treba da bude srećna što je doprinela tome da postaneš fan određene ličnosti, jer je super kada što više osoba ceni nečiji rad. Nema potrebe da zbog drugarice koja se jako glupo ponaša, kriješ kome se diviš. Ne treba da je braniš i da govoriš svima koliko je voliš, jer to ljudima zna da bude naporno, ali pred osobama sa kojima se super družiš uvek možeš da pričaš o tome. Ako ona zbog toga prestane da priča sa tobom, objasni joj da se ljuti zbog gluposti. To što imate istog idola, ne znači da je jedna manji, a drugi veći fan. Možete jednako da je volite i podržavate, a ne da se svađate zbog toga. :)


Ne treba sebi da uskraćuješ stvari koje nemaju veze sa učenjem. Slobodno izlazi u grad, druži se, gledaj serije, budi na Fejsu... Važno je da imaš slobodu, jer što više stvari sebi uskraćuješ, to ćeš se osećati lošije i imaćeš manje volje za učenjem. Moraš da budeš organizovanija. Moj savet ti je da nabaviš planer, pogledaj na Fejsbuk stranici 'Uređeni haos'. U tom planeru možeš da pišeš po satima šta kog dana i u koje vreme treba da radiš, sa strane imaš to do liste i sl. Na plutanu tablu iznad kreveta obavezno zakači neke motivacione citate, napiši ime škole koju želiš da upišeš i broj bodova koji su ti potrebni za istu, napiši koje zaključne ocene iz kojih predmeta želiš u drugom polugodištu, a s druge strane upisuj ocene koje dobijaš. Tako ćeš imati najbolji uvid u ono što moraš da popraviš i u ono što želiš u daljem životu. Planer će ti pomoći da se organizuješ i da učiš, a ako od sebe skloniš sve što ti odvlači pažnju i ako pre svega budeš uporna i istrajna - sigurno ćeš uspeti sve da uskladiš! :)


Ona je očigledno jedna zla i manipulativna osoba, koja dobro zna šta radi i koja odlično zna gde treba da udari onda kada joj nešto nije po volji. Najvažnije je da ti, tvoja najbolja drugarica i tvoj najbolji drug znate koliko značite jedni drugima. Treba da održavate vaše prijateljstvo, da budete tu jedni za druge i da joj pokažete da se ne vrti ceo svet oko nje. Ne poveravajte joj se, ne verujte joj, ne provodite mnogo vremena u njenom društvu. Prosto počnite da se udaljavate. Nemojte da se svađate sa njom, jer je moguće da će uraditi nešto loše. Poznajete je i znate na šta je spremna. Međutim, ni slučajno nemojte da dozvolite da budete predugo u njenom društvu ili da slučajno poverujete u bilo šta što ona kaže. Imate jedni druge, a šta god da uradi, potpuno je nevažno, jer će i to proći. Ona će ostati sama, a vi ćete i dalje biti zajedno. Najgore je što ona zna dosta tvojih tajni, ali veruj u to da će ih zadržati za sebe. Čak i da nekome nešto ispriča, nemoj to suviše da primaš k srcu. Trudi se da joj pokažeš da te to ne pogađa i samo hrabro idi napred. Neće birati načine da vas povredi, ali onda će joj ponestati načina i odustaće. Samo strpljivo i sve će doći na svoje. :)


To što se on druži sa popularnijim društvom, ne znači da je uobražen, niti znači da bi i ti morala da budeš u njihovom društvu ako jednog dana među vama bude nešto više. Možda oni i nisu toliko loši, samo u očima drugih izgledaju tako. Očigledno je da mu se sviđaš. Dolazio je na tvoje treninge, ali nijednom ti se nije obratio, i prirodno je da nisi obraćala pažnju na njega. Prosto ga nisi poznavala i nisi znala zbog čega je tu. Međutim, sada, kada znaš da je to bilo zbog tebe, možeš da uradiš nešto po tom pitanju. Imaš dve mogućnosti. Prva je da ga upoznaš preko drugarice. Zamoli je da mu jednom prilikom priđe na odmoru i počne da priča sa njim, pa ti priđi njoj kako bi je nešto pitala, a usput ona može da vas upozna. Druga mogućnost je da mu se javiš preko Fejsa i da budeš skroz otvorena. Reci mu da si nedavno čula da je dolazio na odbojkaške treninge kako bi te upoznao, ali nisi znala da je zbog toga tu i osećaš se pomalo neprijatno jer ispada da si ga ignorisala, a stvarno nije tako. Iskrenost i otvorenost uvek prolaze. Čak i da kaže da nije dolazio zbog tebe, uvek možeš da mu kažeš da si svejedno želela da ga upoznaš, jer ti se čini kao super dečko ili nešto tome slično. Sigurna sam da će to super proći! Srećno i veliki pozdrav za sve moje čitaoce iz Bosne! :*


Možda to jednom prilikom treba da uradiš. Ne konkretno sa najboljim drugom, već ako se desi da u skorijoj budućnosti ponovo izađeš sa nekim dečkom. Kada dođete do izlaska i grljenja, možeš jednostavno lagano da mu priđeš i da ga poljubiš. Ako ne želiš da budeš prva, smelo ga pitaj: 'Kada planiraš da me poljubiš?' ili nešto tome slično. Nije glupo, meni je čak simpatično. Svim tim dečacima je verovatno neprijatno da te prvi poljube, jer ne znaju da li to želiš i kakva će tvoja reakcija biti, a kada im daš do znanja da to želiš, neće biti problema. :) Ti i tvoj drug ste očigledno jako bliski, ali neka on načini prvi korak ako mu se stvarno sviđaš, kad god to bilo, jer je ovde u pitanju prijateljstvo koje je osetljivo. :)


Vas dvoje ste se jako udaljili kada je on otpočeo vezu. Njemu nije bilo prijatno da se dopisuje sa tobom jer nije znao kako da ti objasni svoj postupak, a tebi nije bilo prijatno jer si osećala da bi među vama moglo da bude nešto, a to se nije desilo. Međutim, sada, kada više nije sa tom devojkom, ponovo možeš da pokušaš da obnoviš odnos sa njim. Mislim da je okej da mu pošalješ poruku na Fejsu, gde ćeš mu napisati kako listaš neke vaše stare poruke i kako ti je žao što ste se toliko udaljili. Pitaj ga kako je i šta radi, kako mu je u školi... možda to bude ponovni početak, ne možeš da znaš dok ne probaš. :)


Moraš da se osvrneš oko sebe. Negde u drugom delu učionice, ulice ili na školskom hodniku verovatno postoje devojke koje bi mogle da postanu tvoje dobre drugarice. Tvoj problem je u tome što si se do sada uvek držala svojih drugarica, prvenstveno jer ih dugo poznaješ i jer nisi osećala potrebu da tu nešto dodaješ ili oduzimaš. Nisi sebi dala šansu da se udaljiš od njih i da upoznaš nekog novog. Moraš da počneš da komuniciraš sa drugim ljudima iz neposredne okoline. Svi oni verovatno imaju neko svoje društvo, ali ne mora da znači da im ono u potpunosti odgovara. Možda su u sličnoj situaciji kao i ti. Možeš da potražiš pomoć od nekoga, da mu i sama pružiš pomoć, da zatražiš nešto od školskog pribora nekoj devojci koja ti je simpatična, a kojoj se do sada nisi obratila. To nešto joj vrati i kao znak zahvalnosti kupi čokoladicu. Postoje razne mogućnosti na koje možeš da započneš da komuniciraš sa nekim, samo moraš da veruješ u sebe i da pozitivno gledaš na svet oko sebe. Nije lako steći prijatelje, ali isto tako nije nemoguće. Znam da nije uteha, ali ako imaš potrebu nekome da se izjadaš, ja sam uvek tu... Fejs, mejl, Instagram, ova rubrika... javi se. :)


Verujem da bar trećina ljudi na ovom svetu ima strah od zubara. Neko veći, a neko manji. Ni ja nisam ravnodušna i uvek strahujem kada treba da odem na kontrolu ili kada treba da popravljam zub i verovatno nikada neću moći sasvim da se oslobodim tog straha. Savetujem ti da pokušaš da razmišljaš sa pozitivnije strane - šta ćeš raditi ili gde ćeš ići kada dođeš od zubara, šta ćeš sebi kupiti ako budeš hrabra i sl. Jako je važno da pronađeš dobrog zubara, u koga ćeš imati poverenja. Tako ćeš moći da digneš ruku kada te zaboli, kao znak da treba da prestane. Isto tako, trudi se da zakažeš tačno vreme za pregled kod zubara. Kada dugo čekaš u čekaonici i slušaš sve one spravice koje zuje, dodatno se uplašiš, a to treba da izbegneš. Strah će verovatno uvek postojati, samo treba da se trudiš da ga umanjiš. :)


Zavisi da li ste se već ranije dopisivali i da li ste okej drugari, ili se do sada niste dopisivali i nemate neki poseban kontakt. Ako ste drugari ili ako se s vremena na vreme dopisujete, onda možeš tako da mu se javljaš, a ako tek želiš da počneš da se dopisuješ sa njim, bolje je da to izbegneš. Meni je, iskreno, malo čudno kada me neko koga znam eventualno iz viđenja pita šta radim. Bolje je da ga pitaš nešto npr. u vezi nekog zajedničkog prijatelja, u vezi škole, neke slike koju si videla ili bilo čega što bi moglo da pokrene dopisivanje. A posle, kada ti odgovori, možeš da ga pitaš šta radi itd. :)


Biti đak generacije jeste lepo, ali ne i najvažnije. Sasvim isto, bilo gde, prolaze i đaci generacije i oni koji nemaju tu titulu, a imaju sve petice. Super je što se ne opterećuješ time, jer zaista postoje one osobe koje su bolesno opterećene i koje ne biraju sredstva da dođu do te pozicije. Lepo je što joj pomažeš i što nisi bezobrazna i zavidna kao i ona i baš takva treba i da ostaneš. Vaši drugari sigurno znaju koja više vredi, ne po ocenama, već kao prijatelj. Sigurno im nije interesantno da slušaju kako se hvali. Vide koliko je zavidna i uobražena, a ko to još voli? Ne treba da joj se suprotstavljaš, samo joj, kada ponovo dođe do neke takve situacije kada te iznervira, kaži da se opusti, da će svejedno biti đak generacije, i da do te pozicije ne treba da ide takvim ponašanjem i hvaljenjem. Napomeni da ne želiš da je uvrediš, ali nije u redu da se tako ponaša. Ti uvek treba da ispadneš ispravna i korektna, a ako ona to pogrešno shvati, onda je očigledno previše samouverena i opsednuta samom sobom, a takvim osobama se jednog dana svi ti loši postupci obiju o glavu. :)


Razumem da si u tom momentu bila besna i da te je bolelo, ali nisi smela da ga udariš baš zato što si mogla da pretpostaviš da ćeš zbog toga biti kažnjena. Bez obzira na sve, i dalje možeš da ideš na Zlatibor, samo nemoj da dopustiš da se ovako nešto ponovi. Ako te ponovo neko namerno udari, nemoj da mu uzvraćaš, nego se samo požali učitelju. A ako te neko slučajno udari, onda nemoj nikome da govoriš kako ne bi ispala tužibaba. Trudi se da izbegavaš sukobe i biće sve u redu. Mami za sada nemoj ništa da govoriš, nije to ništa strašno, sem ako se ne bude ponovilo. :)


Pitanja za naredni post iz ove rubrike, kao i do sada, možete da postavljate u komentarima.

Ljubim vas!

57 коментара:

 1. Jao hvala ti puno.Par pitanja ili ti saveta sam ja postavila i anonimno,i stvarno si mi puno pomogla. <33 Hvala ti,najbolja si <333

  ОдговориИзбриши
 2. Hvala ti puno na odgovoru anja,pronasla sam svoje pitanje <3!Mnogo si mi pomogla :)!Svaka ti cast na strpljenju,divan post!

  perfecthigh136.blogspot.com

  ОдговориИзбриши
 3. Hvala ti Anja puuuno! Dala si mi odlične savete. Samo tako nastavi. <3 <3 <3

  ОдговориИзбриши
 4. Hvala puno sto si odgovorila Anja♥

  ОдговориИзбриши
 5. Odličan post! Zaista ti dobro ide ova rubrika, odlična sii♥

  ОдговориИзбриши
 6. Odlicno! Sviđa mi se ova rubrika,stvarno si dobra u njoj,a kako si odgovaralaaa...super.Posto valjda neki ocekuju kad imas 30+ pitanja da ces sve da odgovoris sa recenicu dve,ali ti! Bravoo!
  dreamer-ana.blogspot.com

  ОдговориИзбриши
 7. Ćao Anja! Imam problem a to je da se ja često zbog sitnice posvadjam sa nekom drugaricom. Uvek se tu meša druga ali čim sve bude istog dana u redu sa devojcicom iz prvobitne svadje, druga devojcica nastavlja da me vredja ali sve uvek pocne: ''Ti imas blog a nas to ne zanima'' i to. Cim sve posle nekoliko dana bude u redu sa njom, prvo kaze ''Zapravo, blog ti je super, citala sam juce novi post'' i ponasa se normalno. Strasno me nervira to i sto mi se jedna drugarica zali kada dobije losu ocenu a ne uci nikada! HELPP!!

  ОдговориИзбриши
 8. Ovakoo, skoro sam napravila blog i oko toga sam se dosta potrudila, sama sam ga napravila i uredila bez nicije pomoci... Jedna moja drugarica(ne bas bliska) trazi od mene da joj napravim blog... Ja smatram da nije u redu da joj ja pravim blog, zato sto ce me iskoristiti i jednostavno ne zelim da neko ima koristi preko mojih ledja. Da li sam u pravu?

  ОдговориИзбриши
 9. Zdravo Anja, bilo bi mi jako drago kada bi me posavetovala u vezi ovoga sta cu ti sada reci <3
  Ja sam osmi razred, i kada budem zavrsila osnovnu selim se u drugi grad i tamo polazim u srednju... Kako da se uklopim? Zivot ce mi se promeniti iz korena, prvo odvajanje od starog drustva, pa selidba, pa srednja....
  MOLIM TE RECI MI STA DA RADIM I KAKO DA SE UKLOPIM U TU SITUACIJU <333

  ОдговориИзбриши
 10. Prvi put ti pisem i mnogo sam srećna [to si pokrenula ovu temu...
  E ovako, ja sam se kao mala devočica sa 6 godina preselila iz grada u selo. Pošla sam u 1. razred godinu dana posle moje generacije. Bila sam mala devojčica sa naočarama i kratkom kosom koju su svi zezali. Od 1. do 2. razreda se ni sa kim nisam družila, bila sam povučena u sebe i nesigurna. Od 3. razreda su počeli da mi prilaze dečaci iz mog razreda sa kojima sam krenula da se baš družim. Ali, to je smetalo ženskoj populaciji iz mog razreda, tako da su skoro sve oterali od mene grubim pričama i lažima. Sada i kada sam porasla shvatila sam neke stvari i pronašla osobu koja mi odgovara za BFF. Kada sam se posle 1 meseca vratila u školu (problemi zbog alergiske astme) svi su se pozdravili samnom osim grupe devojčica. Mene je to malo povredilo, ali ne mogu da kažed da mi smeta, navikla sam se na to. Pošto su sve one odlični učenici kao ja, ismevaju me kad dobijem manju ocenu od njih, ne ono kao: " Ti imaš manju ocenu haha" nego " Bože ***** kako si se pokvarila u školi, pa kako ćeš to ida ispraviš". To je za mene omalovažavanje i da nepričam što svašta pričaju iz mojih leđa . Ruku na srce, uvek sam bila đak sa svim peticama bez ičije pomoći. Najveći problem sam imala sa fizičkom, imala sam uvrede najnižeg tipa, i pretnju dečaka koji je na njihooj strani Mnogo mi pomaže što me moji roditelji u svemu podržavaju i pomažu mi. Kako da odreagujem na negativne komentare od njih? I kako da si izborim sa omalovažavanjem?
  Hvala ti unapred <3

  ОдговориИзбриши
 11. Ova rubrika je prosto savršena, verujem da ćeš mnogima pomoći. Za sada nemam neki veliki problem, ali čim budem imala javljam ti se. Drago mi je da konačno imam nekog na čiji savet mogu da računam! <33

  OUTFIT POST --> *OVDE* !

  ОдговориИзбриши
 12. Dugi sam srednje i nikada nisam bila u vezi. Sve moje drugarice jesu. Zaljubljena sam u jednog decka sa cetvrte godine vec tri cetiri meseca, ali njegov najbolji drug je u mene, tako da racunam da od toga nema nista. A jos uvek se nadam :( jako ga volim, ali kada bih mu to rekla postojala bi opcija da bi se posvadjao sa drugom ili da bi to svima preneo i smejao mi se (mislim da nije takav), a ja u svakom slucaju ne bih htela ni jednu. Osim toga plasim se i prvog poljubca, kada budem sa nekim (ako budem), sigirno mu necu biti prva jer sam toliko cekala i sigurno ce znati da se ljubi, a ja cu mu se smejati u facu ili drhtati kao prut u strahu da cu ispasti debil...

  ОдговориИзбриши
 13. Prvi sam srednje. Volim decka koji je treci. Njegov drug voli mene. (Klasicna prica), tako je od septembra. Drugu sam jasno stavila do znanja da od toga nema nista, ali, postoji li neki nacin da nateram tog decka da mi se barem javi kako bismo se upoznali, imam strah od kontakta sa ocima a jos veci da mu se pri tome nasmesim. Mislim na te vizuelno-telepatske opcije, da li ih ima?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Inace, ni sa jednim ni sa drugim se ne druzim. Idemo u istu skolu, vidjamo se na hodnicima i petkom uvece u gradu dok setamo (ja sa svojim drustvom oni zajedno sa jos nekima, njihov treci bff je zaljubljen u moju bff a ona je zaljubljena u njegovog brata od tetke, ali ne bih da ti komplikujem oko toga), zbog toga ne znam kako da se postavim. Sa ovim sam se malo dopisivala, i rekla sam mu sve sta mislim, ali bojim se da sam pogresila jer je on to vrv preneo ovom i sad on misli da sam ja debil. Ne javljam se ni jednom ni drugom ni sa cao ni nista, par puta sam uhvatila pogled ovog sto mi se svidja, ali odmah bi mi se noge odsekle i skrenula bih ga, no, kad bih znala da ne izgledam glupo, gledala bih ga u oci koliko god treba

   Избриши
 14. Anja, ova rubrika je divna. Mnogo mi se svidja što odvojiš vreme za svakog od nas, sto svakoga pojedinacno posavetujes detaljno, mnogo ti hvala na svemu! ❤

  Smoothieglam.blogspot.com

  ОдговориИзбриши
 15. Anja odusevjena sam svim savetima, iako nisam nista poslala. To sto odvajas vreme da pomognes drugima je stvarno divno. ♥

  ОдговориИзбриши
 16. Pa ovo je savršeno! Veoma si zrela, i drago mi je što postoji neko kome možemo da se obratimo kad god nam je pomoć potrebna. Pozdrav i poljubacc ♥♥♥♥

  ОдговориИзбриши
 17. Odlican sam djak od petog do osmog bila mada ne vukovac i srpski znam odlicno s obzirom na 20 poena na prijemnom. Kada sam upisala gimnaziju nastavnica je toliko stroga. Javljam se i ppismeni sjajno radim ali njoj smeta i uvek mora nesto da komentarise. Sta da radim?

  ОдговориИзбриши
 18. Anjice, zaista sjajna rubrika! Evo i ja imam jedan problem vec duze vreme, a to je manjak samopouzdanja. Zaista ne znam zasto je to tako, u principu sam uspesna u svemu sto radim, idem u muzicku skolu i tamo sam ostvarila dosta dobrih rezultata na takmicenjima, a opet ni pred kim ne pevam, mislim da ce mi se svi smejati. I nije samo to, vec i dosta puta na casu kada profesor nesto pita plasim se da odgovorim jer mislim da nije tacno (iako jeste) i da cu da lupim nesto pa ce mi se svi smejati, jer mi se nekoliko puta to desilo. Takodje, kad god idem sama ulicom mislim da izgledam jako lose i da me svi gledaju. Znam da su sve ovo gluposti i da zvuci cudno, ali jednostavno ne mogu da se oduprem tim mislima. I to do te mere ide da se ponekad zatvorim u sobu i ne izlazim nigde. Kako da mi samopouzdanje bude vece? Hvala ti unapred <3

  ОдговориИзбриши
 19. Anjice, svaka tebi cast sto si u poslednje vreme vrlo aktivna na blogu (sto se postova tice) i MNOGO TI HVALA sto si mi odgovorila na pitanje <3 <3 Zaista si mi pomogla :) Samo napred sa ovom rubrikom, posto ti super ide <3 :)

  ОдговориИзбриши
 20. Počela sam sa blogom,i nije sada da očekujem odmah sto čitaoca,ali mislim ne želim i cijelo vrijeme sam za sebe pisati.Što raditi,kako krenuti,krenula sam sa postovima,i izgledom bloga,ali mislim da nije dovoljno.Što dalje.Neki savjeti i prijedlozi,sve bi mi dobro došlo.Hvala unapred

  ОдговориИзбриши
 21. Zaljubljena sam u decka koji je isto godiste kao i ja od pocetka skolske godine. To sto je on sportski tip i ima savrsene oci me je skroz nateralo da odlepim za njim nacisto. Kad ga vidim potpuno sam nemocna da oduprem pogled od njega, da ne pricam koliko sam bila srecna kada mi se javio u skolskom hodniku kada sam se setala sa drugaricom. Posto smo osmi razred, prvo zelim da zavrsim osnovnu i upisem zeljenu srednju pa tek onda mogu da slede prvi poljupac i veza. Zapravo, meni je jako stalo do njega i bez obzira sto ne planiram da mu priznam svoja osecanja, bar ne jos, jako me nervira kada ga vidim kako hoda hodnikom sa devojkama iz njegovog razreda koje ne mogu ocima podneti. Neki dan je prosao sa jednom od njih, zagrljen, hodali su kao raspadnuti i uz sve to me je gledao u oci dok su samo tako prosli pored mene i moje drugarice. Isto tako, bio mi je rodjendan pre par dana. Nije se ni potrudio da mi cestita na Facebook-u, a kamoli u skoli. Ne znam sta da mislim. Svidja mi se i dalje mnogooo ali gubim volju da ga volim. Ne znam sta sledece da uradim i da li da mu na kraju osmog razreda iskreno kazem o svojim osecanjima, makar da znam na cemu sam. Meni bi bilo draze da se cesce druzimo kako bi se bolje upoznali pa mozda posle bude nesto. Ne znam, eto. Hvala unapred Anjice<3

  ОдговориИзбриши
 22. Jedan decko me od septembra obasipa porukama. Stalno bi da se dopisuje a kad ne odgovaram on salje hiljade tuznih smajlija (ima 17 ja 15), sad me vec smara i nervira, ali ne znam sta da uradim da bi prestao, ipak ga vudjam svaki dan u skoli. Ja bih ga kulirala ali nmg jer ce onda njegov naj drug (moja veeelika simpatija) imati ruzno misljenje o mn. Mozda bih to trebala zanemariti nzm. I dva puta sedmicno obavezno pita da izadjemo (ja necu nikako) i kako god mu odgovorila on nastavlja...

  ОдговориИзбриши
 23. Hvala ti puuno što si odgovorila na moje pitanje! Poslušala sam te. :)

  ОдговориИзбриши
 24. Draga Anjice, imam jedan problem vezan za menstruaciju. Od prvog do drugog puta moje menstruacije prosle je mozda 3 meseca, a posle toga trajala je normalno. Medjutim, oko nedelju dana od moje druge menstruacije pojavila se treca koja traje prilicno dugo. Ja mislim da sam se prehladila, a i u zadnje vreme sam se mnogo nervirala, pa se nadam da nije nista opasno i da ce se moje menstruacije uskoro ustaliti. Mnogo me je sramota da odem kod ginekologa, posto jos nisam spremna za to. Ja te molim da mi kazes da li mislis da je ovo normalno. Hvala unapred <3

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Drugi red umesto prosle trebalo je da napisem proslo. Izvini, moja greska.

   Избриши
 25. Hej Anja, jedva sam cekala ovakve postove jer sam te znala i sa aska :D
  Imam jedno pitanje. Imam veliko salo na stomaku,i zelim da smrsam. To probavam da resim smanjenjem hrane. I treba unositi vise voca i povrca. E sad, posto je dosla zima a povrca i nema toliko. Ima onih salata sto su mame i bake ostavile kao zimnicu. Da li mogu da jedem onu sarenu salatu, kisele krastavce, paprike? Jer je to povrce. Hvala unapred ♥

  ОдговориИзбриши
 26. Draga moja Anjice, mnogo mi je drago što imaš ovu rubriku! Usput, hvala ti na odgovorima i savetima! ♥ Prvo da te pitam kako si, kako su tvoji? Šta bi želela da upišeš? :D
  Da krenem ja... Osmi sam razred. Sviđa mi se dečak iz mog odeljenja i ja sam to njemu rekla na kraju sedmog razreda. Ne znam kako da ti opišem kakav je on prema meni, uglavnom pričamo, ne nešto preterano, ali lepo se ponaša, ne ismeva me zbog zaljubljenosti. U mom odeljenju imaju dve devojčice/devojke koje se oblače... Izvini na izrazu, ali bukvalno oblače helanke da bi im se videlo dupe, nose bruseve za broj veći nego što im treba, nose providne majice... On se druži s njima. Nemam ja problem s tim, zato što se on druži s njima čisto radi... šale, ako tako može da se kaže. Zeza ih (u vulgarnom smislu), što meni stvarno ne smeta, jer znam da on o njima ne misli baš nešto lepo (to sam od njega čula). Te devojke imaju neki problem, ljutile su se na mene kad im nisam pomogla na nekom kontrolnom, a ovom dečku jesam. Posle su me napale i rekle mi: ''Ti pomažeš njemu jer se ložiš na njega a ne znaš koliko te on ogovara okolo. '' (Inače, nekako celo odeljenje zna za moje simpatije prema njemu) Jedna od njih je to izgovorila gotovo sa nekim podmuklim osmehom. On je tad bio tu (kad su mi to rekle) i onda je vikao na njih da prestanu da lažu, jer samo to rade. Ja sam pitala njegovog dobrog druga da li je istina da me je ogovarao i da se druži sa mnom samo iz koristi (jer inače, dobar sam đak, pretpostavljam da mu znači kad mu pomognem nešto), na šta mi je on rekao da to nije istina. Prošlo je 7 dana otkad su one meni to rekle, a on se opet druži s njima. Nije mi jasno - šta god da ja uradim, koliko god da se trudim, ne valja. Za njega preplivam okean, a on za mene ne može jednu baricu da preskoči. Druži se s njima, iako znam da ne želi ništa ozbiljno. Na jednom času se zezao, rekao je da se njegov drug (onaj koga sam pitala sve ono) loži na mene (što verovatno nije istina), ja sam prihvatila igru i rekla nešto kao:''Nisi provalio kako ja njega gledam?'' On je onda rekao da je taj drug kazao da sam ja lepa, na šta sam ga zapitala:''Ti se ne slažeš, je l'?'' On je odgovorio da je uzdržan. Posle toga, neke drugarice su mi rekle da je ljubomoran, jer je na času rekao da zeza tog druga, a šta god da je rekao, gledao je kakva će biti moja reakcija. U suštini, Anjice moja, ja ne želim da se ponašam kao te devojke da bih zaslužila njegovu pažnju, ali ne znam kako da ubedim sebe da ne treba više da mu pomažem... Želim da te pitam, znaš li ti zašto bi on bio ljubomoran ako me ne voli (inače, nije mi rekao da me ne voli, ali zna za moja osećanja, tako da bi verovatno rekao da i on oseća isto, kad bi bilo tako, a i rekao je da je uzdržan - s onim u vezi toga da li sam lepa)? Ne znam više šta da radim, trudim se da se 'odljubim', ali ne ide mi. Mi smo inače okej drugari, ali kako da doprem do njega? Pozdrav, najdraža moja! ♥ Izvini što je predugo, hvala ti unapred! ♥♥♥

  ОдговориИзбриши
 27. Jako lepa rubrika Anja! Pomogla si mi prošli put, pa se nadam da ćeš i sad.
  Nikad nisam bila sportski tip, i nikada nisam volela sport. Odnedavno (kraj septembra, početak oktobra) sam krenula na odbojku na nagovor drugarice, i sad idemo zajedno. Odbojka mi deluje kao najbolje rešenje, jer sam ove godine prestala sa plesom, koji mi je bio dosadan. Znam da moram da se bavim sportom, ali ja stvarno nisam sportski tip, i nikada nisam ni bila. Išla sam jedno vreme na ritmičku gimnastiku, koja mi se veoma dopadala, ali žena koja je to držaala je otišla iz mog grada. Stvarno ne znam šata da uradim, jer na sve što krenem to mene zamara i mrzi me da idem na turnire i treninge, više bih se bavila nekim sport samo rekrativno. Šta da radim, i da li imaš neki predlog za mene, Anjice??

  ОдговориИзбриши
 28. Anja, stvarno imaš najbolje savete ikada, i zato sam rešila da se posavetujem s tobom.
  Svidja mi se jedam dečko koji je dve godine stariji od mene. Nikad se nismo zvanično upoznali, ali se stalno gledamo, kad god se sretnemo. To traje negde od avgusta. Ne želim da ulazim u vezu, jer mislim da za to spremna nisam, ali me opet kopka da li se i ja njemu dopadam. Stalno se gledamo, a jednom sam stajala sa drugaricom, a on je prošao sa svojim drugom, i dobacio mi je nešto u pozitivnom smislu za mene. Da li misliš da se ja njemu svidjem, i kako da znam to? Molim te odgovori!

  ОдговориИзбриши
 29. Odgovorila si mi u proslom postu za onog decka sto ne zivi u Srbiji,ne vidjamo se cesto. Svidja mi se oko 2-3 godine. Ne znam jelznas o kom pitanju se radi? E ovako. On je dosao pre neki dan u Srbiji ,ali ga jos uvek nisam videla jer imam obaveze oko skole i ne izlazim danju cesto. Pre nego sto je dosao ,neki dan pre mi je poslao 'e' ja sam njemu'e?' I on je napisao 'greskom' ja sad bas i ne verujem da je greskom. Mozda je hteo da vidi da li cu da mu odgovorim,da li sam ga zaboravila jer se nismo dopisivali od avgusta. To je moje misljenje,sta ti mislis? Nikome nisam priznala da mi se svidja,cak me i najbolje drugaricezezaju,a ja im nisam priznala. I ne zelim,jer se ne osecam lepo kad zna neko. Sta da radim? Ne zelim da ga zaboravim. 2000 smo god,mnogo mi se svidja. Sta da radim,neki plan? Sta dalje da radim? Molim te odgovori mi. Hvala unapred <3

  ОдговориИзбриши
 30. Anjice,osmi razred sam i ove godine mi je sve nekako teze,vise obaveza,problema i svega.Za sada su mi engleski i istorija problem,na testu iz engleskog dobila sam 3,a do sada sam imala nesto izmedju 5 i 4,a iz istorije od pocetka skolske godine imam 4.Od 5. razreda bila sam 5,00.A ja zelim da i ove godine bude isto zbog srednje koju zelim da upisem,a i roditelji bi to voleli.Ja sam skroz izgubila samopouzdanje,i ne znam zasto su tu slabije ocene,a mnogo se trudim i zaista ucim.Moze pomoc? <3

  ОдговориИзбриши
 31. Ej Anjice baš mi je drago što si pokrenula ovu rubliku, svakdvnevno sam gledala tvoj ask i mislim da suer savetuješ. Nadam se da mi možeš pomoći. Pre godinu dana sam se bila zaljubila u jednog dečka koji je bio isto godište kao ja ali nismo išli isti razred. Te simpatije prema njemu su prilično dugo trajale ali mislim da nije znao za to, jednostavno me nije primećivao. Znamo se mi od ranije, pričali smo javljali smo se, ali je ipak bilo samo poznanstvo koje je ubrzo prošlo zbog obaveza oko škole. Kada sam se odljubila od njega pre oko 4 meseca čudne stvari su krenule da se dešavaju. Javlja mi se svaki put kad me vidi, "slučajno" se sudaramo (ta pojava je veoma česta) i kad prolazi non-stop me gleda u oči. Ja skrenem pogled na kratko i kad opet bacim pogled na njega on me i dalje napeto gleda... Što je najgore taj njegov pogled me ostavlja bez daha i mislim da sam se opet zaljubila. Da li se ja njemu sviđam i imaš li neki savet za mene?
  P.S. Ti si moj uzor <3

  ОдговориИзбриши
 32. Super rubrika, nisam te pratila na asku, ali vidim da imas super savete tako da ću ti se "otvoriti". Ima jedan dečko koji mi se baš sviđa, i jednu godinu je stariji od mene. Ponakad mi prilazi i šali se oko nekih stvari samnom, i prilično je otvoren. Problem je što ja ne znam kako da mu priđem, volela bih da prvo budemo prijatelji, jer ne želim da tako lako ulazim u vezu. Mislim da ako mu pošaljem "ej" da će to biti prenapadno i da ću ga odbiti od sebe. Nikad nisam onako konkretno i samo sa njim pričala, mislim, pričala sam u grupi u kojoj je bio on i davao je neke svoje komentare, tako da nbe znam šta da pričam. a i ako krenem sa nekompričom zbunim se. Šta da radim????

  ОдговориИзбриши
 33. Dala sam mojoj najboljoj drugarici sifru od fejsbuka,i ona je prijavljena stalno na inetrnetu na moj fb a na aplikaciji na njen.I mislim da mi stalno cita poruke a meni je malo neprijatno zbog toga,ja ne krijem nista od nje.Ali postoji jedan decko koji se njoj malo svidja,a on se meni cesto javlja i mi se dopisujemo pa mi je malo glupo.Inace taj decko se javlja i njoj i stalno pricaju

  ОдговориИзбриши
 34. Draga Anjicee nemas pojma koliko si me isrecila sa ovom rubrikom. Hvala ti do neba i nazad.Moj problem...
  Ja imam 12 godina. Prosle godine sam ludila za dečkima. Cak sam se jednom i javljala i pisala citate i volim tee.Onda na ljeto sam se gledala sa jednim deckom.Bilo je ocito da smo se zaljubili jedno u drugo.Ali od nas nije nista bilo.Poslije to jest sad on izvodi djevojke svaki mjesec nova.Mislim da mene vise nevoli.Njima se javi malo se dop i veza.Ja nisam takva imam osjecaj da se izdvajam od nih sviju.Mene je tesko osvojiti i nisam laka.Uprkos tome svjesna sam svojih godina. A on je 4 godine stari od mn.Ali pored toga svega ja ga volim.Javljao se mojoj bff.Ona ima decka al joj je drago sto joj se javio.Ja sam plakala mnogo zbog toga.Meni se nikad nijee javio.Boli me to.Neznam sta da radim.Zelim da ga prestanem voljeti ali kako? I jos plus sacu ga preko zimskog raspusta viđati svaki dan.Help mee!!! Inace najj sii!! Hvala unaprijed.

  ОдговориИзбриши
 35. Kako da budem bolja prijateljica, cekrka, ucenica, sestra??

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ovo je jedno vrlo kompleksno pitanje, o čemu ću pisati u nekom od postova u budućnosti, pošto na tu temu mogu mnogo da pišem :)

   Избриши
  2. Ok.Ali ako moze da sto prije napises post bar do marta.Jer jako mi je vazno.Treba mi pomoc oko toga. :D

   Избриши
 36. Problem oko menge...
  Ja sam dobila u seprembru svoju prvu menstruaciju.Prvo sam dva dana vidjela da mi crno nesta se pojavljuje na vesu.Posto sam citala da je serklet sluz koja cisti prednji dio stidnog mjesta i to je zute boje, mislila sam da to crno je kao nesto sto cisti nas zadnji dio stidnog mjesta i priprema se za mengu.Lol.Znam da sam luda ali stacu tako sam mislila jer vjerovatno nisam bila dovoljno upoznata sa mengom.Tako da mami nisam ni govorola.Ali treci dan kada sam dosla kuci iz skole oper crno.Ali kad sam brisala se toalet papirom vidjela sam krv.Umrla sam onde.Znala sam da sam dobila ali to je bio sok.Nisam mami ni govorila jer me bilo stid samo sam bacila vesove na pranje i ona je to sutra dan vidjela u wc.I rekla mi je da sam dobila i objasnila kako ulozak da stavim.U oktobru nisam dobilaja.U novembru i decembru sam dobijala ali nisam rekla mami a nisam ni uloske stavljala nego je to curilo na ves i nije prokvasilo nogdje ali ves nisam bacila da se pere nego mi idalje stoji i u latici sta da radim.Sada imam samo jedan svoj ves čist. I nosim njega i sestrine uzimam.Znam da nije ok ali nema mi druge.Pomozi mi molim tee.

  ОдговориИзбриши
 37. Da li se smije raditi t-z-o kad imas menstruaciju?? Ja radim kad dobijem.Ulozak je tu i stomak me inace nikako neboli kad dobijem tako da nepredstavlja mi problem.Ali moja bff kaze da se nesmije radit tzo kad se dobije.Ona nezna da ja radim.Ali dvije cure iz naseg razreda rade i ona kaze da one kao ce cijelu salu preplaviti krvlju.Inace samo nas tri radimo tzo kad imamo mengu.Ostale ili nerade ili jos nisu nikako ni dobile.Molim te pomozii...

  ОдговориИзбриши
 38. Ovako, ja imam 12 godina.Totalno sam drugacija od mojih drugara.Ima 3 drugarice u razredu koje su normalne.U te tri dodajem i sebe.Ove ostale se sminkaju, veliku paznju posvećuju momcima to im prioritet u zivotu...Ja nisam takva.Svjesna sam svojih godina.Sminku nevolim nikako.Mislim ja cak nezelim da stavljam ni labelo obicno za hirataciju usana jer se sjaji stavim i onda prstima ili vodom skidam.A moram da stavljam jer inace usne bi mi ispucale.Ali jednostavno nevolim šminku i to nije priklano mojim godinama. Ljubav? Uzasno se osjecam kad vidim da se neka djevojcica grli i vodi za ruku sa deckom a ima 12 godina.Da pisu na fb poruke volim te, nikada te necu ostaviti, jedinii...
  Mislim stvarnoo...
  Ja ljubav nevolim mislim bila sam zaljubljena ali sam skontala da je to slijepo i dosadno i glupo.Sport? Sport je moj zivot.Prvenstveno atletika i kosarka.To su mi omiljeni sportovi.Kosarku sam trenirala.A trenutno idem na atletsku sekciju.U atletici sam pronasla sebe.Takoder u u kosarci.I talentovana sam za recitovanje.Uglavnom to je to.I zadnje vrijeme dosta provodim uz te tri prijateljice.Ljepse mi je tako.Imamo teme za razgovor.Da li sam u pravu ili grijesim? Najj sii...

  ОдговориИзбриши
 39. Ovako, ja imam 2 brata i jednu sestru.I to je ok.Prosle godine sam neke prijatelje smatrala bratovima i sestrama ali...Poslije su se ti ljudi promjenili.Jedna prijateljica koju sam smatrala sestrom je ulustila se u vezu sa jednim deckom i poslije je mene zaboravila cak mi je rekla da zeli da me izbaci iz života.Ja sam plakala mnogo jer ja sam je voljela i sestrom je smatrala ali ona? Mnogo se promjenila.Kada prodem pored nje ona se smije sa novim drustvom i njima je kao dobro.U mene gleda i smije se u inat meni.Mene to prisjeca na nase stare dobre odnose.Help mee...Odlicna si.

  ОдговориИзбриши
 40. Super sii
  Ovako, moj zivot se u zadnje vrijeme mnogo promijenio. Moj brat se školuje u drugom gradu.Taj grad je mnogo dalji od mjesta u kome ja zivim. Viđamo se samo vikendom i preko raspusta. Njemu je super.Pronasao je novo drustvo i nasao djevojku. Meni je drago sto mu se ostvario san da ide u srednju u to mjesto i tu skolu.Ali mi nedostaje mnogo. Svake nedelje kada ode ja placem. Placem skoro svaki dan jer mi nedostaje i volim ga.Boli me svaki milimetar koji nas dijeli.Ali vise nepricamo kao prije.Maloprije sam gledala poruke njega i moje sestre i on je njoj slao sliku njega i njegove cure. A meni nije ni rekao da ima curu. Ja sam prosla četvortkom. Moja baka me pitala cime cu proc ja sam rekla peticom jer me bilo stid. A ja sam inace sedmi razed.Moja mama je zato saznala i mene ruzila jer sam slagala baki.Moja sestra je to cula i skontala da sam ja rekla ocu a ne baki.I to je rekla mom bratu.Kad sam to citala htjela sam da zaplacem.Prijatelji? Sa svima u skoli sam dobra.Skoro niskim nosam u svadi.Ali nemam prave prijateljice.Nemam bff.Kad vidim neke dvije djevojke smiju se zezaju se placu zajedno.Ja se rastuzim.Zelim i ja da imam nekog takvog u svom životu. Ljubav? To nista. Skola? Prosla sam četvorkom.Mogu mnogo bolje.Ali ja kad sjedem da ucim mislim na nesta drugo i nemogu da se skoncentrisem.Iz matematike imam dva a iz fizike tri.Ja matematiku i fiziku nikako nekontam.To su mi dva najgora predmeta.Iz njih imam lose ocjene.Jednostavno nezanimaju me ali zelim da me nesto njima privuce pa da nakraju imam bar tri iz matematike a iz fizike bar četiri. S druge strane sretna sam kad shvatim činjenicu da cu u julu da dobijem brata ili sestru.Sretna sam jer imam malog brata koji je prvi razred i on je moj zivot.Moje najdraze bice na svijetu.Sretnom me ispunjava i sport.A ja mnogo volim ovog malog bracu sto je prvi razed.Voli i on mn.Ali meni nekad ide na zivce jer mi uzme mob i igra igrica i nekada mi dosaduje i govori ajde da se igramo a mene mrzi da se igram s njim.On se igra dinosaurusa i tog a meni to nije interesantno.I ja ga nekada izazivam i govorim mu da je beba i on se iznervira i udara me.A mnogo je jak i saka me udara u stomak.A nekada mi samo onako kaze da sam tuta.Lol.I nekada kada nesto prica npr ko je prvi jeo.Mene stavlja zadnju.Ili koliko cu ja da redova cokolade da dobijem i on kaze da cuvja najmanje. Znam da on tako nemisli ali opet me nekako to povrijedi.Mozda da i ja popravim malo svoje ponasanje prema njemu pa ce i on prema men? Ja sam ovde navela mnogo svojih problema.Mozda ce ti biti tesko odgovoriti. Ali, iako nedgovoris razumjecu te jer shvatam da imas mnogo obaveza i sve to ali meni ce mnogo značiti da mi pomognes.Hvala ti unaprijed.I da znas dokad disim i srce mi kuca ja cu tvoj fan da budem.I kad kazu zadnja zelja pred smrt recicu da Anju upoznam.Volim teee najbolja i najljepsa osobo na svijetu...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Greska.
   Beba treba da se rodi u julu a ne u junu.

   Избриши
 41. Ja mnogo volim atletiku.I idem na sekcije iz atletike.Bice takmicenje u aprilu ili maju.Ice najbolji. Ja inace brzo trcim ali do uspjeha moram mnogo da vjezbam.Ali u tome je problem.Ja nemam gdje da vjezbam.Znaci u mojoj avliji nema mjesta jer je sve njiva.Ja zivim na selu.Znaci ima trotoar pored ceste ali ofirno je previse da trcim po trotoaru ok obicno da trckaram to je ok ali moram ja da sprintam.Ima mjesta blizu sume ali nije bas ravno ali uglavnom ima mjesta.Ok eto tu bi mogla da trcim.Ali s kim?Imam malog brata.On ima 7 godina.Da njega povedem? Drugarica nemam puno iz tog mjesta.Imam jednu ali ona i atletika su ko nebo i zemlja.Znaci nevoli da trci.I kako da se obucem za to trcanje kad idem?? Najbolja si!!

  ОдговориИзбриши
 42. Jesi ti deaktivirala ask? Ako nisi mozel link aska?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ask je deaktiviran još u martu, sada možeš ovde da mi pišeš :)

   Избриши
 43. Mene nastavnik tjelesnog vise voli nego ostalu djecu.Mene uvijek izdvaja.Uvijek kada se treba birati ko ce birati ja se ni nejavim on kaze da cu ja i jos neko.Uvijek mene uzdiže nekako.On ima zenu i jedno dijete i zena mu je trudna. Ali ja se bojim da se nezaljubim u njega.Nezanam sta da radima.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Jer sta ako se zaljubim u njega.Inace teze se odljubljujem.Sta ako on to skonta? Zamrzi ce me.Pasim se.Plasim se ici dalje.Ubi cu se ako se zaljubim. [Nemislim bukvalno].

   Избриши
 44. Ja nosim aparatic za zube.Mobilni. I kada sam ga stavila tek zubarka mi je rekla da nemorambu skoli nositi.Sada u februaru imam pregled sta ako mi kaze da ga nosim u skolu?? Ja grozno izgledam u njemu.Znaci nosim za obije vilice.I izduzi mi se glava nekako kad je on ustima. I da kako da nosim duze danju.Mene mrzi da ga perem stalno.Kako da dobijem neku motivaciju za njosenje njega??

  ОдговориИзбриши
 45. Ovako me ne je malo sad stid ovo da pitam ali ipak moram.A i anonimno je.Ja imam 12 godina.Jasno je da sam usla u pubertet. Cak sam i menstruaciju dobila.Znaci meni dlake na stidnom mjestu rastu pa mozda cak 2 godine.Nedrzi me za rijec.Nisam 100% sigurna.Uglavnom to je sad zapusteno.Smata mi vec duze vrijeme.Na ljeto sam pitala neke cure sa askova o savjetima o tome.I one su mi rekle da mogu makazicama to odsjec.A ja se bojim to da odrezem.Pitala sam rodicu jednu o tome i ona mi je rekla da ona koristi kremu.I da kad se namaze tom kremom sve dlake spadnu.Ali ja neznam ni kakva je to krema.A bojim se da ako to nebudem odrzavala da cu neku bolest da dobijem ili cu se zaraziti.Citala sam da ispod pazuha dlačice se obriju brijacem.Ali gdje da kupim brijac? I sve to ja se bojim da radim dok nepitam mamu.Mislim da ce mi ona to najbolje pojasniti. Ali stid me mamu pitat o tome. Pomozi mi molim te!

  ОдговориИзбриши
 46. Meni je dosta svega.Gledam u svijetu nista nije normalno. Sve je tako jadno. Na svakom cosku rat.Sa 15 godina rađaju. Ubijaju neduznu djecu, ljude, zene.Abortiziraju.Pa ta djeca se jos ni rodila nosu, ni udahnula nisu a vec ste ih ubili.Sta su ona kriva.Jadno.Ja stalno placem zbog toga.Kako da prestanem plakati.Da gledam svijet sa ljepse strane? Ali sta uposte ima lijepo na ovome svijetu.

  ОдговориИзбриши
 47. Kako da prestanem da se samozadovoljavam.To radim moda vec3-4 godine.Zelim da prestanem.Ali navikla sam.I gledam neke malo bezobrazne videe na mobu kako da prestanem???

  ОдговориИзбриши
 48. Ja sam opsednuta pinkovim zvezdicama.I youtubom.Svaki dan gledam videe na youtubu i slusam ovu djecu sa pinkovih zvezdica.I onda nemam vremena za svoj zivot.Za skulu.Vjeru.Odmor.Porodicu.I ostalo.Kako da prestanem to da gledam stalno.Posto mi stvarno previše oduzima vrijeme??

  ОдговориИзбриши
 49. Ja sam na ljeto usla u wc da se kupam.I sad skinula sam i bila sam gola. Prozor je bio otvoren i ja da ga zatvorim provirim sta ima vani i tamo je jedan decko iz mog sela stajao.On nezivi tolilo blizu mene.Dosao je jednoj babi tu [ne njegovoj]. I vidio mene bez topica.Znaci grudi mi vidio.Nekad poslije sam usla da mu zahtjev za prijateljstvo posaljem.I nemoze se poslat vjerojatno me blokirao.Kad prođem pored njega stid me uzas.

  ОдговориИзбриши
 50. Mnogo mi se sviđa tvoj blog Anja, čitam sve savete koje daješ , mislim da su sjajni ☺
  Ovo je moj problem : Jedna devojčica koju ne poznajem lično na facebooku je napravila lažni profil moje tadašnje najbolje drugarice I rekla mi je to u poruci. Ja sam joj rekla da odmah obriše taj profil , ali nije me poslušala.Morala sam da izbrišem te poruke da ih moji roditelji ne bi videli. Moja drugarica se veoma uplašila jer je mislila da je neko hakovao njen profil. Ali ja joj nisam rekla ko je to uradio, iako sam znala istinu. Pre neki dan kada sam se vraćala iz škole sa svojim "drugom" htela sam da proverim da li mogu da mu verujem. Prvo što mi je palo na pamet je da mu kažem da sam ja napravila profil. Tako sam sama sebe uvalila u nevolju. On mi je dan posle rekao da će svima reci da sam ja to uradila. Kada smo razgovarali preko messengera, nije imalo svrhe da ga ubeđujem da nisam ja to uradila , jer je mislio da lažem. Nastavila sam da pričam da sam ja to uradila i on je snimao taj razgovor i poslao svojoj najboljoj drugarici koja je moj najveći neprijatelj. Mislila sam da mogu da verujem jednom dečaku I rekla mu istinu.Pošto nisam imala dokaza da je to napravila ta devojčica, on je napravio još jedan profil I lažirali smo poruke. Izdao me je tako što je ovima rekao šta smo uradili. Sutradan, u školi, svima su rekli da sam ja to uradila, iako to nije istina. Rekli su i toj mojoj "najboljoj drugarici ". Kada sam htela da joj kažem istinu, ona nije ni htela da me sasluša. Sada me celo odeljenje mrzi , sama sam 😭. Nadam se da ćeš moći da mi pomogneš i odgovoriš mi . Hvala unapred

  ОдговориИзбриши