20. јун 2015.

3/4 - ✔

Konačno i ja mogu da kažem da sam na raspustu. Osećam se tako već nedeljama, ali sada i zvanično ne moram da ustajem rano, da pakujem knjige ili da čekam autobus. Juče smo imali samo jedan čas. Pozdravili smo se sa razrednom, dogovorili dan za dolazak po svedočanstva i izašli iz škole koja je već u to vreme bila prazna i tiha. Maturanti su odavno ispraćeni, a mi, vicematuranti, kako naša bibliotekarka kaže, jedva smo dočekali da izađemo iz zgrade. Pošto je ova školska godina sada iza mene, želela sam da ispišem utiske - da li je i u kom smislu bila uspešna, šta mi je najviše smetalo, zbog čega sam iščekivala raspust...

U prvoj godini su nas, pored standardnih, dočekali predmeti koje do tada nismo imali. Pojavila su se neka nova lica, novi profesori, i svi smo pokušavali da se prilagodimo načinu rada svakog od njih. Mučila nas je istorija, imali smo engleski i poslovni engleski, potom i stručne predmete, a nama je sve bilo novo i nepoznato, teško i nesavladivo... Ipak, to je bila ona presudna godina kada je svako pronalazio sebe. Neko je postao sjajan u računovodstvu, nekom je pravo postalo interesantno i stručni  predmeti su vremenom postali manja briga za sve nas. Ja sam tada bila uplašena. Držala sam se drugarica iz osnovne, trudila sam se da učim što više i da savladam ono što mi je slabije išlo. Prva godina je prošla za čas, i to upravo u prilagođavanju, upoznavanju i učenju.

Druga godina je bila jedan od najlepših perioda u mom životu. Svi smo se već dovoljno dobro upoznali, stalno smo se zezali, odlagali kontrolne, a meni je učenje bilo mnogo manji problem nego u godini pre te. Znala sam šta koji profesor očekuje i samim tim je briga oko kontrolnih i odgovaranja bilo mnogo manje! Predmeta je bilo i više nego u prvoj godini, morali smo da učimo kako bi imali zadovoljavajući uspeh, ali ipak je bilo lakše i opuštenije.

Treća godina je došla za čas! Dok sam trepnula, iz 2012. sam se našla u 2015., proslavila svoj 18. rođendan i u očima drugih postala odrasla osoba, iako se tako ne osećam. Učenje je ove godine predstavljalo nešto u čemu sam skoro uživala. Nije mi padalo teško, učila sam poprilično redovno, a predmeti i profesori su bili manje zahtevni. Ne samo što je predmeta bilo manje, već smo izgubili mnoge koji su nam u prve dve godine predstavljali problem. Sem toga, navikli smo na profesore, mnogi su nam posle dve godine i dalje predavali i to je jedna velika olakšavajuća okolnost.

Ono što mi je smetalo tokom ove godine, jeste nekolicina osoba iz razreda. Ja sam stvarno odgovorna osoba, volim rutinu, red, lepo ponašanje. Znam da moram da shvatim da moje društvo ima 17 - 18 godina i da su svi oni u nekom svom svetu, te da alkohol i cigarete nisu tabu tema. Ipak, žao mi je što su se sve promenili u odnosu na pre dve - tri godine. Ne samo kada su pomenute stvari u pitanju, već i u svom ponašanju. Često su drski i nemaju osećaj da nekada i te kako, čak i nesvesno, znaju da povrede.

Nekada im je jedini cilj bio da izvuku korist, ne samo od mene, već i od drugih. Razlika je u tome što ja uvek otvoreno kažem kada i iz kog razloga ne želim ili ne mogu da im pomognem, a mnogi to prećute, čak i ako im isto smeta. Iskristalisalo se ko je kakav, ko koliko uči, ko se koliko trudi i ko ima kakvo mišljenje o ostalima. 

Ono što moram da kažem, jeste da sam u odnosu na prvu godinu potpuno promenila društvo. Dok sam se tada držala drugarica koje sam već poznavala iz osnovne, sada se sa njima generalno manje družim, iz prostog razloga što ne uspevamo uvek da pronađemo zajednički jezik. I dalje sam sa svima u super odnosu, ali nismo toliko bliski kao na samom početku. Mislim da svi mi s godinama u srednjoj lako menjamo društvo, jer s vremenom vidimo ko je kakav i ko nam odgovara, a ko ne. U nekom periodu života se super slažemo, jer imamo slične navike, slične živote i slične ciljeve, ali rastemo, menjamo se i normalno je da ne možemo uvek da ostanemo na istim talasnim dužinama.

Kada saberem utiske, prve dve godine u srednjoj su bile u znaku napornog učenja, a treća je bila vrlo jednostavna po tom pitanju. U trećoj godini sam nekako najmanje podnosila mnoge osobe iz razreda, dok su prve dve godine svi bili drugačiji i meni lično draži. To samo govori da ni u jednom momentu u srednjoj, čak ni kada ste na početku, ne treba da očajavate i ubeđujete sebe da vi to nećete moći. Godine brzo prolaze, svi se menjamo, sve se menja, a čovek je rođen da se prilagođava!

A sada, uživajmo u raspustu, neka sve što je do sada bilo ostane iz nas, a od septembra nas čekaju novi izazovi!

23 коментара:

 1. Anja, super post. Jako mi je drago što si rekla kako sse društvo promenilo, jer ćemo mi koji smo još u osnovnoj, moći da razmislimo o pravoj srednjoj školi a ne da je biramo zbog prijatelja koji idu u nju. Svaka čast. <3

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala ti! ♥ Važno je da srednju školu biramo isključivo na osnovu svojih interesovanja. Nikada ne treba da upisujemo neku školu samo zato što nju planira da upiše naša najbolja drugarica ili slično. Time ništa ne postižemo. :)

   Избриши
 2. Nažalost, u današnje vrijeme, većina mladih se prepušta alkoholu, cigaretama i sličnom. Svaka čast odvikavanju, ali moje lično mišljenje je da kad netko počne biti ovisan, teško će prestati, pa bolje ne upadati u takva društva. Savršen post ♥

  justbewhoyouwantbe.blogspot.com

  ОдговориИзбриши
 3. Aaa i meni je ova školska godina proletela. Sledeće godine sam osmi i mali maturant. Baš kao što kažeš, vidi se ko je kakav vremenom i ko samo želi da izvuče neku korist, a kod mene je puno takvih, nažalost. Odlično si ovo napisala! Uživaj i lepo se provedi na raspustu Anjice! <3

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala ti Kaćice, i ti takođe! ♥ Osmi razred najbrže prođe, bar je u mom slučaju bilo tako, pa maksimalno uživaj, pre svega sa društvom. Meni je odlazak iz osnovne tada bio noćna mora, a sada nemam neku preteranu želju da se ponovo vratim u nju. :)

   Избриши
 4. Kako lepo napisano ♥♥ Ja krećem u srednju od septembra i unapred se radujem. Iskreno,stalno se pitam kako će biti i planiram. Ipak,ova dva meseca ću uživati i truditi se da ne mislim o tome. Septembar je daleko,jul je blizu. ☺☺

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala ti. ♥ Brzo će to, ali nemoj da se opterećuješ. Znam kako se osećaš, jer sam i ja paničila, ali brzo ćeš se prilagoditi. :)

   Избриши
 5. Predivan post... Koliko si ga samo lepo napisala, prosto sam uživala. Božem koliko volim da čitam tvoje postove. Ja krećem u septembru u srednju školu i nije mi baš svejedno. Mnogo njih mi je reklo da neću imati vremena ni za šta ako upišem medicinsku šlolu i da ću učiti noću. Jer je praksa prepodne, a škola popodne. Ali nekako se polako pripremam na to. Videćemo. Sada pokušavam da ovaj raspust provedem najbolje što mogu. Koju školu si ti upisala? :)

  http://styleonfirstplace.blogspot.com/

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala ti mnogo! ♥ Moja drugarica pohađa medicinsku, opšti smer, i uopšte nije tako kako govore, tj. kako te plaše. Ona ima vremena i za druženje i za odmor, a njen prosek nikada nije ispod 4,70. Naravno da ćeš morati da učiš više nego u osnovnoj i imaćeš manje vremena nego do sada, ali nemoj toliko da se plašiš, drugi to preuveličavaju. :) Ja idem u ekonomsku. :)

   Избриши
 6. Jao Anja, ovo je sve tako savrseno napisano. Nemam reci, sem da je jako poucno, svaka cast. ♥

  http://ninaw123.blogspot.com/

  ОдговориИзбриши
 7. Savršen post, bez greške.Sledeće godine, tj. u septembru upisujem srednju i mogu reći da se pomalo plašim kako ću se snaći, tako da mi ovakvi tvoji postovi baš odgovaraju. BRAVO! :)<3

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Drago mi je zbog toga! Već sam pisala jedan post u vezi uklapanja u srednju školu, ali biće još sličnih na tu temu i tokom ovog leta, a verovatno i tokom sledećeg, pre nego što ti kreneš u nju. ♥

   Избриши
 8. Lovely, dear. Great. I have new post also, and will be hape if you see too:

  http://mylovelyfashionbih.blogspot.com/2015/06/blog-post.html

  ОдговориИзбриши
 9. Ti pohadjas ekonomsku?♥
  Post je divan, zaista. Iako sam zavrsila tek sedmi razred vec dugo strahujem kako ce mi biti u srednjij skoli. Na neki nacin, mislila sam da se nikako necu uklopiti u drustvo i da bukvalno ne postoji osoba interesovanja slicnih mojim. Ali, posto si sada napisala ovaj divni post, osecam se mnogo boljei hvala ti na ovom divnom postu!♥

  marsylylife.blogspot.com

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Da, pohađam ekonomsku, ali nemam želju da se dalje bavim ekonomijom, to je nešto što me uopšte ne privlači. :') Drago mi je što sam pomogla postom. I ja sam pre nego što sam krenula u srednju bila uplašena i uverena da se neću uklopiti u društvo, ali veruj mi, svi nađu nekoga ko im odgovara. Ako ne odmah na početku, onda tokom druge ili treće godine. ♥

   Избриши
 10. Odličan post! Hvala ti Anja što si se potrudila :)

  ОдговориИзбриши
 11. Anja, savršen post kao i uvek! Svaka reč je sa trudom napisana. Meni su svi pričali da osnovna najbrže prođe i sada sam se uverila u to! Drago mi je da je tebi u školi bilo lepo.
  Lepo se provedi na raspustu Anjice ♥♥

  Moj blog na novom linku!
  milicamihaela.blogspot.com

  ОдговориИзбриши
 12. I ja upisujem Ekonomsku. Mislim to će mi biti prva želja. Imam dovoljno poena, ali sam pesimsta haha. Kažu da škola (ova o kojoj ja pričam) nije teška i da nema puno da se uči. Da li znaš koji sve fakulteti ne mogu da se upišu posle Ekonomske (znam za Medicinski)?

  ОдговориИзбриши
 13. Super post, Anja. Veoma, mi se svidjaju tvoji postovi, nacin pisanja, kao i blog.

  ОдговориИзбриши
 14. Hvala puno na ovom postu. Ovaj pasus u kojem pominjes prijatelje nekako me je najvise rastuzio jer imam toliko dobre prijatelje u osnovnoj pa me cinjenica da se verovatno necu i dalje konstantno druziti sa njima pomalo plasi.

  Nove smo i svaki vid podrske bi nam znacio. Pogledajte nas blog kada ste u mogucnosti i uclanite se.Pozdrav lepotice <3333
  http://mojnacindaletim.blogspot.com/

  ОдговориИзбриши